Δυσαρέσκεια Γερμανών για το μεταναστευτικό

Δυσαρέσκεια Γερμανών για το μεταναστευτικό

Το 58,6% απαιτεί αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής – Στροφή των ψηφοφόρων στην άκρα Δεξιά

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσοίωνα για την κυβέρνηση, αλλά όχι απρόβλεπτα είναι τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας που διεξήγαγε την Τρίτη το ινστιτούτο INSA για λογαριασμό της γερμανικής εφημερίδας Bild. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 58,6% των Γερμανών ζητάει «αλλαγή πολιτικής» στο θέμα της μετανάστευσης, ενώ στο ερώτημα σχετικά με τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν το 62,9% τάσσεται υπέρ της επιβολής μόνιμων ελέγχων στα χερσαία σύνορα της Γερμανίας και το 61,3% υπέρ της δημιουργίας ειδικών κέντρων για τους μετανάστες των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί.

Επιπλέον, το 58,2% ζητάει οι αιτούντες άσυλο να μη λαμβάνουν οικονομική βοήθεια σε μετρητά, όπως συμβαίνει μέχρι στιγμής, αλλά σε ειδικές κάρτες για αγορές ειδών πρώτης ανάγκης. Ποσοστό της τάξεως του 38,2% ζητάει να σταματήσει η κρατική χρηματοδότηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων για τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα. Εντυπωσιακό είναι επιπλέον το εύρημα ότι ακόμη και οι ψηφοφόροι του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, στηρίζουν σε ποσοστό 53% τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, κάτι που πιθανότατα γνωρίζουν πως θα μπορούσε να σημάνει ακόμη και την έξοδο του κόμματός τους από την Bundestag. Οπως κατέστη σαφές και στις τοπικές εκλογές της περασμένης Κυριακής στη Βαυαρία και την Εσση, το μεταναστευτικό αναδεικνύεται σε μείζον θέμα για τους Γερμανούς ψηφοφόρους, με τη δυσαρέσκεια για την πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς να αυξάνεται συνεχώς. Στις εκλογές των δύο κρατιδίων, οι οποίες θεωρούνται «βαρόμετρο» για τις πολιτικές προτιμήσεις ολόκληρης της Γερμανίας, επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις καθώς τα ποσοστά των κομμάτων που συμμετέχουν στον τρικομματικό κυβερνητικό σχηματισμό συρρικνώθηκαν κατά πολύ. Χαρακτηριστικό της «αλλαγής ατζέντας» εκ μέρους των πολιτών αποτελεί το γεγονός ότι αντί γι’ αυτά η προτίμηση στράφηκε σε κόμματα της «σκληρής» και της άκρας Δεξιάς. Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ενισχύθηκε κατά 4,4% στη Βαυαρία και κατά 5,3% στην Εσση σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ενώ το σχετικά νέο κόμμα Ελεύθεροι Ψηφοφόροι (FW), ο επικεφαλής του οποίου έχει κατηγορηθεί για ναζιστική δράση στα χρόνια της νεότητάς του, ενισχύθηκε στη Βαυαρία κατά 4,2%.

Στους δήμους

Διαφορετική πολιτική για το μεταναστευτικό ζητούν όμως και οι γερμανικοί δήμοι. Οι εκπρόσωποι των δημοτικών ενώσεων περιγράφουν τις ισχυρές επιδόσεις του AfD στις πρόσφατες κρατιδιακές εκλογές για τα Κοινοβούλια της Βαυαρίας και της Εσσης ως «κλήση αφύπνισης» για νέα πορεία στη μεταναστευτική πολιτική. «Πολλοί άνθρωποι αλλά και κοινότητες και δήμοι έχουν επιβαρυνθεί σε υπερβολικό βαθμό εδώ και καιρό. Χρειαζόμαστε περισσότερη τάξη, περισσότερους περιορισμούς, δίκαιη κατανομή στην Ευρώπη και επιτέλους επαρκή χρηματοδότηση για τα αυξημένα καθήκοντα των δήμων», δήλωσε στη Handelsblatt ο διευθύνων σύμβουλος της Ενωσης Πόλεων και Κοινοτήτων, Γκερντ Λάντσμπεργκ. Ο πρόεδρος του Γερμανικού Επαρχιακού Συμβουλίου Ράινχαρντ Ζάγκερ προειδοποιεί ταυτόχρονα ότι «αυξάνονται οι εντάσεις στον πληθυσμό, καθώς πολλές συνοικίες δέχονται τεράστια πίεση και σε πολλές περιπτώσεις η ενσωμάτωση δεν αποτελεί πλέον καν επιλογή». Ο Ζάγκερ, μιλώντας επίσης στη Handelsblatt, ζητάει να κατανέμονται στους δήμους μόνο οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και επισημαίνει ότι «αυξάνεται η αδυναμία κατανόησης» της κατάστασης από τους πολίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT