Microsoft: Χρωστάει φόρους 29 δισ. δολαρίων

Microsoft: Χρωστάει φόρους 29 δισ. δολαρίων

Η αμερικανική εφορία απαιτεί να πληρωθούν επιπλέον φόροι για την περίοδο 2004-13, συμπεριλαμβανομένων των προστίμων και των τόκων

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τεχνολογικός κολοσσός της Microsoft έλαβε αίτημα από την Εσωτερική Υπηρεσία Εσόδων των ΗΠΑ (IRS) να πληρώσει 28,9 δισεκατομμύρια δολάρια για ληξιπρόθεσμες οφειλές φόρων. Η αμερικανική εφορία απαιτεί να πληρωθούν επιπλέον φόροι για την περίοδο 2004-13 μαζί με τα πρόστιμα και τους τόκους.

Η εφορία είχε ερευνήσει τις πρακτικές της Microsoft όταν προσπάθησε μέσω μεταβιβαστικής τιμολόγησης να ρίξει τη φορολογία της. Πρόκειται για μια τακτική στην οποία ουσιαστικά μια εταιρεία κάνει αθέμιτη μετατόπιση κερδών σε χώρες με χαμηλή φορολογία για την ελαχιστοποίηση των φορολογικών της υποχρεώσεων.

Πριν από περίπου 10 χρόνια, η Microsoft είχε αποκαλύψει ότι παρήγαγε και διέθετε το λογισμικό της σε χώρες εκτός Ηνωμένων Πολιτειών όπως στη Σιγκαπούρη, την Ιρλανδία και το Πουέρτο Ρίκο, εξασφαλίζοντας χαμηλότερη φορολογία για τα κέρδη.

Πολλές αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας έχουν εδώ και καιρό τοποθετήσει την πνευματική τους ιδιοκτησία στο εξωτερικό καθώς εφόσον μέρος του κόστους δημιουργίας ή συντήρησης ορισμένων προϊόντων τους βρίσκονται σε ξένη χώρα, τότε και μέρος των κερδών θα πρέπει επίσης να αναγνωρισθεί εκεί. «Πολλές μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες χρησιμοποιούν αυτόν τον επιμερισμό του κόστους», ανακοίνωσε η Microsoft νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. 

Στο πλαίσιο αυτό, η τεχνολογική εταιρεία ανέφερε ότι διαφωνεί με τη φορολογική απαίτηση της IRS και ότι θα «αμφισβητήσει σθεναρά» τους ισχυρισμούς «μέσω του γραφείου διοικητικών προσφυγών της IRS», μια διαδικασία που θα διαρκέσει «αρκετά χρόνια». Η Microsoft δήλωσε επίσης ότι, αν χρειαστεί, θα προχωρήσει σε δικαστική αμφισβήτηση της IRS. 

Με πληροφορίες από Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT