Τουρκικά «πυρά» κατά Μπλίνκεν

Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος τουρκικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), επέκρινε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ επειδή εκείνος επισκέφθηκε το Ισραήλ «ως Εβραίος»

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος τουρκικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, αποδοκίμασε ως «επικίνδυνες» και «λανθασμένες» τις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν από το Τελ Αβίβ.

Ο Τσελίκ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πήγε εκεί (σ.σ. στο Ισραήλ) και δήλωσε πως “δεν είμαι εδώ μόνο ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αλλά και ως Εβραίος”. Ας το εξετάσουμε ως εξής: Συμβαίνει μια σύγκρουση σε μια περιοχή και πάνε οι υπουργοί Εξωτερικών άλλων χωρών και λένε “βρισκόμαστε εδω ως μέλη αυτής της θρησκείας”. Αυτή είναι μια επικίνδυνη προσέγγιση. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος από το να παίρνεις τη θέση της μιας πλευράς καθώς δηλώνεις το θρήσκευμά σου, ενώ θα έπρεπε να λειτουργεί η διπλωματία και να υπάρχει η προοπτική της ειρήνης. Aυτό είναι τεράστιο λάθος του υπουργού Εξωτερικών  των ΗΠΑ. Οταν λέτε ότι δεν βρίσκομαι εδώ μόνο ως ηγέτης αλλά και ως μέλος μιας θρησκευτικής ομάδας, τότε εμπλέκετε τη θρησκεία και υποστηρίζετε συγκεκριμένους και οδηγείτε τον κόσμο στον Μεσαίωνα».

«Το μήνυμα που πρέπει να σταλεί τώρα είναι ένα μήνυμα ειρήνης. Τι κερδίζουν με την αποστολή αεροπλανοφόρων; Θα βομβαρδισουν τη Γάζα; Τι θα συμβεί στον κόσμο όταν τα κράτη που διαθέτουν αεροπλανοφόρα ή πολεμικά πλοία τα στέλνουν στις χώρες που τις θεωρούν συμμάχους τους ενώ θα βρίσκονται σε μια σύγκρουση με άλλες χώρες; Τότε τι θα συμβεί; Δεν θα έχει αξία η διπλωματία ή οι διεθνείς οργανισμοί», συνέχισε ο κ. Τσελίκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT