Οι εκδοχές Ρωσίας και Ουκρανίας καθώς η προσοχή του πλανήτη μετατοπίζεται

Οι εκδοχές Ρωσίας και Ουκρανίας καθώς η προσοχή του πλανήτη μετατοπίζεται

Τις τελευταίες ημέρες ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα δηλώσει την υποστήριξή του στο Ισραήλ και έχει καταδικάσει τη Χαμάς.

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τις επιθέσεις της Χαμάς το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Ουκρανία στάθηκε στο πλευρό του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τη σύγκρουση για ίδιον όφελος. Η Ρωσία, από την πλευρά της, δήλωσε ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα δείχνει την αποτυχία της Δύσης και ειδικότερα της πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι παρομοίασε την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, λέγοντας ότι μόνο «οι κανόνες και το διεθνές δίκαιο» μπορούν να εξασφαλίσουν την ειρήνη σε όλο τον κόσμο.

«Είναι το ίδιο κακό, και η μόνη διαφορά είναι ότι υπάρχει μια τρομοκρατική οργάνωση που επιτέθηκε στο Ισραήλ και εδώ είναι ένα κράτος – τρομοκράτης που επιτέθηκε στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ζελένσκι μέσω βίντεο σε μια κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ στην Κοπεγχάγη.

Τις τελευταίες ημέρες ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα δηλώσει την υποστήριξή του στο Ισραήλ και έχει καταδικάσει τη Χαμάς. Την Τετάρτη το γραφείο του υπέβαλε επίσημο αίτημα να επισκεφθεί το Ισραήλ για να δείξει την αλληλεγγύη του, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios. 

Την ίδια ώρα, η ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας καταδεικνύει πώς, σχεδόν δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι δύο χώρες επιδιώκουν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη για να ενισχύσουν τη θέση τους ακόμα περισσότερο διεθνώς. 

Το τελευταίο παράδειγμα ήρθε την Πέμπτη, όταν ο επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας, Κίριλο Μπουντάνοφ, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι έστειλε όπλα από το πεδίο της μάχης στην Ουκρανία στη Χαμάς. 

Η επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ προσέφερε στην κυβέρνηση της Ουκρανίας την ευκαιρία να επιστήσει την προσοχή στους δεσμούς μεταξύ της εξτρεμιστικής οργάνωσης και του Ιράν. Η Τεχεράνη έχει προμηθεύσει χιλιάδες drone στη Ρωσία τον τελευταίο χρόνο, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί σε πλήγματα κατά στόχων στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ήρθε σε μια δύσκολη στιγμή για την Ουκρανία καθώς μετατόπισε την προσοχή σε μια στιγμή που η αντεπίθεσή της σημειώνει περιορισμένη πρόοδο και υπάρχουν ενδείξεις ότι η υποστήριξη από ορισμένους συμμάχους της μπορεί να υποχωρεί.

Εν μέσω των κατηγοριών, οι μάχες μαίνονταν στο ανατολικό και το νότιο μέτωπο της Ουκρανίας. Από βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι που είχαν καταφύγει σε ένα γυμναστήριο στην Νικόπολη, στη δυτική όχθη του ποταμού Ντνίπρο, κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Με πληροφορίες από: New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT