«Απροετοίμαστες» οι ΗΠΑ απέναντι στην πυρηνική πρόκληση Κίνας και Ρωσίας

«Απροετοίμαστες» οι ΗΠΑ απέναντι στην πυρηνική πρόκληση Κίνας και Ρωσίας

Χαρακτηριστικά «υπαρξιακής πρόκλησης» για τις ΗΠΑ λαμβάνει η εντεινόμενη πυρηνική απειλή της Κίνας αλλά και οι υπάρχουσες πυρηνικές δυνατότητες της Ρωσίας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επεκτείνουν ή να αναδιαρθρώσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο για να αντιμετωπίσουν την «υπαρξιακή πρόκληση» που θέτει η εντεινόμενη πυρηνική απειλή της Κίνας αλλά και οι υπάρχουσες πυρηνικές δυνατότητες της Ρωσίας, αναφέρει έκθεση Επιτροπής που έχει συσταθεί με εντολή του Κογκρέσου.

Η διακομματική Επιτροπή του Κογκρέσου που ασχολείται με τη διεθνή στρατηγική των ΗΠΑ, προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον είναι «ελλιπώς προετοιμασμένη» για να αντιμετωπίσει ισότιμους πυρηνικούς αντιπάλους.

«Το νέο παγκόσμιο περιβάλλον είναι εξαιρετικά διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο είχαμε βιώσει στο παρελθόν, ακόμη και στις πιο σκοτεινές ημέρες του ψυχρού πολέμου», σημειώνεται στην έκθεσή και τονίζεται πως «οι ΗΠΑ βρίσκονται στο μεταίχμιο του να έχουν όχι έναν, αλλά δύο ισότιμους πυρηνικούς αντιπάλους, ο καθένας με φιλοδοξίες να αλλάξει το διεθνές status quo, ακόμα και με τη βία, αν αυτό απαιτηθεί». 

Πρόκειται για μια έκθεση 160 σελίδων που συντάχθηκε μετά από τουλάχιστον 100 ενημερώσεις Αμερικανών αξιωματούχων ασφαλείας και πληροφοριών στη 10μελή Επιτροπή. Η Επιτροπή δημιουργήθηκε από το Κογκρέσο το 2022 για να επανεξετάσει την αμερικανική πυρηνική πολιτική. Επικεφαλής είναι η Μάντελιν Κρίντον, πρώην κορυφαία αξιωματούχος για πυρηνικά θέματα, και ο Τζον Κάιλ, συνταξιούχος γερουσιαστής. 

«Η αμερικανική αμυντική στρατηγική για την αντιμετώπιση της απειλής δύο πυρηνικών αντιπάλων απαιτεί μια αμερικανική πυρηνική δύναμη που είτε θα είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος, είτε διαφορετική σε σύνθεση, είτε και τα δύο», τονίζεται στην έκθεση. Σύμφωνα με τα μέλη της Επιτροπής, επί του παρόντος οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν διαθέτουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση μιας απειλητικής κατάστασης με δύο πυρηνικούς αντιπάλους».

Η έντονη ανησυχία της Επιτροπής έχει να κάνει κυρίως με την ταχεία επέκταση του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας, η οποία, σύμφωνα με την έκθεση, πραγματοποιείται «σε κλίμακα και ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί από την εποχή της αμερικανοσοβιετικής κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών που έληξε στα τέλη της δεκαετίας του 1980». Το Πεντάγωνο ανέφερε πέρσι ότι η Κίνα διαθέτει 400 πυρηνικές κεφαλές και σχεδιάζει να επεκτείνει το απόθεμά της έως και τις 1.500 μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας. Εάν ο στόχος αυτός επιτευχθεί τότε το Πεκίνο θα φτάσει τις πυρηνικές κεφαλές που έχουν σε ετοιμότητα οι ΗΠΑ και η Ρωσία βάση της διμερούς συνθήκης New Start.

Μεταξύ δεκάδων συστάσεων, η Επιτροπή καλεί σε αύξηση των στρατηγικών βομβαρδιστικών B-21 και των πυραύλων κρουζ με πυρηνική κεφαλή. Επίσης, ζητά να αυξηθεί η προγραμματισμένη παραγωγή των υποβρύχιων βαλλιστικών πυραύλων με πυρηνικό οπλισμό κλάσης Columbia και καλεί την Ουάσιγκτον να λάβει υπόψη το ενδεχόμενο η Κίνα να αναπτύξει αρκετούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ώστε να πλήξει πυρηνικούς στόχους σε αμερικανικό έδαφος.

Με πληροφορίες από Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT