Στοπ των ΗΠΑ σε ιρανικά κεφάλαια 6 δισ. δολαρίων μετά την επίθεση της Χαμάς

Στοπ των ΗΠΑ σε ιρανικά κεφάλαια 6 δισ. δολαρίων μετά την επίθεση της Χαμάς

Η απόφαση έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και του Ιράν για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμερικανοί αξιωματούχοι και η κυβέρνηση του Κατάρ παγώνουν την πρόσβαση του Ιράν στον λογαριασμό 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, δήλωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γουόλι Αντεγιέμο.

Ο Αντεγιέμο είπε στους Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι τα κεφάλαια «δεν πρόκειται να πάνε πουθενά σύντομα», σύμφωνα με πηγές του Κογκρέσου οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Το σχόλιο αυτό έγινε για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα Punchbowl.

Η απόφαση έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και του Ιράν για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων. 

Η συμφωνία ανταλλαγής, που με τη μεσολάβηση του Κατάρ ανακοινώθηκε στις 10 Αυγούστου, επέτρεψε σε πέντε Αμερικανούς πολίτες οι οποίοι κρατούνταν από το Ιράν να φύγουν με αντάλλαγμα τη μεταφορά των κεφαλαίων σε τράπεζες στο Κατάρ.

Με βάση τη συμφωνία, η Ντόχα συμφώνησε να παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο το Ιράν θα δαπανήσει τα κεφάλαια, ώστε να διασφαλίσει ότι θα προχωρήσει σε ανθρωπιστικά αγαθά που δεν επηρεάζονται από τις διεθνείς κυρώσεις, όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Μπάιντεν αντιμετώπισε πίεση τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικανούς μετά την επίθεση της Χαμάς. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η οργάνωση έχει λάβει όπλα και εκπαίδευση από το Ιράν αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη για τον άμεσο ρόλο του Ιράν στην επίθεση του Σαββάτου, ανέφερε η Washington Post.

Με πληροφορίες από Washington Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT