Πρώην αρχηγός Μοσάντ: «Πρέπει να διαπραγματευθούμε με τη Χαμάς για τους ομήρους»

Πρώην αρχηγός Μοσάντ: «Πρέπει να διαπραγματευθούμε με τη Χαμάς για τους ομήρους»

«Επόμενο στην ατζέντα είναι η σύσταση κρατικής επιτροπής έρευνας για να διερευνήσει τι συνέβη από το Σάββατο» υποστήριξε ο Εφραίμ Χαλέβι

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Χαμάς θα ζητήσει το υψηλότερο δυνατό τίμημα για την απελευθέρωση των Ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατάει. Ως εκ τούτου, το πρώτο και άμεσο καθήκον του Ισραήλ είναι να διορίσει κάποιον που θα ασχολείται αποκλειστικά με αυτό το θέμα, 24 ώρες το 24ωρο, ένα άτομο κατάλληλο για αυτή την πρόκληση» δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ Εφραίμ Χαλέβι. 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου πράγματι διόρισε τον αντισυνταγματάρχη Γκαλ Χιρς για να χειριστεί το θέμα των αιχμαλώτων. Υπολογίζεται ότι η Χαμάς κρατάει περισσότερους από 100 Ισραηλινούς. Ολα τα υπουργεία της κυβέρνησης θα υπόκεινται στην καθοδήγηση του Χιρς για το θέμα αυτό.

«Υπήρξαν αναφορές για πρόταση πρόωρης απελευθέρωσης γυναικών, ηλικιωμένων και παιδιών, αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να διαπραγματευθεί», είπε ο Χαλέβι.

«Με ποιον θα διαπραγματευθεί το Ισραήλ, αν όχι με τη Χαμάς; Η άρνηση διαπραγμάτευσης σημαίνει εγκατάλειψη της ζωής των αιχμαλώτων. Ακόμη και η χειρότερη κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφύγει τέτοιες διαπραγματεύσεις. Πρέπει να ολοκληρωθεί το θέμα», συνέχισε ο Χαλέβι.

«Επόμενο στην ατζέντα είναι η σύσταση κρατικής επιτροπής έρευνας για να διερευνήσει τι συνέβη από το Σάββατο. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ένα άμεσο θέμα. Θα πρέπει να περιμένει μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση» συμπλήρωσε.

Με αφορμή την εκτόξευση χιλιάδων ρουκετών από τη Χαμάς ο Χαλέβι δήλωσε ότι η επίθεση ήταν «πέρα από κάθε φαντασία» και ότι «δεν γνωρίζαμε ότι είχαν αυτό το απόθεμα και σίγουρα δεν περιμέναμε ότι θα ήταν τόσο αποτελεσματικοί όσο ήταν σήμερα».

Τέλος πρόσθεσε πως «έχουν περάσει 50 χρόνια από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ. Εκείνη την εποχή, ήμουν στην Ουάσιγκτον. Ελαβα προειδοποιήσεις δέκα ημέρες πριν ξεσπάσει. Τα μετέφερα στα απαραίτητα μέρη και όλοι γνωρίζουμε τα υπόλοιπα».

Πηγή: CNN, Israel Defense

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT