Μεσανατολικό: Διπλό μήνυμα από τον Μπλίνκεν

Μεσανατολικό: Διπλό μήνυμα από τον Μπλίνκεν

Την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ ενόψει της επικείμενης χερσαίας επέμβασης εναντίον της Χαμάς εξέφρασε ο Αντονι Μπλίνκεν από το Τελ Αβίβ, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ ενόψει της επικείμενης χερσαίας επέμβασης εναντίον της Χαμάς εξέφρασε ο Αντονι Μπλίνκεν από το Τελ Αβίβ, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. «Το μήνυμα που φέρνω στο Ισραήλ είναι το εξής: αν και μπορεί να είστε αρκετά ισχυροί για να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας ακόμη και μόνοι σας, δεν θα υποχρεωθείτε ποτέ να το κάνετε όσο υπάρχει η Αμερική», δήλωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, έχοντας πλάι του τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη στήριξή τους, που περιλαμβάνει και αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην περιοχή, και συνέκρινε την επίθεση της Χαμάς με προηγούμενες του Ισλαμικού Κράτους. «Βρίσκομαι εδώ όχι μόνο ως ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αλλά και ως Εβραίος», είπε ο Μπλίνκεν, θυμίζοντας ότι ο παππούς του διέφυγε από αντισημιτικό πογκρόμ στη Ρωσία και ότι ο πεθερός του επέζησε από το Ολοκαύτωμα. Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε ο ίδιος, ανάμεσα στους νεκρούς που άφησε πίσω της η επιδρομή της Χαμάς περιλαμβάνονται και 27 Αμερικανοί. Παράλληλα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε την ανάγκη «να ληφθεί κάθε δυνατή προφύλαξη ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες αμάχων» και πρόσθεσε: «Οπως συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό, ο τρόπος με τον οποίο θα δώσει την απάντησή του το Ισραήλ έχει σημασία». Η ισραηλινή κυβέρνηση έδειξε στον Μπλίνκεν «φωτογραφίες με βρέφη διάτρητα από σφαίρες, αποκεφαλισμένους στρατιώτες και νέους ανθρώπους που κάηκαν ζωντανοί». Στο μεταξύ, Κατάρ και ΗΠΑ συμφώνησαν να «παγώσουν» προσωρινά τα 6 δισ. δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια προς το Ιράν που αποδεσμεύτηκαν μετά την ανταλλαγή ομήρων, μέχρις ότου διαλευκανθεί ο ρόλος της Τεχεράνης στην επίθεση της Χαμάς.

Ενοχλημένος από την αμερικανική παρουσία εμφανίστηκε εκ νέου ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. «Τώρα λένε πως οι ΗΠΑ στέλνουν αεροπλανοφόρο. Θα έρθει, λένε, και δεύτερο. Κυρίες ΗΠΑ, για δείτε πού είναι η Αμερική και πού βρίσκεται η Μεσόγειος, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη. Τι δουλειά έχετε εκεί;» αναρωτήθηκε σκωπτικά, ενώ οπαδοί φώναζαν το σύνθημα «Η Ιερουσαλήμ είναι δική μας και θα παραμείνει δική μας».

Ενοχλημένος από την αμερικανική παρουσία στην περιοχή εμφανίστηκε εκ νέου ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Παραφωνία στην ατμόσφαιρα συστράτευσης των ΗΠΑ με το Ισραήλ υπήρξαν αναφορές του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον του Νετανιάχου σε προεκλογική του συγκέντρωση στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα. Ο τέως πρόεδρος δήλωσε ότι προσεύχεται για το Ισραήλ και τα θύματά του, αλλά κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι την τελευταία στιγμή απέσυρε τη χώρα του από τη συμφωνημένη, κοινή επιχείρηση για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη, το 2020. «Δεν θα συγχωρήσω ποτέ στον Μπίμπι Νετανιάχου ότι μας εγκατέλειψε», δήλωσε ο Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT