μέση-ανατολή-live-όλες-οι-εξελίξεις-562669249
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Live όλες οι εξελίξεις

Σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο, μοναδικός μας στόχος το «τρομοκρατικό δίκτυο» της Χαμάς, τονίζει το Ισραήλ, μετά την εντολή για εκκένωση του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας. Η Γάζα μετατρέπεται σε «τρύπα της κόλασης» προειδοποιεί η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Η Γάζα μετατρέπεται σε «τρύπα της κόλασης» προειδοποιεί η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Ενα εκατομμύριο άνθρωποι αναζητούν διαφυγή, με το συνοριακό πέρασμα Ισραήλ-Αιγύπτου στη Ράφα να αποτελεί τη μοναδική τους διέξοδο. Σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο, μοναδικός μας στόχος είναι το «τρομοκρατικό δίκτυο» της Χαμάς, τονίζει το Ισραήλ.

Νωρίτερα, το Ισραήλ κάλεσε 1 εκατομμύριο κατοίκους της βόρειας Γάζας να μετακινηθούν, καθώς ετοιμάζεται για χερσαία επίθεση. 

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΟΗΕ, που προειδοποίησε για «καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», ενώ ο ΠΟΥ ανέφερε ότι είναι αδύνατον να απομακρυνθούν ευάλωτοι ασθενείς. 

Απορρίπτουμε τον εκτοπισμό του λαού μας, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, ενώ η Χαμάς κάλεσε τους Παλαιστινίους να αγνοήσουν την «ισραηλινή προπαγάνδα».

23:18

Μπάιντεν: Όσο περισσότερα μαθαίνουμε για την επίθεση, τόσο πιο τρομακτική γίνεται

Για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ μίλησε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν δηλώνοντας πως «όσο περισσότερα μαθαίνουμε, τόσο πιο τρομακτική γίνεται. Αυτοί οι τύποι κάνουν την Αλ Κάιντα να μοιάζει αγνή. Είναι το απόλυτο κακό».

«Σήμερα το πρωί μίλησα με τα μέλη των οικογενειών όλων αυτών των Αμερικανών που εξακολουθούν να αγνοούνται [...] Είναι συγκλονιστικό. Τους διαβεβαίωσα να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να επιστρέψουν όλοι οι αγνοούμενοι στις οικογένειές τους. Εργαζόμαστε νυχθημερόν για να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση των Αμερικανών που κρατούνται από τη Χαμάς, σε στενή συνεργασία με το Ισραήλ και τους εταίρους μας σε όλη την περιοχή. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε μέχρι να τους φέρουμε στην πατρίδα».

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ διασφαλίζουν αφενός ότι το Ισραήλ θα έχει ό,τι χρειάζεται και αφετέρου ότι θα αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Παλαιστινίων δεν έχει καμία σχέση με τη Χαμάς και τις τρομακτικές επιθέσεις της Χαμάς. Υποφέρουν και αυτοί», είπε σε άλλο σημείο. 

23:02

Γάζα: Στους 1.900 οι νεκροί

Στους 1.900 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα ενώ 7.696 ακόμη άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι 14 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα στη Δυτική Όχθη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην περιοχή αυτή σε 49.

 

22:50

Βίντεο με σειρήνες στο Τελ Αβίβ

Δημοσιογράφος δημοσίευσε βίντεο που αποτυπώνει τη στιγμή που ηχούν σειρήνες αεροπορικής κάλυψης στο Τελ Αβίβ.

22:45

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν μονάδα πεζοναυτών για πιθανή αποστολή στο Ισραήλ

Η 26η εκστρατευτική μονάδα πεζοναυτών, μια δύναμη ταχείας αντίδρασης ικανή να διεξάγει ειδικές επιχειρήσεις, προετοιμάζεται για την περίπτωση που διαταχθεί να πλησιάσει το Ισραήλ για να ενισχύσει τη θέση των εκεί αμερικανικών δυνάμεων, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN.

Η μονάδα, η οποία βρίσκεται στο αμφίβιο πλοίο «USS Bataan», αποτελείται από περισσότερους από 2.000 πεζοναύτες και ναύτες και θα μπορούσε να υποστηρίξει μια εκκένωση μεγάλης κλίμακας. Δεν έχει δοθεί ακόμη τέτοια εντολή στη μονάδα αλλά αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας έχουν δηλώσει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες ότι το Πεντάγωνο θα είναι σε θέση να διοχετεύσει γρήγορα πρόσθετες δυνάμεις και μέσα στην περιοχή ανάλογα με τις ανάγκες.

22:26

Η Γερμανία απαγορεύει φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας απαγόρευσε τις διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης στη χώρα. Πολλές προγραμματισμένες διαδηλώσεις έχουν ήδη απαγορευτεί σε γερμανικές πόλεις, λόγω ανησυχιών για θέματα ασφάλειας, πιθανών αντισημιτικών συνθημάτων ή εξύμνησης της βίας. Σε κάποιες περιπτώσεις παρενέβη η αστυνομία, επειδή εκλάπησαν ή πυρπολήθηκαν ισραηλινές σημαίες.

Στο Βερολίνο απαγορεύθηκε σήμερα διαδήλωση η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί απόψε στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, ενώ οι αρχές ενήργησαν σε πολλές περιπτώσεις για να διαλύσουν μικρότερες συγκεντρώσεις. Στην περιοχή Νοϊκέλν, όπου ζουν πολλοί μουσουλμάνοι και τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις υποστηρικτών της Χαμάς, συνελήφθησαν τρία άτομα σε συγκέντρωση περίπου 150 ανθρώπων.

Παράλληλα, φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις ακυρώθηκαν σήμερα στο Μόναχο, στην Κολωνία, στο Μανχάιμ και στο Φράιμπουργκ.

22:18

Σειρήνες σε όλο το κεντρικό Ισραήλ

Πολίτες καλούνται να βρουν καταφύγιο καθώς αυτή την ώρα ηχούν σειρήνες σε όλο το κεντρικό Ισραήλ.

21:47

Νετανιάχου: Αυτή είναι μόνο η αρχή

Απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του για τον πόλεμο στη Γάζα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε: «Σήμερα, όλοι γνωρίζουν ότι πολεμάμε για την πατρίδα και πολεμάμε σαν λιοντάρια. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την επίθεση της Χαμάς. Χτυπάμε σκληρά τη Χαμάς, αλλά είναι μόνο η αρχή».

21:37

Προσγειώθηκε στην Αθήνα η πρώτη πτήση τσάρτερ με Αμερικανούς πολίτες από το Ισραήλ

Ηπρώτη πτήση που οργάνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την απομάκρυνση Αμερικανών πολιτών από το Ισραήλ προσγειώθηκε απόψε στην Αθήνα.

Μια πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ανέφερε ότι προγραμματίζονται και άλλες τέτοιες πτήσεις από το Τελ Αβίβ για την Αθήνα, τουλάχιστον μέχρι τις 19 Οκτωβρίου.

21:13

Εκπρόσωπος Λευκού Οίκου: Δεν συζητήθηκε το θέμα της εκκένωσης με το Ισραήλ

Το Ισραήλ δεν συμβουλεύτηκε τις ΗΠΑ προτού εκδώσει προειδοποίηση εκκένωσης για περισσότερους από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους πολίτες στη βόρεια Γάζα, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Τζον Κίρμπι δήλωσε: «Ο Λευκός Οίκος δεν συζήτησε το ζήτημα. Δεν υπήρξε καμία προηγούμενη διαβούλευση από όσο γνωρίζω πριν οι IDF εκδώσουν αυτή την προειδοποίηση εκκένωσης».

 

 

21:12

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Το Ισραήλ έδωσε δύο ώρες διορία για εκκένωση νοσοκομείου

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν ότι το Ισραήλ έδωσε δύο ώρες διορία στο νοσοκομείο «Al Awda» στη βόρεια Γάζα για να εκκενωθεί. Σε ανακοίνωση της οργάνωσης αναφέρεται: 

«Το Ισραήλ έδωσε στο νοσοκομείο Al Awda μόλις δύο ώρες για να εκκενωθεί. Το προσωπικό μας εξακολουθεί να περιθάλπει ασθενείς. Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή την ενέργεια, τη συνεχιζόμενη αδιάκριτη αιματοχυσία και τις επιθέσεις κατά της υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα. Προσπαθούμε να προστατεύσουμε το προσωπικό και τους ασθενείς μας».

21:04

ΟΗΕ σε Ισραήλ: «Αποτρέψτε μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τις ισραηλινές αρχές να «αποτρέψουν μια ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε εκπρόσωπός του μερικές ώρες αφότου το Ισραήλ προειδοποίησε 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους που ζουν στη βόρεια Γάζα να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

«Από χθες το βράδυ ο γενικός γραμματέας και η ομάδα του εργάζονται στα τηλέφωνα. Βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ισραηλινές αρχές προτρέποντάς τες να αποτρέψουν μια ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε ο Στεφάν Ντουζάρικ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα. 

«Θεωρούμε ότι είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί μια τέτοια μετακίνηση χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες. Καλούμε να ανακληθεί οποιαδήποτε τέτοια εντολή για να αποφύγουμε αυτό που θα μπορούσε να μετατρέψει μια ήδη τραγική κατάσταση σε όλεθρο», πρόσθεσε ο Ντουζάρικ. 

20:52

Ισραήλ: Πλήξαμε θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

«Ένα UAV των IDF πλήττει επί του παρόντος τρομοκρατικούς στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο», ανέφερε σε ανάρτησή του ο ισραηλινός στρατός.

20:37

IDF σε άμαχους της Γάζας: Κινηθείτε νότια για την ασφάλειά σας

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αναφέρει τα εξής σε ανάρτησή του απευθυνόμενος στους αμάχους της Γάζας:

«Σας καλέσαμε σήμερα το πρωί να φύγετε από την πόλη της Γάζας προς τη νότια κοιλάδα της Λωρίδας της Γάζας, για την ασφάλειά σας. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ο ισραηλινός στρατός θα αποφύγουν να 'αγγίξει' τη διαδρομή που σημειώνεται στο χάρτη μέχρι τις 20:00. Για την ασφάλειά σας κινηθείτε νότια από το Beit Hanoun προς το Khan Yunis [...] Εάν ανησυχείτε για τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας, θα πρέπει να κατευθυνθείτε νότια σύμφωνα με τις οδηγίες μας».

20:33

Σύνοψη

  • Τα ισραηλινά στρατεύματα πραγματοποίησαν τοπικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας στη Λωρίδα της Γάζας, αναζητώντας ομήρους και συλλέγοντας στοιχεία για την ανεύρεση ανθρώπων που έχουν απαχθεί από τη Χαμάς, ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι IDF.
  • Χιλιάδες Παλαιστίνιοι άρχισαν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και να μετακινούνται νότια, αφού ο στρατός του Ισραήλ έδωσε νωρίτερα την Παρασκευή εντολές εκκένωσης για σχεδόν το ήμισυ των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας, ενόψει μιας επίγειας επίθεσης που φοβόταν.
  • Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι ενημερώθηκε από τον ισραηλινό στρατό ότι περίπου 1,1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι στο βόρειο τμήμα της Γάζας θα πρέπει να μετακινηθούν στο νότιο τμήμα του θύλακα μέσα στις επόμενες 24 ώρες.
  • Η Χαμάς κάλεσε τον κόσμο να παραμείνει στη θέση του και να αψηφήσει την ισραηλινή στρατιωτική εντολή για εκκένωση των σπιτιών.
  • Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ (OCHA) ανέφερε νωρίς την Παρασκευή ότι περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας.
  • Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές.
     
20:15

Επιδρομές του στρατού μέσα στη Λωρίδα της Γάζας

Οι ισραηλινές δυνάμεις διείσδυσαν στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε απόψε ο στρατός, πριν από την αναμενόμενη χερσαία επιχείρηση στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα.
«Τις τελευταίες 24 ώρες οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού πραγματοποίησαν τοπικής κλίμακας επιδρομές εντός του εδάφους της Λωρίδας της Γάζας» αναζητώντας «τρομοκράτες» που εκτοξεύουν ρουκέτες προς το Ισραήλ και «εξοπλισμό» αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτήν. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, καταβλήθηκαν επίσης προσπάθειες για τον εντοπισμό ατόμων που αγνοούνται. Ο στρατός έχει επιβεβαιώσει ότι στη Γάζα κρατούνται τουλάχιστον 120 «αιχμάλωτοι».
Στις επιχειρήσεις αυτές συμμετείχαν μονάδες του πεζικού και άρματα.

19:53

Νεκρός οπερατέρ του Reuters στον Λίβανο

Ένας εικονολήπτης του Reuters σκοτώθηκε ενώ εργαζόταν στο νότιο Λίβανο, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων.

Ανακοίνωση του Reuters αναφέρει: «Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι ο Issam Abdallah, σκοτώθηκε».

Ο Issam ήταν μέλος του συνεργείου του πρακτορείου στο νότιο Λίβανο που παρείχε ζωντανό σήμα βίντεο, ανέφερε το Reuters.

 

19:36

IDF: Οι κάτοικοι της πόλης της Γάζας έχουν λάβει υπόψη τους την προειδοποίηση και μετακινούνται νότια

Ο εκπρόσωπος των IDF υποναύαρχος Χαγκάρι ότι οι κάτοικοι της πόλης της Γάζας άρχισαν να μετακινούνται προς τα νότια, αφού ο στρατός προειδοποίησε ότι θα αρχίσει να στοχεύει έντονα την περιοχή.

 

19:24

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Γάζας από αέρος 

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δηλώνουν ότι μαχητικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη συνεχίζουν να πραγματοποιούν σήμερα επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον ενός σημείου εκτόξευσης ρουκετών.

19:03

Η Μόσχα λέει ότι θα συνεχίσει τις επαφές με τη Χαμάς, με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων

Η Ρωσία θα συνεχίσει τις επαφές με τους Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς με κύριο στόχο την απελευθέρωση των ομήρων, μετέδωσαν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα δηλώσεις του Ρώσου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

 

18:55

Haaretz: Η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις κατά θέσεων του ισραηλινού στρατού

18:55

Η Αίγυπτος αντιδρά στο τελεσίγραφο του Ισραήλ για τους κατοίκους της Γάζας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου προειδοποίησε την Παρασκευή ενάντια στις εκκλήσεις του ισραηλινού στρατού προς περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν νότια.

Μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε "σοβαρή παραβίαση" του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων της Γάζας, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

 

18:43

Reuters: Η Σαουδική Αραβία «παγώνει» τις συζητήσεις εξομάλυνσης με το Ισραήλ

18:35

Ο ηγέτης της αμερικανικής Γερουσίας μεταβαίνει μαζί με διακομματική ομάδα αξιωματούχων στο Ισραήλ

Ο ηγέτης της αμερικανικής Γερουσίας Τσακ Σούμερ μαζί με διακομματική ομάδα Αμερικανών εκλεγμένων αξιωματούχων του Κογκρέσου θα επισκεφτεί το Ισραήλ αυτό το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Δημοκρατικού γερουσιαστή στο Reuters.

Η αντιπροσωπεία των Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών θα συναντηθεί με την ισραηλινή ηγεσία και θα συζητήσουν την βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ.

 

18:21

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαφεύγουν προς τον νότο της Λωρίδας της Γάζας

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαφεύγουν σήμερα προς τον νότο της Λωρίδας της Γάζας μετά την προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού που βομβαρδίζει ακατάπαυστα το παλαιστινιακό έδαφος σε απάντηση για την επίθεσή της Χαμάς, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι Παλαιστίνιοι αυτοί, που ζουν στο βόρειο τμήμα του εδάφους των 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το οποίο ελέγχεται από τη Χαμάς, εγκαταλείπουν τις εστίες τους με αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, φορτηγά ή πεζή. Η Χαμάς είχε απορρίψει την εκδοχή της εκκένωσης της περιοχής που ζήτησε το Ισραήλ.

18:15

Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

Οι Ισραηλινές δυνάμεις απαντούν με πυρά πυροβολικού μάχης στο Λίβανο μετά από πυρά που εξαπολύθηκαν προς τη βόρεια πόλη Μισγκάβ Αμ.

 

17:53

H Xαμάς φέρεται να εμποδίζει τους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν τα σπίτια τους 

Η Χαμάς φέρεται να εμποδίζει τους Παλαιστίνιους πολίτες στη Γάζα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετά την προειδοποίηση των IDF για επικείμενο χτύπημα, αναφέρει το Fox News, επικαλούμενο διπλωματική πηγή.

 

17:17

Σειρήνες στο Τελ Αβίβ

Ενεργοποιήθηκαν σειρήνες σε όλο το Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις στο κεντρικό Ισραήλ μετά από αναφορές για ρουκέτες από την Γάζα

16:55

Στο Κφαρ Αζά Μετσόλα και φον Ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισκέφθηκαν το Κφαρ Αζά.

«Η φρίκη αυτού που συνέβη εδώ είναι ανείπωτη», δήλωσε η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, ενώ η Ρομπέρτα Μετσόλα είπε: «Η Χαμάς είναι τρομοκράτες. Δεν εκπροσωπούν τις προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού, αλλά τις εμποδίζουν».

16:40

Αναφορές του ισραηλινού στρατού για ενόπλους από τον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε την Παρασκευή τους κατοίκους ενός χωριού κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο να κρυφτούν στα σπίτια τους και να κλειδώσουν τις πόρτες και τα παράθυρα, λέγοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια πιθανή ένοπλη εισβολή.

Ο συναγερμός έλαβε χώρα στη Χανίτα, 500 μέτρα (μέτρα) από τα σύνορα και απέναντι από τη λιβανέζικη κοινότητα της Αάλμα Ελ-Χάεμπ.

16:23

Ο Ερντογάν λέει ότι το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια μέσω Αιγύπτου

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του αιγυπτιακού περάσματος της Ράφα, μετά την άφιξη του πρώτου αεροπλάνου που μετέφερε τουρκική βοήθεια στην Αίγυπτο.

16:18

1.799 κάτοικοι της Γάζας έχουν σκοτωθεί και 6.388 έχουν τραυματιστεί

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς αναφέρει ότι 1.799 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 6.388 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη των μαχών στις 7 Οκτωβρίου.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δήλωσαν ότι έχουν σκοτώσει περίπου 1.500 Παλαιστίνιους τρομοκράτες στο ισραηλινό έδαφος.

16:15

Πηγές του ΓΕΕΘΑ : Δεν εστάλη ελληνικό πλοίο στα σύνορα του Ισραήλ

Δεν επιβεβαιώνεται από πηγές του ΓΕΕΘΑ η αποστολή ελληνικού πολεμικού πλοίου στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, είδηση που μεταδόθηκε νωρίτερα από το BBC.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πηγές του ΓΕΕΘΑ και του Πολεμικού Ναυτικού υπογραμμίζουν ότι υπάρχει μόνο το πλοίο που είναι ενταγμένο στην επιχείρηση UNIFIL της ειρηνευτικής ομάδας του ΟΗΕ για το Λίβανο.

Σημειώνεται πως σε αναφορά του BBC νωρίτερα μεταδόθηκε ότι ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο φέρεται να έχει αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι πιθανό να σταθμεύσει στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

 

15:42

Στο Κατάρ ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν προσγειώθηκε στη Ντόχα του Κατάρ και θα συναντηθεί με τον ηγέτη της χώρας, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι. Ανώτερα στελέχη της Χαμάς ζουν στο Κατάρ και η κυβέρνηση του Κατάρ παρέχει οικονομική στήριξη στη Γάζα.

15:18

Η Διεθνής Αμνηστία επαληθεύει την ύπαρξη οβίδων λευκού φωσφόρου

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Διεθνής Αμνηστία έχει επαληθεύσει ότι «οι ισραηλινές στρατιωτικές μονάδες που πλήττουν τη Γάζα είναι εξοπλισμένες με πυροβόλα όπλα λευκού φωσφόρου».

«Ερευνούμε κάτι που μοιάζει να αποτελεί χρήση λευκού φωσφόρου στη Γάζα, μεταξύ άλλων σε ένα χτύπημα κοντά σε ένα ξενοδοχείο, στην παραλία της πόλης της Γάζας», επισημαίνεται.

15:08

Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με το Reuters, σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ προειδοποιούν για πιθανή ρίψη ρουκετών.

15:05

Ισραηλινά drones έριξαν φυλλάδια στη Γάζα καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν «αμέσως» προς τον νότο

15:04

Οικογένειες μελών του προσωπικού διεθνών οργανισμών βρίσκουν καταφύγιο σε κέντρο των Ηνωμένων Εθνών

Φωτογραφίες από Reuters

14:58

Κίρμπι: Κλειστό το πέρασμα της Ράφα

Το πέρασμα της Ράφα παραμένει κλειστό, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε επικοινωνία με Ισραηλινούς και Αιτύπτιους για να βγάλουν τον κόσμο έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκο, Τζον Κίρμπι, μιλώντας στο CNN. 

14:56

Υπ. Υγείας Παλαιστίνης: Νεκροί τρεις Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Οχθη 

Τρεις Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Οχθη, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων υπέρ της Γάζας, ανακοίνωσε την Παρασκευή το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

14:50

Γιόαβ Γκάλαντ: «Η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα θα είναι ισχυρή, παρατεταμένη και θα φέρει μόνιμες αλλαγές»

«Η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα θα είναι ισχυρή, παρατεταμένη και θα φέρει μόνιμες αλλαγές. Ιράν, Χεζμπολάχ και Χαμάς ανήκουν στον ίδιο άξονα. Η ιδέα της επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ ήταν ιρανική», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας.  

14:49

Εκατοντάδες αυτοκίνητα και οικογένειες στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Γάζας

Εκατοντάδες αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και φορτηγά, βαριά φορτωμένα, έχουν συγκεντρωθεί στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Γάζας.

Ο κόσμος ταξιδεύει με αγελάδες, καμήλες, πρόβατα και γαϊδούρια. Πολλές οικογένειες μετακινούνται με τα πόδια, όπως μεταδίδει το BBC.

14:45

Λευκός Οίκος για εκκένωση Γάζας: «Δύσκολη υπόθεση» 

Η εντολή του Ισραήλ για τη μετακίνηση περισσότερων από ένα εκατομμύριο αμάχων στη βόρεια Γάζα εντός 24ων ωρών θα είναι «δύσκολη υπόθεση», σημείωσε ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι. 

«Πρόκειται για μετακίνηση πολλών ανθρώπων σε πάρα πολύ μικρό διάστημα. Κατανοούμε τι προσπαθούν να κάνουν και γιατί -προσπαθούν να απομονώσουν τους αμάχους από τη Χαμάς που είναι ο πραγματικός τους σστόχος» διευκρίνισε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο MSNBC. 

14:38

Ισραήλ: Ξεπερνούν τους 1.300 οι νεκροί - Περισσότεροι από 3.200 οι τραυματίες

Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου που εξαπολύθηκε η αιματηρή επίθεση της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς από τη Γάζα, όπως ανέφερε σήμερα ο ισραηλινός στρατός σε νεότερο απολογισμό.

Παράλληλα, ξεπερνούν τους 3.200 οι άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ οι οικογένειες 120 ομήρων έχουν ενημερωθεί ύστερα από την επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με τον στρατό. Η ισραηλινή κυβέρνηση ανέφερε ότι πάνω από 150 Ισραηλινοί, ξένοι ή με διπλή υπηκοότητα κρατούνται από την ισλαμιστική οργάνωση.

14:36

Γιόαβ Γκάλαντ: «Ο πόλεμος στη Γάζα γίνεται για να μπορέσει να συνεχίσει να υπάρχει το Ισραήλ ως ευημερούσα, δημοκρατική, εβραϊκή πατρίδα»

«Ο πόλεμος στη Γάζα γίνεται για να μπορέσει να συνεχίσει να υπάρχει το Ισραήλ ως ευημερούσα, δημοκρατική, εβραϊκή πατρίδα», δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας.

14:33

Αγνοούμενοι 13 Ρώσοι στο Ισραήλ

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι 13 πολίτες της στο Ισραήλ αγνοούνται, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ria επικαλούμενο την πρεσβεία.

14:31

Ζοζέπ Μπορέλ: «Μη ρεαλιστική» η μετακίνηση 1 εκατ. Παλαιστινίων μέσα σε 24 ώρες

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αναγνώρισε μεν το δικαίωμα που έχει το Ισραήλ στην αυτοάμυνα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι κινήσεις των Ισραηλινών θα πρέπει να είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο.

14:23

«Η Γάζα γίνεται τρύπα της κόλασης»

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες προειδοποίησε ότι η Γάζα μετατρέπεται γρήγορα σε «τρύπα κόλασης» εν μέσω εντεινόμενης βίας.

Απηύθυνε έκκληση για την προστασία των αμάχων στον αποκλεισμένο θύλακο, ενώ χαρακτήρισε την εντολή του Ισραήλ για εκκένωση του ενός εκατομμυρίου Παλαιστινίων από τη βόρεια Γάζα μέσα στις επόμενες 24 ώρες ως «φρικτή».

Ο γενικός επίτροπος της Υπατης Αρμοστείας Φιλίπ Λαζαρίνι ανέφερε σε δήλωσή του: «Αυτό θα οδηγήσει μόνο σε πρωτοφανή επίπεδα δυστυχίας και θα ωθήσει περαιτέρω τους ανθρώπους στη Γάζα στην άβυσσο».

«Η κλίμακα και η ταχύτητα της εξελισσόμενης ανθρωπιστικής κρίσης είναι ανατριχιαστική. Η Γάζα γίνεται γρήγορα μια τρύπα της κόλασης και βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης», τόνισε ο αξιωματούχος της Υπατης Αρμοστείας.

14:05

Η Χεζμπολάχ θα αναλάβει δράση «όταν έρθει η ώρα»

Ο αναπληρωτής αρχηγός της Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι «όταν έρθει η ώρα για οποιαδήποτε δράση, θα την εκτελέσουμε».

Οπως τόνισε, «η Χεζμπολάχ θα πάρει μέρος» στην αντιπαράθεση.

13:57

Δραματικές ώρες για τον πληθυσμό της Γάζας

Οι κάτοικοι της βόρειας Γάζας μαζεύουν τα πράγματά τους και αποχωρούν μετά την εντολή του Ισραήλ να κινηθούν νότια.

Μεταξύ αυτών που προσπαθούν να φτάσουν σε ασφαλέστερες περιοχές είναι πολλά παιδιά. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γάζας είναι κάτω των 18 ετών.

13:53

«Πάω από κηδεία σε κηδεία»: Επιζών του μακελειού στο Ισραήλ περιγράφει πώς ένας πορτοκαλεώνας έσωσε τη ζωή του

13:49

Στο Ισραήλ η πρόεδρος της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων που φτάνουν σήμερα Παρασκευή στο Ισραήλ.

13:46

Παλαιστίνιος υπ. Υγείας: Εκκληση για παροχή βοήθειας στη Γάζα

Η Γάζα αντιμετωπίζει ανθρωπιστική και υγειονομική καταστροφή, ανέφερε ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας Μάι αλ-Κάιλα σε δήλωση σήμερα, καλώντας όλες τις χώρες και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να βοηθήσουν για την άμεση είσοδο ιατρικής και επείγουσας βοήθειας στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακο.

13:33

Αμπάς σε Μπλίνκεν: Απορρίπτουμε τον εξαναγκαστικό εκτοπισμό του λαού μας στη Γάζα

13:24

Ιράν: Αν οι επιθέσεις στη Γάζα δεν σταματήσουν, η βία θα εξαπλωθεί

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν προειδοποίησε σήμερα, Παρασκευή, ότι αν οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας δεν σταματήσουν αμέσως, η βία θα μπορούσε να εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής.

Ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν μίλησε σε δημοσιογράφους στη Βηρυτό, έπειτα από τη συνάντηση με τον Λιβανέζο ομόλογό του, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο αξιωματούχοι ζήτησαν τον τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα.

Συναντήθηκε επίσης με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, καθώς και με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου.

«Σε μια εποχή που η Αμερική καλεί σε αυτοσυγκράτηση, επιτρέπει στους εγκληματίες της σιωνιστικής οντότητας να σκοτώνουν γυναίκες, παιδιά και αμάχους στη Γάζα», δήλωσε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

13:22

Πούτιν: Οι απώλειες αμάχων από μια χερσαία επιχείρηση στη Γάζα θα ήταν απαράδεκτες

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε, σήμερα, πως μια ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στη Γάζα θα είχε αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες αμάχων, κάτι που θα ήταν «απολύτως απαράδεκτο».

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε σήμερα όλους τους αμάχους που κατοικούν στην πόλη της Γάζας, περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, να μετακινηθούν νότια μέσα σε 24 ώρες, καθώς συγκέντρωσε άρματα μάχης ενόψει μιας αναμενόμενης χερσαίας εισβολής έπειτα από τη φονική επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο η ισλαμιστική οργάνωσητων Παλαιστινίων Χαμάς.

Ο Πούτιν, που μιλούσε από το Μπισκέκ του Κιργιστάν, είπε πως η χρήση βαρέος οπλισμού σε περιοχές κατοικιών «εγκυμονεί σοβαρές συνέπειες για όλες τις πλευρές».

«Και το πιο σημαντικό, οι απώλειες αμάχων θα είναι πλήρως απαράδεκτες. Τώρα το κυριότερο πράγμα είναι να σταματήσει η αιματοχυσία», είπε.

13:18

Ερντογάν προς Μακρόν: Η Δύση να λάβει μέτρα για άμβλυνση των εντάσεων στη Γάζα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν για την ανθρωπιστική κατάσταση στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Παρασκευή.

Ο Ερντογάν, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, είπε στον Μακρόν ότι «η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα εναντίον αμάχων είναι απαράδεκτη».

Παράλληλα, κάλεσε τις δυτικές χώρες να λάβουν μέτρα για να αμβλύνουν τις εντάσεις.

13:11

Η ισραηλινή συνοριακή αστυνομία στην Ιερουσαλήμ

Φωτογραφίες από Reuters

13:05

Ερντογάν: «Απαράδεκτη» η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα.

13:02

Συνάντηση Μπλίνκεν - Αμπάς

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στην Ιορδανία.

Ο Αμπάς, ο οποίος εδρεύει στη Δυτική Οχθη, είναι πολιτικός αντίπαλος της Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Μπλίνκεν συναντάται επίσης με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα στο Αμμάν, μετά την άφιξή του εκεί νωρίτερα σήμερα Παρασκευή.

Χθες βρισκόταν στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Φωτογραφία από Reuters

12:57

Κάλεσμα της Χαμάς

Η Χαμάς απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα –ιδιαίτερα σε χώρες που έχουν σύνορα με το Ισραήλ– «να υποστηρίξουν τον λαό της Γάζας».

Παράλληλα, ζήτησε από τους Παλαιστίνιους κατοίκους να παραμείνουν στη θέση τους και να αψηφήσουν την ισραηλινή στρατιωτική εντολή να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Εγιάντ αλ-Μποζόμ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς, δήλωσε: «Λέμε στους ανθρώπους της βόρειας Γάζας και της πόλης της Γάζας, μείνετε στα σπίτια σας και στις θέσεις σας. Με σφαγές εναντίον των αμάχων, η κατοχή θέλει να μας εκτοπίσει για άλλη μία φορά από τη γη μας. Ο εκτοπισμός του 1948 δεν θα επαναληφθεί. Θα πεθάνουμε, δεν θα φύγουμε».

Σύμφωνα με το Reuters, οι δηλώσεις έγιναν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο νοσοκομείο Σιφά στην πόλη της Γάζας.

Ο αναλυτής Ταλάλ Οκάλ, μιλώντας επίσης στο Reuters, περιέγραψε την ισραηλινή εντολή μετεγκατάστασης ως «προσπάθεια να ωθήσει τον παλαιστινιακό λαό της Γάζας σε Νάκμπα».

«Οπως έκαναν το 1948, όταν απώθησαν τους ανθρώπους έξω από την ιστορική Παλαιστίνη ρίχνοντας τόνους εκρηκτικών στα κεφάλια τους, έτσι κάνουν και σήμερα, μπροστά στα μάτια του κόσμου και μπροστά στις κάμερες», ανέφερε ο Οκάλ.

12:50

Ισραήλ: «Η εκκένωση της Γάζας θα χρειαστεί χρόνο» - Τουλάχιστον 258 οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε σήμερα ότι η εντολή απομάκρυνσης των Παλαιστινίων από τη βόρεια Γάζα θα «χρειαστεί χρόνο», ύστερα από ανακοίνωση νωρίτερα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι ο στρατός έδωσε προθεσμία 24 ωρών.

«Προσπαθούμε να δώσουμε χρόνο και καταβάλλουμε πολλές προσπάθειες, και καταλαβαίνουμε ότι θα αυτό δεν θα πάρει 24 ώρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος δήλωσε ότι τουλάχιστον 258 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν μετά την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς κατά του Ισραήλ. Ο προηγούμενος απολογισμός ήταν 169 νεκροί στρατιώτες.

12:45

Στο Ισραήλ ο Ιταλός ΥΠΕΞ

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι επιβεβαίωσε ότι έφτασε στο Ισραήλ.

12:43

Πώς χρηματοδοτείται η Χαμάς – Εκατομμύρια κάθε χρόνο

Τεράστιους οικονομικούς πόρους απαιτούσε η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το περασμένο Σάββατο.

12:31

Πρεσβεία Ισραήλ: Το Ισραήλ διεξάγει τις επιχειρήσεις του σύμφωνα με το κράτος δικαίου

«Το Ισραήλ διεξάγει τις επιχειρήσεις του σύμφωνα με το κράτος δικαίου και του δικαίου των ένοπλων συγκρούσεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα σήμερα Παρασκευή.

Η ανακοίνωση συνοδεύεται από ενημερωτικό έγγραφο σχετικά με την «ενίσχυση των δεσμών της Χαμάς και του Ιράν τα τελευταία χρόνια».

«Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς δημιούργησε ένα τρομοκρατικό κράτος και έναν τρομοκρατικό στρατό στη Γάζα. Αποτελεί μέρος του ιρανικού τρομοκρατικού άξονα και υποστηρίζεται, εξοπλίζεται, εκπαιδεύεται και συντονίζεται με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ολοκληρώθηκε η εκκένωση πόλεων και κωμοπόλεων κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Το Ισραήλ, όπως αναφέρει η πρεσβεία, «ενημέρωσε τους κατοίκους της βόρειας Λωρίδας της Γάζας να απομακρυνθούν» προς τον νότο μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

Το μήνυμα διαβιβάστηκε επίσης στον ΟΗΕ. «Η Χαμάς κάλεσε τον κόσμο να μην εκκενώσει ώστε να παραμείνει ως ανθρώπινη ασπίδα», προστίθεται.

Το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας που περιλαμβάνει την πόλη της Γάζας «είναι δικτυωμένο με σήραγγες μάχης και τρομοκρατικές υποδομές και καταφύγια της Χαμάς», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Τέλος, επισημαίνεται ότι «η επιχείρηση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων θα συνεχιστεί μέχρι να διαλυθεί ο τρομοκρατικός στρατός της Χαμάς. Η Χαμάς είναι το ISIS».

12:31

Ιράν: Οι ΗΠΑ «να ελέγξουν» το Ισραήλ, αν θέλουν να αποφύγουν έναν περιφερειακό πόλεμο

Οι ΗΠΑ «πρέπει να ελέγξουν το Ισραήλ» αν θέλουν να αποφύγουν έναν περιφερειακό πόλεμο, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν από τη Βηρυτό, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, προσθέτοντας ότι το Ιράν επιθυμεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του Λιβάνου.

«Η Αμερική θέλει να επιτρέψει στο Ισραήλ να καταστρέψει τη Γάζα και αυτό είναι σοβαρό λάθος. Αν οι Αμερικανοί επιθυμούν να αποφύγουν ο πόλεμος να εξαπλωθεί στην περιοχή, πρέπει να ελέγξουν το Ισραήλ», τόνισε ο Αμίρ Αμπντολαχιάν μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Αν δεν σταματήσουν τα ισραηλινά εγκλήματα, δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί», προειδοποίησε.

Ωστόσο ο Ιρανός υπουργός υπογράμμισε ότι «η ασφάλεια και η ειρήνη του Λιβάνου είναι σημαντικές για εμάς», την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο το λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ, σύμμαχος του Ιράν, να ανοίξει νέο μέτωπο εναντίον του Ισραήλ.

12:11

Explainer: Πού αποσκοπεί το Ισραήλ ζητώντας εκκένωση της βόρειας Γάζας

Πρόκειται για πρόφαση ενόψει εκκαθαριστικών επιχειρήσεων ή για μια απλή προσπάθεια καταβαράθρωσης ηθικού;

12:10

Διαδηλωτές διασχίζουν αυτοκινητόδρομο στην Κουάλα Λουμπούρ, σε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους

12:04

Βασιλιάς Ιορδανίας: Προειδοποιεί ενάντια σε προσπάθειες εκτοπισμού Παλαιστινίων

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας προειδοποίησε σήμερα ενάντια σε οποιαδήποτε προσπάθεια εξαναγκαστικού εκτοπισμού Παλαιστινίων από τα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς και ενάντια σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον εσωτερικό εκτοπισμό τους.

12:02

Μπαράζ ρουκετών κατά της Ασκελόν στο νότιο Ισραήλ

Ρουκέτες εκτοξεύονται αυτή την ώρα από τη Γάζα προς το νότιο Ισραήλ, με στόχο την Ασκελόν, σύμφωνα με το ΒΒC.

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες αλ Κασάμ, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι έχουν εκτοξεύσει 150 ρουκέτες.

11:56

Διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων στην Τεχεράνη

Χιλιάδες Ιρανοί διαδήλωσαν στην Τεχεράνη για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους σήμερα Παρασκευή, έβδομη ημέρα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

Οι διαδηλωτές ανέμιζαν σημαίες του Ιράν, της Παλαιστίνης και της Χεζμπολάχ, καθώς και πανό που έγραφαν «Κάτω η Αμερική» και «Κάτω το Ισραήλ», σύμφωνα με το AFP.

11:55

Η Νορβηγία καταδίκασε την «απαράδεκτη» πολιορκία της Γάζας

Η Νορβηγία καταδίκασε σήμερα την «απαράδεκτη» πολιορκία της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό μετά την επίθεση της Χαμάς το Σάββατο.

«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του (...), αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιεί κάθε πιθανό μέσο», δήλωσε η Νορβηγίδα υπουργός Εξωτερικών Ανίκεν Ουιτφέλντ μιλώντας στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό NRK.

«Καταδικάζω αυτόν τον αποκλεισμό, διότι είναι απαραίτητο (να το πράξω) όταν ζητούν από τόσο πολλούς ανθρώπους να μετακινηθούν, όταν οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα και φάρμακα» πρόσθεσε.

Μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ επέβαλε «πλήρη πολιορκία» στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βρισκόταν ήδη υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007.

11:51

«Αδύνατη η απομάκρυνση των ασθενών» από τη βόρεια Γάζα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα ενημέρωσε τον οργανισμό πως είναι αδύνατη η απομάκρυνση ευάλωτων ασθενών που νοσηλεύονται στη βόρεια Γάζα.

11:46

Διαδήλωση σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους στη Βαγδάτη

 Φωτογραφίες από Reuters

11:41

Μια σύνοψη των σημαντικότερων εξελίξεων

  • Το Ισραήλ κάλεσε όσους βρίσκονται στη βόρεια Γάζα να μετακινηθούν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας τις επόμενες 24 ώρες για την ασφάλειά τους, εν αναμονή μιας χερσαίας επίθεσης.
  • Η Χαμάς λέει στους κατοίκους να αγνοήσουν την προειδοποίηση - Μάλιστα, περιέγραψε την εντολή του Ισραήλ ως «προπαγάνδα» και «ψυχολογικό πόλεμο»
  • Επιπλέον, σύμφωνα με τη Χαμάς, 13 όμηροι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες.
  • Ο ΟΗΕ κάλεσε το Ισραήλ να αποσύρει την εντολή, λέγοντας ότι είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί μια τέτοια μετακίνηση χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες.
  • Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, επισκέπτονται σήμερα το Ισραήλ. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν βρίσκεται ήδη στην Ιορδανία.
  • Ακόμη περισσότερες πτήσεις επαναπατρισμού αναχωρούν από το Ισραήλ, με τις ΗΠΑ να στέλνουν την πρώτη τους.
11:38

Η Χαμάς εκτόξευσε 150 ρουκέτες

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε 150 ρουκέτες κατά του Ισραήλ, «απαντώντας στον εκτοπισμό και στη στοχοποίηση αμάχων».

11:35

Ισραηλινά άρματα μάχης παίρνουν θέση κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, στο νότιο Ισραήλ

Φωτογραφίες από Reuters

11:31

Εκατόν είκοσι οικογένειες στο Ισραήλ έχουν συγγενείς τους που είναι όμηροι της Χαμάς

Ο εκπρόσωπος Τύπου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε ότι έχουν ενημερωθεί 120 ισραηλινές οικογένειες πως συγγενείς τους κρατούνται από το περασμένο Σαββατοκύριακο όμηροι στη Γάζα.

Οι όμηροι κρατούνται απο τη Χαμάς, η οποία νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή, ανέφερε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις κατά της Γάζας οδήγησαν στον θάνατο και 13 Ισραηλινούς ομήρους.

Η Χαμάς έχει απειλήσει ότι θα σκοτώνει από έναν όμηρο για καθεμιά απροειδοποίητη ισραηλινή επίθεση από αέρος.

11:28

Πορεία Ιορδανών προς τα σύνορα με Ισραήλ σε ένδειξη συμπαράστασης στους Παλαιστινίους

Εκατοντάδες Ιορδανοί πραγματοποιούν πορεία προς τα σύνορα με το Ισραήλ σε ένδειξη συμπαράστασης στους Παλαιστινίους, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Την Τετάρτη, ο βασιλιάς της Ιορδανίας δήλωσε ότι η ειρήνη χωρίς ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος δεν θα ήταν εφικτή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ βρίσκεται στο Αμμάν σήμερα, Παρασκευή, όπου πραγματοποιεί συνάντηση τον βασιλιά και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

11:21

ΥΠΕΞ Ισραήλ: Επίθεση κατά Ισραηλινού διπλωμάτη στο Πεκίνο

Υπάλληλος της ισραηλινής πρεσβείας στο Πεκίνο νοσηλεύεται μετά από επίθεση σε βάρος του, όπως μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα το υπουργείο Εξωτερικών. 

Ο διπλωμάτης νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση. 

Το κίνητρο της επίθεσης, η οποία σημειώθηκε εκτός πρεσβείας, διερευνάται, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Ισράηλ. 

11:20

Σαπς: Η Βρετανία στηρίζει την απόφαση του Ισραήλ

Ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, Γκραντ Σαπς, δήλωσε ότι το Λονδίνο υποστηρίζει την απόφαση των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων να ειδοποιήσουν εκ των προτέρων για το ότι σκοπεύουν να εξαπολύσουν επίθεση. Πρόσθεσε ότι ο πληθυσμός της βόρειας Γάζας θα πρέπει να προσπαθήσει να μετακινηθεί.

Οπως είπε, η Βρετανία δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες των ισραηλινών σχεδίων και είναι λάθος να υποθέσουμε ότι όλα θα συμβούν άμεσα, τις επόμενες 24 ώρες.

11:16

Το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες παιδιών που σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις της Χαμάς

Η κυβέρνηση του Ισραήλ πήρε την απόφαση να κοινοποιήσει σοκαριστικές εικόνες παιδιών που σκοτώθηκαν από τη Χαμάς, για να υπογραμμίσει το μέγεθος των φρικτών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν το Σαββατοκύριακο.

Το Γραφείο του πρωθυπουργού ανάρτησε στα social media φωτογραφίες ενός νεκρού βρέφους μέσα σε λίμνη αίματος και το απανθρακωμένο σώμα ενός παιδιού.

Ενας εκπρόσωπος του Γραφείου του πρωθυπουργού είπε στους Times of Israel ότι σε αυτές τις εικόνες «ο κόσμος θα δει μόνο ένα μικρό μέρος της φρίκης που προκάλεσε η Χαμάς».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έδειξε επίσης στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν και στους ηγέτες του ΝΑΤΟ φωτογραφίες δολοφονημένων παιδιών κατά τη χθεσινή τους επίσκεψη.

Πηγή: BBC

11:15

Ισραηλινός στρατός: Διεξάγουμε στρατηγικές συναντήσεις με τον σύμμαχό μας, τις ΗΠΑ, ενόψει έντονου Σαββατοκύριακου

Σε στρατηγικές διαβουλεύσεις «με τον σύμμαχό μας, τις ΗΠΑ» σχετικά με την επικείμενη αντίδραση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στην επίθεση της Χαμάς το περασμένο Σάββατο βρίσκεται ο ισραηλινός στρατός, ανέφερε σε δηλώσεις του στο Τελ Αβίβ εκπρόσωπός του.

Οι ΗΠΑ είναι ο πιο σημαντικός στρατηγικός μας εταίρος, τόνισε ο εκπρόσωπος του στρατού, λέγοντας ότι ο συντονισμός μέσω του υπουργού Αμυνας στο Τελ Αβίβ με τους Αμερικανούς είναι πολύτιμος για τον στρατό.

Μπαίνουμε σε ένα πολύ έντονο Σαββατοκύριακο, πρόσθεσε, προειδοποιώντας για σημαντικές εξελίξεις.

11:13

Η Αίγυπτος ενισχύει την ασφάλεια στα σύνορα με τη Γάζα

Η Αίγυπτος έχει ενισχύσει την ασφάλεια κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα, αναπτύσσοντας ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή, αναφέρει το Associated Press επικαλούμενο ανώτερο Αιγύπτιο αξιωματούχο ασφαλείας.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως η Αίγυπτος έλαβε «άνευ προηγουμένου μέτρα» για να αποτρέψει την παραβίαση των συνόρων της, καθώς και ότι πιθανή χερσαία εισβολή του Ισραήλ στην περιοχή θα είναι «σοβαρό λάθος».

Η Αίγυπτος πρότεινε τη δημιουργία «ασφαλών ζωνών» στο εσωτερικό της Γάζας, καθώς και να επιτραπεί παροχή βοήθειας μέσω του σημείου διέλευσης στη Ράφα, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Πρόσθεσε πως την πρόταση υποστήριξαν Δυτικοί αξιωματούχοι, ωστόσο, το Ισραήλ δεν έχει ακόμη απαντήσει.

11:03

Αφιξη Λόιντ Οστιν στο Ισραήλ

Ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Λόιντ Οστιν, κατά την άφιξή του στο Ισραήλ.

11:00

Χαμάς: Οι Παλαιστίνιοι δεν θα εγκαταλείψουν την πατρίδα τους

Ο επικεφαλής του γραφείου πολιτικών και διεθνών σχέσεων της Χαμάς ανακοίνωσε ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν θα εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.

«Εχουμε δύο επιλογές: Να νικήσουμε ή να πεθάνουμε στα σπίτια μας», δήλωσε ο Μπασέμ Ναΐμ.

«Δεν πρόκειται να φύγουμε. Δεν θα επαναλάβουμε ξανά τη Νάκμπα», είπε, αναφερόμενος στον μαζικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων όταν σχηματίστηκε το Ισραήλ το 1948.

10:57

Κίνα: Βαθιά ανησυχία για μια πιθανή κλιμάκωση των συγκρούσεων

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι ανησυχεί βαθιά για μια πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και των ένοπλων Παλαιστινίων.

10:47

Χαμάς: 13 όμηροι νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι 13 όμηροι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι έξι από τους ομήρους σκοτώθηκαν σε πλήγματα σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες στη βόρεια περιοχή της Γάζας, ενώ άλλοι επτά φέρονται να έχασαν τη ζωή τους σε πλήγματα σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες στη Λωρίδα της Γάζας.

10:41

Δεκατρείς όμηροι, «μεταξύ των οποίων και ξένοι υπήκοοι», σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα, σύμφωνα με τη Χαμάς.

10:40

Συνάντηση Ιρανού ΥΠΕΞ με τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν συναντήθηκε σήμερα στον Λίβανο με τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, ο οποίος έφτασε στη Βηρυτό αργά την Πέμπτη, συνάντησε τον Σαγέντ Χασάν Νασραλάχ για να συζητήσουν τα επακόλουθα της φονικής επίθεσης των ενόπλων της Χαμάς εναντίον ισραηλινών πόλεων το περασμένο Σαββατοκύριακο, ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Mayadeen.

10:37

ΠΟΥ: Να επιτραπεί η παροχή ιατρικής βοήθειας στη Γάζα

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε χθες Πέμπτη ότι ζήτησε από την Αίγυπτο να βοηθήσει στη μεταφορά ιατρικών προμηθειών στη γειτονική Γάζα, καθώς η ανθρωπιστική κρίση στον θύλακο ολοένα και μεγαλώνει.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι, συμφώνησε να βοηθήσει στη μεταφορά ιατρικών προμηθειών μέσω του περάσματος που συνδέει την Αίγυπτο με τη νότια Γάζα.

«Είμαι πραγματικά ανήσυχος. Η καρδιά μου συμπάσχει με όλους εκείνους που έχουν χάσει τη ζωή τους και τις οικογένειές τους τόσο από το Ισραήλ όσο και από την Παλαιστίνη. Είναι πολύ θλιβερή στιγμή», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Λυών της Γαλλίας.

Υπό την ισραηλινή πολιορκία, ο μοναδικός διάδρομος για είσοδο και έξοδο από τη Γάζα είναι το πέρασμα στη Ράφα που συνορεύει με την Αίγυπτο.

Το Κάιρο διέψευσε την Πέμπτη τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το πέρασμα έχει κλείσει, τονίζοντας, ωστόσο, ότι έχει υποστεί ζημιές λόγω των αεροπορικών επιδρομών στην παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων.

10:28

Απολογισμός θυμάτων

Γάζα
1.537 νεκροί
6.612 τραυματίες

Κατεχόμενη Δυτική Οχθη
31 νεκροί
600 τραυματίες

Ισραήλ
1.300 νεκροί
3.200 τραυματίες

10:25

Τι είναι οι οβίδες λευκού φωσφόρου;

Το Ισραήλ έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί οβίδες λευκού φωσφόρου στις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα και τον Λίβανο, θέτοντας τους πολίτες σε κίνδυνο σοβαρών τραυματισμών.

10:24

Περιορισμοί στο Ορος του Ναού: Μόνο άτομα άνω των 60 στις προσευχές της Παρασκευής 

Οι Αρχές της Ιερουσαλήμ περιορίΖουν σήμερα Παρασκευή την πρόσβαση στο Ορος του Ναού για την προσευχή της Παρασκευής σε άτομα άνω των 60 ετών. 

Χιλιάδες μουσουλμάνοι πιστοί αναμένονται στην Παλιά Πόλη για τη μεσημεριανή προσευχή.

Δεξιές εβραϊκές ομάδες ανακοίνωσαν ότι θα εμποδίσουν την πρόσβαση των Παλαιστινίων στον χώρο, όπου συνήθως φτάνουν μέσα από τα σοκάκια της Παλιάς Πόλης.

10:12

Χαμάς: Στόχος η ύπαρξη ανασφάλειας

Η Χαμάς γνωρίζει το τίμημα των επιθέσεών της, αλλά θέτει τους πολιτικούς σκοπούς της πάνω από τις ανθρώπινες ζωές.

10:11

Στην Ιορδανία ο Μπλίνκεν 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν έφτασε στην Ιορδανία, όπου πρόκειται να έχει συνάντηση με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄ και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται έπειτα από ταξίδι αλληλεγγύης στο Ισραήλ μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς.

Ο Μπλίνκεν προσγειώθηκε στην Ιορδανία με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130, επισημαίνοντας «τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την ασφάλεια».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, στη συνέχεια, αναμένεται να μεταβεί στο Κατάρ, στη Σαουδική Αραβία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Αίγυπτο, σε μία προσπάθεια να συνεισφέρει στις προσπάθειες για την απελευθέρωση των Αμερικανών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Επιπλέον, θα διαπραγματευτεί την ασφαλή έξοδο 500 έως 600 Αμερικανών πολιτών ή πολιτών με διπλή υπηκοότητα που βρίσκονται στη Γάζα.

Η επίσκεψη αποσκοπεί επίσης στο να αποτραπεί περιφερειακή κλιμάκωση του πολέμου.

10:02

Ο Οστιν φτάνει στο Ισραήλ

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν έφτασε στο Ισραήλ για επίσκεψη με στόχο να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους Ισραηλινούς.

Ο Οστιν πρόκειται να συναντηθεί με αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ – της τρίτης του ως επικεφαλής του Πενταγώνου.

09:55

Οι γιατροί αρνούνται να φύγουν από τη βόρεια Γάζα

Δεν υπάρχει δυνατότητα ένα εκατομμύριο άνθρωποι να μετακινηθούν με ασφάλεια από τη βόρεια Γάζα μέσα σε 24 ώρες, λέει ο Νεμπάλ Φαρσάχ, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στην πόλη της Γάζας.

«Τι θα συμβεί στους ασθενείς μας; Εχουμε τραυματίες, έχουμε ηλικιωμένους, έχουμε παιδιά που βρίσκονται στα νοσοκομεία», δήλωσε στο Associated Press.

Πρόσθεσε ότι πολλοί γιατροί αρνούνται να απομακρυνθούν από τα νοσοκομεία και να εγκαταλείψουν τους ασθενείς.

«Οι άνθρωποι δεν έχουν πού να πάνε. Αυτό είναι το θέμα. Το να ακούμε τις βόμβες να πέφτουν σε όλη την περιοχή και να ζητάμε από τους ανθρώπους να μετακινηθούν αλλού, με τέτοια καταστροφή υποδομών και δρόμων και με περιορισμούς στις μετακινήσεις, είναι απλά κάτι απίστευτο», τόνισε.

09:55

ΗΠΑ: Σε επιφυλακή οι Αρχές ενόψει διαδηλώσεων για το Μεσανατολικό

Οι υπηρεσίες επιβολής της τάξης στις ΗΠΑ έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια της εβραϊκής και της μουσουλμανικής κοινότητας ενόψει φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων που αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα.

Η αστυνομία στις δύο πιο πολυπληθείς πόλεις των ΗΠΑ –τη Νέα Υόρκη και το Λος Αντζελες– επεσήμανε ότι θα αυξήσει τις περιπολίες, κυρίως γύρω από τις συναγωγές και τα εβραϊκά πολιτιστικά κέντρα, αν και οι Αρχές επέμειναν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για κάποια συγκεκριμένη απειλή.

09:51

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Ολοκληρώθηκε ο επαναπατρισμός Ελλήνων από το Ισραήλ

Mεταξύ των πρώτων χωρών που ολοκλήρωσαν το επαναπατρισμό πολιτών τους από το Ισραήλ συγκαταλέγεται από σήμερα η Ελλάδα. 

Οπως ανακοίνωσε το πρωί σήμερα, Παρασκευή, το υπουργείο Εξωτερικών, η κινητοποίηση για την ασφαλή επιστροφή Ελλήνων επισκεπτών και κατοίκων της περιοχής υπήρξε άμεση «κι έτσι, η χώρα μας συγκαταλέχθηκε μεταξύ των πρώτων χωρών που ολοκλήρωσαν επιτυχώς επαναπατρισμό πολιτών». 

09:45

Το Ισραήλ «βαθιά απογοητευμένο» από τη στάση της Κίνας

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο πρέσβης του στο Πεκίνο εξέφρασε «βαθιά απογοήτευση» για τη μη καταδίκη της επίθεσης της Χαμάς από την Κίνα.

«Ο Ισραηλινός πρέσβης εξέφρασε βαθιά απογοήτευση για τις κινεζικές ανακοινώσεις και δηλώσεις σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα, όπου δεν υπήρξε σαφής και ξεκάθαρη καταδίκη της τρομερής σφαγής που διέπραξε η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς εναντίον αθώων πολιτών και της απαγωγής δεκάδων από αυτούς στη Γάζα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

09:43

IDF: Φωτογραφίες από τις σφοδρές επιθέσεις στη Γάζα

Πηγή: Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

09:39

Αυστραλία: Ειδικές εξουσίες θα ζητήσει η αστυνομία ενόψει φιλοπαλαιστινιακής διαδήλωσης

Η αστυνομία της Αυστραλίας εξετάζει να θέσει σε εφαρμογή για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες έκτακτες εξουσίες, ώστε να μπορεί να σταματά και να ελέγχει τους ανθρώπους που θα συμμετάσχουν σε φιλοπαλαιστινιακή συγκέντρωση την Κυριακή.

Η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας επεσήμανε ότι έχει ζητήσει νομικές συμβουλές για τη χρήση αυτών των μέτρων, τα οποία δεν έχει χρησιμοποιήσει από το 2005, στη διάρκεια φυλετικών ταραχών. Οι τακτικές αυτές θα επιτρέπουν στην αστυνομία να σταματά, να ζητά ταυτότητες και να κάνει έλεγχο χωρίς κάποια αφορμή στους ανθρώπους που θα συμμετάσχουν στη διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Σίδνεϊ.

09:35

Η Αγκυρα καλεί τους Τούρκους πολίτες να παραμείνουν μακριά από τον νότιο Λίβανο 

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τους Τούρκους πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο να μείνουν μακριά από το νότιο τμήμα της χώρας εξαιτίας των μαχών που διεξάγονται εκεί ανάμεσα σε ισραηλινές και παλαιστινιακές δυνάμεις και τους συμβούλευσε να παραμείνουν βόρεια του ποταμού Λιτάνι.

Εξαιτίας των εξελίξεων, που έχουν αντίκτυπο στην κατάσταση στον νότιο Λίβανο, το υπουργείο ανέφερε μέσω της πλατφόρμας X «συνιστούμε στους πολίτες μας στον Λίβανο να παραμένουν προσεκτικοί και, αν είναι δυνατόν, να μείνουν μακριά από τις περιοχές νότια του ποταμού Λιτάνι».

09:34

Οι ΗΠΑ θα αρχίσουν σήμερα την απομάκρυνση υπηκόων τους από το Ισραήλ

Οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν την πρώτη πτήση επαναπατρισμού για να φέρουν στην πατρίδα τους πολίτες τους από το Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι θα εξετάσουν και άλλους τρόπους για να βοηθήσουν τους πολίτες να φύγουν, από ξηρά ή θάλασσα.

Αλλες χώρες όπως η Αργεντινή, η Γαλλία, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία και ο Καναδάς –μεταξύ άλλων απομακρύνουν τους πολίτες τους από το Ισραήλ καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε επίσης ότι θα προχωρήσει σε απομάκρυνση Ιαπώνων πολιτών το Σαββατοκύριακο. Υπάρχουν περίπου 1.300 Ιάπωνες στο Ισραήλ.

09:18

Η υπηρεσία του ΟΗΕ στη Γάζα μετακινείται νότια

Πηγή: REUTERS/ Ahmed Zakot

09:13

Οι τελευταίες εξελίξεις:

  • Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι το Ισραήλ έχει δώσει προθεσμία 24 ωρών σε όλους τους κατοίκους του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας - όπου ζουν περίπου 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι - για να απομακρυνθούν προς τα νότια.
  • Ο ισραηλινός στρατός απευθυνόμενος στους κατοίκους της πόλης της Γάζας, τους κάλεσε να φύγουν για την «ασφάλεια και την προστασία τους».
  • Η εντολή εκκένωσης ήρθε, καθώς το Ισραήλ αναμένεται να εξαπολύσει χερσαία επίθεση κατά της Χαμάς στη Γάζα.
  • Τα Ηνωμένα Εθνη ζήτησαν την ανάκληση της εντολής εκκένωσης, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε «καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες».
  • Το Ισραήλ υπερασπίστηκε τον εαυτό του τονίζοντας ότι προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες στους αμάχους και χαρακτήρισε την αντίδραση του ΟΗΕ ως «ντροπιαστική».
  • Η Χαμάς έκανε λόγο για «προπαγάνδα» του Ισραήλ που αποσκοπεί στο να προκαλέσει σύγχυση στους κατοίκους της Γάζας, τους οποίους κάλεσε «να μην παίξουν το παιχνίδια των Ισραηλινών».
  • Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί αργότερα την Παρασκευή με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν αναμένεται επίσης να φθάσει στο Ισραήλ.
  • Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει προγραμματίσει συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών αργότερα σήμερα Παρασκευή για τη σύγκρουση.
09:01

Χαμάς: Καλεί τους κατοίκους της Γάζας να αγνοήσουν την προειδοποίηση του Ισραήλ

Η Χαμάς κάλεσε σήμερα τους κατοίκους της Γάζας να αγνοήσουν την προειδοποίηση του Ισραήλ να μετακινηθεί ολόκληρος ο πληθυσμός του βόρειου τμήματος της Λωρίδας προς νότιες περιοχές.

Ο Σαλάμα Μαρούφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε πως η προειδοποίηση για απομάκρυνση του πληθυσμού είναι μια απόπειρα του Ισραήλ «να μεταδώσει και να περάσει ψευδή προπαγάνδα, με στόχο να σπείρει σύγχυση μεταξύ των κατοίκων και να βλάψει την συνοχή του εσωτερικού μετώπου μας».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Καλούμε τους πολίτες μας να μην ασχοληθούν με αυτές τις απόπειρες, που εντάσσονται στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου».

08:58

Το Ιράν υπόσχεται απάντηση αν συνεχιστούν τα «εγκλήματα» κατά των Παλαιστινίων

Η συνέχιση των εγκλημάτων κατά των Παλαιστινίων θα απαιτήσει απάντηση από τον «υπόλοιπο άξονα», προειδοποίησε χθες το βράδυ, Πέμπτη, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, αναφερόμενος στη συμμαχία μεταξύ της Τεχεράνης, των παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων, της λιβανέζικης Χεζμπολάχ και της Συρίας.

«Η σιωνιστική οντότητα και οι υποστηρικτές της θα είναι φυσικά υπεύθυνοι για τις συνέπειες αυτής της απάντησης», δήλωσε κατά την άφιξή του στη Βηρυτό, προσθέτοντας ότι το Ιράν θεωρεί πως ο εκτοπισμός των ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας και η στέρηση νερού και ηλεκτρικού ρεύματος είναι εγκλήματα πολέμου.

«Κάποιοι Δυτικοί αξιωματούχοι αναρωτιούνται αν πρόκειται να ανοίξει νέο μέτωπο κατά της σιωνιστικής οντότητας. Φυσικά, υπό το φως των συνεχιζόμενων συνθηκών, οι οποίες συνιστούν εγκλήματα πολέμου», πρόσθεσε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ιράν.

08:53

Ισραηλινός στρατός: Οι πολίτες δεν είναι εχθροί μας

Η εντολή εκκένωσης αποτελεί μέρος των «ανθρωπιστικών μέτρων» του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Τζόναθαν Κόνρικους.

Στην τελευταία του ενημέρωση τόνισε ότι στόχος τους είναι να σώσουν ζωές, ενώ πρόσθεσε πως «οι άμαχοι δεν είναι ο εχθρός μας».

Οπως είπε, ο στρατός θέλει να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων, καθώς πλήττει στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, και παραμένει πλήρως δεσμευμένος στους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

«Καταλαβαίνουμε ότι θα χρειαστεί χρόνος», είπε, αναφερόμενος στην εκκένωση. «Δεν είναι εύκολη διαδικασία», τόνισε.

Περίπου 1,1 εκατ. άνθρωποι -το ήμισυ του συνολικού πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας- επηρεάζονται από την εντολή εκκένωσης.

08:53

Αιγύπτιος πολιτικός: «Το Ισραήλ προσπαθεί να οδηγήσει τους Παλαιστινίους στην Αίγυπτο»

Ο βετεράνος Αιγύπτιος πολιτικός Μουσταφά Μπακρί κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπαθεί να οδηγήσει τους Παλαιστινίους στην Αίγυπτο.

«Φαίνεται ότι αυτή η προειδοποίηση προμηνύει την επικείμενη χερσαία επίθεση και τον αναγκαστικό εκτοπισμό των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας προς τα σύνορα με την Αίγυπτο, ώστε να μπορέσουν να εξαλείψουν το όνειρο της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους», είπε ο Μπακρί στο X.

08:48

Οι Ισραηλινοί ομογενείς καλούνται να είναι σε επαγρύπνηση την «ημέρα οργής» της Χαμάς

Η ισραηλινή κυβέρνηση προτρέπει τους πολίτες της που ζουν στο εξωτερικό να είναι σε επαγρύπνηση την Παρασκευή, η οποία έχει κηρυχθεί «ημέρα οργής» από τη Χαμάς.

Η Χαμάς έχει καλέσει τους υποστηρικτές της να επιτεθούν σε Εβραίους σε όλο τον κόσμο.

«Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι θα πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε διάφορες χώρες και ότι μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για βία. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και το υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύουν τους Ισραηλινούς στο εξωτερικό να είναι σε επαγρύπνηση, να μένουν μακριά από διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

08:46

Επικοινωνία των ΥΠΕΞ Τουρκίας - ΗΑΕ για την κατάσταση στη Γάζα

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν επικοινώνησε σήμερα, Παρασκευή, με τον ομόλογό του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για να συζητήσουν σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, δήλωσε πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η πηγή δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Η Τουρκία προσφέρθηκε να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στη σύγκρουση, ενώ επιθυμεί να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους που έχουν πληγεί από τις σφοδρές μάχες.

Ο Φιντάν θα ταξιδέψει στην Αίγυπτο την Παρασκευή για συνομιλίες για περιφερειακά ζητήματα.

08:41

Η Μέση Ανατολή και οι ανησυχίες της Αθήνας – Τι αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ

Συναγερμός στα σύνορα και φύλαξη πιθανών στόχων.

08:39

Η Χαμάς κάλεσε τους κατοίκους της Γάζας «να μην παίξουν το παιχνίδι των Ισραηλινών»

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου της Χαμάς, Σαλάμα Μαρούφ, χαρακτήρισε την ισραηλινή ανακοίνωση «ψευδή προπαγάνδα» με σκοπό να «σπείρει σύγχυση» μεταξύ των κατοίκων της Γάζας και να βλάψει την «εσωτερική συνοχή». Προέτρεψε τους κατοίκους της Γάζας να μην παίξουν το παιχνίδι των Ισραηλινών.

08:29

Κίρμπι: Οι πολίτες στη Γάζα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να φύγουν

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας Τζον Κίρμπι δήλωσε στο CNN ότι οι ΗΠΑ «εργάζονται πολύ σκληρά ώρα με την ώρα» για να διασφαλίσουν ότι υπάρχει τρόπος να φύγουν οι Παλαιστίνιοι από τη Γάζα με ασφάλεια.

«Είτε υπάρξει χερσαία εισβολή είτε όχι –και θα αφήσω τους Ισραηλινούς να μιλήσουν για τις επιχειρήσεις τους–- θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει τρόπος για τους ανθρώπους που ζουν στη Γάζα και θέλουν να φύγουν να το κάνουν, και να το κάνουν με ασφάλεια και γρήγορα, οπότε εργαζόμαστε πολύ, πολύ σκληρά πάνω σε αυτό, ώρα με την ώρα», τόνισε ο Κίρμπι.

«Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει ευκαιρία για τους πολίτες στη Γάζα να φύγουν τώρα, χθες, εννοώ αμέσως», σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

08:25

Ο ισραηλινός στρατός καλεί τους κατοίκους της πόλης της Γάζας να φύγουν

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους πολίτες της πόλης της Γάζας να εκκενώσουν την πόλη προς τα νότια.

«Θα μπορέσετε να επιστρέψετε στην πόλη της Γάζας μόνο όταν υπάρξει νεότερη ανακοίνωση», αναφέρεται στην ανακοίνωση η οποία απευθύνεται στους κατοίκους της πόλης – κύριας αστικής περιοχής της Λωρίδας της Γάζας.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι η Χαμάς έχει αναπτύξει δίκτυο σηράγγων κάτω από την πόλη, καθώς και μέσα σε κτίρια που κατοικούνται από πολίτες.

Κάλεσε τους πολίτες να εκκενώσουν τονίζοντάς τους πως πρόκειται «για τη δική σας ασφάλεια και την ασφάλεια των οικογενειών σας». Παράλληλα, οι κάτοικοι καλούνται να απομακρυνθούν «από τους τρομοκράτες της Χαμάς που σας χρησιμοποιούν», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «ως ανθρώπινες ασπίδες».

«Τις επόμενες ημέρες, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να επιχειρούν στην πόλη της Γάζας και θα καταβάλουν προσπάθειες για να αποφύγουν απώλειες στους αμάχους», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η εντολή εκκένωσης έρχεται τη στιγμή που το Ισραήλ αναμένεται να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Γάζα με χιλιάδες στρατιώτες να συγκεντρώνονται στα σύνορα.

Τα Ηνωμένα Εθνη απηύθυναν έκκληση να ανακληθεί η εντολή, τονίζοντας πως η εκκένωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ολέθρια κατάσταση», καθώς και ότι θα είχε «καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες».

08:11

Ποια περιοχή της Γάζας επηρεάζεται από την εντολή εκκένωσης

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ότι όλοι όσοι ζουν στη βόρεια Γάζα θα πρέπει να μετακινηθούν μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι πρόκειται για περίπου 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους.

Η περιοχή για την οποία έχει εκδοθεί η εντολή εκκένωσης εκτείνεται σε όλο το πλάτος της Λωρίδας της Γάζας και καταλήγει στη Μεσόγειο Θάλασσα. Είναι γνωστή για τους παράκτιους υγροβιότοπους και τη βιοποικιλότητά της. Περιλαμβάνει την πόλη της Γάζας, τη μεγαλύτερη πόλη του θυλάκου.

08:10

Συνεχίζονται οι επιθέσεις στη Γάζα

Πηγή: REUTERS/ Mohammed Salem

08:03

«Οίκος της Ειρήνης»: Μια προσευχή και ένα κερί για όσους χάθηκαν

Πλήθος κόσμου στην επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Χαμάς που οργάνωσε η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών.

 

08:00

OHE: Η υπηρεσία UNRWA μετέφερε το επιχειρησιακό της κέντρο και το προσωπικό της στο νότιο τμήμα της Γάζας 

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε σήμερα ότι μετέφερε το επιχειρησιακό της κέντρο και το διεθνές προσωπικό της στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει τις ανθρωπιστικές της δραστηριότητες και να υποστηρίξει το προσωπικό της και τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

«Καλούμε τις ισραηλινές Αρχές να προστατεύσουν όλους τους αμάχους που βρίσκονται στα καταφύγια της UNRWA, περιλαμβανομένων των σχολείων», ανέφερε η υπηρεσία στην πλατφόρμα X.

 

07:57

Ιαπωνία: Καταδικάζει τις «τρομοκρατικές επιθέσεις» της Χαμάς, υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί

Η υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιόκο Καμικάουα τόνισε στον ομόλογό της του Ισραήλ Ελί Κόεν χθες, Πέμπτη, πως οι «τρομοκρατικές επιθέσεις» της Χαμάς δεν μπορούν να δικαιολογηθούν επ’ ουδενί και ότι το Τόκιο τις καταδικάζει αποφασιστικά, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών της.

Η κυρία Καμικάουα πρόσθεσε σε συνδιάλεξή της με τον κ. Κόεν πως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί και να προστατεύσει τον λαό του, δυνάμει του διεθνούς δικαίου, προστίθεται στο κείμενο.

Σημειώνεται ότι η ιαπωνική κυβέρνηση έχει κάνει διευθετήσεις ώστε να πραγματοποιηθεί πτήση τσάρτερ από το Τελ Αβίβ αύριο, Σάββατο, προκειμένου να μπορέσουν να φύγουν από την ισραηλινή επικράτεια όσοι Ιάπωνες υπήκοοι ζήτησαν τη βοήθειά της για τον σκοπό αυτόν, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο σήμερα.

Πηγή: Reuters

07:49

Η 13χρονη Ρενάνα που επέζησε από τη σφαγή του Κφαρ Αζά μιλά στην «Κ»

«Θυμάμαι λίγα. Μπήκαμε στο δωμάτιο ασφαλείας. Προσευχόμασταν στον Θεό. Κάποιος εκεί πάνω μας άκουσε και μας έσωσε»

 
07:48

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

  • Τα Ηνωμένα Eθνη ανακοίνωσαν ότι ενημερώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό πως περίπου 1,1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας διατάχθηκαν να μετακινηθούν προς τον νότιο τομέα του θυλάκου εντός 24 ωρών.
  • «Τα Ηνωμένα Εθνη θεωρούν αδύνατο να γίνει μετακίνηση των κατοίκων χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», τόνισε Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
  • Το Ισραήλ, υπερασπιζόμενο την εντολή εκκένωσης που εξέδωσε, χαρακτήρισε «ντροπιαστική» την ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού. Ο Γκίλαντ Ερνταν, Ισραηλινός απεσταλμένος στον ΟΗΕ, ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ έδωσε έγκαιρη προειδοποίηση στους κατοίκους της Γάζας προσπαθώντας να «ελαχιστοποιήσει τη ζημιά για όσους δεν εμπλέκονται» στη στρατιωτική του επιχείρηση κατά της Χαμάς.
  • Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έχει ρίξει 6.000 βόμβες στη Γάζα από το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε αργά την Πέμπτη. «Δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα επιτέθηκαν σε σειρά τρομοκρατικών στόχων της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», σύμφωνα με το Ισραήλ.
  • Από τις επιθέσεις έχουν σκοτωθεί 1.500 Παλαιστίνιοι, το ένα τρίτο από αυτούς παιδιά, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Εχουν τραυματιστεί 6.600 άτομα.
  • Ο ΟΗΕ ζήτησε 294 εκατ. δολ. για «επείγουσες ανάγκες» στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη, όπου περισσότεροι από 400.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους τις τελευταίες ημέρες.
  • Το ισραηλινό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην οποία συμμετέχουν κεντρώοι βουλευτές της αντιπολίτευσης, για να επιδείξει την αποφασιστικότητά του να αντιμετωπίσει τη Χαμάς στη Γάζα.
  • Κατά την ορκωμοσία της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εκφώνησε ομιλία στην οποία υποσχέθηκε, αναφερόμενος στους ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς: «Δεν θα χαλαρώσουμε στην προσπάθεια να τους φέρουμε πίσω στην πατρίδα». Κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε: «Μας περιμένουν δύσκολες ημέρες».
  • Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 222 στρατιώτες, έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον στρατό. Οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μία ημέρα, όταν ένοπλοι της Χαμάς πέρασαν τα σύνορα και επιτέθηκαν σε Ισραηλινούς πολίτες. Δεκάδες Ισραηλινοί και ξένοι υπήκοοι οδηγήθηκαν στη Γάζα όπου κρατούνται όμηροι. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έχει ταυτοποιήσει μέχρι στιγμής 97 από τους ομήρους.
  • Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει έντεκα τζαμιά και έχουν προκαλέσει ζημιές σε 90 σχολεία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Επιπλέον, 752 κτίρια έχουν καταστραφεί, όπως και 2.835 οικίες, αναφέρει ο ΟΗΕ, επικαλούμενος αριθμούς από το υπουργείο Δημοσίων Εργων και Στέγασης της Γάζας. Αλλες σχεδόν 1.800 οικίες έχουν υποστεί ζημιές που δεν μπορούν να επισκευαστούν και έχουν καταστεί μη κατοικήσιμες, αναφέρει. Η υπηρεσία του ΟΗΕ εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για τη σημαντική καταστροφή των πολιτικών υποδομών που υπέστησαν ζημιές από τους βομβαρδισμούς.
  • Περισσότεροι από 423.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Εθνη, μετά τους σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε αντίποινα για τις επιθέσεις της Χαμάς. 
07:36

Μεσανατολικό: Κορυφώνεται η αγωνία για Γάζα, ομήρους

Απόλυτο μπλόκο στη Γάζα μέχρι να απελευθερωθούν οι όμηροι.

07:34

Ισραήλ: «Ντροπιαστική» η απάντηση του ΟΗΕ

Το Ισραήλ, υπερασπιζόμενο την εντολή εκκένωσης που εξέδωσε, χαρακτήρισε «ντροπιαστική» την ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού.

Ο Γκίλαντ Ερνταν, Ισραηλινός απεσταλμένος στον ΟΗΕ, ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ έδωσε έγκαιρη προειδοποίηση στους κατοίκους της Γάζας, προσπαθώντας να «ελαχιστοποιήσει τη ζημιά σε όσους δεν εμπλέκονται» στη στρατιωτική του επιχείρηση κατά της Χαμάς.

«Για πολλά χρόνια, ο ΟΗΕ έκανε τα στραβά μάτια στον εξοπλισμό της Χαμάς και στη χρήση του άμαχου πληθυσμού και των πολιτικών υποδομών στη Λωρίδα της Γάζας ως κρυψώνα για τα όπλα και τις δολοφονίες της», είπε.

«Τώρα, αντί να στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ, του οποίου οι πολίτες σφαγιάστηκαν από τους τρομοκράτες της Χαμάς, κάνει κήρυγμα στο Ισραήλ», τόνισε ο Ερντάν.

«Είναι καλύτερα για τον ΟΗΕ να επικεντρωθεί τώρα στην επιστροφή των ομήρων, την καταδίκη της Χαμάς και την υποστήριξη του δικαιώματος του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του», πρόσθεσε.

MHT