«Aλμα» στην τιμή του πετρελαίου με φόντο τον πόλεμο στο Ισραήλ

«Aλμα» στην τιμή του πετρελαίου με φόντο τον πόλεμο στο Ισραήλ

Η ανασφάλεια και οι φόβοι κλιμάκωσης του πολέμου επηρεάζουν προς τα πάνω τις τιμές του πετρελαίου

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε άνοδο βρίσκονται οι τιμές του πετρελαίου με φόντο τον πόλεμο στο Ισραήλ και τις ανησυχίες για γενίκευση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή, μία από τις σημαντικότερες περιοχές για την παραγωγή αργού πετρελαίου στον κόσμο. 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) του αργού τύπου Brent αυξήθηκαν πάνω από 4%, με την τιμή να φτάνει περίπου στα 89 δολάρια το βαρέλι. Τα futures της West Texas Intermediate κατέγραψαν επίσης αύξηση άνω του 4%, με την τιμή να διαμορφώνεται πάνω από 86 δολάρια το βαρέλι.

Επενδυτές δήλωσαν ότι η πιθανότητα κλιμάκωσης του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τροφοδότησε την άνοδο των τιμών του πετρελαίου σήμερα. Ο ισραηλινός στρατός έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, εν αναμονή πιθανής χερσαίας εισβολής στον παλαιστινιακό θύλακα. Το πρωί, το Ισραήλ κάλεσε τους κατοίκους της βόρειας Γάζας να μετακινηθούν προς τον Νότο, εντός 24 ωρών. 

Μέχρι στιγμής, ο πόλεμος δεν έχει άμεση επίδραση στις παγκόσμιες προμήθειες και ροές αργού πετρελαίου. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα στις μεταφορές μέσω της διώρυγας του Σουέζ και του στενού του Ορμούζ, αμφότερα σημεία ζωτικής σημασίας. Επίσης, μια άλλη ανησυχία είναι ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυστηρότερους αμερικανικούς περιορισμούς στις ιρανικές εξαγωγές. 

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT