ΗΠΑ: Το απόρρητο έγγραφο του στρατού που απέκλειε σύγκρουση Ισραήλ – Χεζμπολάχ

ΗΠΑ: Το απόρρητο έγγραφο του στρατού που απέκλειε σύγκρουση Ισραήλ – Χεζμπολάχ

Σύμφωνα με ανάλυση που εκπονήθηκε τον Φεβρουάριο από τη διεύθυνση πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου Στρατού, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ είχαν μια στάση «αμοιβαίας αποτροπής»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Τετάρτη, γύρω στις 6:30 μ.μ. τοπική ώρα, οι σειρήνες έστειλαν εκατομμύρια ανθρώπους σε καταφύγια σε όλο το βόρειο Ισραήλ. Αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για ψευδή συναγερμό, αλλά οι πανικόβλητοι πολίτες φοβήθηκαν ότι η Χεζμπολάχ, ο μακροχρόνιος εχθρός του Ισραήλ στον γειτονικό Λίβανο, μόλις είχε ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο.

Σύμφωνα όμως με ένα άκρως απόρρητο έγγραφο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, μια μαζική επίθεση από τη Χεζμπολάχ, το πολιτικό κόμμα και το ένοπλο παρακλάδι της που υποστηρίζεται από το Ιράν, θεωρούνταν απίθανη. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, οι αναλυτές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έκαναν λόγο για «μια προβλέψιμη ισορροπία μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ».

Οι υποθέσεις αυτές δοκιμάζονται μετά την επίθεση της Χαμάς, στο νότιο Ισραήλ, την περασμένη εβδομάδα, η οποία αιφνιδίασε σχεδόν εντελώς τους Ισραηλινούς και Αμερικανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με ανάλυση που εκπονήθηκε τον Φεβρουάριο από τη διεύθυνση πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου Στρατού, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ είχαν μια στάση «αμοιβαίας αποτροπής» μετά τη σύναψη μιας ιστορικής συμφωνίας, τον Οκτώβριο του 2022, στην οποία η Βηρυτός και η Ιερουσαλήμ συμφώνησαν να οριοθετήσουν τα αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορά τους. 

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ είχαν λάβει μεν μέτρα για να «διατηρήσουν την ετοιμότητα» αλλά δεν προετοιμάζονταν για «κανενός είδους σύγκρουση», σύμφωνα με το έγγραφο το οποίο η Washington Post απέκτησε αποκλειστικά μετά την κοινοποίησή του στην πλατφόρμα Discord.

«Ακόμη και σε περιόδους εντάσεων», το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ είχαν την πρόθεση «να αποφεύγουν την κλιμάκωση», σύμφωνα με την ανάλυση. Για παράδειγμα, το Ισραήλ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις σαμποτάζ στο Λίβανο ενώ η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να καταρρίψει ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος. 

Τον Απρίλιο, 34 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον νότιο Λίβανο στο Ισραήλ, μια επίθεση που ο ισραηλινός στρατός απέδωσε στην Χαμάς, οι ηγέτες της οποίας είχαν συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, μια μέρα νωρίτερα. Η στάση κατά της ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ βρίσκεται στο επίκεντρο της ταυτότητας της σουνιτικής Χαμάς και της σιιτικής Χεζμπολάχ. 

«Νομίζω ότι πολλοί έκαναν υποθέσεις σχετικά με τι μπορούσαν να κάνουν η Χαμάς και η Χεζμπολάχ», δήλωσε ο Μάθιου Λέβιτ, συνεργάτης στο Ινστιτούτο Πολιτικής της Ουάσιγκτον για την Εγγύς Ανατολή. Αν και σε γενικές γραμμές συμφώνησε με την εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο Λέβιτ είπε ότι η Χεζμπολάχ είναι τώρα πιο πιθανό να επωφεληθεί από τον πόλεμο στο νότο, ο οποίος έχει αποσπάσει μεγάλο μέρος της προσοχής του ισραηλινού στρατού.

«Εκτιμώ ότι η Χεζμπολάχ θα προσπαθεί σταδιακά να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού», δήλωσε. Οι δύο πλευρές έχουν ανταλλάξει πυρά μετά την επίθεση της Χαμάς το Σάββατο. Το Ισραήλ έχει αναπτύξει έφεδρους στρατιώτες σε πόλεις κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο.

Πηγή: Washington Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT