Οι υπουργοί Αμυνας Ισραήλ και ΗΠΑ μαζί στο Τελ Αβίβ

Οι υπουργοί Αμυνας Ισραήλ και ΗΠΑ μαζί στο Τελ Αβίβ

Αυτός ο πόλεμος είναι «υπαρξιακός» για το Ισραήλ, διαμήνυσε ο Γιόαβ Γκάλαντ. Η αμερικανική στήριξη θα είναι «αδιάλειπτη», δήλωσε από την πλευρά του ο Λόιντ Οστιν

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ διεξάγει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο κατά των μαχητών της Χαμάς για να επιφέρει μόνιμη αλλαγή και να διαφυλάξει το μέλλον του εβραϊκού κράτους ως μιας ευημερούσας δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, τονίζοντας ότι η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση είναι μέρος ενός «άξονα του κακού» που περιλαμβάνει το Ιράν.

«Αυτός είναι ένας πόλεμος για την ύπαρξη του Ισραήλ ως μιας ευημερούσας χώρας, ενός δημοκρατικού κράτους, της πατρίδας του εβραϊκού λαού», ανέφερε ο Γκάλαντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τελ Αβίβ με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Οστιν.

Σε ερώτηση που δέχθηκε για το αν η Τεχεράνη έδωσε τη συγκατάθεσή της προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επίθεση της Χαμάς το περασμένο Σάββατο, ο Γκάλαντ είπε: «Δεν έχει σημασία… (γιατί) η ιδέα είναι ιρανική».

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι άμαχοι «που θέλουν να σώσουν τις ζωές τους» πρέπει να λάβουν υπόψη την ειδοποίηση του Ισραήλ και να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Νωρίς σήμερα το πρωί ο ισραηλινός στρατός διέταξε την απομάκρυνση μέσα σε 24 ώρες «όλων των αμάχων» από την πόλη της Γάζας.

«Πολεμάμε για την πατρίδα μας. Πολεμάμε για το μέλλον μας», είπε ο Γκάλαντ. «Η πορεία θα είναι μακρά, αλλά στο τέλος σας υπόσχομαι ότι θα κερδίσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν δήλωσε ότι η αμερικανική στήριξη προς το Ισραήλ θα είναι «αδιάλειπτη». Η Ουάσιγκτον, όπως ανέφερε ο Οστιν, θα παράσχει στο Ισραήλ ό,τι εκείνο χρειάζεται για να αμυνθεί. 

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι αμερικανικά πυρομαχικά και οπλικά συστήματα «ρέουν ταχύτατα» προς τον στενότερο σύμμαχο της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή. «Το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ είναι πλήρως έτοιμο να αναπτύξει πρόσθετα μέσα αν χρειαστεί», δήλωσε.

Ο Λόιντ Οστιν κάλεσε ωστόσο το ισραηλινό κράτος να μετρήσει προσεκτικά την απάντησή του. «Δημοκρατίες όπως η δική μας είναι ισχυρότερες και πιο ασφαλείς όταν σεβόμαστε τους νόμους του πολέμου», είπε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι «καλά καθοδηγούμενες» ισραηλινές δυνάμεις θα «πειθαρχήσουν» στις επιχειρήσεις τους. Είναι η ώρα για «επίλυση» και όχι για «εκδίκηση».

Ο Λόιντ Οστιν είπε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να σταθούν στο πλευρό του Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Χαμάς, ενώ θα συνεχίζουν παράλληλα να υποστηρίζουν την Ουκρανία στον δικό της πόλεμο κατά της ρωσικής εισβολής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT