NASA: Ξεκίνησε το ταξίδι για τον «χρυσό» αστεροειδή

NASA: Ξεκίνησε το ταξίδι για τον «χρυσό» αστεροειδή

Η αποστολή θα διανύσει περίπου 2,2 δισεκατομμύρια μίλια (3,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα) μέσα στα επόμενα έξι χρόνια

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η NASA εκτόξευσε τον πύραυλο SpaceX Falcon Heavy από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα με αποστολή την εξερεύνηση του αστεροειδούς 16 Psyche. 

Ο αστεροειδής 16 Psyche ανακαλύφθηκε το 1852 από τον Ιταλό αστρονόμο Aνιμπάλε Ντε Γκράσπαρις. Εχει διάμετρο 240 χιλιομέτρων και πιστεύεται πως είναι το απομεινάρι (πυρήνας) ενός μεγαλύτερου σώματος, διαμέτρου τουλάχιστον 500 χιλιομέτρων.

Η αποστολή θα διανύσει περίπου 2,2 δισεκατομμύρια μίλια (3,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα) μέσα στα επόμενα έξι χρόνια για να φτάσει στον διαστημικό βράχο, που βρίσκεται στο τμήμα της κύριας ζώνης μεταξύ των τροχιών του Αρη και του Δία.

Το σκάφος θα κινηθεί αρχικά προς τον Αρη για να χρησιμοποιήσει τις βαρυτικές δυνάμεις του Κόκκινου Πλανήτη και να πάρει την απαραίτητη ώθηση για να συνεχίσει το ταξίδι του προς τον αστεροειδή τον οποίο αν όλα πάνε καλά θα συναντήσει και θα τεθεί σε τροχιά γύρω από αυτόν το 2027. Θα παραμείνει εκεί για 21 μήνες πραγματοποιώντας σειρά μελετών που θα αποκαλύψουν τα γεωλογικά του χαρακτηριστικά και φυσικά αν πράγματι έχει τον ορυκτό πλούτο που πιστεύεται.

Η αποστολή προγραμματιζόταν αρχικά να αναχωρήσει πέρυσι το καλοκαίρι, η εκτόξευση όμως αναβλήθηκε λόγω προβλημάτων στο λογισμικό πτήσης, το οποίο θα διατηρεί το σκάφος στον σωστό προσανατολισμό και θα κρατά τη κεραία του στραμμένη προς τη Γη.

Οι εκτιμήσεις από τις παρατηρήσεις των επιστημόνων αναφέρουν ότι, σε αντίθεση με τους περισσότερους άλλους αστεροειδείς που αποτελούνται από πετρώματα και πάγους, ο αστεροειδής Ψυχή αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από μέταλλα: σίδηρο, νικέλιο και πιθανώς μικρότερες ποσότητες χρυσού και κοβαλτίου.

Η πιθανότερη εξήγηση για την ασυνήθιστη σύσταση του αστεροειδούς είναι πως πρόκειται για τον πυρήνα ενός πλανήτη μεσαίου μεγέθους ο οποίος καταστράφηκε σε βίαιες προσκρούσεις στα αρχικά στάδια εξέλιξης του ηλιακού συστήματος. 

Mε πληροφορίες από CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT