Το Κατάρ θα εφαρμόσει τη συμφωνία για την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν

Το Κατάρ θα εφαρμόσει τη συμφωνία για την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες, Πέμπτη, ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Κατάρ φέρεται να συμφώνησαν να εμποδίσουν το Ιράν να έχει πρόσβαση σε κεφάλαια ύψους 6 δισ. δολαρίων

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κατάρ δήλωσε σήμερα ότι είναι δεσμευμένο από τη συμφωνία, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβησή του, για ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν, η οποία περιλαμβάνει την αποδέσμευση από την Ουάσιγκτον 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιουσιακών στοιχείων που είχαν παγώσει.

«Το Κατάρ είναι δεσμευμένο από τη συμφωνία και θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Δεν θα κάνει τίποτα χωρίς να συμβουλευθεί τους εταίρους του», δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν Αλ-Θάνι, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν.

Η προειδοποίηση αυτή του Κατάρ διατυπώνεται αφότου αμερικανικές φωνές της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία επέτρεψαν στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, σύμμαχο του Ιράν, να χρηματοδοτήσει τη φονική του επίθεση κατά του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες, Πέμπτη, ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Κατάρ φέρεται να συμφώνησαν να εμποδίσουν το Ιράν να έχει πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια.

Το Ιράν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να υπαναχωρούν» από τη συμφωνία μεταφοράς, μέσω του Κατάρ, των 6 δισ. δολαρίων ιρανικών πόρων, μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Η Τεχεράνη, που υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά τη Χαμάς, αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής μετά την επίθεση ευρείας κλίμακας της Χαμάς που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 1.300 ανθρώπων, η πλειονότητα των οποίων ήταν άμαχοι.

Η Χαμάς κρατά έκτοτε σχεδόν 150 ομήρους. Στη Λωρίδα της Γάζας, τα μαζικά πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ αντιδρώντας στην επίθεση έχουν ήδη προξενήσει τον θάνατο τουλάχιστον 1.799 ανθρώπων, εκ των οποίων πολλά παιδιά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Το Ιράν δήλωσε ότι υποστηρίζει την επίθεση της Χαμάς, απορρίπτοντας παράλληλα τις κατηγορίες για την εμπλοκή της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT