Αρθρο των Μ. Μακόφσκι και Μ. Μίζτσταλ στην «Κ»: Να υποστούν συνέπειες οι απολογητές της τρομοκρατίας

Αρθρο των Μ. Μακόφσκι και Μ. Μίζτσταλ στην «Κ»: Να υποστούν συνέπειες οι απολογητές της τρομοκρατίας

Οι κρίσεις μπορούν να λειτουργήσουν διαφωτιστικά. Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Οι διεθνείς αντιδράσεις αποκάλυψαν τους αληθινούς φίλους της Αμερικής. Oπως είπε τότε ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος, «ή είστε μαζί μας ή είστε με τους τρομοκράτες»

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κρίσεις μπορούν να λειτουργήσουν διαφωτιστικά. Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Οι διεθνείς αντιδράσεις αποκάλυψαν τους αληθινούς φίλους της Αμερικής. Oπως είπε τότε ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος, «ή είστε μαζί μας ή είστε με τους τρομοκράτες». Ο κόσμος αντιμετωπίζει εκ νέου μια τέτοια ηθικά και στρατηγικά διαφωτιστική κρίση: τη βάρβαρη επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν τρομοκράτες της Χαμάς.

Από τώρα και στο εξής, ο κόσμος μπορεί να διαχωριστεί σε εκείνους που καταδικάζουν αυτή την πράξη απόλυτου κακού, τη χειρότερη επίθεση κατά των Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα, και σε εκείνους που υποστηρίζουν τους τρομοκράτες και το μόνο που κάνουν είναι να υπεκφεύγουν μεταξύ των γενοκτόνων αγρίων και των αθώων ανθρώπων που σκότωσαν. Και, δυστυχώς, πάρα πολλές χώρες, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκαλούν εταίρους, έχουν δείξει ότι ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθ’ όλη τη διάρκεια των 20 και πλέον ετών της θητείας του υπήρξε ένας πολιτικός χαμαιλέων, πρόθυμος να συνάψει συμμαχίες με όποιον έπρεπε για να παραμείνει στην εξουσία, είτε επρόκειτο για ισλαμιστές, είτε για Κούρδους, είτε για υπερεθνικιστές. Oμως πάντα δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο όταν πρόκειται για τη Χαμάς. Ο Ερντογάν έχει συναντηθεί πολλές φορές με τον ηγέτη της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάλ, και έχει προσκαλέσει την ηγεσία της οργάνωσης να διαμείνει στην Τουρκία. Την Κυριακή, την επομένη της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «είναι ευθύνη μας να σταθούμε στο πλευρό των καταπιεσμένων». Eκτοτε, συνέχισε να χαρακτηρίζει τις ισραηλινές επιχειρήσεις αυτοάμυνας «στερούμενες κάθε ηθικής βάσης» και υποστήριξε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα που μετακινούνται στην περιοχή θα διαπράξουν «μεγάλες σφαγές» στη Γάζα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να ορίσει σαφείς συνέπειες για μια τέτοια ρητορική από ένα σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα, θα πρέπει να θέσει ως όρο, για την πώληση νέων F-16 στην Τουρκία, τον εξοβελισμό και την καταδίκη της Χαμάς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει επίσης να συνεχίσουν να αναβαθμίζουν τη σχέση ασφαλείας με την Ελλάδα. Οι Eλληνες, παρεμπιπτόντως, ανταποκρίθηκαν ορθά. Oπως δήλωσε ο Eλληνας υπουργός Aμυνας Νίκος Δένδιας: «Η βάρβαρη επίθεση της Χαμάς προσέβαλε ακριβώς αυτές τις αξίες που το ΝΑΤΟ πρέπει να υποστηρίζει. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ασφάλεια. Πρέπει όλες οι χώρες της Συμμαχίας να έχουν μια σαφή καθαρή θέση στο θέμα αυτό».

Aλλα κράτη που διάκεινται με συμπάθεια προς τη Χαμάς και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα προέβησαν σε δηλώσεις εξίσου τερατώδεις με αυτές της Τουρκίας. Το Κατάρ δήλωσε ότι «θεωρεί το Ισραήλ αποκλειστικά υπεύθυνο» για την αγριότητα της Χαμάς. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να ενημερώσει το Κατάρ ότι η μελλοντική διμερής σχέση θα εξαρτηθεί από το αν το Κατάρ θα πιέσει επιτυχώς τη Χαμάς να απελευθερώσει τους 200 ομήρους που απήγαγαν οι τρομοκράτες από το Ισραήλ και αν θα εκδιώξει τους ηγέτες της Χαμάς από τη χώρα του.

Ο τρόπος με τον οποίο οι χώρες αντιδρούν στη βάρβαρη επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά των Ισραηλινών αποκαλύπτει τις πραγματικές συμμαχίες τους.

Δυστυχώς, ακόμη και ορισμένοι Αμερικανοί εταίροι που αντιτίθενται στη Χαμάς και στη Μουσουλμανική Αδελφότητα προσπάθησαν να κατηγορήσουν το Ισραήλ για τα εγκλήματα της Χαμάς. Η Σαουδική Αραβία υπογράμμισε «τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της για τις συνέπειες της επιδείνωσης της κατάστασης ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κατοχής καθώς και της στέρησης του παλαιστινιακού λαού από τα νόμιμα δικαιώματά του και της συνέχισης των συστηματικών προκλήσεων κατά των ιερών (τόπων) του». Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα πρέπει να πιέσει τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος φαίνεται πρόθυμος να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ, να εκδώσει μια καλύτερη δήλωση, αν μη τι άλλο για να βοηθήσει στη βελτίωση της υποστήριξης της Σαουδικής Αραβίας στο Κογκρέσο για μια συνθήκη αμοιβαίας άμυνας ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας.

Ακριβώς όπως έκαναν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία ζήτησαν αρχικά «την άσκηση της μέγιστης αυτοσυγκράτησης και την άμεση κατάπαυση του πυρός για να αποφευχθούν σοβαρές επιπτώσεις». Αλλά τουλάχιστον επαναδιατύπωσαν, αναγνωρίζοντας ότι «οι επιθέσεις της Χαμάς κατά ισραηλινών πόλεων και χωριών κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της ρίψης χιλιάδων ρουκετών σε πληθυσμιακά κέντρα, συνιστούν σοβαρή κλιμάκωση».

Ο τρόπος με τον οποίο οι χώρες αντιδρούν στη βάρβαρη επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά των Ισραηλινών αποκαλύπτει τις πραγματικές συμμαχίες τους. Ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος έχει αντιδράσει πολύ καλά μετά τις επιθέσεις, θα πρέπει να ακολουθήσει αυτό που η πρέσβειρα των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι είπε κάποτε στα Ηνωμένα Εθνη: «Οι ΗΠΑ θα σημειώσουν τα ονόματα (όσων δεν μας υποστηρίζουν)».

Ο κ. Μάικλ Μακόφσκι, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Εβραϊκού Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής (JINSA).

Ο κ. Μπλεζ Μίζτσταλ είναι αντιπρόεδρος του JINSA για θέματα πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT