OHE: Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα «γίνεται ραγδαία ανυπόφορη»

OHE: Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα «γίνεται ραγδαία ανυπόφορη»

«Ήταν μια φρικτή εβδομάδα. Η ανθρωπιά πρέπει να επικρατήσει». 

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα «γίνεται ραγδαία ανυπόφορη» προειδοποίησε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, συντονιστής για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στον ΟΗΕ.

«Στη Γάζα, οικογένειες βομβαρδίστηκαν ενώ περπατούσαν προς τα νότια κατά μήκος πολυσύχναστων, κατεστραμμένων δρόμων, ύστερα από εντολή εκκένωσης που άφησε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να ψάχνουν για ασφάλεια, αλλά χωρίς να έχουν πού να πάνε. Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πολύ περισσότεροι τραυματίστηκαν. Δεν υπάρχει ρεύμα, νερό, καύσιμα. Οι προμήθειες σε τρόφιμα βρίσκονται σε επικίνδυνα χαμηλή διαθεσιμότητα. Τα νοσοκομεία, γεμάτα με τραυματίες, ξεμένουν από φάρμακα» διαμηνύει ο ίδιος σε ανακοίνωσή του. 

«Ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες, και αυτοί οι κανόνες πρέπει να τηρούνται, πάντα και από όλες τις πλευρές. Αμαχοι και πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπιστικών οργανώσεων και δομών, πρέπει να προστατεύονται», πρόσθεσε. 

Οι ενέργειες και η ρητορική της Χαμάς και του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες είναι «εξαιρετικά ανησυχητική, απαράδεκτη», δηλώνει. Οι άμαχοι και οι μη στρατιωτικές υποδομές πρέπει να προστατευτούν».

«Πρέπει να επιτραπεί στους αμάχους να φύγουν προς ασφαλείς περιοχές. Και, ανεξαρτήτως αν θα φύγουν ή θα μείνουν, πρέπει να υπάρχει διαρκής μέριμνα για την προστασία τους».

Οσοι αιχμαλωτίζονται πρέπει να τυγχάνουν ανθρώπινης συμπεριφοράς και όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν, καλεί ο Μάρτιν Γκρίφιθς.

«Οι άμαχοι στο Ισραήλ και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη υποφέρουν από μια εβδομάδα απόλυτης αγωνίας και καταστροφής. Φοβάμαι ότι τα χειρότερα ακολουθούν. Η περασμένη εβδομάδα ήταν ένα τεστ ανθρωπιάς και η ανθρωπιά αποτυγχάνει».

Στην ανάρτηση όπου κοινοποιεί την ανακοίνωσή του, ο Γκρίφιθς σχολιάζει: «Ηταν μια φρικτή εβδομάδα. Η ανθρωπιά πρέπει να επικρατήσει». 

Πηγή: Guardian 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT