Ετοιμο το Ισραήλ για χερσαία επέμβαση – Η Χαμάς εμποδίζει την εκκένωση της Γάζας

Ετοιμο το Ισραήλ για χερσαία επέμβαση – Η Χαμάς εμποδίζει την εκκένωση της Γάζας

Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρη την χώρα ενισχύουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα για τα επόμενα στάδια του πολέμου, με έμφαση σε σημαντικές χερσαίες επιχειρήσεις

4' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε απόλυτη ετοιμότητα να θέσει σε εφαρμογή την ευρείας κλίμακας επίθεση από αέρος, θαλάσσης και ξηράς με στόχο τις υποδομές της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε ότι είναι ο ισραηλινός στρατός.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μιλώντας με άνδρες του πεζικού στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, διαμήνυσε ότι «η επόμενη φάση έρχεται», χωρίς να αποκαλύψει το πότε θα ξεκινήσει η επίθεση.

Σε ανακοίνωση του, ο στρατός είπε ότι «προετοιμάζεται για να εφαρμόσει ένα ευρύ φάσμα επιθετικών επιχειρησιακών σχεδίων» με τη συμμετοχή αεροπορικών, χερσαίων και ναυτικών δυνάμεων. Την ίδια ώρα εξελίσσεται η εκκένωση του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι δυνάμεις της Χαμάς υψώνουν προσκόμματα.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ, στο πλαίσιο ενημέρωσης σε δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο, είπε ότι γίνονται εκκλήσεις με κάθε τρόπο προς τους αμάχους, να εγκαταλείψουν το κομμάτι αυτό της Γάζας, υπογραμμίζοντας ότι αξιοποιούν κάθε δυνατό τρόπο που προσφέρει η τεχνολογία, ώστε τα πλήγματα κατά της Χαμάς να είναι χειρουργικά.

«Η Χαμάς πρέπει να πληρώσει ακριβά ώστε να μην μπορεί να επαναλάβει ξανά τέτοια επίθεση. Παραβίασε τους κανόνες του παιχνιδιού, τώρα το Ισραήλ θα αλλάξει το παιχνίδι», πρόσθεσε.

«Ποια είναι η αναλογικότητα απέναντι στη σφαγή ανθρώπων που ήταν σε μουσικό φεστιβάλ, απέναντι σε μωρά που δολοφονήθηκαν και κάηκαν;», είπε, απαντώντας σε ερώτηση για τον βαθμό που το Ισραήλ μπορεί να δεχθεί παράπλευρες απώλειες. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε τις ανθρώπινες απώλειες, η Χαμάς χρησιμοποιεί τους πολίτες σαν ανθρώπινες ασπίδες». 

Σε δηλώσεις του αργότερα, ο αντισυνταγματάρχης Λέρνερ ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός βρήκε «πτώματα» ισραηλινών ομήρων.


Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις της 8ης ημέρας του πολέμου


Πυρά από τη Συρία

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εντόπισε εισερχόμενα πυρά από την Συρία που ενεργοποίησαν τις σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ και στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Το ισραηλινό πυροβολικό απάντησε.

Οι σειρήνες ήχησαν στην Αλμα, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο και στην πόλη Αβνέι Εϊτάν στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Το Ισραήλ έχει ανταλλάξει πυρά με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και τους μαχητές στη Συρία τις τελευταίες ημέρες.

Ετοιμο το Ισραήλ για χερσαία επέμβαση – Η Χαμάς εμποδίζει την εκκένωση της Γάζας-1

Διπλωματικός πυρετός

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε χωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Νετανιάχου δήλωσε στον Μπάιντεν ότι χρειάζεται «ενότητα και αποφασιστικότητα» για την επίτευξη των πολεμικών στόχων κατά της Χαμάς, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ. 

Ο παλαιστίνιος ηγέτης δήλωσε ότι απορρίπτει παντελώς την μετακίνηση των Παλαιστινίων από την Γάζα στο πλαίσιο της ισραηλινής επίθεσης σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ετοιμο το Ισραήλ για χερσαία επέμβαση – Η Χαμάς εμποδίζει την εκκένωση της Γάζας-2

«Δεν λάβαμε προειδοποίηση…»

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του ισραηλινού πρωθυπουργού Ζάχι Χανέγκμπι δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν έλαβε συγκεκριμένη ειδοποίηση από την Αίγυπτο ή από οπουδήποτε αλλού για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από την Χαμάς με ορμητήριο την Γάζα.

Ο αρχηγός των ισραηλινών υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ εκλήθη για έκτακτη ενημέρωση στις 04.00, δυόμισι ώρες πριν από την έναρξη της επίθεσης, σχετικά με νέα στοιχεία των υπηρεσιών Πληροφοριών, αλλά αυτές δεν δικαιολογούσαν κινητοποίηση, δήλωσε ο Ζάχι Χανέγκμπι στους δημοσιογράφους.

Ετοιμο το Ισραήλ για χερσαία επέμβαση – Η Χαμάς εμποδίζει την εκκένωση της Γάζας-3

Χαμάς: Δεν θα φύγουμε

Ο αρχηγός της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα εγκαταλείψουν την Γάζα ή την Δυτική Όχθη για να μεταναστεύσουν στην Αίγυπτο. «Η απόφασή μας είναι να παραμείνουμε στην γη μας», ξεκαθάρισε.

Η Αίγυπτος που συνορεύει με τη Γάζα ανησυχεί για το ενδεχόμενο συρροής στο έδαφός της παλαιστινίων προσφύγων που κινούνται προς νότον έπειτα από τα διαδοχικά τελεσίγραφα του Ισραήλ.

Όπως και άλλες αραβικές χώρες, η Αίγυπτος έχει καλέσει τους Παλαιστίνιους να παραμείνουν στα εδάφη τους και δηλώνει ότι καταβάλλει προσπάθειες για να διασφαλίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι περίπου 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο. 2.228 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από το περασμένο Σάββατο, ενώ τουλάχιστον 8.744 έχουν τραυματιστεί.

Ανθρωπιστική κρίση

Η ήδη κρίσιμη ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα εξελίσσεται γρήγορα σε αβίωτη, τόνισε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής του προγράμματος ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών.

Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, νερό ή καύσιμα και τα τρόφιμα αρχίζουν να εξαντλούνται επικίνδυνα, αναφέρει, απευθύνοντας έκκληση προς όλες τις χώρες που διαθέτουν επιρροή να διασφαλίσουν την τήρηση των κανόνων του πολέμου και να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση.

Οι ενέργειες και η ρητορική της Χαμάς και του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες είναι «εξαιρετικά ανησυχητική, απαράδεκτη. Οι άμαχοι και οι μη στρατιωτικές υποδομές πρέπει να προστατευθούν».

Στη Γάζα, οικογένειες βομβαρδίστηκαν κατευθυνόμενες προς νότον μέσα από μποτιλιαρισμένους, κατεστραμμένους δρόμους, έπειτα από τη διαταγή εκκένωσης του Ισραήλ που άφησε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να αναζητούν ασφάλεια, αλλά χωρίς να έχουν πού να πάνε», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες και αυτοί οι κανόνες πρέπει να τηρούνται, πάντοτε και από όλες τις πλευρές».

«Πρέπει να επιτραπεί στους αμάχους να φύγουν προς ασφαλείς περιοχές. Και ανεξαρτήτως αν θα φύγουν ή θα μείνουν, πρέπει να υπάρχει διαρκές μέλημα για την προστασία τους. Οσοι αιχμαλωτίζονται πρέπει να τυγχάνουν ανθρώπινης συμπεριφοράς και όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν, είπε και πρόσθεσε: «Οι άμαχοι στο Ισραήλ και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη υποφέρουν από μία εβδομάδα απόλυτης αγωνίας και καταστροφής. Φοβάμαι ότι τα χειρότερα ακολουθούν. Η περασμένη εβδομάδα ήταν ένα τεστ ανθρωπιάς και η ανθρωπιά αποτυγχάνει».

Από την πλευρά του, το διεθνές κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου ανακοίνωσε ότι οι εθελοντές του «αρνούνται να εγκαταλείψουν τους πλέον αδύναμους» παρά τις εντολές για εκκένωση του βόρειου τομέα του παλαιστινιακού θύλακα. «Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις φρικιαστικές επιθέσεις που δέχθηκε το Ισραήλ το περασμένο σαββατοκύριακο (…) αλλά οι επιθέσεις αυτές δεν μπορούν να δικαιολογήσουν επίσης την άνευ ορίων καταστροφή στην Γάζα. Ανησυχούμε πολύ για την εντολή εκκένωσης στην Γάζα. Οι εθελοντές μας αρνούνται να φύγουν και να εγκαταλείψουν εκείνους που έχουν περισσότερο την ανάγκη τους. Πρέπει να προστατευθούν – για να μπορέσουν να προστατεύσουν τους άλλους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT