ΕΕ: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής για τη Μέση Ανατολή την ερχόμενη Τρίτη

ΕΕ: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής για τη Μέση Ανατολή την ερχόμενη Τρίτη

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίζει πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μετανάστευσης και μετακινήσεων μεγάλου αριθμού ατόμων σε γειτονικές χώρες που έχουν ήδη σημαντικό αριθμό προσφύγων στο έδαφός τους.

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έκτακτη σύνοδο κορυφής των 27 Ευρωπαίων ηγετών συγκαλεί την ερχόμενη Τρίτη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαλ Μισέλ, σε μια εμφανή προσπάθεια να εξευρεθεί κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «είναι εξαιρετικής σημασίας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε συμφωνία με τις Συνθήκες και τις αρχές μας να προαδιορίσει την κοινή μας θέση και να δημιουργήσει μια ξεκάθαρη ενωτική πορεία που να αντανακλά την πολυπλοκότητα της εξελισσόμενης κατάστασης». 

Πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίζει ξεκάθαρα στην ανακοίνωση του ότι «στεκόμαστε με αλληλεγγύη προε τον λαό του Ισραήλ και τα θύματα των τρομοκρατικών χτυπημάτων. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα με πλήρη ευθυγράμμιση στο διεθνές δίκαιο, και ιδιαίτερα στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Η σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής κρίθηκε προφανώς αναγκαία, προκειμένου να δοθεί τέλος στην «κακοφωνία» και τα μεικτά μηνύματα, που έστειλε η Κομισιόν τις τελευταίες ημέρες και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις της προέδρου της χθες στο Ισραήλ που ενώ ανέφερε το δικαίωμα του στην αυτοάμυνα, παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη σεβασμού στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν αναγκάστηκε σήμερα το απόγευμα να προβεί σε «διορθωτική» δήλωση μετά την τηλεφωνική της επικοινωνία με τον γ.γ του ΟΗΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT