Οι ΗΠΑ στέλνουν δεύτερο αεροπλανοφόρο και τη δύναμη κρούσης του στην ανατολική Μεσόγειο «για την αποτροπή εχθρικών ενεργειών εναντίον του Ισραήλ» και «κάθε προσπάθειας να εξαπλωθεί ο πόλεμος μετά την επίθεση της Χαμάς», ανακοίνωσε το Σάββατο ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν.
Το USS Eisenhower και τα πλοία συνοδείας του θα ενωθούν με το πρώτο αεροπλανοφόρο, το USS Gerald R. Ford, που αναπτύχθηκε στην περιοχή μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, επιδεικνύοντας την «ατσάλινη δέσμευση» της Ουάσιγκτον «στην ασφάλεια του Ισραήλ» και την «αποφασιστικότητά της να αποτρέψει οποιονδήποτε κρατικό ή μη κρατικό παράγοντα που επιδιώκει την κλιμάκωση αυτού του πολέμου», ανέφερε ο Λ. Οστιν στο δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του στο αμερικανικό Πεντάγωνο.
Οι ΗΠΑ άρχισαν εξάλλου την Κυριακή να στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εξελιγμένων πυρομαχικών, ενώ προειδοποίησαν δυνάμεις της περιοχής εναντίον της εξάπλωσης του πολέμου.
Τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, κυρίως άμαχοι, ανάμεσά τους περίπου 130 αλλοδαποί ή άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα, αφότου εξαπέλυσε επίθεση η Χαμάς το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Πάνω από 2.500 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους πάνω από 700 παιδιά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Το Σάββατο το βράδυ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, τόνισε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προστασία των αμάχων και για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, σε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, σύμφωνα με δελτία Τύπου του Λευκού Οίκου.
Ιρανικές απειλές
Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν προειδοποίησε μέσω X (πρώην Twitter), το Σάββατο, ότι, αν δεν εμποδιστούν «τα εγκλήματα πολέμου» και η «γενοκτονία» των Παλαιστινίων που διαπράττονται κατ’ αυτή από το Ισραήλ, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με «πολύ σοβαρές συνέπειες».
Η ανάρτηση της διπλωματικής αποστολής του Ιράν στα Ηνωμένα Εθνη ακολούθησε ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, σύμφωνα με το οποίο η Ισλαμική Δημοκρατία προειδοποίησε το Ισραήλ, με μήνυμά της που επιδόθηκε μέσω του ΟΗΕ, πως θα είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει αν ο στρατός του προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία ελέγχει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.
«Αν δεν σταματηθούν αμέσως τα εγκλήματα πολέμου και η γενοκτονία του ισραηλινού απαρτχάιντ, η κατάσταση θα μπορούσε να βγει εκτός ελέγχου και να προκαλέσει λόγω εξοστρακισμού πολύ σοβαρές συνέπειες – την ευθύνη για τις οποίες θα έχει ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας και τα κράτη που το οδηγούν σε αδιέξοδο», ανέφερε η μόνιμη αποστολή της Τεχεράνης στον διεθνή οργανισμό.
Το Ισραήλ συνέχιζε το Σάββατο τις προετοιμασίες για να εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον της Χαμάς, που υποστηρίζεται από το Ιράν, στη Λωρίδα της Γάζας. Εδωσε διαταγή στους κατοίκους του βόρειου τομέα του μικρού θύλακα να φύγουν προς τον νότο, προς τα σύνορα με την Αίγυπτο, τα οποία παραμένουν κλειστά.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει πως εργάζεται προκειμένου να αποτραπεί η εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο και οι διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται ευρύτερα επικεντρώνονται στην αποτροπή του κινδύνου εξάπλωσης του πολέμου, ειδικά στον Λίβανο, ή τη μετατροπή του σε περιφερειακή ένοπλη σύρραξη.
Επανειλημμένες ανταλλαγές πυρών έχουν καταγραφεί ανάμεσα στο Ισραήλ και τον στρατιωτικό βραχίονα της Χεζμπολάχ -του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου, που υποστηρίζεται από το Ιράν- αυτή την εβδομάδα. Είναι οι πιο πολύνεκρες μετά τον πόλεμο διάρκειας ενός μήνα το 2006.
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, Τορ Βένεσλαντ, συναντήθηκε με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Χουσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, στη Βηρυτό, το Σάββατο, όπως ανέφερε ο διεθνής οργανισμός. Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας συναντήθηκε κατόπιν με τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.
Ερωτηθείς για το δημοσίευμα του Axios, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, είπε πως όλες οι συναντήσεις που κάνει ο κ. Βένεσλαντ έχουν σκοπό να προωθηθούν οι προσπάθειες ώστε «να απελευθερωθούν οι όμηροι, να εξασφαλιστεί πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και να αποφευχθεί η εξάπλωση της σύρραξης στην ευρύτερη περιοχή», και αυτό «συμπεριλαμβάνει τις συναντήσεις του στον Λίβανο».
Η αποστολή του Ισραήλ στα Ηνωμένα Εθνη δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ούτε την ανάρτηση της αποστολής του Ιράν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ