Μεσανατολικό: Ενατη ημέρα εχθροπραξιών – Live οι εξελίξεις
μεσανατολικό-ενατη-ημέρα-εχθροπραξι-562673362
ΚΟΣΜΟΣ

Μεσανατολικό: Ενατη ημέρα εχθροπραξιών – Live οι εξελίξεις

Για ένατη ημέρα συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις, με τον απολογισμό των νεκρών να είναι βαρύτατος και για τις δύο πλευρές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε εξέλιξη για ένατη ημέρα, μετά την πολύνεκρη επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις φέρεται να ανέβαλαν τη σχεδιαζόμενη χερσαία εισβολή τους στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας για αρκετές ημέρες «λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών», σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Ταυτόχρονα, εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν από τον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας μετά τη σχετική εντολή του Ισραήλ.

Ο φόρος αίματος, εκατέρωθεν, είναι βαρύς. Πάνω από 2.670 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 9.600 τραυματίστηκαν, ενώ ο αντίστοιχος απολογισμός για τους Ισραηλινούς είναι 1.400 νεκροί και 3.400 τραυματίες.

23:37

Διεθνής Αμνηστία: Οι εντολές εκκένωσης του Ισραήλ «δεν συμμορφώνονται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο»

23:29

Συναγερμός ήχησε στο Σντερότ και σε πόλεις που συνορεύουν με τη Γάζα

23:25

Γάζα: Δεν μπορούμε πλέον να βοηθήσουμε τους τραυματίες κάτω από τα ερείπια

1.000 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, σημειώνουν οι αρχές του θύλακα.

23:15

Ζελένσκι: Η Ουκρανία εργάζεται για την απομάκρυνση πολιτών από τη Γάζα και το Ισραήλ

«Η Ουκρανία εργάζεται για να απομακρύνει σχεδόν 260 πολίτες της από τη Γάζα και να πετάξει άλλους Ουκρανούς από το Ισραήλ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας.

Η πρεσβεία της Ουκρανίας στο Ισραήλ ανέφερε το Σάββατο ότι 207 Ουκρανοί πολίτες, μεταξύ των οποίων 63 παιδιά, απομακρύνθηκαν από το Τελ Αβίβ στη Ρουμανία το Σάββατο και ότι μια άλλη πτήση θα μετέφερε 155 άτομα στη Ρουμανία την Κυριακή.

23:08

Ο Μπλίνκεν απορρίπτει τη μετεγκατάσταση κατοίκων της Γάζας στη χερσόνησο του Σινά

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν απέρριψε τις προτάσεις για μαζική μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από τη Γάζα στη χερσόνησο του Σινά.

«Εχω ακούσει από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπάς και σχεδόν από κάθε άλλον ηγέτη με τον οποίο έχω μιλήσει στην περιοχή, ότι αυτή η ιδέα δεν έχει καμία βάση και γι' αυτό δεν την υποστηρίζουμε», δήλωσε στο Al Arabiya.

«Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να παραμείνουν στη Γάζα, στο σπίτι τους. Αλλά θέλουμε επίσης να βεβαιωθούμε ότι βρίσκονται εκτός κινδύνου και ότι λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

Πηγή: Haaretz

22:52

Η Βενεζουέλα στέλνει βοήθεια στους Παλαιστίνιους μετά από συνομιλία Μαδούρο - Αμπάς

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο είπε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και του είπε ότι το Καράκας θα στείλει 30 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας τις επόμενες ημέρες.

22:51

ΠΟΥ: 21 νοσοκομεία στη Γάζα έλαβαν εντολή εκκένωσης

Τέσσερα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας βρίσκονται πλέον εκτός λειτουργίας, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΠΟΥ προσθέτει ότι 21 νοσοκομεία στη Γάζα έχουν λάβει εντολή εκκένωσης από τον ισραηλινό στρατό, σημειώνοντας ότι η «αναγκαστική εκκένωση μπορεί να ισοδυναμεί με παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

22:51

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Σίσι

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πριν από λίγο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Κατα τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ενώ εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης και διάχυσης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή.

22:41

IDF: Νεκρός έπεσε αστυνομικός διοικητής της Χαμάς

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανέφεραν ότι σκότωσαν τον επικεφαλής της νότιας περιφέρειας της εθνικής ασφάλειας της Χαμάς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το όνομα του δολοφονηθέντος διοικητή είναι Ma'taz Eid.

Οπως μεταδίδει η Haaretz, οι δυνάμεις των IDF έθεσαν στο στόχαστρο πολυάριθμες τοποθεσίες στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, πλήττοντας συνολικά 250 στόχους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

22:39

Ισραηλινές επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πριν από λίγο ότι πραγματοποιούν επιθέσεις σε σημεία που ελέγχει η Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται μετά τη σημερινή κλιμάκωση των επιθέσεων στα σύνορα των δύο χωρών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να δεχθεί πλήγμα η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην περιοχή.

22:26

Η «Κ» στο Ισραήλ: Η συντριπτική πλειονότητα των εφέδρων έχει λάβει θέσεις μάχης

Μονάδες αλεξιπτωτιστών και καταδρομέων έχουν τεθεί σε πολεμική ετοιμότητα ενώ τμήματα των ειδικών επιχειρήσεων ενεργούν εντός της αποκλεισμένης περιοχής, αναζητώντας τις θέσεις της Χαμάς αλλά στοιχεία για τους αιχμαλώτους.

22:24

Η ανακοίνωση των 27 της Ε.Ε.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη Χαμάς και τις βάναυσες και τυφλές τρομοκρατικές επιθέσεις της σε ολόκληρο το Ισραήλ και εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τις απώλειες ζωών», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Τονίζουμε με έντονο τρόπο το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το ανθρωπιστικό και το διεθνές δίκαιο απέναντι σε τέτοιες βίαιες και τυφλές επιθέσεις», δήλωσαν οι ηγέτες.

«Επαναλαμβάνουμε τη σημασία της διασφάλισης της προστασίας όλων των αμάχων ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», πρόσθεσαν.

«Καλούμε τη Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως άνευ όρων όλους τους ομήρους. Επαναλαμβάνουμε τη σημασία της παροχής επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτούς τους αμάχους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στη Γάζα σε συντονισμό με τους εταίρους, διασφαλίζοντας ότι αυτή τη βοήθεια δεν θα την καταχραστούν τρομοκρατικές οργανώσεις. Είναι κρίσιμο να αποτραπεί η περιφερειακή κλιμάκωση».

22:24

Ισραηλινός υπουργός: Η Γάζα πρέπει να είναι «μικρότερη» όταν τελειώσει όλο αυτό

Σε εμφάνισή του στην ισραηλινή τηλεόραση, ο Γκίντεον Σάαρ, που συμμετέχει στο υπουργικό συμβούλιο, είπε ότι η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί ώστε να μην μπορέσει ποτέ ξανά να απειλήσει το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι αυτό θα λειτουργήσει ως μάθημα για την περιοχή.

Σημείωσε επίσης ότι η Γάζα πρέπει να καταλήξει μικρότερη - με το Ισραήλ να παίρνει τον έλεγχο μιας ζώνης γης στα ανατολικά και βόρεια της λωρίδας, κάνοντας λόγο για «ζώνη ασφαλείας».

Ξεκαθάρισε δε ότι αυτοί οι στόχοι αποτελούν προσωπικές του απόψεις.

Πηγή: BBC

22:15

Ο Νετανιάχου προσκαλεί στο Ισραήλ τον Τζο Μπάιντεν

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απηύθυνε πρόσκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να επισκεφθεί το Ισραήλ μέσα στις επόμενες ημέρες.

22:10

Ισραήλ σε Βατικανό: Περιμέναμε μεγαλύτερη αναγνώριση για τα δεινά των Ισραηλινών

Σε συνομιλία με το Βατικανό, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι περίμενε από το Βατικανό να αναγνωρίσει περισσότερο τα δεινά των Ισραηλινών, όπως μεταδίδει το Reuters.

22:00

Σε λειτουργία ξανά το αεροδρόμιο του Χαλεπίου από αύριο το πρωί

Το αεροδρόμιο του Χαλεπίου της Συρίας θα τεθεί ξανά σε λειτουργία από αύριο στις 8 το πρωί, αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το αεροδρόμιο είχε κλείσει λόγω ισραηλινής εναέριας επιδρομής.

22:00

Στιγμιότυπο από στρατιωτική επιχείρηση στο Νότιο Λίβανο

Βλήμα από ισραηλινό πυροβολικό εκρήγνυται πάνω από σπίτι στο αλ-Μπουστάν, λιβανέζικο χωριό στα σύνορα με το Ισραήλ, στο νότιο Λίβανο.

AP Photo/Hussein Malla
21:58

Ιράν: Δεν θα εμπλακούμε εάν το Ισραήλ δεν μας επιτεθεί

Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα εμπλακούν στον πόλεμο, υπό την προϋπόθεση ότι το Ισραήλ «δεν θα τολμήσει να επιτεθεί στο Ιράν, στα συμφέροντά του και τους πολίτες του», αναφέρει σε δήλωσή της, η αποστολή της χώρας στον ΟΗΕ.

21:49

Επικοινωνία Χριστοδουλίδη - Νετανιάχου

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, o κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ και ανέφερε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι η Κύπρος, η οποία διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με κράτη της περιοχής αλλά και υπό την ιδιότητά της ως το κράτος-μέλος της ΕΕ εγγύτερα είναι έτοιμη να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο στην αποκλιμάκωση της υφιστάμενης έκρυθμης κατάστασης», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Προσθέτει ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες αμάχων από όλες τις πλευρές».

21:43

Γάζα: Επιφυλακτικοί οι κάτοικοι για την απόφαση του Ισραήλ να ανανεώσει την παροχή νερού

Η ισραηλινή απόφαση για ανανέωση της παροχής νερού σε περιοχές της νότιας Γάζας θα πρέπει να ληφθεί με κάποια επιφύλαξη, λένε Παλαιστίνιοι στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακο.

«Νομίζω ότι αυτό είναι ένα διαφημιστικό κόλπο και ένας αντιπερισπασμός. Νομίζω ότι πολύ λίγοι άνθρωποι θα πάρουν νερό. Η εστίαση αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι στα τρόφιμα και τα καύσιμα για ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε ο Ρεφάατ Αλ Αρέρ, συγγραφέας από τη Γάζα.

«Πολλοί σωλήνες νερού υπέστησαν ζημιές», στον ισραηλινό βομβαρδισμό, είπε ο Αλ Αρέρ. Και «χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τα περισσότερα νοικοκυριά δεν θα έχουν νερό, καθώς χρειαζόμαστε αντλίες νερού για να γεμίσουμε τις δεξαμενές».

Ο Al Areer πρόσθεσε ότι η πλειονότητα των παλαιστινιακών οικογενειών αγοράζει γλυκό νερό κατά μέσο όρο, επειδή το νερό της βρύσης ως επί το πλείστον δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.

Λόγω του ισραηλινού βομβαρδισμού, «οι σταθμοί γλυκού νερού είναι κλειστοί και πάλι χρειαζόμαστε ηλεκτρισμό για να αντλήσουμε νερό στις δεξαμενές γλυκού νερού», είπε.

Πηγή: Al Jazeera

21:32

Μαρόκο: Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους υπέρ των Παλαιστινίων

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στο Μαρόκο βγήκαν στους δρόμους την Κυριακή σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση στη χώρα από την εξομάλυνσή των σχέσεών της με το Ισραήλ το 2020.

21:30

Αμερικανοί γερουσιαστές: Οι θάνατοι στη Γάζα είναι ευθύνη της Χαμάς

Πέντε μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ μετά από συναντήσεις με κορυφαίους Ισραηλινούς αξιωματούχους και οικογένειες θυμάτων.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ είπε ότι η σφαγή αμάχων σε ένα κιμπούτς κοντά στη Γάζα του θύμισε τους θανάτους των δικών του συγγενών στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του ναζιστικού Ολοκαυτώματος.

Στην εκδήλωση, η οποία καθυστέρησε λόγω των επιθέσεων με ρουκέτες στην ισραηλινή πόλη, οι Αμερικανοί υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει «καμία ισοδυναμία» μεταξύ των βίαιων ενεργειών της Χαμάς και εκείνων του Ισραήλ.

Ο Ρεπουμπλικανός από τη Γιούτα Μιτ Ρόμνεϊ είπε ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και ότι οι θάνατοι στη Γάζα «είναι όλοι ευθύνη της Χαμάς».

21:12

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Χωρίς πόσιμο νερό η Γάζα - Μετά βίας λειτουργούν τα νοσοκομεία

«Σήμερα, τις τελευταίες δύο ώρες, ψάχνουμε για πόσιμο νερό. Ούτε πόσιμο νερό δεν είναι πλέον διαθέσιμο. Είναι πολύ δύσκολα… Χωρίς ηλεκτρισμό και χωρίς άντληση κανονικού νερού. Τα νοσοκομεία μετά βίας λειτουργούν… Βομβαρδίζουν όλη μέρα. Τα νοσοκομεία μόλις και μετά βίας λειτουργούν [...] Δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο ή πού θα πάμε», αναφέρουν σε ηχητικό απόσπασμα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

20:59

Εκατοντάδες διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων στο Βέλγιο

Εκατοντάδες διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων συγκεντρώθηκαν σήμερα το απόγευμα στο Saint-Gilles στις Βρυξέλλες και στη Λιέγη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η διαδήλωση στις Βρυξέλλες δεν ήταν εξουσιοδοτημένη, αλλά ούτε και απαγορεύτηκε, με το δήμαρχο να δίνει σαφείς οδηγίες σχετικά με το τί δεν θα γίνει ανεκτό, όπως μηνύματα μίσους, ή αντισημιτική συμπεριφορά ή συνθήματα. Στην περίπτωση αυτή, η αστυνομία που βρισκόταν στο σημείο ήταν έτοιμη να επέμβει άμεσα, αναφέρουν βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Περίπου 500 άτομα, σύμφωνα με την αστυνομία, συμμετείχαν επίσης σε μια διαδήλωση στην πλατεία Saint-Léonard στη Λιέγη, κραδαίνοντας σημαίες της Παλαιστίνης.

 

20:52

Ισραηλινός στρατός: Υπό κράτηση πάνω από 200 μέλη της Χαμάς στη Δυτική Οχθη

Περισσότερα από 200 μέλη της Χαμάς έχουν τεθεί υπό κράτηση στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
 

20:49

Ισραηλινός ΥΠΟΙΚ: Αποτύχαμε στη διατήρηση της ασφάλειας των πολιτών μας

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπέζαλελ Σμότριτς δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την αποτυχία στη διατήρηση της ασφάλειας, κάτι που επέτρεψε την καταστροφική επίθεση των μαχητών της Χαμάς.

«Πρέπει - όσο οδυνηρό και αν είναι - να παραδεχτούμε με ειλικρίνεια και με σκυμμένο κεφάλι [ότι] εμείς, η κρατική ηγεσία και το κατεστημένο ασφαλείας, αποτύχαμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών μας», είπε ο Σμότριτς.

«Αποτύχαμε να εφαρμόσουμε την άγραφη σύμβαση, την πρώτη του είδους της μεταξύ ενός κράτους και των πολιτών του. Μια σύμβαση που ήταν γραμμένη με αίμα και τώρα είναι βαμμένη με αίμα».

20:42

Επικεφαλής IDF: Καθήκον μας να μπούμε στη Γάζα και να διαλύσουμε τη Χαμάς

«Το καθήκον μας είναι να μπούμε στη Γάζα, να διαλύσουμε τη Χαμάς[...]  και να καταστρέψουμε υποδομές», δήλωσε ο επικεφαλής των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, σύμφωνα με το Anadolu.

20:39

Ιρανός ΥΠΕΞ: Εάν επεκταθεί ο πόλεμος, οι ΗΠΑ θα υποστούν βαριές απώλειες

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι αν επεκταθεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ θα υποστούν βαριές απώλειες, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ιράν δεν θα παραμείνει παρατηρητής σε αυτή την κατάσταση, ενώ έχει ενημερώσει το Ισραήλ μέσω των συμμάχων του ότι αν τα εγκλήματα στη Γάζα συνεχιστούν, «αύριο θα είναι πολύ αργά».

20:28

Μακρόν: Προειδοποίησε τον Ραΐσι κατά της κλιμάκωσης ή της επέκτασης των συγκρούσεων, ειδικά στον Λίβανο

20:27

Στους πέντε οι Καναδοί πολίτες που σκοτώθηκαν από την επίθεση της Χαμάς

Ο αριθμός των Καναδών που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα πλέον είναι πέντε, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών την Κυριακή, ενώ τρεις εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ο αξιωματούχος δεν έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα του πέμπτου ανθρώπου που έχασε τη ζωή του, ούτε άλλες λεπτομέρειες.

20:23

Ισραηλινός στρατός: Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι στη Γάζα έχουν μετακινηθεί νότια - Συνεχίζονται οι εκκενώσεις

Ο εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε επίσης ότι οι επιδρομές στη Γάζα είναι σχεδιασμένες ώστε να πλήττουν τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό τρομοκρατών και τον μικρότερο δυνατό αριθμό αμάχων.

 
20:22

Ισραήλ για Χεζμπολάχ: Ετοιμοι να δώσουμε μάχη σε δύο ή περισσότερα μέτωπα, αν χρειαστεί

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ κλιμακώνει την κατάσταση στα σύνορα με τον Λίβανο προκειμένου να εμποδίσει την αντεπίθεση στη Γάζα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να δώσει μάχη σε δύο μέτωπα, ή και σε περισσότερα, εάν χρειαστεί.

20:07

Περισσότεροι από 1.000 αγνοούμενοι κάτω από τα συντρίμμια κτιρίων στη Γάζα, αναφέρει η παλαιστινιακή πλευρά

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι αγνοούνται κάτω από τα ερείπια κτιρίων που καταστράφηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή η παλαιστινιακή ομάδα πολιτικής άμυνας.

Σε ανακοίνωσή της, ανέφερε μάλιστα ότι πολλοί ήταν εκείνοι που ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια, 24 ώρες μετά το χτύπημα των κτιρίων.

20:05

Στους 19 οι Γάλλοι πολίτες που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις

Ο συνολικός αριθμός των Γάλλων πολιτών που σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ ανέβηκε σε 19, ενώ ακόμη 13 άνθρωποι αγνοούνται, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Ισραήλ.

19:58

Τσ. Σούμερ: Η Γερουσία θα προωθήσει πακέτο στρατιωτικής βοήθειας το συντομότερο

Ο Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ, ο οποίος ηγείται αντιπροσωπείας της Γερουσίας των ΗΠΑ στο Ισραήλ, δήλωσε την Κυριακή ότι η Γερουσία θα προωθήσει ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για να βοηθήσει το Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Χαμάς.

«Θα εργαστούμε για να προωθήσουμε αυτή τη βοήθεια μέσω της Γερουσίας το συντομότερο δυνατό και οι Ισραηλινοί ηγέτες μας ξεκαθάρισαν ότι χρειάζονται τη βοήθεια γρήγορα», δήλωσε ο Σούμερ κατά τη διάρκεια ταξιδιού στο Ισραήλ.

Οπως ανέφερε, μεταξύ των αιτημάτων του Ισραήλ είναι πρόσθετα συστήματα ανάσχεσης για την πυραυλική άμυνα Iron Dome, η οποία λειτουργεί αδιάκοπα καταρρίπτοντας ρουκέτες της Χαμάς από τη Γάζα και πυρομαχικά ακριβείας.

Πηγή: Reuters

19:44

Γάζα: 2.670 Παλαιστίνιοι νεκροί, 9.600 οι τραυματίες

Σε νεότερο απολογισμό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης, οι νεκροί από τις 7 Οκτωβρίου ανέρχονται σε 2.670, ενώ οι τραυματίες σε 9.600.

Πηγή: Reuters

19:34

«Οι ιστορίες τρόμου είναι αμέτρητες»

Μιλούν στην «Κ» Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, οι οποίοι, αν και δεν γνωρίζονται, γειτνιάζουν και πάλι σπρωγμένοι στην Αθήνα από την ίδια μοίρα.

19:33

Μεσανατολικό: Ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία

Ακόμη μία εστία αβεβαιότητας - Ολα θα εξαρτηθούν από το εάν θα επεκταθεί η σύρραξη.

19:25

UNIFIL: Χτυπήθηκε η έδρα της στον νότιο Λίβανο

Η Ειρηνευτική Δύναμη UNIFIL δήλωσε ότι η έδρα της στον νότιο Λίβανο χτυπήθηκε από αέρος, σύμφωνα με το Reuters.

«Η έδρα μας χτυπήθηκε από πύραυλο και προσπαθούμε να εξακριβώσουμε από πού. Οι ειρηνευτές μας δεν βρίσκονταν σε καταφύγια εκείνη τη στιγμή. Ευτυχώς, κανείς δεν τραυματίστηκε», ανέφερε η UNIFIL σε δήλωσή της.

«Παρά τις προσπάθειές μας, η στρατιωτική κλιμάκωση στα σύνορα Λιβάνου και Ισραήλ συνεχίζεται», επισημαίνεται στη δήλωση.

19:21

Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων στην Κωνσταντινούπολη

«Εδώ και χρόνια διώχνουν ανθρώπους από τα σπίτια τους. Τώρα δεν σκοτώνουν ανθρώπους έναν προς έναν, μέρα με τη μέρα, τους σκοτώνουν μαζικά», είπε ένας από τους διαδηλωτές.

REUTERS/Dilara Senkaya

19:20

Συνομιλία Μπάιντεν με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς

Κατά τη συνομιλία, ο Αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και επανέλαβε ότι η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αξιοπρέπεια και τον αυτοπροσδιορισμό. 

Επιπλέον, ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον Αμπάς ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με εταίρους τους στην περιοχή προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα φτάσουν οι ανθρωπιστικές προμήθειες στους αμάχους της Γάζας και ότι η σύρραξη δεν θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.

19:08

Μαζική επίθεση με πυραύλους εναντίον του Τελ Αβίβ

19:08

Ιράν προς Ισραήλ: Με το δάχτυλο στη «σκανδάλη» οι περιφερειακές δυνάμεις

Το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ για περαιτέρω κλιμάκωση εάν δεν σταματήσει τις επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων, με τον Ιρανό ΥΠΕΞ να αναφέρει ότι οι δυνάμεις στην περιοχή είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars σήμερα.

«Εάν οι σιωνιστικές επιθέσεις δεν σταματήσουν, τα χέρια όλων των μερών της περιοχής βρίσκονται στη σκανδάλη», δήλωσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

19:06

Ισραηλινός στρατός: Συνελήφθησαν 49 καταζητούμενοι στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια, εκ των οποίων οι 33 ήταν στελέχη της Χαμάς

19:02

Σειρήνες ηχούν στο Τελ Αβίβ και στο κεντρικό Ισραήλ

Για ακόμα μία ημέρα ήχησαν σειρήνες  στο Τελ Αβίβ και σε περιοχές του κεντρικού Ισραήλ, σύμφωνα με τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Νωρίτερα, σειρήνες ήχησαν και στο βόρειο Ισραήλ.

18:57

Αραβικός Σύνδεσμος, Αφρικανική Ενωση: Η εισβολή στη Γάζα θα μπορούσε να οδηγήσει σε «γενοκτονία»

Η σχεδιαζόμενη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα «θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενοκτονία άνευ προηγουμένου», δήλωσαν οι επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ενωσης σε κοινή δήλωση.

Και οι δύο Οργανισμοί κάλεσαν «τα Ηνωμένα Εθνη και τη διεθνή κοινότητα να σταματήσουν μια καταστροφή που εκτυλίσσεται μπροστά μας, πριν να είναι πολύ αργά».

18:55

Μπλίνκεν: Το πέρασμα της Ράφα στα σύνορα Αιγύπτου - Γάζας θα ξανανοίξει

Οι ΗΠΑ εργάζονται μαζί με τον ΟΗΕ, την Αίγυπτο και το Ισραήλ για τη δημιουργία μηχανισμού μεταφοράς βοήθειας στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη, δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. 

18:53

Εικόνες μετά την εισβολή της Χαμάς στο Κιμπούτς Μπέρι

Φωτογραφίες: REUTERS/Violeta Santos Moura

18:39

Μπλίνκεν: Το Ισραήλ πρέπει να λάβει κάθε προφύλαξη για να μην πλήξει αμάχους

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, σημειώνει πως το Ισραήλ πρέπει να λάβει κάθε προφύλαξη προκειμένου να αποφύγει να πλήξει αμάχους.

Οπως τονίζει, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, διόρισε τον Ντέιβιντ Σάτερφιλντ ως επικεφαλής της αμερικανικής ανθρωπιστικής προσπάθειας. Ο Σάτερφιλντ θα βρεθεί στην Αίγυπτο τη Δευτέρα προκειμένου να ξεκινήσει η ανθρωπιστική βοήθεια, ανέφερε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Κάθε χώρα την οποία επισκέφτηκα είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει την εξάπλωση της σύγκρουσης αυτής», δήλωσε ο Αντονι Μπλίνκεν.

Πηγή/Φωτογραφία: Reuters

18:38

Οι IDF προετοιμάζονται για τη χερσαία εισβολή στη Γάζα

Η Πολεμική Αεροπορία κάνει πτήσεις με τους διοικητές του στρατού πάνω από την περιοχή για να εξοικειωθούν με το τοπίο.

Το επίπεδο ετοιμότητας μεταξύ των πιλότων μαχητικών, του προσωπικού πληροφοριών και των στρατιωτών αναφέρεται ότι είναι πάνω από 100%.

Η Ηaaretz στο ρεπορτάζ της αναφέρει ότι πολλοί από τους στρατιώτες είτε ζουν σε κοινότητες στα σύνορα της Γάζας είτε έχουν στενούς συγγενείς που διαμένουν εκεί και έχουν να διαχειριστούν δύσκολα συναισθήματα μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον αμάχων.

Ως εκ τούτου, ο στρατός συμμετέχει σε συζητήσεις μαζί τους για να τους βοηθήσει να επικεντρωθούν στην αποστολή αντί να αναζητήσουν εκδίκηση.

Ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο χερσαίας εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας, αν και το ακριβές εύρος παραμένει ασαφές.

Πηγή: haaretz 

18:35

Σύνοψη των σημαντικότερων εξελίξεων μέχρι τώρα

  • Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποσχέθηκε να «εξαρθρώσει» τη Χαμάς, τα μέλη της οποίας περιέγραψε ως «αιμοδιψή τέρατα» , κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της νέας εθνικής κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης στο Τελ Αβίβ.
  • Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι ο επιβεβαιωμένος αριθμός των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα είναι 126.
  • Ο ισραηλινός στρατός είπε επίσης ότι τουλάχιστον 279 στρατιώτες του έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της στο νότιο Ισραήλ.
  • Από την αρχή των εχθροπραξιών, 2.450 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 9.200 έχουν τραυματιστεί από ισραηλινές επιδρομές, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Επιπλέον, τουλάχιστον 53 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Οχθη, με περισσότερους από 1.100 τραυματίες.
  • Ο αντίστοιχος απολογισμός για τους Ισραηλινούς είναι 1.400 νεκροί και 3.400 τραυματίες.
  • Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ επανέλαβε ότι οι ισραηλινές εντολές εκκένωσης αποτελούν «θανατική καταδίκη» για όσους λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη.
  • Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, είπε στον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, ότι η αντίδραση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς υπερβαίνει τα όρια της αυτοάμυνας και ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία.
  • Η Αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλες ΜΚΟ και εθελοντικές ομάδες παραμένουν έτοιμες να παραδώσουν βοήθεια μέσω του περάσματος της Ράφα από την Αίγυπτο στη Γάζα.
  • Ανταλλαγή πυρών έλαβε χώρα πάνω από την μπλε γραμμή που λειτουργεί ως το όριο μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ από το 2000.
  • Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ δήλωσε ότι η απόφαση για την παροχή νερού στη νότια Γάζα συμφωνήθηκε ανάμεσα στον Νετανιάχου και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
  • Ο Μπλίνκεν θα ταξιδέψει εκ νέου στο Ισραήλ τη Δευτέρα για περαιτέρω διαβουλεύσεις με τους Ισραηλινούς ηγέτες, μετά την προηγούμενη επίσκεψη στη χώρα πριν από πέντε ημέρες.
  • Η Jerusalem Post ανέφερε νωρίτερα ότι το Ιράν έστειλε ιδιωτικό μήνυμα στο Ισραήλ μέσω του ΟΗΕ πως θα μπορούσε να παρέμβει εάν το Ισραήλ συνεχίσει τη στρατιωτική του εκστρατεία στη Γάζα.
  • Η Ε.Ε. πρόκειται να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των κρατών - μελών της για να συζητήσει τις συνέπειες της επιδείνωσης της κατάστασης στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.
18:28

Ισραηλινοί στρατιώτες περιπολούν στο κιμπούτς Κφαρ Αζά

REUTERS/Ronen Zvulun

18:27

«Δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο»

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το ανθρωπιστικό και το Διεθνές Δίκαιο, όπως ανέφεραν σε δήλωσή τους την Κυριακή.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη Χαμάς και τις βίαιες και αδιάκριτες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ και εκφράζει τη βαθιά λύπη της για την απώλεια ανθρώπινων ζωών», αναφέρει η δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία. Τονίζουμε με έμφαση το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί σύμφωνα με το ανθρωπιστικό και το Διεθνές Δίκαιο απέναντι σε τέτοιες βίαιες και αδιάκριτες επιθέσεις», επισημαίνεται στη δήλωση.

«Επαναλαμβάνουμε τη σημασία της διασφάλισης της προστασίας όλων των αμάχων ανά πάσα στιγμή σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Σημειώνεται πως η δήλωση της Κυριακής είναι η πρώτη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

18:24

Ογκώδης η ναυτική αρμάδα του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο

18:19

Εικόνες μάχης από την επίθεση της Χαμάς

18:16

Live εικόνα από τη Γάζα

18:16

Σειρήνες στην Ασκελόν και τις συνοριακές κοινότητες

Σειρήνες ηχούν στην Ασκελόν και στις κοινότητες στα σύνορα με τη Γάζα προειδοποιώντας για πιθανή ρίψη ρουκετών, σύμφωνα με τη Haaretz.

18:12

Ραΐσι σε Μακρόν: «Οι ενέργειες του σιωνιστικού καθεστώτος θυμίζουν εκείνες των ναζί»

Ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, είπε σήμερα στον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τους, ότι «οι ενέργειες του σιωνιστικού καθεστώτος θυμίζουν εκείνες των ναζί», όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

18:05

Μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών Παλαιστίνιων 

Από την αρχή των εχθροπραξιών στη Γάζα, στις 7 Οκτωβρίου, 2.450 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 9.200 έχουν τραυματιστεί από ισραηλινές επιδρομές, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας. 

18:05

Γερουσιαστές των ΗΠΑ σε καταφύγιο στο Τελ Αβίβ λόγω επιθέσεων της Χαμάς 

Ο Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ, ο οποίος ηγείται αντιπροσωπείας της Γερουσίας των ΗΠΑ στο Ισραήλ, κοινοποίησε φωτογραφία του ίδιου και άλλων βουλευτών που συγκεντρώθηκαν σε καταφύγιο στο Τελ Αβίβ κατά τη διάρκεια επιθέσεων της Χαμάς με ρουκέτες.

«Αυτό μας δείχνει τι πρέπει να υπομείνουν οι Ισραηλινοί», έγραψε ο γερουσιαστής της Νέας Υόρκης σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter. «Πρέπει να παρέχουμε στο Ισραήλ την υποστήριξη που απαιτείται για να αμυνθεί».

Η αντιπροσωπεία - στην οποία συμμετέχουν οι Ρεπουμπλικάνοι Μιτ Ρόμνεϊ και Μπιλ Κάσιντι και οι Δημοκρατικοί Τζάκι Ρόζεν και Μαρκ Κέλι - σχεδιάζει να πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ αργότερα σήμερα.

18:01

Σε σοβαρή κατάσταση 2 άτομα από ρουκέτες της Χεζμπολάχ

Οκτώ άτομα τραυματίστηκαν από ρουκέτες της Χεζμπολάχ και δύο από αυτά βρίσκονται σε σταθερή, αλλά σοβαρή κατάσταση, καθώς φέρουν τραύματα από θραύσματα στα άκρα.

Σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται ένας τραυματίας, ενώ άλλοι πέντε έχουν υποστεί ελαφρά τραύματα.

Εχουν μεταφερθεί στο Ιατρικό Κέντρο της Γαλιλαίας στη Ναχαρίγια, στο βόρειο Ισραήλ, για να τους παρασχεθεί η αναγκαία περίθαλψη.

Πηγή: Haaretz

17:55

IDF: Η ισραηλινή αεροπορία στοχεύει στρατιωτικές υποδομές στον Λίβανο 

Ελικόπτερα της ισραηλινής αεροπορίας πλήττουν στρατιωτικές υποδομές στον Λίβανο, γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας, Ντανιέλ Χαγκάρι.

17:50

«Προδότη, δολοφόνε»: Επεισόδια έξω από σπίτι Ισραηλινού δημοσιογράφου 

Δεκάδες υπερορθόδοξοι Εβραίοι συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου έξω από το σπίτι του συμπατριώτη τους δημοσιογράφου Ιζραελ Φρέι, εκτοξεύοντας απειλές και χαρακτηρισμούς. 

Αφορμή στάθηκε το γεγονός πως ο αριστερός Φρέι απήγγειλε Καντίς (σ.σ.: Kaddish, εβραϊκή προσευχή) για τα θύματα της σύρραξης, τόσο Ισραηλινούς όσο και Παλαιστινίους, κάτι που οι υπερορθόδοξοι θεωρούν προδοσία. 

 

17:44

Ισραήλ: Περισσότεροι από 1.400 οι νεκροί

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις της Χαμάς ξεπέρασε τους 1.400.

Νωρίτερα, οι παλαιστινιακές αρχές δήλωσαν ότι περισσότεροι από 2.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ κατά της Γάζας.

17:40

Επικεφαλής ΠΟΥ: Οι εντολές εκκένωσης νοσοκομείων είναι «θανατική καταδίκη»

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι οι εντολές εκκένωσης αποτελούν «καταδίκη σε θάνατο» για όσους λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη. Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στη Γάζα «τρομερή», σε μήνυμά του που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε:

«Οι επιθέσεις στις μονάδες περίθαλψης προκαλούν επιπλέον θανάτους και τραυματισμούς. Οι εντολές εκκένωσης από το Ισραήλ προς τα νοσοκομεία είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστούν και αποτελούν θανατική καταδίκη για τους ασθενείς και τους τραυματίες».

Οπως αναφέρει, ο ΠΟΥ καλεί το Ισραήλ να προστατεύσει τις υγειονομικές εγκαταστάσεις, το προσωπικό, τους ασθενείς και τους πολίτες και να ανακαλέσει αμέσως τις εντολές εκκένωσης των νοσοκομείων.

17:30

Ισραηλινοί στρατιώτες στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας

Ισραηλινοί στρατιώτες πλάι σε άρμα μάχης, κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο Ισραήλ.

Φωτογραφίες: REUTERS/Ronen Zvulun

17:25

Υπουργός Ενέργειας Ισραήλ: Συμφωνία Νετανιάχου-Μπάιντεν για την αποκατάσταση της υδροδότησης

Οπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, η απόφαση για την παροχή νερού στη νότια Γάζα συμφωνήθηκε ανάμεσα στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η απόφαση να επιτραπεί η υδροδότηση σε ορισμένες περιοχές βρίσκεται σε συμφωνία με τη συνολική πολιτική της χώρας, μεταδίδει το Reuters.

17:24

ΟΗΕ: «Η σκιά του θανάτου» πλανάται πάνω από τη Γάζα 

«Η σκιά του θανάτου» πλανάται πάνω από τη Γάζα, σχολίασε στα social media ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής του προγράμματος ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών.

«Χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα, χωρίς τρόφιμα και χωρίς φάρμακα, θα πεθάνουν χιλιάδες. Απλά και ξεκάθαρα» πρόσθεσε ο ίδιος. 

17:18

Χαμάς: Εκτοξεύτηκαν 20 ρουκέτες σε δύο οικισμούς

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέφερε ότι εκτόξευσε 20 ρουκέτες από το Λίβανο σε δύο ισραηλινούς οικισμούς, σύμφωνα με το Reuters.

17:03

Τεσσάρων ετών, χωρίς γονείς και αδέρφια 

Η τετράχρονη Φουλ Αλ-Λαχάμ τραυματίστηκε σε ισραηλινή επιδρομή που σκότωσε 14 μέλη της οικογένειάς της, μεταξύ αυτών τους γονείς της και όλα τα αδέρφια της. 

Νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Χαν Γιούνις έχοντας στο πλευρό της τη γιαγιά της. 

Φωτογραφίες: REUTERS/Mohammed Salem

 

16:58

Γερμανία: Επαναπατρισμός 160 πολιτών από το Ισραήλ

Στον επαναπατρισμό 160 πολιτών από το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, προχώρησε η Πολεμική Αεροπορία της Γερμανίας, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της χώρας.

Φωτογραφία: REUTERS/Christian Mang
16:53

Οι γιατροί του νοσοκομείου στη νότια Γάζα αρνούνται να εκκενώσουν

Ο Δρ Τζαμάλ Χαμς λέει ότι το προσωπικό αρνείται να εκκενώσει επειδή έχει «χρέος απέναντι στους ασθενείς του».

«Δεν έχει συμβεί τίποτα. Ελπίζω να μην γίνει τίποτα γιατί δεν θα εκκενώσουμε το νοσοκομείο», επιμένει.

«Εχουμε πολλούς ανθρώπους στο νοσοκομείο - 60 από τους ασθενείς μας είναι παιδιά», είπε στο BBC, πριν διακοπεί η γραμμή.

Ο ισραηλινός στρατός μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει σε αίτημα του BBC για σχολιασμό σχετικά με τον ισχυρισμό ότι έδωσε εντολή να εκκενωθεί το νοσοκομείο.

16:51

Ισραήλ: Αναχαιτίστηκαν 5 από τις 9 ρουκέτες από τον Λίβανο

Οι στρατιωτικές αρχές του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι αναχαίτισαν πέντε από τις εννέα ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν σε ισραηλινό έδαφος από τον Λίβανο.

Σύμφωνα με τις IDF, οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν το σημείο εκτόξευσης στο Λίβανο.

16:48

Το Ιράν προειδοποιεί για γενικευμένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Το Ιράν προειδοποίησε ότι μια χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα θα μπορούσε να κλιμακώσει τις συγκρούσεις σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Τα σχόλια έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και του εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

«Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τον έλεγχο της κατάστασης και τη μη επέκταση των συγκρούσεων», είπε, σύμφωνα με δήλωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

16:40

Αργεντινή: Συγκίνηση μετά τον επαναπατρισμό από το Ισραήλ

Αργεντινοί πολίτες, που επαναπατρίστηκαν από το Ισραήλ, στην αγκαλιά των οικείων τους, στο αεροδρόμιο Ezeiza, στο Μπουένος Αιρες της Αργεντινής.

Φωτογραφίες: Reuters

16:40

Η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα και οι διπλωματικές ζυμώσεις

Ενώ τα ισραηλινά στρατεύματα βρίσκονται με το δάκτυλο στη σκανδάλη στα σύνορα με τη Γάζα, οι διπλωματικές ζυμώσεις σε περιφερειακό επίπεδο βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, με επίκεντρο την εξασφάλιση ασφαλών διόδων για τους αμάχους της Γάζας.

16:36

Ισραήλ: Δεν μας ενδιαφέρει ένας πόλεμος στα βόρεια

Ο Ισραηλινός υπουργός Aμυνας δήλωσε την Κυριακή ότι το Ισραήλ δεν έχει κανένα συμφέρον να διεξάγει πόλεμο στο βόρειο μέτωπο και ότι, εάν η Χεζμπολάχ επιδείξει αυτοσυγκράτηση, το Ισραήλ θα σεβαστεί την κατάσταση στα σύνορα όπως αυτή ισχύει σήμερα.

16:32

Στη Μέση Ανατολή γερουσιαστές των ΗΠΑ για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας

Μια ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών θα ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή για να ενθαρρύνει το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία να συνεχίσουν τις συνομιλίες για εξομάλυνση των σχέσεών τους, δήλωσε η γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας, Λίντσεϊ Γκράχαμ, στο δίκτυο NBC.

16:29

Αίγυπτος: Η αντίδραση του Ισραήλ υπερβαίνει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, δήλωσε σήμερα ότι η αντίδραση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς το περασμένο Σαββατοκύριακο υπερβαίνει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και αγγίζει επίπεδα συλλογικής τιμωρίας.

16:28

«Ο πόλεμος με τη Χαμάς θα είναι φονικός, θα αλλάξει διά παντός την κατάσταση» 

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, προειδοποίησε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα σύνορα με τη Γάζα, πως ο πόλεμος με τη Χαμάς «θα είναι σφοδρός, φονικός, ένας πόλεμος ακριβείας που θα αλλάξει την κατάσταση μόνιμα». 

16:25

«Εντολή εκκένωσης σε νοσοκομείο στη νότια Γάζα»

Επικαλούμενο τον διευθυντή του Νοσοκομείου Kuwaiti στη νότια Γάζα, δρ Τζαμάλ Χαμς, το BBC μεταδίδει πως το νοσοκομείο στη Ράφα έλαβε κλήση από τον ισραηλινό στρατό προκειμένου να εκκενωθεί εντός δύο ωρών.

Ο Χαμς σημειώνει ότι το νοσοκομείο εξυπηρετεί πολίτες και αποτελεί τη μόνη ιατρική μονάδα που λειτουργεί στην περιοχή.

16:24

IDF: Η Χεζμπολάχ να δει τι έπαθε η Χαμάς και να μην ξεπεράσει τα όρια

Ο εκπρόσωπος των αμυντικών δυνάμεων του Ισραήλ δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο ABC ότι συμβουλεύει τη Χεζμπολάχ να παρακολουθήσει στενά αυτό που συμβαίνει στη Χαμάς, προειδοποιώντας την παράλληλα να μην «ξεπεράσει τα όρια».

16:21

ΗΠΑ: «Η υδροδότηση έχει επιστρέψει στη νότια Γάζα»

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN ότι η παροχή νερού έχει επιστρέψει στη Νότια Γάζα.

 

16:18

Εκκενώνεται το Σντερότ - «Φοβόμαστε να μείνουμε, εκρήξεις μέρα και νύχτα»

Τρία λεωφορεία, με περίπου πενήντα επιβάτες το καθένα, περιμένουν έξω από ένα σχολείο στο κέντρο του Σντερότ και ετοιμάζονται να αναχωρήσουν. Οι κάτοικοι αυτής της ισραηλινής πόλης, η οποία δέχτηκε την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, καλούνται σήμερα να την εκκενώσουν.

Ενώ οι σειρήνες ηχούν συνεχώς, προειδοποιώντας για ρουκέτες από τη γειτονική Λωρίδα της Γάζας, οι λίγοι κάτοικοι που απέμειναν στο Σντερότ βγαίνουν στους δρόμους αντί να πάνε στα καταφύγια. Προορισμός τους τα ξενοδοχεία του Εϊλάτ, στην Ερυθρά Θάλασσα, στο νοτιότερο άκρο του Ισραήλ. Κάποιοι κατευθύνονται στην Ιερουσαλήμ, άλλοι στο Τελ Αβίβ.

Ο Μορντεχάι Μπαρσεσέτ, 57 ετών, λέει ότι «αντιστάθηκε» επί μία εβδομάδα, αλλά τελικά πείστηκε να πάει στο Εϊλάτ. «Φοβόμαστε να μείνουμε εδώ. Μέρα και νύχτα κασάμ (ρουκέτες) και εκρήξεις. Κοιμόμαστε μία ώρα, κρυβόμαστε στο καταφύγιο, δεν μπορούμε να κάνουμε μπάνιο, να ξυριστούμε», λέει.

AP Photo/Ariel Schalit
16:13

Κινεζικό ΥΠΕΞ: Το Ισραήλ να σταματήσει τη «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων

Οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς «υπερβαίνουν το πεδίο της αυτοάμυνας» και η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει «τη συλλογική τιμωρία» των κατοίκων του θύλακα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Ουάνγκ Γι.

Η ισραηλινή ηγεσία πρέπει να σταματήσει «να τιμωρεί συλλογικά τον πληθυσμό της Γάζας», είπε ο Ουάνγκ Γι στις επαφές που είχε το Σάββατο με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο.

Οι δύο πλευρές «δεν πρέπει να επιχειρήσουν καμία ενέργεια που θα πυροδοτούσε μια κλιμάκωση της κατάστασης», συνέχισε, ζητώντας την έναρξη «διαπραγματεύσεων».

16:12

Σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ

Σειρήνες ήχησαν στο βόρειο Ισραήλ προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ρίψης ρουκετών, σύμφωνα με το Reuters.

16:05

Αντίποινα για τη νέα επίθεση από τον Λίβανο

Αντιαρματικός πύραυλος εκτοξεύτηκε κατά ισραηλινών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο για πέμπτη φορά σήμερα. 

Οι Ισραηλινοί απάντησαν πλήττοντας στόχους στον Λίβανο. 

15:56

UNRWA: Ενα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι σε μία εβδομάδα 

Το ένα εκατομμύριο φτάνουν οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι την πρώτη εβδομάδα σύρραξης στη Γάζα, σύμφωνα με τη διευθύντρια επικοινωνίας της Υπηρεσίας Αρωγής για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες του ΟΗΕ (UNRWA). 

«Το να βρίσκεσαι στη Γάζα αυτές τις μέρες έχει να κάνει με την επιβίωση, όχι με τη ζωή» σημειώνει ο Αζάμ, εκ των μελών της υπηρεσίας, που περιγράφει στους συναδέλφους του πώς έχει εξελιχθεί η ζωή στον συνωστισμένο παλαιστινιακό θύλακα ύστερα από μέρες αδιάκοπων βομβαρδισμών.

15:48

ΥΠΕΞ: Σύσταση για αποφυγή ταξιδιών σε Ισραήλ, Παλαιστινιακά Εδάφη και Λίβανο 

«Συνιστούμε στους Ελληνες πολίτες την αποφυγή, εκτός των απολύτως απαραίτητων επισκέψεων, στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και τον Λίβανο», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

15:40

Μπάιντεν: Η συντριπτική πλειονότητα των Παλαιστινίων δεν έχουν σχέση με τις επιθέσεις της Χαμάς 

«Δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός πως  η συντριπτική πλειονότητα των Παλαιστινίων δεν έχει καμία σχέση με τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς και υποφέρει εξαιτίας τους» διεμήνυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. 

15:26

Νετανιάχου: «Θα συντρίψουμε τη Χαμάς» 

Η πρώτη συνεδρίαση του διευρυμένου υπουργικού συμβουλίου εκτάκτου ανάγκης πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η εθνική ενότητα που επιδεικνύουν οι Ισραηλινοί στέλνει ένα μήνυμα στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, διεμήνυσε ο ίδιος, μεταξύ άλλων.

«Η Χαμάς νόμιζε ότι θα διαλυθούμε, αλλά εμείς θα συντρίψουμε τη Χαμάς», είπε ο Νετανιάχου στους υπουργούς του. «Οι ισραηλινές δυνάμεις γνωρίζουν ότι ολόκληρη η χώρα είναι στο πλευρό τους και κατανοούν ότι αυτή είναι μια αποφασιστική στιγμή», πρόσθεσε.

Η συνεδρίαση γίνεται στην έδρα του στρατού στο Τελ Αβίβ και ξεκίνησε με τους υπουργούς να τηρούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 1.300 Ισραηλινών που σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

15:16

Στο Κάιρο ο Μπλίνκεν - Επιστρέφει αύριο στο Ισραήλ για «περαιτέρω διαβουλεύσεις»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, θα επιστρέψει αύριο, Δευτέρα, στο Ισραήλ για περαιτέρω διαβουλεύσεις, στη δεύτερη επίσκεψή του στη χώρα σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας και αφού στο μεσοδιάστημα έκανε περιοδεία σε έξι αραβικές χώρες, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

 

 

14:55

ΥΠΕΞ Ιράν: «Κανείς δεν εγγυάται τη μη επέκταση του πολέμου αν το Ισραήλ εισβάλει στη Γάζα» 

Το Ιράν προειδοποιεί πως «κανείς δεν εγγυάται» τον έλεγχο της κατάστασης αν το Ισραήλ, όπως έχει προαναγγείλει, εισβάλει χερσαία στη Γάζα. 

«Αν οι επιθέσεις του σιωνιστικού καθεστώτος κατά των ανυπεράσπιστων πολιτών και του λαού της Γάζας συνεχιστούν, κανείς δεν εγγυάται τον έλεγχο της καταστασης και το ότι η σύρραξη δεν θα γενικευτεί» διεμήνυσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Αλ Θάνι. 

14:28

IDF: Νεκρός ο διοικητής της Χαμάς που ενεπλάκη σε επίθεση κατά κιμπούτζ 

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει πως στο τελευταίο κύμα επιθέσεων σκότωσε τον Μπιλάλ Αλ Κέντρα, τον διοικητή της επίλεκτης δύναμης Νούκμπα των Ταξιαρχιών αλ Κασάμ, στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς. 

Όπως ανακοίνωσαν, ο αξιωματούχος ήταν υπεύθυνος για τις μαζικές δολοφονίες Ισραηλινών αμάχων στο κιμπούτζ Νιρίμ του νότιου Ισραήλ, το περασμένο Σάββατο. 

14:17

Σειρήνες στο Τελ Αβίβ 

Σειρήνες ήχησαν στην περιοχή του Τελ Αβίβ, με τις ισραηλινές δυνάμεις να προειδοποιούν για πιθανή ρίψη ρουκετών, σύμφωνα με το Reuters. 

14:15

Αίγυπτος: Εντατικές επαφές για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα 

Η Αίγυπτος πραγματοποιεί εντατικές επαφές με διεθνείς και περιφερειακούς παράγοντες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ανακοίνωσε η αιγυπτιακή προεδρία. 

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η χώρα απορρίπτει την πολιτική του εκτοπισμού των Παλαιστινίων, τονίζοντας παράλληλα πως η εθνική ασφάλεια της χώρας είναι κόκκινη γραμμή. 

14:02

Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Ισραηλινό ομόλογό του

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Έλι Κοέν.

Ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς και επανέλαβε την απερίφραστη καταδίκη από την Ελλάδα κάθε τρομοκρατικής δράσης και απάνθρωπης μεταχείρισης.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε, επίσης, τη θέση της Ελλάδας για την ανάγκη ανθρωπιστικής προστασίας των αμάχων.

13:56

Πάπας Φραγκίσκος: Να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τους αμάχους

Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για όσους βρίσκονται υπό πολιορκία στη Γάζα, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς. 

«Ζητώ σθεναρά να μη γίνουν θύματα της σύγκρουσης τα παιδιά, οι ασθενείς, οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες και όλοι οι άμαχοι» ανέφερε κατά την εβδομαδιαία ομιλία του προς τα πλήθη στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Φωτ.: ΑΡ

 

13:39

Σειρήνες ξανά στις κοινότητες του νότιου Ισραήλ 

13:21

«Η Γάζα εξωθείται σε μιαν άβυσσο» 

«Αυτό είναι το χειρότερο που έχουμε δει ποτέ. Εχουμε φτάσει στον πάτο. Η Γάζα ωθείται σε μια άβυσσο. Εκεί εκτυλίσσεται μια τραγωδία, ενώ ο κόσμος παρακολουθεί. Αυτή είναι η Γάζα», ανέφερε η διευθύντρια επικοινωνιών της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους (UNRWA), Τζουλιέτ Τουμά. 

Γιατρός έχει στην αγκαλιά του ένα Παλαιστινιάκι που τραυματίστηκε σε ισραηλινή επιδρομή στην πόλη της Γάζας σήμερα - REUTERS/Mohammed al-Masri
Ο Μοχάμεντ Αμπού Ντάκα, που επέζησε από τις ισραηλινές επιδρομές στη Χαν Γιούνις, έχασε οκτώ μέλη της οικογένειάς του και αναζητεί στα συντρίμμια τρεις άλλους - Φωτ.: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa 
Η τετράχρονη Φούλα Αλ-Λάχαμ τραυματίστηκε σε ισραηλινή επιδρομή που σκότωσε 14 μέλη της οικογένειάς της, μεταξύ αυτών τους γονείς της και όλα της τα αδέρφια - Φωτ.:  REUTERS/Mohammed Salem

«Σύμφωνα με τους συναδέλφους μου στο πεδίο, βρίσκεται σε εξέλιξη μια έξοδος. Ο κόσμος φεύγει. Οσοι μπορούν με αυτοκίνητα, κάποιοι περπατώντας, άλλοι κουβαλώντας μαζί τους το βιος τους. Είναι τρομοκρατημένοι», σημειώνει η αξιωματούχος του ΟΗΕ στο BBC. 

Παλαιστίνιοι αναζητούν ίχνη ζωής στα ερείπια ισοπεδωμένης πολυκατοικίας, στην κεντρική Γάζα - Φωτ.: REUTERS/Mohammed Fayq Abu Mostafa 
Κλαδιά και ξύλα παντός είδους ρίχνονται στη φωτιά για τον επιούσιο της ημέρας, καθώς, λόγω ελλείψεων σε καύσιμα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος μαγειρέματος στη Γάζα - Φωτ.: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Οπως ενημερώνουν αξιωματούχοι στη Γάζα, πλέον καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις σε καθαρό νερό και φαγητό, ενώ τα νοσοκομεία όπου μεταφέρονται διαρκώς άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, λειτουργούν στα όριά τους. 

Πηγή: BBC/CNN

12:58

WFP: Εξαντλούνται τα αποθέματα σε τρόφιμα 

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης (World Food Programme - WFP) του ΟΗΕ προειδοποιεί πως τα αποθέματα τροφίμων εντός της Γάζας εξαντλούνται και προσώρας δεν υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής προμηθειών στον αποκλεισμένο και διαρκώς βαλλόμενο αυτό παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με την περιφερειακή διευθύντρια της ανθρωπιστικής οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών, Κορίν Φλάισερ. 

Οι εγκλωβισμένοι πολίτες στη Χαν Γιούνις της Γάζας μαγειρεύουν με καυσόξυλα εν μέσω ελλείψεων καυσίμων και αερίου - Φωτ.: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

12:47

IDF: 126 οι Ισραηλινοί όμηροι της Χαμάς 

Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα είναι 126 άνθρωποι, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές δυνάμεις. 

12:35

Βρετανός ΥΠΕΞ: Το Ισραήλ να δείξει αυτοσυγκράτηση για την ελαχιστοποίηση των θυμάτων 

«Αυτοσυγκράτηση, πειθαρχία, αυτά είναι τα χαρακτηριστικά των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων που θέλω να δω», είπε στο Sky News ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, Τζέιμς Κλέβερλι.

«Φυσικά, σεβόμαστε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Είπαμε, κάντε ό,τι μπορείτε για να ελαχιστοποιήσετε τις απώλειες μεταξύ των αμάχων. Κάντε ό,τι μπορείτε για να εμποδίσετε τη Χαμάς να πάρει αυτό που θέλει, δηλαδή να κλιμακώσει την κατάσταση σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση», πρόσθεσε.

12:26

Ισραήλ: 49 συλλήψεις σε νυχτερινές εφόδους στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις διενέργησαν «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» το βράδυ του Σαββάτου στη Δυτική Όχθη, συλλαμβάνοντας 49 υπόπτους, εκ των οποίων 33 μέλη της Χαμάς, και κατάσχοντας όπλα και μετρητά, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της IDF. 

Φωτ.: IDF/Haaretz
12:15

Ισραήλ: Εκούσιες παρεμβολές στο GPS στις ζώνες πυρός

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως, στο πλαίσιο των επιχειρήσεών του, εμποδίζει εσκεμμένα την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών GPS στο βόρειο Ισραήλ στα σύνορα με τον Λίβανο, καθώς και στο νότιο μέτωπο με τη Γάζα.

Οι παρεμβολές στη λειτουργία του GPS μπορεί να επηρεάσουν τις λειτουργίες εφαρμογών, ανέφερε μέσω της πλατφόρμας X ο επικεφαλής Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

12:12

HRW: Το Ισραήλ θέτει σε σοβαρό κίνδυνο αμάχους με τη χρήση λευκού φωσφόρου

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) καταγγέλλει πως οι έρευνές του στο πεδίο καταδεικνύουν πως το Ισραήλ έχει κάνει χρήση λευκού φωσφόρου στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του σε Γάζα και Λίβανο, θέτοντας αμάχους σε σοβαρό κίνδυνο. 

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε πως σε εικόνες από επιχειρήσεις σε Λίβανο και Γάζα, την Τρίτη και την Τετάρτη αντιστοίχως, καταγράφεται πολλαπλή χρήση λευκού  φωσφόρου από πυροβολικό πάνω από το λιμάνι της πόλης της Γάζας και δύο αγροτικές τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου.

Πηγή: Al Jazeera

 

11:57

ΗΠΑ: Δυνατότητα φυγής διά θαλάσσης προς Κύπρο θα έχουν από αύριο οι Αμερικανοί στο Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν στους Αμερικανούς που βρίσκονται στο Ισραήλ και στους άμεσους συγγενείς τους τη δυνατότητα να αναχωρήσουν αύριο, Δευτέρα, διά θαλάσσης από τη Χάιφα για την Κύπρο, δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

11:56

Ισραήλ: Πλήγμα της Χεζμπολάχ στα βόρεια, με τουλάχιστον έναν νεκρό

Ενας νεκρός και τρεις τραυματίες αναφέρονται το πρωί της Κυριακής στο βόρειο Ισραήλ από επίθεση της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Ταυτόχρονα, η Χαμάς συνεχίζει τις βολές με ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας.

11:54

Economist: Πώς προετοιμάζεται η Χαμάς για τη «μητέρα των μαχών»

Η Χαμάς αναμένει τη χερσαία εισβολή στη Γάζα και προετοιμάζει τον πληθυσμό για όσα θα ακολουθήσουν. Γι' αυτήν, θα πρόκειται τη «μητέρα των μαχών».

«Είτε πεθαίνουμε αργά είτε πεθαίνουμε παίρνοντας μαζί μας τις δυνάμεις κατοχής», λέει στέλεχος της Χαμάς αναφερόμενο στο Ισραήλ.

11:54

Ο Μπάιντεν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με Νετανιάχου και Αμπάς

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που εκδόθηκαν από τα γραφεία του Ισραηλινού και του Παλαιστίνιου ηγέτη.

11:54

Συνεχίστηκαν και τη νύχτα οι ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα, αλλά και η ρίψη ρουκετών στο νότιο Ισραήλ

Φωτ.: ΑΡ
Φωτ.: ΑΡ
Φωτ.:  Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

 

11:49

Και δεύτερο αεροπλανοφόρο στην ανατολική Μεσόγειο

Οι ΗΠΑ στέλνουν δεύτερο αεροπλανοφόρο και τη δύναμη κρούσης του στην ανατολική Μεσόγειο «για την αποτροπή εχθρικών ενεργειών εναντίον του Ισραήλ» και «κάθε προσπάθειας να εξαπλωθεί ο πόλεμος μετά την επίθεση της Χαμάς», ανακοίνωσε το Σάββατο ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν.

11:48

New York Times: Το Ισραήλ καθυστέρησε τη χερσαία επίθεση στη Γάζα λόγω του καιρού

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέβαλαν τη σχεδιαζόμενη εισβολή τους στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας για αρκετές ημέρες λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών, ανέφεραν αργά to Σάββατο οι New York Times.

11:47

Πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου πάνω από τη Γάζα

Σε απόλυτη ετοιμότητα να θέσει σε εφαρμογή την ευρείας κλίμακας επίθεση από αέρος, θαλάσσης και ξηράς, με στόχο τις υποδομές της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε πως είναι ο ισραηλινός στρατός.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιλώντας με άνδρες του πεζικού στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, διαμήνυσε ότι «η επόμενη φάση έρχεται», χωρίς να αποκαλύψει το πότε θα ξεκινήσει η επίθεση.

MHT