Η «Κ» στο Ισραήλ: Η συντριπτική πλειονότητα των εφέδρων έχει λάβει θέσεις μάχης

Η «Κ» στο Ισραήλ: Η συντριπτική πλειονότητα των εφέδρων έχει λάβει θέσεις μάχης

Μονάδες αλεξιπτωτιστών και καταδρομέων έχουν τεθεί σε πολεμική ετοιμότητα ενώ τμήματα των ειδικών επιχειρήσεων ενεργούν εντός της αποκλεισμένης περιοχής, αναζητώντας τις θέσεις της Χαμάς αλλά στοιχεία για τους αιχμαλώτους

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εικόνα στους τομείς γύρω από το βόρειο τμήμα της Γάζας δείχνει πως η αντίστροφη μέτρηση για την εκκίνηση της χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού έχει ξεκινήσει. Από το πρωί της Κυριακής, στήλες αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων μετακινούνται προς την αποκλεισμένη ζώνη περιμετρικά της Λωρίδας της Γάζας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν στην «Κ», η συντριπτική πλειονότητα των εφέδρων έχει εξοπλιστεί και μετακινηθεί σε προωθημένες βάσεις.

Η διάταξη που εμφανίζουν οι τεθωρακισμένες ταξιαρχίες που έχουν αναπτυχθεί στους χώρους συγκέντρωσης δυνάμεων δείχνει ότι ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται να χτυπήσει με όλη του τη δύναμη. Δείχνει, όμως, και κάτι ακόμη, ότι προετοιμάζεται για μία επιχείρηση που θα έχει μεγάλη διάρκεια και ένταση.

Συντονισμένη επιχείρηση

Είναι πλέον σαφές ότι η είσοδος των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα γίνει μόνο από το έδαφος αλλά θα συνδυαστεί με ενέργειες από τον αέρα και τη θάλασσα. Πληροφορίες από την πρώτη γραμμή του μετώπου, αναφέρουν ότι μονάδες αλεξιπτωτιστών και καταδρομέων έχουν τεθεί σε πολεμική ετοιμότητα ενώ τμήματα των ειδικών επιχειρήσεων ενεργούν ήδη εντός της αποκλεισμένης περιοχής, αναζητώντας τις θέσεις της Χαμάς αλλά και στοιχεία για τους αιχμαλώτους.

Η «Κ» στο Ισραήλ: Η συντριπτική πλειονότητα των εφέδρων έχει λάβει θέσεις μάχης-1

Οι δρόμοι γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη μεταφορά αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το Μηχανικό του ισραηλινού στρατού δημιουργεί οχυρώσεις και πρόχειρες αποθήκες οπλισμού στις οποίες συγκεντρώνονται φόρτοι βλημάτων για το Πυροβολικό. Άλλωστε, τα πυροβόλα Μ-109 που έχουν παραταχθεί σε απόσταση μικρότερη των 5 χιλιομέτρων περιμετρικά του βόρειου τομέα της Γάζας δεν έχουν σταματήσει να σφυροκοπούν θέσεις εντός της πόλης.

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί

Την ίδια ώρα, η αστάθεια του καιρού και οι καταιγίδες στο κεντρικό μέρος της χώρας δεν επηρεάζουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς καθώς η «Κ» έγινε μάρτυρας μεγάλων σε ένταση επιδρομών από τα μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς. Κάθε λίγα δευτερόλεπτα ακούγεται ένας βροντερός ήχος και ακολουθεί μια στήλη μαύρου καπνού από την περιοχή της Γάζας.

Η «Κ» στο Ισραήλ: Η συντριπτική πλειονότητα των εφέδρων έχει λάβει θέσεις μάχης-2

Σε στρατιωτικές «βάσεις» έχουν μετατραπεί και τα Κιμπούτζ, οι οικισμοί δηλαδή που έγιναν στόχος των ενόπλων της Χαμάς. Η «Κ» βρέθηκε στο Κφαρ Αζα και κατέγραψε το χρονικό της φρίκης.

Μυρίζει θάνατο

Αν και έχουν περάσει μέρες από τη μαζική δολοφονία των αμάχων του Κφαρ Αζά, ο χρόνος φαίνεται να έχει παγώσει. Από τα μισοκαμένα σπίτια αναδύεται η μυρωδιά του θανάτου ενώ προσωπικά αντικείμενα, βαμμένα με το αίμα των θυμάτων, που εξακολουθούν να βρίσκονται σκόρπια σε ολόκληρο τον οικισμό μαρτυρούν τις θηριωδίες στις οποίες προέβησαν οι ένοπλοι της Χαμάς.

Η «Κ» στο Ισραήλ: Η συντριπτική πλειονότητα των εφέδρων έχει λάβει θέσεις μάχης-3

Οι στρατιώτες των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ εξακολουθούν να απομακρύνουν τον οπλισμό των τρομοκρατών. Εκτοξευτές αντιαρματικών βλημάτων RPG, αυτόματα τυφέκια, μαχαίρια και εκατοντάδες γεμιστήρες που άφησαν πίσω τους.

Η «Κ» στο Ισραήλ: Η συντριπτική πλειονότητα των εφέδρων έχει λάβει θέσεις μάχης-4
Η «Κ» στο Ισραήλ: Η συντριπτική πλειονότητα των εφέδρων έχει λάβει θέσεις μάχης-5

Οση ώρα βρισκόμαστε μπροστά στην τρύπια περίφραξη, το σημείο από το οποίο εισέβαλαν οι ένοπλοι, οι στρατιώτες μας προειδοποιούν να είμαστε καλυμμένοι διότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να δεχτούμε πυρά από αντιαρματικά ή ρουκέτες της Χαμάς.

Πράγματι, καθώς το ρεπορτάζ μας βρισκόταν σε εξέλιξη, ακούσαμε τις φωνές των Ισραηλινών στρατιωτών που μας καλούσαν να πέσουμε στο έδαφος και να καλύψουμε το κεφάλι μας διότι μια νέα ομοβροντία από ρουκέτες κατευθύνονταν προς το μέρος μας. Το σύστημα αντιβαλλιστικής άμυνας, το γνωστό Iron Dome, αναχαίτισε τα εισερχόμενα πυρά αποτρέποντας τα χειρότερα, ωστόσο, ακόμη και τα θραύσματα που πέφτουν σαν βροχή από τον ουρανό μπορούν να γίνουν επικίνδυνα χωρίς τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT