Μέση Ανατολή: Με ελληνικό ταχύπλοο η μεταφορά Αμερικανών

Μέση Ανατολή: Με ελληνικό ταχύπλοο η μεταφορά Αμερικανών

Αναχώρηση από το λιμάνι της Χάιφα για τη Λεμεσό και επιστροφή στις ΗΠΑ μέσω του αεροδρομίου της Αθήνας

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ελληνικών συμφερόντων ταχύπλοο καταμαράν «Champion Jet 1», το οποίο μπορεί να μεταφέρει χίλιους επιβάτες ταξιδεύοντας με ταχύτητα 40 κόμβων, ναύλωσε η αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να παράσχει τη δυνατότητα σε Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στο Ισραήλ να μεταβούν διά θαλάσσης στην Κύπρο, ώστε να απομακρυνθούν από την εμπόλεμη ζώνη στην περιοχή. Το «Champion Jet 1», που ανήκει στον στόλο της Seajets, βρισκόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ στη Λεμεσό της Κύπρου.

Νωρίτερα την Κυριακή, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ ανακοίνωσε πως προσφέρει στους Αμερικανούς και στους άμεσους συγγενείς τους στη χώρα τη δυνατότητα απομάκρυνσης διά θαλάσσης. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να αναχωρήσουν από το λιμάνι της Χάιφα του βόρειου Ισραήλ για την Κύπρο από σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Η επιβίβαση ξεκινάει στις 08.00 τοπική ώρα, ανέφερε η πρεσβεία. Οι πολίτες των ΗΠΑ πρέπει να φθάσουν στον επιβατικό τερματικό σταθμό του λιμανιού της Χάιφα το αργότερο στις 09.00 τοπική ώρα. Η επιβίβαση θα προχωρήσει με τη σειρά άφιξης και είναι σε περιορισμένη βάση, προσθέτει. Η μετάβαση στο λιμάνι Λεμεσού αναμένεται να διαρκέσει από πέντε έως δέκα ώρες, ανάλογα με την ταχύτητα που θα επιτραπεί στο «Champion Jet 1» να αναπτύξει, καθώς η απόσταση του κυπριακού λιμένα από τον ισραηλινό είναι 145 ναυτικά μίλια περίπου.

Συνοδεία πολεμικών

Το ταχύπλοο, που είναι γνώριμο στις ελληνικές θάλασσες από τις γραμμές στις Κυκλάδες, μπορεί να καλύψει την απόσταση σε πολύ λιγότερη ώρα, ωστόσο για λόγους ασφαλείας θα συνοδεύεται από πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, η υπηρεσιακή ταχύτητα των οποίων είναι χαμηλότερη. Παραμένει αδιευκρίνιστο πόσα τέτοια δρομολόγια θα γίνουν πέραν του σημερινού. Μετά την άφιξή τους στη Λεμεσό οι Αμερικανοί πολίτες και οι συγγενείς τους που θα μεταφέρονται από τη Χάιφα θα μπορούν μόνοι τους να κανονίσουν τη μετάβασή τους με δρομολόγια και αεροπορική εταιρεία της επιλογής τους προς τον τελικό προορισμό που θα επιλέξουν. Ενας μεγάλος αριθμός αναμένεται να χρησιμοποιήσει ως ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αμερικανική αεροπορική Delta γνωστοποίησε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα πως συνεργάζεται με την αμερικανική κυβέρνηση για να προσθέσει πτήσεις μεταξύ Αθήνας και ΗΠΑ ώστε να βοηθήσει τους Αμερικανούς πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Από την πλευρά της η United Airlines Holdings ανακοίνωσε επίσης την Πέμπτη μια τρίτη πτήση από τις 16 έως τις 17 Οκτωβρίου μεταξύ των αεροδρομίων Νιούαρκ στο Νιου Τζέρσεϊ και Αθήνας, έπειτα και από τα δύο δρομολόγια μετ’ επιστροφής 12-13 και 14-15 Οκτωβρίου που πρόσθεσε την Τετάρτη.

Η Ουάσιγκτον ερευνά τρόπους για να ικανοποιήσει τη ζήτηση για ταξίδια εξόδου από το Ισραήλ και ναυλώνει πλοία και αεροπλάνα.

Την επόμενη μέρα, την Παρασκευή, ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσαν την έναρξη ναυλωμένων πτήσεων για Αμερικανούς πολίτες που αναχωρούν από το Ισραήλ προς Αθήνα και Φρανκφούρτη, προκειμένου να «διευκολυνθεί η ασφαλής αναχώρηση χιλιάδων πολιτών των ΗΠΑ».

Αποπληρωμή κόστους

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι πρόσθεσε την ίδια μέρα ότι η Ουάσιγκτον ερευνά τρόπους για να ικανοποιήσει τη ζήτηση για ταξίδια εξόδου από το Ισραήλ, «συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης εάν είναι δυνατό να βοηθηθούν οι Αμερικανοί να φύγουν από ξηρά και διά θαλάσσης». Το ταξίδι με πλοίο από τη Χάιφα δεν θα είναι πάντως δωρεάν: όσοι επιβιβαστούν, όπως και όσοι χρησιμοποιούν τις ναυλωμένες πτήσεις, θα καλούνται προηγουμένως να υπογράψουν συμφωνία για την αποπληρωμή του κόστους του ταξιδιού στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ προειδοποίησε επίσης τους Αμερικανούς πολίτες στη χώρα πως η μετακίνηση προς το λιμάνι της Χάιφα «γίνεται με δική σας ευθύνη και τα σχέδια ενδέχεται να αλλάξουν ανάλογα με την κατάσταση ασφαλείας. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλειά σας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT