Μεσανατολικό – Τουρκία: Ο Μπιλάλ Ερντογάν μπροστάρης στη διαδήλωση για τη Γάζα

Μεσανατολικό – Τουρκία: Ο Μπιλάλ Ερντογάν μπροστάρης στη διαδήλωση για τη Γάζα

Στη μεγάλη πορεία αλληλεγγύης προς τη Γάζα που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη συμμετείχε ο γιος του Ερντογάν

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Παρά την προσπάθεια της Αγκυρας να παίξει ρόλο μεσολαβητή στην κρίση, εμπλεκόμενη μεταξύ άλλων στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του δεν κρύβουν την υποστήριξή τους προς τον παλαιστινιακό λαό.

Ο γιος του προέδρου, Μπιλάλ Ερντογάν, όπως και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ ήταν επικεφαλής της πορείας αλληλεγγύης προς τη Γάζα που διοργανώθηκε το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη.

Η σχετική φωτογραφία έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς λίγες μέρες πριν από την επίθεση της Χαμάς η Τουρκία διακήρυττε την πρόθεσή της να γεφυρώσει τις σχέσεις με το Ισραήλ έπειτα από μία και πλέον δεκαετία ψυχρότητας που ακολούθησε την επίθεση ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στο «Μαβί Μαρμαρά» το 2010, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εννέα ακτιβιστών, οκτώ Τούρκων και ενός Αμερικανοτούρκου, οι οποίοι φιλοδοξούσαν να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας.

«Ας καταστήσουμε σαφές από την πλευρά μας ότι θέλουμε να ακουστούν τα συναισθήματά μας», είπε ο γιος του Ερντογάν, ενώ το πλήθος κρατούσε παλαιστινιακές σημαίες και φώναζε συνθήματα κατά του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Οποιος έχει συνείδηση, ανεξάρτητα από φυλή ή θρησκεία δείχνει τα συναισθήματά του γι’ αυτήν τη γενοκτονία», είπε ο Σεντόπ.

Μεσανατολικό – Τουρκία: Ο Μπιλάλ Ερντογάν μπροστάρης στη διαδήλωση για τη Γάζα-1
Ο γιος του Τούρκου προέδρου, Μπιλάλ Ερντογάν, στη φιλοπαλαιστινιακή πορεία της Κωνσταντινούπολης. Φωτ. ΕPA / ERDEM SAHIN

Η συμμετοχή του στη φιλοπαλαιστινιακή πορεία είναι το επιστέγασμα μιας σειράς σκληρών δηλώσεων του Τούρκου προέδρου κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Η συμμετοχή ήταν μαζική και, σύμφωνα με τους διοργανωτές, χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσαν στην πλατεία Μπεγιαζίτ από περιοχές όπως το Φατίχ, το Εμινονού και το Ακσαράι. Εκδηλη ήταν η αγανάκτηση για την κυοφορούμενη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ, ενώ μετά τη διαδήλωση οι συμμετέχοντες κατευθύνθηκαν στο Μπλε Τζαμί για τη βραδινή προσευχή. Στο μεταξύ, έφτασε χθες στην Αίγυπτο το τρίτο κατά σειράν αεροσκάφος με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν φέρεται να έχει αναλάβει διπλωματική πρωτοβουλία από κοινού με την Αίγυπτο προκειμένου να μην υποστούν οι κάτοικοι της Γάζας «συλλογική τιμωρία». Η βοήθεια περιλαμβάνει φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό, κονσέρβες, κουβέρτες και πάνες. Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η αποστολή βοήθειας θα συνεχιστεί.

Kατά την προχθεσινή επίσκεψή του στην Αίγυπτο ο Φιντάν επανέλαβε την αντίθεση της Τουρκίας στην πολιτική εκτοπισμού των κατοίκων της Γάζας στην Αίγυπτο. «Στεκόμαστε στο πλευρό της Αιγύπτου σε αυτό το ζήτημα», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή του γιου του Ερντογάν στη φιλοπαλαιστινιακή πορεία είναι το επιστέγασμα μιας σειράς σκληρών αντιαμερικανικών και αντιισραηλινών δηλώσεων του Τούρκου προέδρου μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.

Αλλαγή στρατηγικής

Οπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής της «Κ» Μανώλης Κωστίδης, ο Ερντογάν έχει αποδυθεί σε μια αλλαγή στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική της χώρας του. «Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν πως η τουρκική κυβέρνηση “παγώνει” τα βήματα επαναπροσέγγισης με Ηνωμένες Πολιτείες και Ισραήλ, που είχε επιχειρήσει τους τελευταίους μήνες, ξεκινώντας την προσπάθεια προβολής και πάλι της προστασίας του μουσουλμανικού κόσμου. Σε πρόσφατη ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του κατηγόρησε τις ισραηλινές δυνάμεις για τις επιθέσεις τους στη Γάζα και υποστήριξε πως “η διακοπή νερού και ρεύματος δεν είναι πόλεμος, αλλά σφαγή… Αυτά δεν είναι αντανακλαστικά κράτους, αλλά μιας οργάνωσης”, ανέφερε χαρακτηριστικά. “Αν το Ισραήλ δεν συμπεριφερθεί ως κράτος αλλά ως οργάνωση, τότε θα πρέπει να ξέρει πως του συμπεριφέρονται σαν οργάνωση”. Αφού με χάρτες έδειξε την πρότασή του για την ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους, υποστήριξε πως σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, θα απειληθεί η ύπαρξη του Κράτους του Ισραήλ και πως “τα επεισόδια που ξέσπασαν από το περασμένο Σάββατο δεν θα έχουν τέλος και θα ακολουθήσουν χειρότερες τραγωδίες!”».

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, που τις είχε κατηγορήσει πως «στηρίζουν, εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις» και πως με το αεροπλανοφόρο στα ανοιχτά της Γάζας «θα προχωρήσουν σε σφαγή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT