«Οχι» των Αυστραλών στους Αβορίγινες

«Οχι» των Αυστραλών στους Αβορίγινες

Το 60,4% των κατοίκων απέρριψε, μεταξύ άλλων, σε δημοψήφισμα, την αναγνώριση των αυτοχθόνων ως μειονότητας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλο εθνικό δημοψήφισμα που διοργανώθηκε το Σάββατο στην Αυστραλία για την κατοχύρωση του δικαιώματος εκπροσώπησης ή μη των αυτοχθόνων κατοίκων στο Κοινοβούλιο της χώρας, έληξε με μεγάλη επικράτηση του «όχι». Αν και στις περιοχές με μεγάλους πληθυσμούς Αβοριγίνων, όπως ονομάζονται οι Αυστραλοί αυτόχθονες, επικράτησε με ενθουσιασμό το «ναι», αποσπώντας κατά μέσον όρο το 63% των ψήφων στις εν λόγω κοινότητες, οι ψήφοι αυτές δεν ήταν αρκετές σε εθνικό επίπεδο. Το 60,4% των κατοίκων αποφάσισε να τους αποκλείσει από την ηλικίας 122 ετών Βουλή της χώρας των Αντιπόδων.

«Δεν ξέρω ποια είναι πλέον η θέση μου στη χώρα», δήλωσε στο BBC η Νάιτζελ Μπράουν, αυτόχθων Αυστραλή. Από την ημέρα που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα, ομάδες αυτοχθόνων ξεκίνησαν το κίνημα «Voice to Parliament» (Φωνή στο Κοινοβούλιο) με σκοπό την προώθηση του αιτήματός τους για δημοκρατική εκπροσώπηση. Το κίνημα, ωστόσο, δεν αποδείχτηκε αρκετά ισχυρό. Και οι έξι πολιτείες της χώρας ψήφισαν ενάντια στην τροποποίηση του συντάγματος, ώστε πλέον να αναγνωρίζει τα Πρώτα Εθνη, στη δημιουργία ενός πολιτικού σώματος αυτοχθόνων που θα συμβουλεύει την κυβέρνηση καθώς και στην ψήφο των Αβοριγίνων για τα ζητήματα που αφορούν τις κοινότητές τους. Ο πρωθυπουργός Αντονι Αλμπανίζι την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει πως το δημοψήφισμα, που στη χώρα πήρε τον συμβολικό τίτλο «η φωνή», έχει τη δυνατότητα «να ενώσει την Αυστραλία και να ενισχύσει τη δημοκρατία». Μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «μερικές φορές, όταν βάζεις υψηλούς στόχους, αποτυγχάνεις. Κατανοούμε και σεβόμαστε τα αποτελέσματα». Από τη μεριά του, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Πίτερ Ντάτον, υπογράμμισε πως το αποτέλεσμα ήταν «καλό για τη χώρα».

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Αλμπανίζι έχει προωθήσει σε μεγάλο βαθμό τα δικαιώματα των αυτοχθόνων και η Λίντα Μπάρνεϊ, η υπουργός Αυτοχθόνων Αυστραλών, είναι η πρώτη γυναίκα Αβορίγινας που υπηρετεί σε αυτή τη θέση. Οι Αβορίγινες αποτελούν έναν από τους αρχαιότερους πολιτισμούς στη Γη, καθώς υπολογίζεται πως κατοικούν στην Αυστραλία εδώ και τουλάχιστον 65.000 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT