Γάζα: Πίεση σε Ισραήλ και Αίγυπτο, για να αποτραπεί η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης

Γάζα: Πίεση σε Ισραήλ και Αίγυπτο, για να αποτραπεί η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης

Σε Ισραήλ και Αίγυπτο στρέφονται τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, καθώς όλοι προσπαθούν να αποτρέψουν την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα από τη μία πλευρά, και την εξάπλωση της πολεμικής έντασης από την άλλη.

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε Ισραήλ και Αίγυπτο στρέφονται πια τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, καθώς όλοι (ή σχεδόν όλοι) προσπαθούν πια να αποτρέψουν κατά βάση δύο πράγματα: την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα από τη μία πλευρά, και την εξάπλωση της πολεμικής έντασης πέραν της Γάζας από την άλλη.

Η πορεία της ανθρωπιστικής κρίσης με την οποία βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη η Λωρίδα της Γάζας πρόκειται να κριθεί από όσα θα κάνουν (ή δεν θα κάνουν) τα επόμενα 24ωρα κυρίως δύο χώρες: το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, επέστρεψε στο Ισραήλ σήμερα, αφού προηγουμένως έκανε μια περιοδεία – εξπρές σε Αίγυπτο, Ιορδανία, Μπαχρέιν, ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία, με στόχο την αποτροπή της επέκταση της έντασης.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η κοινή διεθνής προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή είναι «να αποτραπεί η εξάπλωση της σύγκρουσης, να προστατευθούν αθώες ζωές και να πάει βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται στη Γάζα».

Σε ανάρτησή του στο δίκτυο X (πρώην Twitter), ο κ. Μπλίνκεν αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον «εργάζεται για να διασφαλίσει ότι ο λαός της Γάζας μπορεί να διαφύγει τον κίνδυνο και ότι η βοήθεια που χρειάζεται –φαγητό, νερό, φάρμακα– θα μπορέσει να εισέλθει στη Γάζα».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 600.000 άνθρωποι έχουν φύγει τα τελευταία 24ωρα από το βόρειο τμήμα της Γάζας και πλέον βρίσκονται στις νότιες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα όπου, ωστόσο, οι συνθήκες επιδεινώνονται.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες ασκεί πιέσεις προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα που βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Εώς το μεσημέρι της 16ης Οκτωβρίου ωστόσο, Αίγυπτος και Ισραήλ δεν είχαν καταφέρει να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία για το άνοιγμα του εν λόγω περάσματος.

Υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου, όπως για παράδειγμα ο Ενέργειας Ισραελ Κατς, απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να ανοίξει η διάβαση της Ράφα.

Ωστόσο, η κατάσταση εντός της Λωρίδας της Γάζας επιδεινώνεται. Υπενθυμίζεται ότι οι Ισραηλινοί, που ελέγχουν τις περιοχές γύρω από τη Γάζα, έχουν διακόψει από τις 7 Οκτωβρίου την παροχή ηλεκτρικού, νερού και αγαθών στη Λωρίδα. Παράλληλα, έχουν καλέσει τον πληθυσμό του βόρειου τμήματος του παλαιστινιακού θύλακα (περίπου 1,1 εκατ. άτομα) να μετακινηθεί στον Νότο, ενώ όλα δείχνουν ότι μια ισραηλινή χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στις βόρειες περιοχές της Γάζας είναι πια ζήτημα ωρών ή ημερών.

Με πληροφορίες από FT

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT