Τα γαλλικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κρατούν ενός λεπτού σιγή τη Δευτέρα μετά τη δολοφονία καθηγητή από πρώην μαθητή του σε τρομοκρατική επίθεση, όπως την αποκάλεσε η κυβέρνηση.
Η επίθεση οδήγησε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να ζητήσει «αδίστακτη» αντιμετώπιση απέναντι στους εξτρεμιστές.
Η Γαλλία έχει τεθεί σε ύψιστο επίπεδο συναγερμού ασφαλείας, αφότου 20χρονος ύποπτος για τρομοκρατία, ο οποίος παρακολουθείτο, μπήκε την Παρασκευή σε λύκειο στο Aράς της βόρειας Γαλλίας και μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον Γάλλο καθηγητή Ντομινίκ Μπερνάρ, ενώ τραυμάτισε άλλους τρεις. Ο 57χρονος καθηγητής πέθανε λόγω των πολλαπλών τραυμάτων στον λαιμό.
Η επίθεση –η οποία συνέβη σχεδόν τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Σαμουέλ Πατί, 47χρονου καθηγητή ιστορίας και γεωγραφίας, από 18χρονο Τσετσένο έξω από το σχολείο του κοντά στο Παρίσι– προκάλεσε μαζικές αντιδράσεις, καθώς και ερωτήματα για το κατά πόσο τα σχολεία στη Γαλλία είναι ασφαλή.
Το γυμνάσιο Gambetta-Carnot στο Αράς, όπου σημειώθηκε η επίθεση, εκκενώθηκε το πρωί της Δευτέρας έπειτα από συναγερμό για βόμβα.
Ειδικοί στην εξουδετέρωση εκρηκτικών της αστυνομίας έφτασαν στον χώρο, ενώ οι δάσκαλοι και οι μαθητές έλαβαν ψυχολογική υποστήριξη πριν τους επιτραπεί να επιστρέψουν στο κτίριο. Ο 20χρονος ύποπτος, ο οποίος συνελήφθη επί τόπου, παρέμεινε υπό αστυνομική κράτηση τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, δεν απαντούσε στις ερωτήσεις.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τον Μοχάμεντ Μογκούτσκοφ, ο οποίος γεννήθηκε στην κυρίως μουσουλμανική δημοκρατία της Ιγκουσετίας του Βόρειου Καυκάσου της Ρωσίας και φέρεται να έφτασε στη Γαλλία σε ηλικία πέντε ετών.
Ηταν καταγεγραμμένος ως «πιθανή απειλή για την ασφάλεια» και ήταν επίσης υπό ηλεκτρονική και φυσική παρακολούθηση από την υπηρεσία πληροφοριών της Γαλλίας, DGSI. Ο πατέρας του, ο οποίος ήταν επίσης στη λίστα, απελάθηκε το 2018.
«Αδίστακτο» κράτος απέναντι στο μίσος
Ο Μακρόν τόνισε ότι θέλει οι υπουργοί του «να ενσαρκώσουν το αδίστακτο κράτος απέναντι σε όλους εκείνους που τρέφουν μίσος και τρομοκρατικές ιδεολογίες», δήλωσε συνεργάτης του Γάλλου προέδρου απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.
Ο πρόεδρος κάλεσε την αστυνομία να «χτενίσει» τα αρχεία με τους ριζοσπαστικοποιημένους ανθρώπους για τους οποίους θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση για την απέλασή τους από τη Γαλλία με σκοπό να βεβαιωθεί ότι κανείς δεν έχει παρακαμφθεί.
Ο Μακρόν είχε προτρέψει τον υπουργό Εσωτερικών του να υιοθετήσει «ειδική προσέγγιση για τους νέους άνδρες ηλικίας μεταξύ 16 και 25 ετών από τον Καύκασο», ανέφερε το AFP.
Η δολοφονία του δασκάλου σε σχολείο έχει αυξήσει τη νευρικότητα για την ασφάλεια στη Γαλλία, η οποία έχει μεγάλους μουσουλμανικούς και εβραϊκούς πληθυσμούς και βρίσκεται σε επιφυλακή για βία μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ. Η πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, δήλωσε τη Δευτέρα: «Δεν θα επιτρέψουμε στην τρομοκρατία να φέρει τη χώρα μας σε αδιέξοδο».
Η Μπορν δήλωσε στη La Tribune Dimanche το Σαββατοκύριακο ότι, αν και η έρευνα για τη δολοφονία στο σχολείο ήταν σε εξέλιξη, «η επίθεση κατά του Ισραήλ θα μπορούσε να έχει αποτελέσει στοιχείο ενεργοποίησης».
«Ατμόσφαιρα τζιχαντισμού»
Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, δήλωσε ότι υπάρχει «ατμόσφαιρα τζιχαντισμού» στη Γαλλία μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τον επακόλουθο βομβαρδισμό της Γάζας.
Το Σαββατοκύριακο, το μουσείο του Λούβρου, το παλάτι των Βερσαλλιών και ο σταθμός Gare de Lyon στο Παρίσι εκκενώθηκαν έπειτα από σειρά συναγερμών για βόμβες. Ο Νταρμανέν τόνισε ότι δεν υπήρξε πραγματική απειλή.
Η Γαλλία έχει ενισχύσει την ασφάλεια γύρω από σχολεία και εβραϊκούς χώρους, αυξάνοντας τον αριθμό των μελών του στρατού σε περιπολία σε 7.000.
Σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter, ο Μακρόν δήλωσε ότι τα γαλλικά σχολεία θα παραμείνουν «προπύργιο» κατά του εξτρεμισμού και «καταφύγιο για τους μαθητές και όλους όσοι εργάζονται εκεί».
Ωστόσο, κάποιοι καθηγητές, μιλώντας στα γαλλικά ΜΜΕ τη Δευτέρα, υπογράμμισαν πως το σχολείο δεν είναι πλέον καταφύγιο αλλά «στόχος».
Διαμάχη για το μεταναστευτικό
Η επίθεση στο Αράς πυροδότησε επίσης νέα διαμάχη για τη μετανάστευση ενόψει νέου νομοσχεδίου για το ζήτημα, που έχει προγραμματισθεί για το νέο έτος.
Υπήρξαν επικρίσεις από προσωπικότητες της δεξιάς που αντιτίθενται στο να επιτραπεί διαδικασία νομιμοποίησης για μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής που εργάζονται σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας.
Ο Ζορντάν Μπαρντελά, του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, δήλωσε ότι η οικογένεια του δράστη της επίθεσης στο Αράς «δεν θα έπρεπε να βρίσκεται σε γαλλικό έδαφος».
Απελάσεις
Ο επικεφαλής της Κάτω Βουλής, Γιαέλ Μπράουν-Πιβέ, ο οποίος ανήκει στο κεντρώο κόμμα Αναγέννηση του Μακρόν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το σχέδιο νόμου για τη μετανάστευση θα πρέπει να επιταχυνθεί και να ψηφισθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Το νομοσχέδιο θα πρέπει να προβλέπει ότι «οι άνθρωποι που δεν είναι ενσωματωμένοι, που ριζοσπαστικοποιούνται, που ορκίζονται άγριο μίσος εναντίον της (γαλλικής) δημοκρατίας… πρέπει να απομακρύνονται», επισήμανε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα France 2.
Με πληροφορίες από Reuters, AFP, Guardian