ΗΠΑ – δημοσκόπηση: Υπέρ της προστασίας των Παλαιστίνιων αμάχων αλλά και υπέρ του Ισραήλ οι Αμερικανοί

ΗΠΑ – δημοσκόπηση: Υπέρ της προστασίας των Παλαιστίνιων αμάχων αλλά και υπέρ του Ισραήλ οι Αμερικανοί

Οι περισσότεροι Αμερικανοί, πάντως, εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να καταφέρει η ηγεσία των ΗΠΑ, είτε υπό τον Μπάιντεν είτε υπό τον Τραμπ, να φέρει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πλειοψηφία τους οι Αμερικανοί θέλουν οι ΗΠΑ να βοηθήσουν στην απομάκρυνση Παλαιστίνιων αμάχων από επικίνδυνα σημεία στη Γάζα, όμως η υποστήριξη της αμερικανικής κοινής γνώμης για το Ισραήλ φαίνεται να είναι μεγαλύτερη τώρα από ό,τι στο παρελθόν, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της εν λόγω σφυγμομέτρησης, το 78% των ερωτηθέντων (94% των Δημοκρατικών και 71% των Ρεπουμπλικανών) συμφωνούν ότι «Αμερικανοί διπλωμάτες θα πρέπει να εργασθούν προκειμένου να επιτραπεί στους αμάχους να διαφύγουν από τις εχθροπραξίες στη Γάζα και να μετακινηθούν σε ασφαλή σημεία».

Παράλληλα ωστόσο, η υποστήριξη μεταξύ των Αμερικανών για το Ισραήλ είναι μεγαλύτερη στη νέα δημοσκόπηση από εκείνη που είχε καταγραφεί σε έρευνα το 2014, όταν ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις εισέβαλαν στον παράκτιο παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας σε μια σύγκρουση με τη Χαμάς που είχε τότε σκοπό να σταματήσει η εκτόξευση ρουκετών προς το Ισραήλ.

Το 41% των ερωτηθέντων παρουσιάζεται πια να πιστεύει ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να υποστηρίξουν το Ισραήλ», ενώ υπάρχει και ένα 2% που λέει ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους».

Συγκριτικά, σε δημοσκόπηση που είχαν διενεργήσει τα Reuters/Ipsos στη διάρκεια της σύγκρουσης του 2014, μόλις το 22% των ερωτηθέντων είχε απαντήσει πως οι ΗΠΑ θα έπρεπε να υποστηρίξουν το Ισραήλ.

Οι τάσεις υποστήριξης των Ισραηλινών είναι ισχυρότερες μεταξύ των Ρεπουμπλικανών (54%) από ό,τι μεταξύ των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού κόμματος (37%).

Ωστόσο, υπάρχουν παράλληλα και άλλες ενδιάμεσες τάσεις.

Το 27% των ερωτηθέντων εκτιμά, για παράδειγμα, ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι «ουδέτερος μεσολαβητής» και το 21% ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να αναμιχθούν καθόλου.

Περίπου το 40% των ερωτηθέντων κάτω των 40 ετών υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι ουδέτερος μεσολαβητής σε αυτήν τη σύγκρουση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις ηλικίες άνω των 40 ετών δεν ξεπερνά το 19%.

Περίπου το 20% των ερωτηθέντων κάτω των 40 ετών τάσσεται ανοιχτά υπέρ του Ισραήλ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις ηλικίες άνω των 40 ετών αγγίζει το 53%.

Κατά τα λοιπά, το 81% των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι «το Ισραήλ θα πρέπει να αποφύγει τους θανάτους αμάχων στα ανταποδοτικά πλήγματά του εναντίον της Χαμάς».

Περίπου το 69% των ερωτηθέντων δηλώνει, πάντως, ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις «πολύ στενά» ή «κάπως στενά».

Στην ερώτηση για το ποιος φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την τρέχουσα σύγκρουση, το 49% δείχνει τη Χαμάς και το 9% το Ισραήλ.

Οι Αμερικανοί ωστόσο, δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητα του Τζο Μπάιντεν, αλλά ούτε και του Ντόναλντ Τραμπ, να συμβάλει στην επίλυση της κρίσης. Ενδεικτικά, μόλις το 26% θεωρεί ότι ο Μπάιντεν θα μπορούσε να φέρει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Συγκριτικά, το αντίστοιχο ποσοστό για τον Τραμπ δεν ξεπερνά το 32%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT