Μεσανατολικό: Διπλωματικός πυρετός για Γάζα και ομήρους

Μεσανατολικό: Διπλωματικός πυρετός για Γάζα και ομήρους

Προσπάθειες Μπλίνκεν για έξοδο ξένων υπηκόων και ανθρωπιστικό διάδρομο

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς συνεχίζονται οι καταιγιστικοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς όμως το Ισραήλ να έχει ξεκινήσει ακόμη την αναμενόμενη εισβολή χερσαίων δυνάμεων για την εξουδετέρωση της Χαμάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδίδονται σε πυρετώδεις διπλωματικές προσπάθειες για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης και την αποτροπή ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης.

Υστερα από την άκαρπη, κατά τα φαινόμενα, περιοδεία του σε έξι αραβικές χώρες (Ιορδανία, Κατάρ, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Εμιράτα, Αίγυπτος), ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν επέστρεψε χθες στο Ισραήλ, απ’ όπου ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα μεγάλη περιοδεία στη Μέση Ανατολή.

Στη νέα συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ζήτησε το άνοιγμα διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που για την ώρα το Ισραήλ αρνείται, θέτοντας ως προϋπόθεση την απελευθέρωση των ομήρων. Οι δύο άνδρες χρειάστηκε να φυγαδευτούν για πέντε λεπτά σε καταφύγιο, καθώς ήχησαν οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού στο Τελ Αβίβ.

Βασικό μέλημα του Αντονι Μπλίνκεν είναι να ανοίξει ο μεθοριακός σταθμός της Ράφα, στα σύνορα Γάζας και Αιγύπτου, ώστε να φύγουν από την πολιορκημένη παλαιστινιακή Λωρίδα περίπου 500 ξένοι υπήκοοι που έχουν εγκλωβιστεί, εκ των οποίων πολλοί Αμερικανοί. Ωστόσο ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελφατάχ αλ Σίσι, στη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν, έθεσε ως όρο να δεχθεί το Ισραήλ ολιγόωρη κατάπαυση του πυρός, ώστε να μπορέσει να διοχετευθεί στη Γάζα η ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν συγκεντρώσει η Αίγυπτος και άλλες χώρες. Μετά τη συνάντησή του με τον Σίσι, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδέα να εκδιωχθούν οι Παλαιστίνιοι από τη Λωρίδα της Γάζας, εκτιμώντας ότι είναι «καταδικασμένη σε αποτυχία».

Στο Ισραήλ ο Μπάιντεν

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ακύρωνε προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Κολοράντο και είχε σειρά συσκέψεων για τη νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, ενώ θα βρεθεί στο Ισραήλ αύριο Τετάρτη. Θα πάει επίσης στο Αμάν, στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, όπου θα έχει συναντήσεις με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄, τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν-Πιερ.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS εξέφρασε την υποστήριξή του στην προσπάθεια των Ισραηλινών να εξολοθρεύσουν τη Χαμάς, αλλά τόνισε ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» αν το Ισραήλ επιχειρούσε να καταλάβει εκ νέου τη Γάζα και επανέφερε στο τραπέζι την ανάγκη δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους. «Πρέπει να υπάρχει Παλαιστινιακή Αρχή. Πρέπει να υπάρχει δρόμος προς παλαιστινιακό κράτος», ανέφερε.

Επικοινωνία Πούτιν

Θα ήταν λάθος η εκ νέου κατάληψη της Λωρίδας, διαμηνύει ο Μπάιντεν, ενώ πληροφορίες λένε ότι μπορεί να επισκεφθεί το Ισραήλ .

Ο διπλωματικός πυρετός για το Μεσανατολικό έφτασε και στο Κρεμλίνο, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικοινώνησε διαδοχικά με τους προέδρους του Ιράν και της Συρίας, Εμπραχίμ Ραϊσί και Μπασάρ Ασαντ αντιστοίχως, τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι, τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η Ρωσία κατέθεσε πρόταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπει άμεση κατάπαυση του πυρός, ενώ διαφοροποιημένη πρόταση της Βραζιλίας έκανε λόγο για «ανθρωπιστική εκεχειρία».

Ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε χθες το Ισραήλ να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια, προειδοποιώντας ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος της αβύσσου», ενώ ταυτόχρονα ζήτησε από τη Χαμάς να απελευθερώσει άμεσα τους ομήρους. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανανί δήλωσε ότι η Χαμάς θα ήταν διατεθειμένη να απελευθερώσει τους ομήρους εάν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί. Χθες οι ισραηλινές αρχές ανέβασαν σε 199 τον αριθμό των ομήρων.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς ανέφερε ότι η οργάνωσή του κρατάει 200 Ισραηλινούς ομήρους, άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις κρατούν περί τους 50, ενώ έχουν αιχμαλωτιστεί και άνθρωποι άλλων υπηκοοτήτων, οι οποίοι θεωρούνται «φιλοξενούμενοι» και θα απελευθερωθούν «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Νωρίτερα, ο πρώην ηγέτης της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάλ (σήμερα είναι επικεφαλής των οργανώσεων της διασποράς), δήλωσε ότι ανάμεσα στους ομήρους περιλαμβάνονται υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού και απαίτησε την απελευθέρωση των 6.000 Παλαιστινίων, ανδρών και γυναικών, που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

«Καμπανάκι» ΠΟΥ

Στη Γάζα αναμένεται σήμερα ο υπεύθυνος ανθρωπιστικής βοήθειας Μάρτιν Γκρίφιθς, ενώ η κατάσταση στη Λωρίδα είναι πλέον απερίγραπτη. Οι γεννήτριες των νοσοκομείων αναμένεται να μείνουν χωρίς καύσιμα μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο αν δεν υπάρξει τροφοδοσία, κάτι που θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ασθενών και βρεφών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε για την άμεση απειλή επιδημιών λόγω της έλλειψης καθαρού νερού, ενώ τέσσερα νοσοκομεία σταμάτησαν να λειτουργούν. Ενα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι είναι εκτοπισμένοι από τις εστίες τους και εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς στεγάζονται προσωρινά σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ με λιγότερο από ένα λίτρο νερό την ημέρα ανά άτομο. Μέχρι χθες το βράδυ, τουλάχιστον 2.808 Παλαιστίνιοι και 1.400 Ισραηλινοί είχαν χάσει τη ζωή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT