Αφιξη Πούτιν στο Πεκίνο – Τι συναντήσεις θα έχει εκεί

Αφιξη Πούτιν στο Πεκίνο – Τι συναντήσεις θα έχει εκεί

Στην Κίνα κατέφθασε σήμερα το πρωί ο Ρώσος πρόεδρος

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Πεκίνο κατέφθασε το πρωί σήμερα, Τρίτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής για το Belt and Road Initiative της Κίνας.

Ο κ. Πούτιν αναμένεται να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το αεροσκάφος του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της συνοδείας του προσγειώθηκε λίγο πριν από τις 09.30 (σ.σ. τοπική ώρα· 04.30 ώρα Ελλάδας) στην κινεζική πρωτεύουσα, στο πρώτο του ταξίδι εκτός της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ενωσης ή σε οποιαδήποτε μεγάλη δύναμη μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί σε βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου.

Η διήμερη επίσκεψη, που θα παρακολουθηθεί στενά από πολλούς παρατηρητές, ειδικά στη Δύση, αναμένεται να αποτελέσει επίδειξη της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της εταιρικής σχέσης «χωρίς όρια» ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες.

Το πρόγραμμα εργασίας του Ρώσου προέδρου είναι πολύ φορτωμένο. Ο Πούτιν θα αφιερώσει σε μεγάλο βαθμό την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του σε διμερείς συναντήσεις με συναδέλφους που συμμετέχουν επίσης στο Τρίτο Διεθνές Φόρουμ Διεθνούς Συνεργασίας «Μία ζώνη – ένας δρόμος» («Belt and Road»). Εχουν προγραμματιστεί διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο του Βιετνάμ, τον πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης, τον πρόεδρο της Μογγολίας και τον πρόεδρο του Λάος.

Επιπλέον, ο Ρώσος ηγέτης σήμερα θα συμμετάσχει στην επίσημη τελετή συνάντησης με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τη σύζυγό του.

Η συμμετοχή Πούτιν στο φόρουμ θα έχει τονωτικό αποτέλεσμα στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σχολίασε ο Κούι Χενγκ, του Κέντρου Ρωσικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Normal της Ανατολικής Κίνας, στη Σαγκάη.

Σύμφωνα με τον ειδικό που επικαλείται η εφημερίδα Global Times της Κίνας, η τρέχουσα επίσκεψη του Ρώσου ηγεμόνα στο Πεκίνο «θα έχει μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη μιας συντονισμένης σινορωσικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης στη νέα εποχή». Υποστήριξε ακόμη ότι τα τελευταία 10 χρόνια η Ρωσία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση των έργων της Πρωτοβουλίας Belt and Road.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία συνέχισε να ενισχύει τη διμερή πραγματιστική συνεργασία και να προωθεί [την ανάπτυξη] της ευρασιατικής οικονομίας στο σύνολό της», πρόσθεσε ο κ. Κούι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT