«Επίθεση» Χακάν Φιντάν στο Ισραήλ

«Λύση δύο κρατών, με την Παλαιστίνη στα σύνορα του 1967 και πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ», προτείνει ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «λύση δύο κρατών» στο παλαιστινιακό ζήτημα μίλησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν εξαπολύοντας επίθεση στο Ισραήλ, λέγοντας ότι «πρέπει να τερματιστεί η προσπάθεια απόκρυψης της βίας και των αδικιών».

«Για πολλά χρόνια οι ηγεμονικές δυνάμεις με την ισχύ που έχουν και με τα μέσα ενημέρωσης, δημιούργησαν δικές τους εντυπώσεις και έκαναν να ξεχαστεί η πραγματική διάσταση του προβλήματος. Είπαν ένα μεγάλο ψέμα στον εαυτό τους και σε όλο τον κόσμο και ήρθε η ώρα να τερματιστεί αυτό. Πρέπει να αλλάξουν οι ορολογίες. Εισβάλεις στα εδάφη του, παίρνεις το σπίτι του, το καταστρέφεις, τον πετάς έξω και μετά στη θέση του βάζεις κάποιον άλλον. Για αυτό υπάρχει μία ορολογία: ‘Έποικος‘. Αυτό είναι κλοπή, ληστεία και έτσι πρέπει να χαρακτηριστεί», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. 

«Τέτοια ψέματα δεν γίνονται αποδεκτά. Και αυτό έδειξαν και τα τελευταία γεγονότα. Αυτή η μέθοδος δεν φέρνει ειρήνη και ασφάλεια στους Ισραηλινούς και στους Παλαιστίνιος. Πρέπει να τερματιστεί η προσπάθεια απόκρυψης της βίας και των αδικιών. Έχει έρθει η ώρα η διεθνής κοινότητα να κάνει ένα σοβαρό βήμα για τη λύση των δυο κρατών με την ίδρυση του Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ», πρόσθεσε. 

Μπαχτσελί: Η Ιερουσαλήμ έχει βαθιά ίχνη τουρκισμού

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του κόμματος εθνικιστικής δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί ισχυρίστηκε ότι «η Ιερουσαλήμ είναι το Ισλάμ και έχει βαθιά ίχνη τουρκισμού».

«Η Ιερουσαλήμ είναι το κλειδί της μοίρας μας. Δεν χάνεται όταν λένε χάθηκε. Δεν πέφτει όταν λένε ότι έπεσε. Το Ισραήλ δεν μπορεί να το αντέξει αυτό, δεν θα το αντέξει. Μη νομίζουν πως το Ισλάμ είναι μόνο η Ιερουσαλήμ και η Γάζα. Όλη αυτή η περιοχή είναι του Ισλάμ, οι πέτρες είναι Ισλάμ, τα βουνά είναι Ισλάμ, ο αέρας είναι Ισλάμ, το χώμα είναι Ισλάμ, τα πουλιά είναι Ισλάμ, οι λύκοι είναι Ισλάμ και όλων αυτών ο προστάτης είναι ο Αλλάχ!», δήλωσε.

Σχολιάζοντας την αποστολή των αμερικανικών αεροπλανοφόρων στην ανατολική Μεσόγειο, ο Μπαχτσελί είπε ότι «είναι μια μεγάλη απειλή που δεν μπορεί να αγνοηθεί και είναι δείγμα ανευθυνότητας. Είναι σωστή και γενναία απόφαση της Τουρκίας να κάνει ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή ως απάντηση και ως αντίποινα». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT