Iσραήλ: Aυτή είναι η ιεραρχία της Χαμάς – «Ξέρουμε ποιοι είστε»

Iσραήλ: Aυτή είναι η ιεραρχία της Χαμάς – «Ξέρουμε ποιοι είστε»

«Αυτοί είναι οι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον Ισραηλινών αμάχων. Ξέρουμε ποιοι είστε» αναφέρουν στη λεζάντα της ανάρτησής τους οι IDF

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις (IDF) ανήρτησαν στην πλατφόρμα X γράφημα στο οποίο παρουσιάζουν την ιεραρχία της Χαμάς. Στην κορυφή παρουσιάζεται ο «ηγέτης» της οργάνωσης παγκοσμίως και πολιτικός αρχηγός της, Ισμαήλ Χανίγιε και οι δύο «υπαρχηγοί» του. 

«Αυτοί είναι οι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον Ισραηλινών αμάχων. Ξέρουμε ποιοι είστε» αναφέρουν στη λεζάντα της ανάρτησής τους οι IDF.

Ο Χανίγιε εκτελεί σήμερα χρέη πολιτικού επικεφαλής, αφού αντικατέστησε τον μακροχρόνιο ηγέτη Χαλέντ Μεσάλ το 2017. Ο Χανίγιε εργάζεται από την Ντόχα του Κατάρ από το 2020, σύμφωνα με πληροφορίες, επειδή η Αίγυπτος περιορίζει τις μετακινήσεις του προς και από τη Γάζα. Οι ηγέτες της Χαμάς εγκαταστάθηκαν στο Κατάρ μετά τη διαφωνία τους με τη Συρία, όταν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες συμμετείχαν στην εξέγερση του 2011 που προηγήθηκε του συριακού εμφυλίου πολέμου. Ορισμένα ανώτερα στελέχη της Χαμάς φέρονται να λειτουργούν από τα γραφεία της οργάνωσης στην Τουρκία.

Τις καθημερινές υποθέσεις στη Γάζα επιβλέπει ο Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος προηγουμένως ήταν επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς και εξέτισε είκοσι δύο χρόνια σε ισραηλινή φυλακή για την απαγωγή και δολοφονία δύο Ισραηλινών στρατιωτών. Ηταν μεταξύ των κρατουμένων που απελευθερώθηκαν το 2011 σε αντάλλαγμα για έναν Ισραηλινό στρατιώτη που κρατούσε η Χαμάς. Από τον Ιούνιο του 2021, de facto πρωθυπουργός της Γάζας είναι ο Ισσάμ αλ Ντα’αλίς.

Ο Μαρουάν Ισσά και ο Μοχάμεντ Ντέιφ διοικούν τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, τις Ταξιαρχίες Izz ad-Din al-Qassam. Οι ισραηλινές δυνάμεις δολοφόνησαν τον ιδρυτή της πολιτοφυλακής, Σαλάχ Σεχάντε, σε αεροπορική επιδρομή το 2002. 

Με πληροφορίες από Council on Foreign Relations

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT