Ιράν: Στη φυλακή o δικηγόρος της Μαχσά Αμινί

Ιράν: Στη φυλακή o δικηγόρος της Μαχσά Αμινί

Καταδικάστηκε για «προπαγάνδα κατά του συστήματος»

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε φυλάκιση ενός έτους καταδικάστηκε σήμερα ο δικηγόρος της Μαχσά Αμινί, της νεαρής γυναίκας που πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2022 μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών. Ο θάνατός της είχε προκαλέσει μεγάλες διαδηλώσεις σε όλο το Ιράν, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονταν τα δικαιώματα των γυναικών. 

«Ο πελάτης μου, Σαλέχ Νικμπάχτ, δυστυχώς καταδικάστηκε στη μέγιστη ποινή, δηλαδή σε φυλάκιση ενός έτους, για προπαγάνδα κατά του συστήματος», είπε ο συνήγορός του Αλί Ρεζαΐ, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο της εφημερίδας «Χαμ Χιχάν».

Ο Νικμπάχτ εκπροσωπούσε τους γονείς της Μαχσά Αμινί, της 22χρονης που πέθανε μετά τη σύλληψή της με την κατηγορία ότι παραβίασε τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες που ισχύουν για τις γυναίκες στο Ιράν. Στα τέλη Αυγούστου ο Ρεζαΐ είπε ότι ο δικηγόρος θα δικαστεί επειδή μίλησε σε τοπικά και ξένα μέσα ενημέρωσης για την υπόθεση της Αμινί.

Ο δικηγόρος, που είναι κουρδικής καταγωγής, έχει εκπροσωπήσει πολλές προσωπικότητες στο Ιράν, όπως τον σκηνοθέτη Τζαφά Παναχί, ο οποίος αποφυλακίστηκε υπό όρους τον περασμένο Φεβρουάριο, αφού παρέμεινε για επτά μήνες στη φυλακή.

«Ηταν απροσδόκητη η επιβολή της μέγιστης ποινής στον Νικμπάχτ, ο οποίος είναι 73 ετών», πρόσθεσε ο δικηγόρος του, εκφράζοντας την ελπίδα να ακυρωθεί η καταδίκη στο εφετείο.

Με πληροφορίες από AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT