ΗΠΑ: 20 «αντάρτες» μπλόκαραν τον εκλεκτό του Τραμπ

ΗΠΑ: 20 «αντάρτες» μπλόκαραν τον εκλεκτό του Τραμπ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων βιώνει μια πρωτοφανή παράλυση εδώ και δύο εβδομάδες

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε την Τρίτη υψώθηκε λευκός καπνός στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, καθώς ο βουλευτής από το Οχάιο και στενός σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ, Τζιμ Τζόρνταν, δεν κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος του Σώματος, στον πρώτο γύρο μιας κρίσιμης ψηφοφορίας.

Ο Τζόρνταν μπορεί πάντως να επιμείνει, θέτοντας εκ νέου υποψηφιότητα, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανόν να καταφέρει κάποια στιγμή να πάρει στα χέρια του το πολυπόθητο σφυράκι του προέδρου.

Υπενθυμίζεται πως η Βουλή των Αντιπροσώπων, στην οποία πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικaνοί, βιώνει μια πρωτοφανή παράλυση εδώ και δύο εβδομάδες.

Δεν έχει πλέον πρόεδρο, μετά την ιστορική καθαίρεση του Κέβιν Μακάρθι, στις 3 Οκτωβρίου. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να ασκήσει πολλές από τις εξουσίες της, όπως για παράδειγμα να εγκρίνει μέτρα υποστήριξης για το Ισραήλ ή την Ουκρανία.

Οι Ρεπουμπλικανοί, αν και έχουν την πλειοψηφία στο Σώμα αυτό, είναι διχασμένοι και αδυνατούν να εκλέξουν τον διάδοχο του Μακάρθι. Επειτα από πολλά παζαρέματα, ο Τζόρνταν, που πρόσκειται στην πιο συντηρητική πτέρυγα του κόμματος, είναι τώρα ο μοναδικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για το αξίωμα.

Ωστόσο, ο Τζόρνταν συγκέντρωσε μόνο 200 ψήφους, ενώ χρειαζόταν 217, αφού 20 Ρεπουμπλικανοί –κυρίως μετριοπαθείς που τον κατηγορούν για ακραίες θέσεις– τον καταψήφισαν. Από την πλευρά τους, οι 212 Δημοκρατικοί βουλευτές ψήφισαν για πρόεδρο τον ηγέτη τους, τον Χακίμ Τζέφρις.

Οι κομματικοί αντίπαλοι του Τζόρνταν επισήμαναν ένα αξιοσημείωτο γεγονός: αν και εκλέγεται στο Κογκρέσο από το 2006, ο Τζόρνταν δεν έχει καταφέρει ποτέ μέχρι σήμερα να περάσει ούτε μία πρόταση νόμου από όσες προώθησε και θεωρείται ένας από τους λιγότερο παραγωγικούς βουλευτές.

Η διαδικασία μπορεί να κρατήσει ακόμη πολλές ημέρες. Αλλωστε ο Μακάρθι χρειάστηκε 15 γύρους μέχρι να πείσει τελικά τους συναδέλφους του Ρεπουμπλικανούς να τον ψηφίσουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT