Έκτακτη συνεδρίαση των «27»: Εδωσαν τέλος στην «κακοφωνία» για τη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς

Έκτακτη συνεδρίαση των «27»: Εδωσαν τέλος στην «κακοφωνία» για τη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς

Η σημερινή συνεδρίαση είχε προφανή σκοπό να δοθεί τέλος στα μεικτά μηνύματα που εξέπεμπαν οι Βρυξέλλες τις τελευταίες 10 συνολικά ημέρες

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κοινή τους θέση σε σχέση με την εξελισσόμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς επιβεβαίωσαν κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες, που συνοψίζεται στην «καταδίκη με τον πιο ξεκάθαρό τρόπο των τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ και του λαού του», καθώς και του δικαιώματός του στην «αυτοάμυνα αλλά εντός των ορίων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Η σημερινή συνεδρίαση είχε προφανή σκοπό να δοθεί τέλος στην «κακοφωνία» των μεικτών μηνυμάτων που εξέπεμπαν οι Βρυξέλλες τις τελευταίες 10 συνολικά ημέρες, μετά το χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ που «κόστισε» στην εικόνα της Ε.Ε.

Οπως επισήμανε άλλωστε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σκοπός ήταν να σταλεί μήνυμα ότι η Ε.Ε. καθοδηγείται από δύο βασικές αρχές, «την ενότητα και τη συνοχή», καθώς αποτελούμε μια «ένωση αξιών» την οποία έχουμε ήδη αποδείξει στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. «Πρέπει να σταθούμε και να υπερασπιστούμε την ειρήνη, το διεθνές δίκαιο και το ανθρωπιστικό δίκαιο παντού. Παντού στον κόσμο ανά πάσα στιγμή. Αυτό είναι το κράτος δικαίου» είπε χαρακτηριστικά ο Σαρλ Μισέλ. Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν –που κατηγορήθηκε για τις πρόσφατες δηλώσεις της κατά την επίσκεψή της στο Ισραήλ ότι απέφυγε να αναφερθεί στην ανάγκη σεβασμού του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου σε ό,τι αφορά τα ισραηλινά αντίποινα, ενώ δεν συντάχθηκε με τη «γραμμή» των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. όπως αυτή εκφράστηκε από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας– αρκέστηκε να διευκρινίσει πως συντάσσεται με την «γραμμή» του Συμβουλίου που αποτελεί άλλωστε μέλος της, όπως είπε, στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος που δημοσιεύθηκε την περασμένη Κυριακή.

Κοινός συντονισμός

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση επί της ουσίας ωστόσο οι 27 ηγέτες συζήτησαν τις επικείμενες «προκλήσεις» για την Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, το μεταναστευτικό αλλά και την αποτροπή της εξάπλωσης της βίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς και της απελευθέρωσης των ομήρων, ωστόσο δεν αναφέρθηκαν στην πιθανότητα εκεχειρίας. Πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποφασίστηκε κοινός συντονισμός των κρατών-μελών. Για τον λόγο αυτό αποφάσισαν να υπάρξει ένα κέντρο παρακολούθησης των εξελίξεων και διαρκούς αξιολόγησης της εξελισσόμενης κατάστασης. Στο πλαίσιο αυτό θα ενταθεί και η συνεργασία με τις γειτονικές χώρες του Ισραήλ όπως η Αίγυπτος, ο Λίβανος και η Ιορδανία ιδιαίτερα λόγω της ανησυχίας αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Aλλωστε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στην άρνηση της Αιγύπτου να ανοίξει τα σύνορα για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια τόσο ο πρόεδρος του Συμβουλίου όσο και η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισαν την ενίσχυση των προσπαθειών της Ε.Ε. ώστε να παραδοθεί γρήγορα στους ευάλωτους, σε αυτούς που την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε την επιχείρηση αερογέφυρας της Κομισιόν που θα πραγματοποιηθεί με αρκετές πτήσεις προς την Αίγυπτο, αλλά και τη διαρκή επαφή με τις αιγυπτιακές αρχές προκειμένου η βοήθεια να εισέλθει στη Γάζα.

Ενίσχυση συνεργασίας υπηρεσιών ασφαλείας

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εθνική ασφάλεια, στη «σκιά» του τρομοκρατικού χτυπήματος στις Βρυξέλλες, ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι θα ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας, αλλά συγχρόνως και οι συλλογικές προσπάθειες έναντι του μίσους, του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας, που επιχειρούν «να τροφοδοτήσουν τις διακρίσεις μεταξύ των πολιτών και των κοινωνιών μας» ανέφερε.

Ειδική μνεία έκαναν και οι δύο στην προσπάθεια της Ρωσίας προσπαθεί να εκμεταλλευθεί, όπως σημείωσαν, την τρέχουσα κατάσταση για να τροφοδοτήσει ένα αφήγημα εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εναντίον των εταίρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Δεν θα πέσουμε σε αυτή την παγίδα» ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώ μαζί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου επανέλαβαν την ακλόνητη υποστήριξη της Ε.Ε. στην Ουκρανία «για όσο χρειαστεί».

Σε ό,τι αφορά το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες και στην ερώτηση εάν συμφωνούν με την αξιολόγηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που δήλωσε ότι «η ισλαμιστική τρομοκρατία επέστρεψε στην Ευρώπη», ο Σαρλ Μισέλ πήρε σαφείς αποστάσεις λέγοντας ότι επρόκειτο για μια τρομερή επίθεση που αφορούσε τη δολοφονία αθώων πολιτών, ωστόσο έδωσε έμφαση στις προσπάθειες να «φέρουμε τις κοινωνίες μας κοντά, να αντιμετωπίσουμε τη ρητορική μίσους, αλλά και να αποτρέψουμε βίαιες επιθέσεις».

Κυρ. Μητσοτάκης: η Ε.Ε. να μιλά με ενιαία φωνή

Την ανάγκη «η Ε.Ε. να μιλά με ενιαία φωνή για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την περιφερειακή και ευρωπαϊκή ασφάλεια» επισήμανε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ ενημέρωσε για την επικείμενη επίσκεψή του στην περιοχή αλλά και την επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, δίνοντας έμφαση στη στρατηγική συνεργασία της Ε.Ε. που γίνεται όπως σημείωσε «πιο επιτακτική από ποτέ» με τη χώρα της βορείου Αφρικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε παράλληλα ειδική αναφορά στη διάσταση της ασφάλειας υπογραμμίζοντας την ανάγκη συντονισμού των υπηρεσιών ασφαλείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ σημείωσε την ανησυχία της Αθήνας για τις συνέπειες επέκτασης της κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT