Η Ιορδανία ακύρωσε τη Σύνοδο Κορυφής με τον Μπάιντεν

Η Ιορδανία ακύρωσε τη Σύνοδο Κορυφής με τον Μπάιντεν

Η Ιορδανία ακυρώνει τη σύνοδο κορυφής για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με φόντο τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιορδανία ακυρώνει τη σύνοδο κορυφής για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με φόντο τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα, για τον οποίο οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν τον Ισραηλινό Στρατό, και το Ισραήλ κατηγορεί την Ισλαμική Τζιχάντ.

Στην τετραμερή σύνοδο κορυφής στο Αμμάν θα συμμετείχε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Σίσι και ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας. 

Την ακύρωση της συνόδου ανακοίνωσε ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών. Η σύνοδος θα διεξαχθεί «όταν ληφθεί η απόφαση να σταματήσει ο πόλεμος και να τερματιστούν οι σφαγές», τόνισε ο επικεφαλής της ιορδανικής διπλωματίας, Αϊμάν Σαφάντι.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς είχε ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Παλαιστίνης, ο Αμπάς είχε ακυρώσει τη συμμετοχή του στυ σύνοδο κορυφής, προκειμένου να εκφράσει τη διαμαρτυρία του για την αεροπορική επίθεση.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι ο Αμπάς επέστρεφε στη Ραμάλα, την έδρα της κυβέρνησής του στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Διεθνείς κλυδωνισμοί

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις τόσο στον αραβικό κόσμο, αλλά και στη Δύση για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα, όπου πολλά νοσοκομεία έχουν γίνει καταφύγια για εκατοντάδες ανθρώπους.

Το Πεντάγωνο -σε μια αρχική τοποθέτηση- σημείωσε ότι δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για το πλήγμα, υπογράμμισε ωστόσο πως περιμένει από το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το κράτος δικαίου.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα υπογράμμισε ότι ο βομβαρδισμός σε νοσοκομείο της Γάζας ήταν μια «σφαγή» και ένα «έγκλημα πολέμου» για το οποίο δεν μπορεί κανείς να σιωπήσει.

Εκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησαν η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Μια επίθεση κατά πολιτικών υποδομών δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, λίγο μετά την ολοκλήρωση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έκανε λόγο για «παράδειγμα επιθέσεων του Ισραήλ που στερούνται των πιο βασικών ανθρώπινων αξιών». Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι πρόκειται για «βάρβαρη επίθεση». «Είμαστε βαθιά αγανακτισμένοι που εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν (…) καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο αυτές τις βάρβαρες επιθέσεις».

Το Ιράν εξέδωσε παρόμοια ανακοίνωση, καταδικάζοντας τους θανάτους και τους τραυματισμούς εκατοντάδων «άοπλων και ανυπεράσπιστων ανθρώπων», κάνοντας λόγο για «ένα άγριο έγκλημα πολέμου». Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι η Τετάρτη θα είναι «μία ημέρα πρωτοφανούς θυμού» κατά του Ισραήλ.

Το ΥΠΕΞ του Κατάρ ανέφερε: «Η επέκταση των ισραηλινών επιθέσεων πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας για να συμπεριλάβει νοσοκομεία, σχολεία και άλλα πληθυσμιακά κέντρα είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση». 

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε: «Οι ειδήσεις που έρχονται από τη Γάζα είναι φρικιαστικές και απολύτως απαράδεκτες, το διεθνές δίκαιο πρέπει να τηρείται σε αυτήν και σε όλες τις περιπτώσεις. Υπάρχουν κανόνες και δεν είναι αποδεκτό να χτυπάς ένα νοσοκομείο».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι καταδικάζει την επίθεση στο Νοσοκομείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT