Οδηγία για απομάκρυνση Ισραηλινών από την Τουρκία

Οδηγία για απομάκρυνση Ισραηλινών από την Τουρκία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ καλεί τους πολίτες του να φύγουν άμεσα από τη χώρα, μετά τις βολές της τουρκικής ηγεσίας

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Το Ισραηλινό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας εξέδωσε χθες ταξιδιωτική οδηγία καλώντας τους Iσραηλινούς πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα την Τουρκία μετά τις επιθέσεις της τουρκικής ηγεσίας εναντίον του Ισραήλ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν έκανε αναφορά στο Ισραήλ με αρκετά σκληρά λόγια, καθώς είπε πως «για πολλά χρόνια οι ηγεμονικές δυνάμεις, με την ισχύ που έχουν και με τα μέσα ενημέρωσης, δημιούργησαν δικές τους εντυπώσεις και έκαναν να ξεχαστεί η πραγματική διάσταση του προβλήματος. Πρέπει να αλλάξουν οι ορολογίες. Εισβάλλεις στα εδάφη τους, παίρνεις το σπίτι τους, το καταστρέφεις, τους πετάς έξω και μετά στη θέση τους βάζεις κάποιους άλλους. Και σε αυτό βρίσκεις μια ορολογία: “έποικος”. Αυτό είναι κλοπή, ληστεία και έτσι πρέπει να χαρακτηριστεί».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι η επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας ήταν «το τελευταίο παράδειγμα των επιθέσεων του Ισραήλ που στερούνται των πιο βασικών ανθρώπινων αξιών».

Στο μεταξύ, ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με εγγυήτρια δύναμη και την Τουρκία πρότεινε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Χακάν Φιντάν στις δηλώσεις του στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το καθεστώς του εγγυητή εκ μέρους των δύο πλευρών, ο Φιντάν δήλωσε ότι «προτείνεται οι χώρες που θα είναι εγγυήτριες για την παλαιστινιακή πλευρά να είναι από την περιοχή» και ότι «αυτό περιλαμβάνει την Τουρκία.

Αλλες χώρες θα πρέπει να είναι εγγυήτριες για το Ισραήλ. Μόλις επιτευχθεί συμφωνία για την οποία θα συμφωνήσουν και τα δύο μέρη, οι εγγυήτριες χώρες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την εκπλήρωση των απαιτήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας χθες επισκέφθηκε τον Λίβανο και συναντήθηκε με τον Λιβανέζο ομόλογό του Aμπντάλα Μπουχαμπίμπ, όπως και με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας Τζόζεφ Χαλίλ Ατζούν. Πριν από το ταξίδι του στον Λίβανο ο Φιντάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

«Εχει έρθει η ώρα η διεθνής κοινότητα να κάνει ένα σοβαρό βήμα για τη λύση των δύο κρατών με την ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Φιντάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπουχαμπίμπ.

Σκληρές θέσεις εξέφρασε και ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, καθώς δήλωσε ότι «η Ιερουσαλήμ είναι το Ισλάμ και έχει τα βαθιά ίχνη του τουρκισμού». Στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του υποστήριξε: «Μη νομίζουν πως το Ισλάμ είναι μόνο η Ιερουσαλήμ και η Γάζα. Ολη αυτή η περιοχή είναι του Ισλάμ, οι πέτρες είναι Ισλάμ, τα βουνά είναι Ισλάμ, ο αέρας είναι Ισλάμ, το χώμα είναι Ισλάμ, τα πουλιά είναι Ισλάμ, οι λύκοι είναι Ισλάμ και όλων αυτών ο προστάτης είναι ο Αλλάχ». Ο Μπαχτσελί εναντιώθηκε στην αποστολή δύο αμερικανικών αεροπλανοφόρων στην Ανατολική Μεσόγειο και αποκάλυψε ο ίδιος πως η απόφαση της διεξαγωγής ναυτικών ασκήσεων του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή είναι μια «απάντηση και αντίποινα» της Αγκυρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT