Μεσανατολικό: Συνεχίζεται για 12η ημέρα ο πόλεμος – Live οι εξελίξεις
μεσανατολικό-συνεχίζεται-για-12η-ημέρα-562678495
ΚΟΣΜΟΣ

Μεσανατολικό: Συνεχίζεται για 12η ημέρα ο πόλεμος – Live οι εξελίξεις

Νέος κύκλος κλιμάκωσης μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Αλι στην πόλη της Γάζας - Σήμερα η επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ, ματαιώθηκε η σύνοδος στην Ιορδανία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Στον απόηχο του λουτρού αίματος μετά το πλήγμα στο νοσοκομείο της Γάζας, ο Τζο Μπάιντεν έφτασε σήμερα στο Ισραήλ.

Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου Αλ Αλί, με εκατοντάδες νεκρούς, εντείνει τις ανησυχίες για σοβαρή κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή με το Ισραήλ και την οργάνωση της Ισλαμικής Τζιχάντ να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος βρίσκεται πίσω από τον βομβαρδισμό.

Παρακολουθήστε ζωντανά όλες τις εξελίξεις:

23:05

OHE: Χρειάζονται 100 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα --μόλις αυτή περάσει τα σύνορα μεταξύ της Αιγύπτου και του παλαιστινιακού θύλακα-- θα πρέπει να είναι «συστηματική», της τάξης των 100 φορτηγών ημερησίως, και ασφαλής, δήλωσε σήμερα στο CNN ο Μάρτιν Γκρίφιθς, συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις.

«Πρέπει να αρχίσουμε με σημαντικό αριθμό φορτηγών και να φτάσουμε τα 100 φορτηγά ημερησίως, όπως συνέβαινε στο παρελθόν με το πρόγραμμα βοήθειας στη Γάζα», εξήγησε ο Γκρίφιθς.

Εκανε λόγο για «απίστευτα λεπτομερείς διαπραγματεύσεις με τις εμπλεκόμενες πλευρές» για τον καθορισμό των όρων εισόδου και διανομής της βοήθειας.

Οι δηλώσεις του Γκρίφιθς έγιναν λίγες ώρες μετά τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από την ισραηλινή κυβέρνηση πως θα επιτρέψει τη μεταφορά αυτής της ανθρωπιστικής βοήθειας από το σημείο διέλευσης της Ράφα.

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να έχουμε τη βεβαιότητα ότι μπορούμε να παρεμβαίνουμε σε μεγάλη κλίμακα κάθε μέρα, σκόπιμα, επαναλαμβανόμενα και αξιόπιστα», επέμεινε ο Γκρίφιθς, εξηγώντας ότι τα διάφορα μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ που βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας --συμπεριλαμβανομένων 14.000 υπαλλήλων της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA)-- θα μπορούν στη συνέχεια να τη διανέμουν.

 

22:40

Σειρήνες στο κεντρικό Ισραήλ για τρίτη φορά απόψε

Οι σειρήνες ηχούν στο κεντρικό Ισραήλ για τρίτη φορά απόψε, αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του.

 

22:24

Ταξιδιωτική οδηγία σε Βρετανούς: Μην ταξιδεύετε προς τον Λίβανο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας δήλωσε ότι συμβουλεύει τους πολίτες να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο λόγω των κινδύνων που συνδέονται με τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών. Ενθάρρυνε επίσης τους Βρετανούς υπηκόους που βρίσκονται επί του παρόντος στον Λίβανο να εγκαταλείψουν τη χώρα τώρα «ενώ οι εμπορικές επιλογές παραμένουν διαθέσιμες».

22:09

Διαδήλωση διαμαρτυρίας με αίτημα την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μέσα στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον

REUTERS/Λία Μίλις

21:44

Επίθεση με χημικά στους διαδηλωτές έξω από την ισραηλινή πρεσβεία

Επίθεση με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης δέχθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ οι διαδηλωτές έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα. Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που έφταναν με πορεία από το Σύνταγμα οι πρώτοι διαδηλωτές έξω από την ισραηλινή πρεσβεία για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό. Χιλιάδες διαδηλωτές παρέμειναν στην περιοχή φωνάζοντας συνθήματα με κυρίαρχο το «λευτεριά στην Παλαιστίνη». 

21:17

Drone κατέγραψε τη συγκέντρωση για τους Παλαιστίνιους στην Αθήνα

21:09

Φωτιά σε τμήμα του Λιβάνου όπως φαίνεται από τα σύνορα του Ισραήλ

REUTERS/Lisi Niesner

21:00

IDF: Ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς δεν θα είναι σύντομος

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Άμυνας του Ισραήλ Χέρτσι Χαλέβι προειδοποίησε για παρατεταμένη σύγκρουση με τη Χαμάς, μιλώντας σε Ισραηλινούς στρατιώτες.

«Αυτό δεν θα είναι σύντομο και ακόμη κι αν χρειαστεί να επεκτείνουμε την εκστρατεία σε περίπτωση που εμπλακεί άλλος εχθρός, θα ξέρουμε πώς να το χειριστούμε», είπε στους στρατιώτες κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην αεροπορική βάση Τελ Νοφ.

Πηγή: cnn

20:58

Η Παλαιστινιακή Αρχή προσφεύγει στο ΔΠΔ ζητώντας να γίνει διεθνής έρευνα για το πλήγμα στο νοσοκομείο Αχλί Αράμπ

Η Παλαιστινιακή Αρχή θέλει να διερευνηθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο το πολύνεκρο πλήγμα στο νοσοκομείο της Γάζας, για το οποίο αλληλοκατηγορούνται το Ισραήλ και η Χαμάς, δήλωσε η εκπρόσωπός της στη Γαλλία, Χάλα Άμπου Χασίρα. «Το παλαιστινιακό κράτος κατέθεσε σήμερα (Τετάρτη) έναν φάκελο στο ΔΠΔ, ζητώντας να διερευνηθεί αυτό το έγκλημα. Χρειάζεται μια διεθνής έρευνα», είπε.

 

20:54

Παλαιστινιακή ηγεσία: Η αναγκαστική μετακίνηση των κατοίκων της Γάζας είναι κόκκινη γραμμή

Ο αναγκαστικός εκτοπισμός των κατοίκων της Γάζας αποτελεί κόκκινη γραμμή και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ανέφερε την Τετάρτη η παλαιστινιακή ηγεσία, σε ανακοίνωσή της, μετά από συνάντηση στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η παλαιστινιακή ηγεσία χαρακτηρίζει την ιδέα του εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας ως «κόκκινη γραμμή που δεν θα επιτρέψουμε να ξεπεραστεί, όπως δεν πρέπει να επιτραπεί ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στην Ιερουσαλήμ ή τη Δυτική Οχθη».

20:52

IDF: Οι τρομοκράτες της Γάζας έχουν πραγματοποιήσει περίπου 450 αποτυχημένες εκτοξεύσεις από την αρχή του πολέμου

Ο εκπρόσωπος του IDF, Ντανιέλ Χαγκάρι, είπε ότι από την αρχή του πολέμου, η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ έχουν πραγματοποιήσει περίπου 450 αποτυχημένες εκτοξεύσεις «που προκάλεσαν δολοφονίες και θάνατο αθώων ανθρώπων».

Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής έχουν σταλεί ειδοποιήσεις στις οικογένειες 303 πεσόντων στρατιωτών του Ισραηλινού Στρατού.

20:49

Δύο επιπλέον πτώματα βρέθηκαν στο κιμπούτς Μπέερι

Τα πτώματα μιας γυναίκας και ενός παιδιού βρέθηκαν μέσα σε ένα καμένο σπίτι στο κιμπούτς Μπέερι όπου άνδρες της Χαμάς διέπραξαν σφαγή εναντίον των αμάχων που ζούσαν εκεί στις 7 Οκτωβρίου.

Πηγή: haaretz

20:46

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν ότι συνολικά εννέα ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο

Τέσσερις από τους πυραύλους αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα του Ισραήλ, ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

20:40

Αθήνα: Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποιούν πορεία προς την πρεσβεία του Ισραήλ

20:38

Κοέν: Η Χαμάς δεν θα βρίσκεται στη Γάζα και το έδαφός της θα μειωθεί

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ελι Κοέν, άφησε να εννοηθεί ότι το Ισραήλ ενδέχεται να προσαρτήσει τμήμα της Γάζας.

Μιλώντας σε ραδιοφωνική συνέντευξη, είπε: «Στο τέλος αυτού του πολέμου, όχι μόνο η Χαμάς δεν θα βρίσκεται πλέον στη Γάζα, αλλά και το έδαφος της Γάζας θα μειωθεί».

Πηγή: Guardian

20:35

Σειρήνες πυραύλων ηχούν στο βόρειο Τελ Αβίβ

20:33

Ιορδανία: Τραυματίες σε συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές

Πολλοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν ξέσπασαν συγκρούσεις με διαδηλωτές, κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Αμμάν, ανακοίνωσαν οι αρχές της Ιορδανίας. Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν ιδιοκτησίες κοντά στην πρεσβεία, σύμφωνα με την αστυνομία.

«Οχι πρεσβεία των σιωνιστών στην αραβική γη» φώναζαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν για να κάνουν πορεία μετά τη μεσημεριανή προσευχή. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στην κινητοποίηση συμμετείχαν περίπου 10.000 άνθρωποι.

REUTERS/Alaa Al Sukhni
20:23

Το προξενείο των ΗΠΑ στη νότια Τουρκία κλείνει μέχρι νεοτέρας

Το αμερικανικό προξενείο στα Άδανα της Τουρκίας «θα παραμείνει κλειστό για το κοινό μέχρι νεοτέρας» εν μέσω συνεχιζόμενων διαδηλώσεων για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία σε συναγερμό ασφαλείας την Τετάρτη.

«Μεγάλες διαδηλώσεις που σχετίζονται με γεγονότα στο Ισραήλ και τη Γάζα αναμένονται σε ολόκληρη την Τουρκία για τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε.

«Οποιαδήποτε συγκέντρωση, ακόμη και αυτή που προορίζεται να είναι ειρηνική, θα μπορούσε να κλιμακωθεί και να εξελιχθεί σε βίαιη. Η διαμαρτυρία μπορεί να οδηγήσει σε ενισχυμένη αστυνομική παρουσία, κλείσιμο δρόμων και διακοπή της κυκλοφορίας».

20:19

Ερυθρός Σταυρός: 60 τόνοι ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) δήλωσε ότι έχει κινητοποιήσει μια αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει 60 τόνους ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, αλλά χρειάζεται ασφαλή πρόσβαση για να την παραδώσει. 

«Η πρόσβαση για βοήθεια στους τραυματίες και τους αρρώστους είναι απελπιστικά απαραίτητη».

20:08

Συλλήψεις σε αντιπολεμική συγκέντρωση στη Χάιφα του Ισραήλ

Η ισραηλινή αστυνομία διέλυσε βίαια μια αντιπολεμική συγκέντρωση στη Χάιφα, συλλαμβάνοντας τρεις διαδηλωτές για παράνομη συνάθροιση.

Πριν από τη διαδήλωση, η αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διευκρινιζόταν ότι «δεν θα επιτραπεί καμία διαδήλωση υποστήριξης/ταύτισης με την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς ή για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας». Οι αρχές είχαν προειδοποιήσει ότι θα διαλύσουν τη συγκέντρωση. 

19:48

Νεαρός Παλαιστίνιος με σφεντόνα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στη Ραμάλα

REUTERS/Ammar Awad

19:44

Σειρήνες πυραύλων ηχούν στο Τελ Αβίβ, στο κεντρικό Ισραήλ

19:25

Ανθρωποι καταβρέχονται από κανόνι νερού κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ των Παλαιστινίων στη Φρανκφούρτη

REUTERS/Kai Pfaffenbach

19:12

Ερντογάν: Το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε

«Συνεχίζουμε να απλώνουμε το χέρι βοήθειας στον καταπιεσμένο λαό της Γάζας που ζει υπό αποκλεισμό εδώ και 17 χρόνια», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος. «Ωστόσο, οι προσπάθειές μας να διασφαλίσουμε την ειρήνη διαταράχθηκαν από βήματα όπως η αποστολή αεροπλανοφόρων στην περιοχή, η διακοπή της βοήθειας προς τον παλαιστινιακό λαό και η τιμωρία του λαού της Γάζας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο έχει καταστεί εντελώς αναποτελεσματικό, για άλλη μια φορά απέτυχε να εκπληρώσει τις ευθύνες του».

19:10

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ θα παράσχουν 100 εκατ. δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη

Η βοήθεια θα παρέχεται μέσω «έμπιστων εταίρων», συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών του ΟΗΕ και των διεθνών ΜΚΟ, ανέφερε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Η χρηματοδότηση θα βοηθήσει στην υποστήριξη περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων με καθαρό νερό, τροφή, υγιεινή, ιατρική περίθαλψη και άλλες βασικές ανάγκες.

19:07

Νεκροί διαδηλωτές στη Δυτική Οχθη

Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν την Τετάρτη με τις ισραηλινές και παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας σε πόλεις σε όλη τη Δυτική Οχθη, όπως η Ραμάλα, η Τζενίν, η Ναμπλούς, η Χεβρώνα, η Τούμπας και η Βηθλεέμ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εκτόξευσαν πραγματικά πυρά, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης εναντίον Παλαιστινίων κοντά σε σημεία ελέγχου και οικισμούς.

Τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων σε μια πόλη έξω από τη Ραμάλα.

Στη Ναμπλούς, οι δυνάμεις της Παλαιστινιακής Αρχής χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν μια πορεία όπου οι σημαίες της Φατάχ και της Χαμάς κυμάτιζαν η μία δίπλα στην άλλη.

Το βράδυ της Τρίτης, οι δυνάμεις της Παλαιστινιακής Αρχής πυροβόλησαν και σκότωσαν μια Παλαιστίνια έπειτα από διαδηλώσεις που ξέσπασαν στην Τζενίν.

Πηγή: WP

19:04

ΟΗΕ: Δύσκολη η κατάσταση με την έλλειψη νερού

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο ανώτατος επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, είπε ότι το νερό σε ορισμένες τοποθεσίες του ΟΗΕ για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στη Γάζα διανεμόταν ως εξής: 1 λίτρο νερό ανά άτομο, την ημέρα.

Το ελάχιστο σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα είναι 15 λίτρα.

«Οι άνθρωποι αναγκάζονται όλο και περισσότερο να καταναλώνουν από μη ασφαλείς πηγές», τόνισε ο Γκρίφιθς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

18:42

ΗΠΑ: «Δεν είναι υπεύθυνο το Ισραήλ» για το πλήγμα στο νοσοκομείο

Εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας επιβεβαίωσε τα σχόλια του προέδρου Μπάιντεν, πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά ότι το Ισραήλ δεν ευθύνεται για τη φονική έκρηξη της Τρίτης σε νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας.

«Ενώ συνεχίζουμε να συλλέγουμε πληροφορίες, η τρέχουσα αξιολόγησή μας, με βάση την ανάλυση εναέριων εικόνων, υποκλοπών και πληροφοριών ανοιχτού κώδικα, είναι ότι το Ισραήλ δεν είναι υπεύθυνο για την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας χθες», έγραψε η Άντριεν Γουότσον.

Αξιωματούχοι που μίλησαν στο CNN, τόνισαν ότι τα αρχικά στοιχεία που συγκέντρωσαν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι η επίθεση στο νοσοκομείο προήλθε από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ.

Μεταξύ των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν είναι μια ανάλυση της έκρηξης που υποδηλώνει ότι επρόκειτο για μια χερσαία έκρηξη και όχι αεροπορική επιδρομή που έπληξε το νοσοκομείο, υπογράμμισε μια από τις πηγές.

«Δεν υπήρχε μοναδικός κρατήρας που να υποδηλώνει ότι υπήρχε βόμβα, αλλά υπήρξαν εκτεταμένες ζημιές από πυρκαγιά και διάσπαρτα συντρίμμια που συμβαδίζουν με τη λογική ότι πρόκειται για μια έκρηξη που ξεκίνησε από το επίπεδο του εδάφους», σύμφωνα με την πηγή.

Αυτή η ανάλυση οδήγησε τους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών να κλίνουν προς την εκτίμηση ότι η επίθεση στο νοσοκομείο αφορά σε «μια εκτόξευση πυραύλου που πήγε στραβά».

Οι αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δεν έχουν κάνει τελική αξιολόγηση και εξακολουθούν να συλλέγουν στοιχεία, πρόσθεσαν.

Πηγή: CNN, WP

18:38

IDF: Αντιαρματικοί πύραυλοι προς τις ισραηλινές κοινότητες κατά μήκος των λιβανικών συνόρων

Αντιαρματικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν προς τις ισραηλινές κοινότητες Μανάρα και Ρος Χανίκρα κατά μήκος των συνόρων του Λιβάνου, δήλωσαν οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις. Η Χεζμπολάχ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι επιτέθηκε σε μια ισραηλινή θέση ακριβώς νότια της Μανάρα. Ο ισραηλινός στρατός επισήμανε ότι «επί του παρόντος χτυπά την πηγή των πυρών στον Λίβανο και θα συνεχίσει να χτυπά τρομοκρατικούς στόχους» που ανήκουν στη Χεζμπολάχ.

18:35

Σειρήνες ηχούν σε πολλές πόλεις στο κεντρικό Ισραήλ

Οι σειρήνες άρχισαν να ηχούν αμέσως μετά την αναχώρηση του προέδρου Μπάιντεν.

18:34

«Βρισκόμαστε στο χείλος μιας βαθιάς και επικίνδυνης αβύσσου»

Ο Τορ Ουένεσλαντ, ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία Ισραήλ-Παλαιστίνης, προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας: «Φοβάμαι ότι βρισκόμαστε στο χείλος μιας βαθιάς και επικίνδυνης αβύσσου που θα μπορούσε να αλλάξει την τροχιά της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, αν όχι της Μέσης Ανατολής στο σύνολό της».

Πρόσθεσε ότι η αιτία της επίθεσης στο νοσοκομείο στη Γάζα είναι ακόμα σκοτεινή και χρειάζεται πλήρη διερεύνηση.

18:32

Ο Μπάιντεν αναχώρησε από το Ισραήλ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έφυγε από το Ισραήλ, έπειτα από επίσκεψη που διήρκεσε λιγότερο από οκτώ ώρες.

18:30

Επεισόδια κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό

REUTERS/Zohra Bensemra

18:26

Κίνδυνος εσωτερικών αναταράξεων στον αραβικό κόσμο

Ο χθεσινός βομβαρδισμός του νοσοκομείου στη Γάζα σηματοδοτεί και την απαρχή μίας έκρυθμης περιόδου στις σχέσεις μεταξύ πολύ συγκεκριμένων αραβικών κυβερνήσεων έναντι των πολιτών τους.

Αρθρο του Γαβριήλ Χαρίτου

18:16

WSJ: «Η οργάνωση Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ πίσω από την έκρηξη στο νοσοκομείο»

Οι ΗΠΑ έχουν συλλέξει πληροφορίες που δείχνουν ότι η έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας την Τρίτη προκλήθηκε από τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, υποστηρίζοντας τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι δεν ευθύνεται για την έκρηξη.

Δημοσίευμα της Wall Street Journal τονίζει ότι η αξιολόγηση των ΗΠΑ βασίστηκε, εν μέρει, σε υποκλοπές επικοινωνιών και άλλες πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι αμερικανικές υποηρεσίες.

«Η τρέχουσα αξιολόγησή μας, με βάση την ανάλυση εναέριων εικόνων, υποκλοπών και πληροφοριών ανοιχτού κώδικα, είναι ότι το Ισραήλ δεν ευθύνεται για την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Αντριέν Γουάτσον, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν τη συλλογή πληροφοριών για το περιστατικό.

18:13

ΟΗΕ: Απογοήτευση Κίνας για τη στάση των ΗΠΑ

Ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Εθνη, Ζανγκ Τζουν, δήλωσε ότι η Κίνα είναι απογοητευμένη που οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο σε ένα ψήφισμα για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Τόνισε ότι «στη διάρκεια διαπραγματεύσεων 40 ωρών οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στο σχέδιο ψηφίσματος» και ότι «αναμενόταν να περάσει».

Υποστήριξε ότι το Συμβούλιο πρέπει να αναλάβει δράση για να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός και προστασία των αμάχων.

18:04

Υπουργείο Υγείας Ισραήλ: 330 παραμένουν νοσηλευόμενοι

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ δήλωσε ότι 330 τραυματίες βρίσκονται σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Οι 58 εξ αυτών βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

18:02

Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ιράν-Σαουδικής Αραβίας στην Τζέντα

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν συναντήθηκε σήμερα με τον Ιρανό ομόλογό του, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, στο περιθώριο μιας συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Τζέντα.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν την κλιμάκωση της κατάστασης στη Γάζα και τη γύρω περιοχή, ανέφερε το ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας στην πλατφόρμα Χ.

 

17:59

Σάμος: Ενταση σε δομή μεταναστών μετά το χτύπημα στη Γάζα

Συνελήφθησαν πέντε άτομα που φέρονται να πετούσαν πέτρες κατά αστυνομικών.

17:56

Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους έφηβους στη Δυτική Όχθη

17:47

Η Σαουδική Αραβία καλεί τους υπηκόους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο

Η Σαουδική Αραβία προχώρησε σε παρότρυνση προς τους υπηκόους της στον Λίβανο να εγκαταλείψουν τη χώρα αμέσως, ανέφερε η πρεσβεία της χώρας στη Βηρυτό.

«Η Πρεσβεία του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στη Δημοκρατία του Λιβάνου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις των τρεχόντων γεγονότων στην περιοχή του νότιου Λιβάνου, καλώντας όλους τους πολίτες να τηρήσουν την ταξιδιωτική απαγόρευση και να εγκαταλείψουν αμέσως το λιβανικό έδαφος για όσους βρίσκονται αυτή τη στιγμή. στον Λίβανο», ανέφερε.

17:46

Θεσσαλονίκη: Υποπτη βαλίτσα έξω από το εβραϊκό μουσείο

Μία μαύρη βαλίτσα έξω από το εβραϊκό μουσείο της Θεσσαλονίκης προκάλεσε την έντονη κινητοποίηση των αστυνομικών Αρχών. Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, σήμανε συναγερμός στην Αμεση Δράση για μία βαλίτσα έξω που κρίθηκε ύποπτη, έξω από το κτίριο που στεγάζει το εβραϊκό μουσείο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Αγίου Μηνά.

17:41

Σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ

Σειρήνες ήχησαν στο βόρειο Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Kiryat Shmona, προειδοποιώντας για πιθανές εισερχόμενες ρουκέτες, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

17:33

Ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο προς τη νότια Γάζα

«Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει την είσοδο σε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα αν δεν επιστραφούν οι όμηροι», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο του Νετανιάχου, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι δεν θα εμποδίσει την Αίγυπτο στην παράδοση τροφίμων, νεκρού και φαρμάκων στους πολίτες στη νότια Γάζα.

Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα, όπου από την πλευρά της Αιγύπτου βρίσκονται συγκεντρωμένα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια.

«Υπάρχει συμφωνία με το Ισραήλ για να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο προς τη Γάζα», δήλωσε πριν λίγο ο Μπάιντεν, ενώ η ισραηλινή Haaretz, επικαλούμενη πολιτικές πηγές, δημοσίευσε ότι «το Ισραήλ συζητά με τις ΗΠΑ για μία ελάχιστη προμήθεια τροφίμων, φαρμάκων και νερού από την Αίγυπτο στη Λωρίδα της Γάζας».

17:30

Οι ΗΠΑ ασκούν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ισραήλ και τη Γάζα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο την Τετάρτη σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα απαιτούσε παύση στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων μαχητών της Χαμάς για να επιτραπεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ψηφοφορία για το κείμενο που συντάχθηκε από τη Βραζιλία καθυστέρησε δύο φορές τις τελευταίες δύο ημέρες, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να μεσολαβήσουν για την πρόσβαση στη Γάζα.

Δώδεκα μέλη ψήφισαν υπέρ του σχεδίου, ενώ η Ρωσία και η Βρετανία απείχαν.

Reuters

17:27

Haaretz: Το Ισραήλ συζητά με τις ΗΠΑ για μία ελάχιστη προμήθεια τροφίμων, φαρμάκων και νερού από την Αίγυπτο στη Λωρίδα της Γάζας

17:08

Μπάιντεν: Συμφωνία με το Ισραήλ για να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο προς τη Γάζα

  • Ο πρόεδρος Μπάιντεν ξεκίνησε τη δήλωσή του στο Τελ Αβίβ λέγοντας: «Ερχομαι στο Ισραήλ με ένα απλό μήνυμα: Δεν είστε μόνοι».
  • Πρόσθεσε για όσους περιμένουν να μάθουν την τύχη των ομήρων πως «δεν είστε μόνοι» και οι ΗΠΑ κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν.
  • Τόνισε ότι η επίθεση της Χαμάς άφησε βαθιά πληγή στους Ισραηλινούς.
  • «Οι τρομοκράτες δεν θα σπάσουν ούτε θα κάμψουν ποτέ τη βούληση των ανθρώπων».
  • «Το Ισραήλ πρέπει να ξαναγίνει ένα ασφαλές μέρος για τους Εβραίους».
  • «Θα ζητήσω από το Κογκρέσο ένα πρωτοφανές πακέτο στήριξης για το Ισραήλ».
  • «Η συντριπτική πλειονότητα των Παλαιστινίων δεν υποστηρίζουν τη Χαμάς. Οι Παλαιστίνιοι υποφέρουν επίσης».
  • «Βάσει των πληροφοριών που είδαμε, η έκρηξη στο νοσοκομείο στη Γάζα μοιάζει να είναι αποτέλεσμα ρουκέτας που βλήθηκε από την τρομοκρατική ομάδα».
  • «Οι ΗΠΑ θα διαθέσουν ποσό ύψους 100 εκατ. δολαρίων για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη».
  • «Δεν είστε μόνο ένα εβραϊκό κράτος, αλλά και μία δημοκρατία».
  • «Δεν θα κερδίσουν οι τρομοκράτες, θα κερδίσει η ελευθερία».
  • «Υπάρχει συμφωνία με το Ισραήλ για να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο προς τη Γάζα».
  • Ο Μπάιντεν επανέλαβε τη στήριξή του στη λύση των δύο κρατών.

17:06

Βομβαρδισμοί στην πόλη της Γάζας

Καπνοί και κατεστραμμένα κτίρια στη Γάζα φαίνονται από τα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας.

REUTERS/Amir Cohen

17:03

Αργεντινή: Εκκενώθηκαν οι πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ έπειτα από απειλή για βόμβα

16:54

Επεισόδια έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό

Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποιούν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό. Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας.

16:48

Γαλλία: Δέκα αεροδρόμια εκκενώθηκαν έπειτα από απειλές για βόμβα

Τα περισσότερα ελέγχθηκαν και επαναλειτουργούν.

16:46

«Ο κόσμος μπήκε τρέχοντας στο χειρουργείο ουρλιάζοντας “βοήθεια”!»

Οι επιζώντες της έκρηξης στο νοσοκομείο Αλ Αλί στη Γάζα μιλούν για τις στιγμές μετά την έκρηξη. Ο Φαντέλ Ναΐμ, επικεφαλής της ορθοπεδικής χειρουργικής, λέει ότι βρήκε το νοσοκομείο γεμάτο με τεμαχισμένα σώματα και τραυματίες αφού άκουσε μια τεράστια έκρηξη.

«Οι άνθρωποι μπήκαν τρέχοντας στο χειρουργείο ουρλιάζοντας «βοηθήστε μας, βοηθήστε μας, υπάρχουν άνθρωποι σκοτωμένοι και τραυματίες μέσα στο νοσοκομείο», λέει ο Ναΐμ στο Reuters.

Προσπάθησε να σώσει όποιον «μπορούσε να σωθεί, αλλά ο αριθμός ήταν πολύ μεγάλος για να μπορέσει να σώσει η ομάδα του νοσοκομείου, τους είδαμε ζωντανούς αλλά δεν μπορέσαμε να τους βοηθήσουμε».

Ο κάτοικος της Γάζας Αντνάν αλ-Νάκα είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «όλη η πλατεία φλεγόταν, υπήρχαν πτώματα παντού, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι».

Πηγή: BBC

16:40

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα εικόνες από την τοποθεσία του νοσοκομείου Al-Ahli πριν και μετά τον θάνατο εκατοντάδων Παλαιστινίων

Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις/Ενημέρωση μέσω REUTERS

16:31

Μίνι σύνοψη

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, είπε:

  • «Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ προκάλεσε την έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας την Τρίτη με ρουκέτα που δεν εκτοξεύθηκε σωστά».  
  • Η «μόνη τοποθεσία που υπέστη ζημιές» ήταν ένας χώρος στάθμευσης έξω από το νοσοκομείο Al Ahli «όπου μπορούμε να δούμε σημάδια καύσης».
  • Τόνισε ότι ένας ισραηλινός πύραυλος θα είχε προκαλέσει μεγαλύτερους «κρατήρες και ζημιές» και επέμεινε ότι ευθύνεται η Ισλαμική Τζιχάντ.
  • Ο Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησαν σε δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να εκτιμά πως «φαίνεται» ότι η επίθεση στο νοσοκομείο δεν προκλήθηκε από το Ισραήλ.
  • Η Ισλαμική Τζιχάντ αρνήθηκε την ευθύνη.
  • Η Χαμάς κατηγόρησε σήμερα την Ουάσιγκτον ότι είναι «συνεργός στις σφαγές» που διαπράχθηκαν.
  • Οι αραβικές κυβερνήσεις καταδίκασαν το Ισραήλ και ακύρωσαν την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής με τον Μπάιντεν στην Ιορδανία.
  • Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη Γάζα από την έναρξη του πρόσφατου πολέμου έχει αυξηθεί σε 3.300, σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο υπουργό Υγείας.

Πηγή: BBC

16:21

Παλαιστίνιοι πετάνε πέτρες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στη Ραμάλα

REUTERS/Ammar Awad

16:19

Στους 24 ο αριθμός των νεκρών Γάλλων στο Ισραήλ

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν δήλωσε ότι ο αριθμός των Γάλλων πολιτών που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ έχει αυξηθεί στους 24.

16:16

Συνάντηση Μπάιντεν με επιζώντες από την επίθεση της Χαμάς

Ο Μπάιντεν είχε συνάντηση με επιζώντες της σφαγής της Χαμάς. Ο Ελι Μπιρ, ο ιδρυτής της United Hatzalah, είπε στον Μπάιντεν: «Ανυψώσατε ολόκληρο το πνεύμα αυτής της χώρας».

Ο Μπάιντεν συνάντησε επίσης τη Ραχέλ Εντρι, η οποία έγινε λαϊκή ήρωας εν καιρώ πολέμου στο Ισραήλ, αφού επιβίωσε όμηρος με τον σύζυγό της από τρομοκράτες της Χαμάς στο σπίτι τους για 20 ώρες στη νότια πόλη Οφακίμ.

Πέντε ένοπλοι έσπασαν τα τζάμια της οικίας της νωρίς το πρωί, εισέβαλαν και έψαξαν τις ντουλάπες, της έστρεψαν ένα όπλο και κράτησαν μια χειροβομβίδα πάνω από το κεφάλι της.

Μένοντας ψύχραιμη, αστειεύτηκε και κουβέντιασε μαζί τους, τους πρόσφερε ποτά και μπισκότα σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο για να φτάσουν οι δυνάμεις διάσωσης, προσφέροντάς τους να τους διδάξει εβραϊκά με αντάλλαγμα μαθήματα αραβικών.

Συγκράτησε επιτυχώς τους τρομοκράτες, εμποδίζοντάς τους να βλάψουν αυτήν ή τον σύζυγό της μέχρι που οι ειδικές δυνάμεις ήρθαν στο σπίτι τα μεσάνυχτα και σκότωσαν τους τρομοκράτες καθώς προσπαθούσαν να τραπούν σε φυγή.

16:08

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες εργάζονται για να εξακριβώσουν τα γεγονότα πίσω από την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας

Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών εργάζονται για να «διαπιστώσουν τα γεγονότα» πίσω από τη θανατηφόρα έκρηξη στο Βαπτιστικό Νοσοκομείο Αλ-Αλι στη Γάζα την Τρίτη, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ.

«Δεν πρέπει να βιαστούμε σε κρίσεις προτού έχουμε όλα τα στοιχεία για αυτήν την απαίσια κατάσταση», είπε.

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών μας αναλύουν τα στοιχεία για να τεκμηριώσουν ανεξάρτητα τα γεγονότα», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει εστιασμένο στις προσπάθειες για μεταφορά ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα.

16:05

Παλαιστίνιοι πρόσφυγες: Είναι πάνω από 6 εκατομμύρια – Πού βρίσκονται σήμερα

Η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό καταγεγραμμένων Παλαιστινίων προσφύγων είναι η Ιορδανία.

15:58

Επίθεση με drone στην αεροπορική βάση Χαρίρ που στεγάζει δυνάμεις των ΗΠΑ στο βόρειο Ιράκ

Την πληροφορία την έδωσαν εργαζόμενοι στον τομέα της ασφάλειας του Ιράκ και ένας δυτικός διπλωμάτης.

Πηγή: Reuters

15:56

Παλαιστίνιοι συμμετέχουν σε μια διαδήλωση για την υποστήριξη του λαού στη Γάζα στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης

REUTERS/Raneen Sawafta

15:54

IDF: Πλήγματα σε στρατιωτικές θέσεις στα σύνορα του Λιβάνου, οι ισραηλινές δυνάμεις ανταποδίδουν τα πυρά

15:44

Live εικόνα από η Γάζα 

15:42

Χαμάς: «Οι ΗΠΑ είναι συνεργός στις σφαγές» του Ισραήλ

Η Χαμάς κατηγόρησε σήμερα την Ουάσιγκτον ότι είναι «συνεργός στις σφαγές» που διαπράχθηκαν, όπως υποστηρίζει, από το Ισραήλ στη Γάζα, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υιοθέτησε την ισραηλινή εκδοχή για ρίψη ρουκέτας που προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων στο νοσοκομείο Αλ Αλι.

«Το γεγονός πως ο Αμερικανός πρόεδρος υιοθετεί την ισραηλινή εκδοχή, κυρίως εκείνην στο θέμα της σφαγής του νοσοκομείου (...) επιβεβαιώνει πως η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει τυφλά το Ισραήλ και πως είναι συνεργός σε αυτές τις σφαγές», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Επιπλέον, ο Οσάμα Χαμντάν, αξιωματούχος της Χαμάς, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στον Λίβανο πως οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ «φέρουν πλήρη ευθύνη για τον πόλεμο εναντίων αμάχων στη Γάζα».

15:28

ΗΠΑ: «Κυρώσεις που σχετίζονται με τη Χαμάς»

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν την Τετάρτη κυρώσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία και στοχεύουν σε εννέα άτομα και μία οντότητα που συνδέονται με τη Χαμάς. Σημειώνεται πως η ανακοίνωση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλαμβάνουν ταχεία και αποφασιστική δράση για να στοχεύσουν τους χρηματοδότες και τους διαμεσολαβητές της Χαμάς μετά τη βίαιη και ασυνείδητη σφαγή Ισραηλινών πολιτών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

15:24

Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια περιμένουν την επαναλειτουργία του περάσματος στη Ράφα

Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους περιμένουν στην αιγυπτιακή πλευρά, την επαναλειτουργία του περάσματος της Ράφα, για να εισέλθουν στη Γάζα.

Φωτογραφίες: Reuters

15:17

ΠΟΥ: Να σταματήσουν οι επιθέσεις σε υποδομές υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε το Ισραήλ και τη Χαμάς να σταματήσουν κάθε επίθεση σε υποδομές υγείας, μία ημέρα μετά το φονικό χτύπημα που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους σε νοσοκομείο της Γάζας.

«Ζητάμε τουλάχιστον να σταματήσουν όλες οι επιθέσεις κατά υποδομών υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δευτερευόντως, πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι, τα παιδιά, και τρίτον, πρέπει να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει από τη Ράφα στο εσωτερικό της Γάζας, διότι όλες μας οι προμήθειες έχουν ήδη τη βάση τους εκεί, αλλά τα σύνορα δεν έχουν ανοίξει ακόμα», πρόσθεσε ο ίδιος, δηλώνοντας «πολύ ανήσυχος».

15:13

Βρετανία: Τουλάχιστον επτά νεκροί και εννιά αγνοούμενοι από τις επιθέσεις στο Ισραήλ

Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, ανέφερε ότι τουλάχιστον επτά Βρετανοί υπήκοοι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον εννιά αγνοούνται, έπειτα από τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.

«Μπορώ δυστυχώς να επιβεβαιώσω ότι τουλάχιστον επτά Βρετανοί υπήκοοι έχουν σκοτωθεί με τραγικό τρόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους. «Αλλοι εννέα Βρετανοί υπήκοοι αγνοούνται, ορισμένοι από τους οποίους πιστεύεται ότι είναι μεταξύ των νεκρών», σημείωσε.

Oταν ρωτήθηκε αν ο Ρίσι Σούνακ πιστεύει ότι η στιγμή είναι κατάλληλη για κατάπαυση του πυρός, ο εκπρόσωπός του είπε ότι «μέρος της αποστολής του Ισραήλ είναι να ανακτήσει τους ομήρους που έχουν συλληφθεί από τρομοκρατική οργάνωση».

15:07

Υπ. Υγείας Γάζας: 471 οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν στο νοσοκομείο

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχασαν τη ζωή τους στην «ισραηλινή σφαγή» του νοσοκομείου της Γάζας, φτάνει τους 471, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας.

14:59

Γάζα: Σε 3.478 αυξήθηκε ο απολογισμός των νεκρών

Τουλάχιστον 3.478 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 12.000 άλλοι έχουν τραυματιστεί από ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε την Τετάρτη σε ανακοίνωσή του το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

14:53

Βίντεο-ντοκουμέντο από την έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Άλι της Γάζας 

14:51

Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Κατά τη συνάντησή του με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι πιστεύει πως η καταστροφική έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας «προκλήθηκε από την άλλη πλευρά» και όχι από το Ισραήλ.

  • Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι η Χαμάς είναι χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος, μετά τις δολοφονίες Ισραηλινών αμάχων στην αιφνιδιαστική επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου, την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε «σφαγή».
  • Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η έκρηξη στο νοσοκομείο προκλήθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι από την έκρηξη σκοτώθηκαν έως και 500 άνθρωποι.
  • Το Ισραήλ, από την πλευρά του, ισχυρίστηκε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από αποτυχημένη εκτόξευση ρουκετών από την παλαιστινιακή παραστρατιωτική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία ωστόσο αρνήθηκε ότι φέρει κάποια ευθύνη.
  • Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) παραχώρησε μεγάλης διάρκειας συνέντευξη Τύπου, στην οποία και αρνήθηκε ότι το Ισραήλ ευθύνεται για την έκρηξη.

  • Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καταδίκασε την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας ως «παράλογη» και «τρομακτική».
  • Επιπλέον, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, επανέλαβε την επιτακτική ανάγκη η Ευρώπη να καταδικάσει τη Χαμάς, αλλά και κάθε επίθεση από το Ισραήλ εναντίον αμάχων που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
  • Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, είπε στο Κοινοβούλιο ότι η Βρετανία «εργάζεται ανεξάρτητα και μαζί με τους συμμάχους της» για να μάθει τι συνέβη στο νοσοκομείο.
  • Η έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Αλι είχε ως συνέπεια την ακύρωση του δεύτερου σκέλους του ταξιδιού του Μπάιντεν στην Ιορδανία, όπου επρόκειτο να συμμετάσχει σε σύνοδο με τον βασιλιά της Ιορδανίας και τους ηγέτες της Αιγύπτου και των Παλαιστινίων.
  • Η Τουρκία δήλωσε ξανά ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Χαμάς για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να έχει προκύψει μέχρι στιγμής κάτι συγκεκριμένο.
  • Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, δήλωσε ότι εκατομμύρια Αιγύπτιοι θα απορρίψουν τον αναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων στο Σινά, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα μετέτρεπε τη χερσόνησο σε βάση επιθέσεων κατά του Ισραήλ.
  • Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι δεν πιστεύει πως η σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς θα κλιμακωθεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο, καθώς έχει την εντύπωση «ότι ουσιαστικά δεν υπάρχουν παίκτες έτοιμοι για μια κλιμάκωση της σύγκρουσης».
  • Η Γαλλία συμβουλεύει τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο.
  • Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν προέτρεψε τις ισλαμικές χώρες να επιβάλουν κυρώσεις στο Ισραήλ.
  • Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, δήλωσε ότι «ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στη Γερμανία», μετά την επίθεση έξω από μια συναγωγή στο Βερολίνο.
  • Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε τη λύπη του για την «απελπιστική» κατάσταση στη Γάζα και προέτρεψε τους πιστούς να πάρουν το μέρος «μόνο της μίας πλευράς».
  • Σε δήλωσή τους, περισσότεροι από 800 νομικοί μελετητές, προειδοποιούν ότι το Ισραήλ κινδυνεύει να διαπράξει γενοκτονία στη Γάζα.
14:35

Ο φόρος αίματος του πολέμου σε αριθμούς

Γάζα

Νεκροί: 3.478
Τραυματίες: 12.000

Ισραήλ

Νεκροί: 1.403
Τραυματίες: 3.800

Κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Νεκροί: 62
Τραυματίες: 1.250

14:26

Χαμάς κατά ΗΠΑ: Τυφλή προκατάληψη υπέρ του Ισραήλ 

Σε ανακοίνωσή της η Χαμάς καταγγέλλει τις Ηνωμένες Πολιτείες για τυφλή προκατάληψη υπέρ του Ισραήλ, λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος Μπάιντεν κατηγόρησε Παλαιστίνιους εξτρεμιστές για το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας. 

14:25

Τριντό: Απολύτως απαράδεκτη η έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε την Τρίτη ότι η είδηση της έκρηξης σε νοσοκομείο της Γάζας ήταν «τρομακτική και απολύτως απαράδεκτη».

Ο Τριντό είπε στους δημοσιογράφους ότι «δεν είναι αποδεκτό να χτυπάς ένα νοσοκομείο».

Οι υγειονομικές Αρχές στον θύλακο που διοικείται από τη Χαμάς δήλωσαν ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην έκρηξη, για την οποία κατηγόρησαν το Ισραήλ.

14:22

Γάζα: Αυξάνεται ο κίνδυνος ασθενειών από τη διακοπή της παροχής νερού

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας λέει ότι η διακοπή της παροχής νερού και η επιδείνωση της λειτουργίας του αποχετευτικού συστήματος στη Γάζα αυξάνουν τον κίνδυνο εξάπλωσης μεταδοτικών ασθενειών.

Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη φαρμάκων και μεγάλο πρόβλημα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στα νοσοκομεία.

14:19

Κωνσταντινούπολη: Περισσότεροι από 60 τραυματίες σε συγκέντρωση κατά του Ισραήλ

Πάνω από 60 άνθρωποι, αστυνομικοί στην πλειονότητά τους, τραυματίστηκαν χθες στην Κωνσταντινούπολη σε αντιϊσραηλινή συγκέντρωση, κατά την οποία διαδηλωτές επιχείρησαν να εισέλθουν στο συγκρότημα του ισραηλινού προξενείου, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές.

«Συνολικά, 63 άνθρωποι, εκ των οποίων 43 αστυνομικοί, τραυματίστηκαν κατά τα γεγονότα αυτά», ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωση το κυβερνείο της Κωνσταντινούπολης.

Ενας άνδρας 65 ετών, που βρισκόταν στο σημείο, έχασε τη ζωή του λόγω καρδιακού επεισοδίου, όπως ανέφεραν οι Αρχές.

Σύμφωνα με το κυβερνείο, περίπου 80.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ μπροστά από το προξενείο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη, μετά την επίθεση σε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

REUTERS/ Dilara Senkaya
14:14

Τουρκία: «Τίποτα συγκεκριμένο» προς το παρόν από τις συνομιλίες με τη Χαμάς για τους ομήρους

Η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων που συνέλαβε στο Ισραήλ και μετέφερε στη Γάζα, αλλά «δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο» προς το παρόν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν σήμερα Τετάρτη.

Ο Φιντάν είπε χθες ότι η Αγκυρα συζητά την απελευθέρωση ξένων υπηκόων, αμάχων και παιδιών, που κρατούνται από τη Χαμάς και πρόσθεσε ότι «πολλές χώρες» ζήτησαν τη βοήθεια της Τουρκίας για τη διευκόλυνση της απελευθέρωσης των πολιτών τους.

14:09

Σούνακ για νοσοκομείο Αλ Αλι: Ανεξάρτητη έρευνα από τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλώσε ότι οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών πραγματοποιούν ανεξάρτητη ανάλυση των στοιχείων σχετικά με την επίθεση στο νοσοκομείο Αλ Αλι της Γάζας, στην οποία σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι. 

14:05

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ θα επισκεφθεί σύντομα τη Μέση Ανατολή

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέιμς Κλέβερλι, αναμένεται να ταξιδέψει σε χώρες της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, ενώ είναι πιθανόν να επισκεφθεί το Κατάρ και την Τουρκία, ανέφερε στο Reuters μια βρετανική πηγή.

14:03

Νετανιάχου σε Μπάιντεν: «Διαφορετικός ο πόλεμος της Γάζας, διαφορετικός ο εχθρός»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διεμήνυσε στη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο πως το Ισραήλ θα προσπαθήσει να αποφύγει απώλειες αμάχων στον πόλεμο της Γάζας, κάτι που ο ίδιος περιέγραψε πρόκληση λόγω των τακτικών που χρησιμοποιεί η Χαμάς. 

«Αυτός θα είναι ένας διαφορετικού είδους πόλεμος διότι η Χαμάς είναι διαφορετικού είδους εχθρός» ανέφερε ο ίδιος στη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο. 

 

14:02

Πούτιν και Σι «αντάλλαξαν απόψεις» για το Μεσανατολικό

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν «αντάλλαξαν απόψεις» σχετικά με τις σύγκρουσεις στο Ισραήλ και τη Γάζα κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Πεκίνο σήμερα Τετάρτη.

Ο Σι είπε μάλιστα στον Πούτιν ότι η Κίνα υποστηρίζει τα συμφέροντα της Ρωσίας σε ό,τι αφορά «την ασφάλεια και την ανάπτυξη», όπως μετέδωσαν κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

13:58

Κινεζικό ΥΠΕΞ: Καταδικάζει την «επίθεση» στο νοσοκομείο, χωρίς να αποδίδει ευθύνες

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών λέει ότι καταδικάζει την «επίθεση» στο νοσοκομείο τη Γάζας, χωρίς ωστόσο να αποδίδει ξεκάθαρα την ευθύνη στο Ισραήλ ή στους Παλαιστίνιους μαχητές.

«Η Κίνα είναι σοκαρισμένη και καταδικάζει σθεναρά την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας, η οποία προκάλεσε τεράστιες απώλειες», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

«Θρηνούμε για τα θύματα και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους τραυματίες. Η Κίνα καλεί σε άμεση κατάπαυση του πυρός και παύση των εχθροπραξιών καθώς και σε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των αμάχων και την αποτροπή μιας ακόμη χειρότερης ανθρωπιστικής καταστροφής».

13:56

ΟΗΕ: Υψηλός ο κίνδυνος ευρύτερης κλιμάκωσης όσο συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Ο συντονιστής του ΟΗΕ για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, λέει ότι όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος στη Γάζα, τόσο πιο πιθανό είναι να συμβεί ένα περιστατικό που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια «πολύ επικίνδυνη» κατάσταση που θα οδηγούσε σε ευρύτερη κλιμάκωση στην περιοχή.

«Πρέπει να πω ότι ένα από αυτά τα περιστατικά ήταν ο χθεσινός βομβαρδισμός σε νοσοκομείο στη Γάζα», είπε στο Al Jazeera.

13:56

Ηχησαν σειρήνες στη Σντερότ και σε άλλους ισραηλινούς οικισμούς στα σύνορα της Γάζας

13:51

Δήλωση 800 ειδικών: Το Ισραήλ βρίσκεται κοντά στη διάπραξη γενοκτονίας στη Γάζα

Μια δήλωση υπογεγραμμένη από περισσότερους από 800 μελετητές, συμπεριλαμβανομένων ειδικών στο διεθνές δίκαιο καθώς και στο Ολοκαύτωμα και τη γενοκτονία, προειδοποίησε ότι το Ισραήλ βρίσκεται κοντά στη διάπραξη γενοκτονίας στη Γάζα.

13:39

Γερμανία: Το Ισραήλ θα αποφασίσει πόσο θα διαρκέσει η στρατιωτική του επιχείρηση

Εναπόκειται στο Ισραήλ να εκτιμήσει πόσο θα διαρκέσει η στρατιωτική του επιχείρηση, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία μια τρομοκρατική οργάνωση όχι μόνο επιτέθηκε αλλά συνεχίζει να επιτίθεται στο Ισραήλ», είπε ο εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις εκκλήσεις του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Προς το παρόν, εναπόκειται στο Ισραήλ το να αξιολογήσει πότε αυτή η τρομοκρατική απειλή δεν είναι πλέον τόσο μεγάλη ώστε να μπορεί να μην είναι πια σε θέση άμυνας», είπε ο εκπρόσωπος.

Τη Δευτέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε να εγκρίνει ψήφισμα που θα απαιτούσε ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

13:29

Βρετανός ΥΠΕΞ: «Να περιμένουμε τα στοιχεία» για την έκρηξη στο νοσοκομείο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέιμς Κλέβερλι, συνέστησε προσοχή σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις που γίνονται σχετικά με την έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Αλι, προτρέποντας τους πάντες να «αναμένουν τα στοιχεία».

«Χθες το βράδυ, πάρα πολλοί έβγαλαν βιαστικά συμπεράσματα σχετικά με την τραγική απώλεια ζωών στο νοσοκομείο Αλ Αλι», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Το να κάνουμε αυτό το λάθος, θα έθετε σε κίνδυνο ακόμη περισσότερες ζωές».

13:23

Χαμάς: Οι δυτικές χώρες που στηρίζουν το Ισραήλ φέρουν την πλήρη ευθύνη για τον πόλεμο κατά αμάχων

Ο Οσάμα Χαμντάν, αξιωματούχος της Χαμάς, δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι ΗΠΑ και όλες οι δυτικές χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ «έχουν την πλήρη ευθύνη για τον πόλεμο κατά των αμάχων στη Γάζα».

13:20

Νέες εικόνες από τις καταστροφές στη Γάζα μετά τις ισραηλινές επιδρομές

Πηγή: REUTERS/ Mohammed Fayq Abu Mostafa

13:15

Γαλλία: Σύσταση στους πολίτες να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο 

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι συμβουλεύει τους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο, εκτός αν δεν έχουν άλλη επιλογή, δεδομένων των εντάσεων στην περιοχή, ειδικά στα νότια σύνορα του Λιβάνου.

13:12

Ισραήλ: Ζητά από τους πολίτες του να εγκαταλείψουν την Τουρκία το συντομότερο δυνατόν

Το Ισραήλ ζήτησε από τους πολίτες του να εγκαταλείψουν την Τουρκία το συντομότερο δυνατόν για τη δική τους ασφάλεια, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, κάνοντας λόγο για αυξανόμενες «τρομοκρατικές απειλές» για τους συμπατριώτες του στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το επίπεδο συναγερμού για τους Ισραηλινούς ταξιδιώτες στην Τουρκία «ανήλθε στο επίπεδο 4, το πιο αυξημένο».

«Υπό το φως της συνεχούς αύξησης των τρομοκρατικών απειλών κατά των Ισραηλινών στο εξωτερικό ... όλοι οι Ισραηλινοί που διαμένουν στην Τουρκία πρέπει να αναχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν», προειδοποίησε επίσης το ισραηλινό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας σε επίσημη ανακοίνωση.

13:09

Σολτς για επίθεση σε συναγωγή στο Βερολίνο: «Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στη Γερμανία»

Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι «ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στη Γερμανία» μετά την επίθεση έξω από συναγωγή στο Βερολίνο, όπου, σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες πέταξαν δύο βόμβες μολότοφ στο κτίριο.

REUTERS/Tobias Schlie

 

13:07

Σολτς: Θα μπορούσε να παραδοθεί σύντομα βοήθεια στη Γάζα μέσω Αιγύπτου

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς είναι βέβαιος ότι θα επιτραπεί η πρόσβαση βοήθειας στη Γάζα σύντομα, μετά τις συνομιλίες που είχε με τους ηγέτες του Ισραήλ, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου.

«Είμαστε όλοι στενά συντονισμένοι, οπότε έχω την αίσθηση ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί σύντομα», είπε, σύμφωνα με το Reuters, ο Σολτς σε δημοσιογράφους στο Κάιρο μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Michael Kappeler/EPA
12:53

Πούτιν: Η επίθεση στο νοσοκομείο αποτελεί σημάδι ότι πρέπει να σταματήσουν οι συγκρούσεις

Σε δηλώσεις του σχετικά με την επίθεση στο νοσοκομείο Αλ Αλι της Γάζας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για «καταστροφή» και τόνισε ότι αυτό αποτελεί σημάδι πως πρέπει να μπει τέλος στις συγκρούσεις, όπως μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο Ifax.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι βασικοί παγκόσμιοι παίκτες δεν επιθυμούν μια περαιτέρω επιδείνωση της σύγκρουσης του Ισραήλ με τους Παλαιστινίους, μεταδίδει το πρακτορείο Ria.

12:51

Κρίσιμη η κατάσταση με τις προμήθειες καυσίμων στη Γάζα

Η κατάσταση σε ό,τι αφορά τα αποθέματα καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Το υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει επείγουσες ειδοποιήσεις, ζητώντας από όποιον διαθέτει οποιαδήποτε ποσότητα καυσίμων να επικοινωνήσει, μεταδίδει σήμερα το Al Jazeera.

Ακόμη και ένα λίτρο καυσίμου θα μπορούσε να σώσει ζωές στη Γάζα.

Το Νοσοκομείο Shifa, το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Γάζα, έχει ήδη αναγκαστεί να κλείσει ορισμένα από τα τμήματά του λόγω έλλειψης καυσίμων για τις γεννήτριες έκτακτης ανάγκης.

Ακόμη περισσότερα νοσοκομεία ανέφεραν στο Al Jazeera ότι θα αναγκαστούν να κλείσουν τις επόμενες ώρες εάν δεν λάβουν καύσιμα για τις γεννήτριές τους.

12:42

Τουρκία: Αυξάνεται η οργή κατά του Ισραήλ - Ερχονται νέες διαδηλώσεις

Τούρκοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία κατά τη διάρκεια της νύχτας σε οργισμένες διαδηλώσεις ύστερα από έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες Παλαιστινίους σε νοσοκομείο της Γάζας ενώ για σήμερα προγραμματίζονται και νέες πορείες.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από ισραηλινό αεροπορικό χτύπημα. Το Ισραήλ απέδωσε την έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι Αλ-Αράμπι σε αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας από την παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ, που αρνείται την ευθύνη.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζει την έκρηξη «το πιο πρόσφατο παράδειγμα ισραηλινών επιθέσεων που στερούνται των περισσοτέρων βασικών ανθρωπίνων αξιών».

12:36

Ιράν: Οι ισλαμικές χώρες να επιβάλουν κυρώσεις στο Ισράηλ

Τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) θα πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις και να προβούν σε εμπάργκο πετρελαίου κατά του Ισραήλ καθώς και στην απέλαση Ισραηλινών πρεσβευτών, δήλωσε την Τετάρτη ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, σύμφωνα με δήλωση που κοινοποίησε το ιρανικό ΥΠΕΞ.

Επείγουσα συνεδρίαση του OIC πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη πόλη της Σαουδικής Αραβίας Τζέντα προκειμένου να συζητηθεί η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

12:29

Η Μαδρίτη καταδικάζει τη «σφαγή» στο νοσοκομείο, η Μόσχα καταγγέλλει «έγκλημα»

«Τα νοσοκομεία δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν στόχο», επισήμανε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες.

12:21

Παλαιστίνιος υπ.Υγείας: Πάνω από 3.300 οι νεκροί από τις 7 Οκτωβρίου

Τουλάχιστον 3.300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 13.000 τραυματιστεί στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας, Μάι αλ-Κάιλα. 

 

12:13

Μόντι: Οι υπεύθυνοι για τις απώλειες αμάχων να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένος» την Τετάρτη από τη φονική έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας.

«Οι άμαχοι που γίνονται θύματα στη συνεχιζόμενη αυτή σύγκρουση αποτελούν σοβαρή ανησυχία», έγραψε στο X (πρώην Twitter). «Οι εμπλεκόμενοι πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους», πρόσθεσε.

12:07

Αλ Σίσι: Η Αίγυπτος δεν έχει κλείσει τη Ράφα

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος προειδοποίησε κατά της εξόδου των Παλαιστινίων από τη Γάζα προς την Αίγυπτο.

12:03

Μητσοτάκης: «Επιβεβλημένο να μην επεκταθεί η σύρραξη» – Επίσκεψη στο Κάιρο το Σάββατο

«Είναι επιβεβλημένο να ενισχύσουμε την εσωτερική ασφάλεια της Ε.Ε. Η Ελλάδα ως εξωτερικό σύνορο έχει πρόσθετη υποχρέωση να επιμείνει στην αυστηρή και δίκαιη προστασία των συνόρων χωρίς υποχωρήσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.

12:02

Μπορέλ: Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα έχει όρια που καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο

«Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα έχει όρια που καθορίζονται από το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο», τόνισε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μπορέλ, αφού επανέλαβε ότι όλοι στην Ε.Ε. καταδικάζουν έντονα τις θηριωδίες και τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του ισραηλινού λαού, τόνισε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί, αλλά «πρέπει να ακουστεί και η φωνή της λογικής». «Πρέπει ο ανθρωπιστικός νόμος να γίνει σεβαστός από όλες τις πλευρές» και «η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να φθάσει στη Γάζα», τόνισε ο Μπορέλ.

11:45

Κοινές δηλώσεις Μπάιντεν - Νετανιάχου 

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για την «αδιαμφισβήτητη» υποστήριξή του στο Ισραήλ, γνωστοποιώντας πως  «η Χαμάς σκότωσε 1.400 Ισραηλινούς στις 7 Οκτωβρίου». 

Ο ίδιος διεμήνυσε πως ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να συσπειρωθεί για να νικήσει τη Χαμάς. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε πως μεταξύ των νεκρών της Χαμάς είναι και 31 Αμερικανοί.

Οι θηριωδίες που έχει διαπράξει η Χαμάς κάνουν τον ISIS να φαίνεται πιο λογικός, τόνισε.

Οπως πρόσθεσε, «από ό,τι φαίνεται, η έκρηξη στο νοσοκομείο προκλήθηκε από την άλλη πλευρά». 

Παράλληλα, δεσμεύτηκε πως οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα έχει ό,τι χρειάζεται για την αυτοάμυνά του. 

Ο ίδιος κατέληξε πως η γενναιότητα και η δύναμη του ισραηλινού λαού «είναι πραγματικά εκπληκτική». 

11:43

NYT: Σειρήνες σε κιμπούτς κοντά στη Γάζα

Προειδοποιητικές σειρήνες ήχησαν στο Κισουφίμ, ένα κιμπούτς κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, λίγα λεπτά μετά την προσγείωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.

11:39

Ιταλός υπ. Αμυνας: Η διεθνής κοινότητα να προστατεύσει τους αθώους και να τιμωρήσει τη Χαμάς

Ο υπουργός Αμυνας της Ιταλίας, Γκουίντο Κροσέτο, δήλωσε μετά τη χθεσινή επίθεση στο νοσοκομείο Αλ Αλι στη Γάζα, ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να προστατεύσει τους αθώους αμάχους και να τιμωρήσει τη Χαμάς.

11:36

Αιγύπτιος πρόεδρος: Αν θέλει το Ισραήλ, μπορεί να απελάσει τους Παλαιστινίους στην έρημο Νεγκέβ 

Μετά το σενάριο που διατυπώθηκε να σταλούν οι Παλαιστίνιοι της Λωρίδας της Γάζας στο Σινά, ο Αιγύπτιος πρόεδρος απάντησε πως «θα ακολουθήσει η απέλαση των Παλαιστινίων από τη Δυτική Όχθη στην Ιορδανία ως τρόπος επίλυσης του παλαιστινιακού». 

«Αν θέλει το Ισραήλ, μπορεί να απελάσει τους Παλαιστινίους από τη Γάζα στην έρημο Νεγκέβ και να τους επιστρέψει στη Λωρίδα της Γάζας μόλις τελειώσει ο πόλεμος» πρόσθεσε με νόημα ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. 

11:24

Ιρανός υπ. Οικονομικών: Συλλυπητήρια για τους θανάτους Παλαιστινίων στη Γάζα

«Θα ήθελα να εκφράσω τα βαθιά μου συλλυπητήρια για τους θανάτους ανθρώπων, ιδιαίτερα παιδιών, στην Παλαιστίνη και τη Γάζα», δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ο Ιρανός υπουργός Οικονομικών, Εχσάν Χαντούζι, κατά τη διάρκεια διάσκεψης του ΟΗΕ στο Αμπου Ντάμπι.

11:22

Ημέρες οργής κατά ΗΠΑ και Δύσης στον αραβικό κόσμο

Ο Μπάιντεν έφθασε στο Ισραήλ, τη στιγμή που η θλίψη και η οργή αυξάνονται στη Μέση Ανατολή, όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για τις Ηνωμένες Πολιτείες.


 

 

 

 

11:16

Τσίπρας για Γάζα: Αδιανόητο η ηγεσία της Ε.Ε. να είναι απλώς θεατής ενός φαύλου κύκλου βίας

«Αυτές τις κρίσιμες ώρες είμαστε με τους αμάχους, ανεξάρτητα από τη θρησκεία και την εθνικότητά τους», τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός.

11:13

Φωτογραφίες από την άφιξη Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ

Πηγή: REUTERS/ Evelyn Hockstein

11:06

O Ισραηλινός πρωθυπουργός υποδέχεται τον Αμερικανό πρόεδρο 

11:04

Σολτς από Κάιρο: Η Γερμανία θα στηρίξει τις προσπάθειες της Αιγύπτου για διαμεσολάβηση

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι η Γερμανία επιθυμεί να στηρίξει τις προσπάθειες της Αιγύπτου για αποκλιμάκωση της έντασης μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο Κάιρο.

«Μαζί με την Αίγυπτο, θέλουμε να εργαστούμε για να αμβλύνουμε τις τρομακτικές συνέπειες του πολέμου», είπε ο Σολτς, προσθέτοντας ότι ο ίδιος και ο Αιγύπτιος πρόεδρος συζήτησαν επίσης για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

10:55

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στο Τελ Αβίβ για την επίσκεψη Μπάιντεν

Εκατοντάδες μέλη των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας ισραηλινές στέκονται μπροστά από οδοφράγματα στο Τελ Αβίβ, σχηματίζοντας δακτύλιο γύρω από τον χώρο όπου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με το BBC, είναι εμφανές ότι το κλίμα είναι τεταμένο, με τους οιωνούς για την εν λόγω επίσκεψη να είναι κάθε άλλο παρά θετικοί.

Σημειώνεται ότι ο Μπάιντεν προσγειώθηκε πριν από λίγο στο Τελ Αβίβ.

10:55

Πάπας Φραγκίσκος: «Απελπιστική η κατάσταση στη Γάζα»

Ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε έκκληση να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα. 

Ο ίδιος χαρακτήρισε την κατάσταση «απελπιστική». 

Φωτ.: Reuters

 

10:54

Προσγειώθηκε ο Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ

10:48

ΜΙ5 και FBI προειδοποιούν για αύξηση της τρομοκρατικής απειλής

Οι επικεφαλής της MI5 και του FBI εξέδωσαν, για πρώτη φορά, κοινή προειδοποίηση για την τρομοκρατική απειλή, συνδέοντάς την με την κρίση στη Μέση Ανατολή.

10:47

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Kαμία δικαιολογία για πλήγμα σε νοσοκομείο γεμάτο αμάχους

Kαμία δικαιολογία δεν υπάρχει για να χτυπηθεί νοσοκομείο γεμάτο πολίτες, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Χθες το βράδυ, μια νέα, παράλογη τραγωδία μας συγκλόνισε όλους. Ενα νοσοκομείο στη Γάζα -όπου νοσηλεύονται εκατοντάδες τραυματίες- μετατράπηκε σε κόλαση φωτιάς. Οι σκηνές από το νοσοκομείο Αλ Αλι Ahli είναι ανατριχιαστικές και οδυνηρές. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να χτυπηθεί ένα νοσοκομείο γεμάτο με πολίτες», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισημαίνοντας ότι πρέπει να να εξακριβωθούν τα δεδομένα και «οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν».

10:40

Ισραήλ: Αν ήταν δικός μας ο πύραυλος στο νοσοκομείο, θα άνοιγε κρατήρα

Στοιχεία που αποδεικνύουν, κατά τους ισχυρισμούς τους, ότι το πλήγμα στο νοσοκομείο Αλ Αλί δεν ήταν ισραηλινό, αλλά από αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας ισλαμιστών, έδωσαν στη δημοσιότητα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις το πρωί της Τετάρτης.

10:39

Ισλαμική Τζιχάντ: Το Ισραήλ ψεύδεται για τον νοσοκομείο

Η παλαιστινιακή ισλαμική Τζιχάντ απάντησε μετά την παρουσίαση στοιχείων από τον ισραηλινό στρατό για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου. 

«Το Ισραήλ ψεύδεται, παρουσιάζοντας αντικρουόμενες εκδοχές για τη έκρηξη», υποστήριξε. 

10:37

ΠΟΥ: Η κατάσταση στη Γάζα «ξεφεύγει από τον έλεγχο»

Η κατάσταση στη Γάζα «βγαίνει εκτός ελέγχου», καθώς υπάρχει έλλειψη ανθρωπιστικής βοήθειας που είναι έτοιμη να διανεμηθεί, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

«Κάθε δευτερόλεπτο που περιμένουμε την ιατρική βοήθεια, χάνουμε ζωές», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, τονίζοντας ότι οι ιατρικές προμήθειες είναι μπλοκαρισμένες εδώ και τέσσερις ημέρες στα σύνορα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας.

10:30

CNN σε IDF: «Γιατί να σας πιστέψουμε για το νοσοκομείο;» 

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από τον εκπρόσωπο των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία που, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, καταδεικνύοουν πως το πλήγμα στο νοσοκομείο Αλ Αλι δεν ήταν ισραηλινό, δημοσιογράφος του CNN αμφισβήτησε την αξιοπιστία του ισραηλινού στρατού. 

Γιατί τα μίντια πρέπει να πιστέψουν τους ισχυρισμούς σας, ρώτησε ο δημοσιογράφος, επικαλούμενος τον θάνατο της Αμερικανο-παλαιστίνιας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Ακλά που σκοτώθηκε πιθανότατα από ισραηλινά πυρά, ενώ το Ισραήλ κατηγορούσε τους Παλαιστινίους. 

«Το Ισραήλ στο παρελθόν βιάστηκε να βγάλει συμπεράσματα» παραδέχτηκε ο Χαγκάρι, τονίζοντας ωστόσο πως στην προκειμένη περίπτωση του νοσοκομείου αξιοποίησαν τον χρόνο για να «διπλοτσεκάρουν» τα στοιχεία.

«Θέλαμε να διαφασφαλίσουμε την αξιοπιστία μας, κόντρα στα γεγονότα που επικαλείστε» πρόσθεσε. 

Πηγή: BBC

10:29

Ράδιο «Κ»: Τι θα φέρει μια χερσαία επίθεση στη Γάζα;

Ο Νότης Παπαδόπουλος συζητά με τον δημοσιογράφο της Καθημερινής, Πέτρο Παπακωνσταντίνου.

10:20

Πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών εν μέσω ανησυχιών για κλιμάκωση των συγκρούσεων

Πτώση σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών καθώς οι αυξανόμενοι φόβοι για κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και η υποχώρηση των μετοχών της ASML, επισκίασαν τα καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία από την Κίνα.

 

10:16

Σκηνές από το νοσοκομείο Αλ Αλι μετά την έκρηξη

Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι κατέγραψαν σκηνές από το νοσοκομείο Αλ Αλι σήμερα το πρωί μετά την έκρηξη που προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ali Jadallah - علي جادالله (@alijadallah66)

10:07

ΥΠΕΞ: Αποτροπιασμός για τα γεγονότα στο νοσοκομείο της Γάζας 

«Το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τα γεγονότα που οδήγησαν στη βαθύτατα οδυνηρή απώλεια ανθρώπινων ζωών στο νοσοκομείο της Γάζας», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή επεσήμανε με έμφαση την ανάγκη για προστασία των αμάχων και διασφάλιση των ανθρωπιστικών αξιών και εμμένει στη θέση αυτή», προσθέτει.

10:00

Ισπανία: Ενισχύει την ανθρωπιστική βοήθεια στην Παλαιστίνη κατά 4 εκατ. ευρώ

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα ενισχύσει φέτος την ανθρωπιστική βοήθεια στα Παλαιστινιακά Εδάφη κατά 4 εκατ. ευρώ, με τη συνολική αξία της να αγγίζει τα 21 εκατ. ευρώ.

Σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο Αλμπάρες έκανε την εν λόγω ανακοίνωση, αφού είπε ότι η κυβέρνησή του είναι «σοκαρισμένη» από την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας που προκάλεσε εκατοντάδες θανάτους.

09:55

Iσραηλινός στρατός: Δεν έχουμε στοιχεία για άμεσο πλήγμα κατά του νοσοκομείου

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν διαθέτει στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι υπήρξε άμεσο πλήγμα εναντίον του νοσοκομείου αλ Αλι αλ Αράμπι στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σκοτώθηκαν χθες, Τρίτη, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι.

Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα κτίρια του νοσοκομείου δεν υπέστησαν δομικές ζημιές, ενώ δεν υπάρχουν κρατήρες που να ταιριάζουν με αεροπορική επιδρομή.

Ο ίδιος κατηγόρησε τη Χαμάς ότι υπερβάλλει για τον αριθμό των θυμάτων και προσέθεσε ότι το παλαιστινιακό κίνημα δεν θα μπορούσε να γνωρίζει τόσο γρήγορα τι προκάλεσε την έκρηξη.

Η Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βομβάρδισε το νοσοκομείο, με το Ισραήλ να απαντά ότι μια αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας από τον Ισλαμικό Τζιχάντ  - μια άλλη παλαιστινιακή οργάνωση -  προκάλεσε την έκρηξη.

Ο εκπρόσωπος του στρατού σημείωσε μάλιστα ότι περίπου 450 ρουκέτες, που έχουν εκτοξευθεί από τη Γάζα τις 11 τελευταίες ημέρες, έχουν προσγειωθεί μέσα στον θύλακα.

Πηγή: Reuters

09:49

Νοσοκομείο Αλ Αλι: Η επόμενη μέρα της φονικής έκρηξης 

Πηγή: REUTERS/ Mohammed Al-Masri

09:42

Σύνοψη των σημερινών εξελίξεων

  • Η έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Αλι στη Γάζα, χθες το βράδυ, εκτιμάται ότι προκάλεσε εκατοντάδες θανάτους, ενώ πυροδότησε διαμαρτυρίες σε όλο τον αραβικό κόσμο, και όχι μόνο.
  • Η Χαμάς δήλωσε ότι για την έκρηξη ευθύνεται ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, ενώ ο ισραηλινός στρατός είπε ότι το νοσοκομείο χτυπήθηκε από ρουκέτες της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ.
  • Το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο ελέγχεται από τη Χαμάς, ανέφερε ότι τουλάχιστον 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν.
  • Η έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας έχει βαθύνει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και έχει δημιουργεί αρνητικούς οιωνούς για τη σημερινή επίσκεψη στο Ισραήλ του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναμένεται να προσγειωθεί στο Τελ Αβίβ στις 10 το πρωί.
  • Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν δεν θα ταξιδέψει στην Ιορδανία, αφού η χώρα ακύρωσε την τετραμερή σύνοδο, στην οποία θα συμμετείχαν ο Αμερικανός πρόεδρος καθώς και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, ο ηγέτης των Παλαιστινίων και ο βασιλιάς της Ιορδανίας.
  • Αυξάνονται οι φόβοι για θανάτους από αφυδάτωση στη Γάζα, καθώς στερεύουν τα αποθέματα καθαρού νερού.
  • Ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε την Τετάρτη σε «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».
  • Οι ΗΠΑ επέτρεψαν στο μη απαραίτητο προσωπικό και στις οικογένειές τους να εγκαταλείψουν την πρεσβεία τους κοντά στη Βηρυτό χθες Τρίτη και ενίσχυσε την ταξιδιωτική του σύσταση για τον Λίβανο στο υψηλότερο διαθέσιμο επίπεδο τέσσερα, συστήνοντας στους Αμερικανούς να αποφύγουν τη χώρα.
09:39

Ναμπλούς: Επίθεση Παλαιστινίων στον Τάφο του Ιωσήφ

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι επιχείρησαν σήμερα το πρωί να βεβηλώσουν τον θεωρούμενο από τους Ισραηλινούς ως Τάφος του Ιωσήφ, στα περίχωρα της πόλης Ναμπλούς, της Δυτικής Οχθης.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, τους διαμαρτυρόμενους Παλαιστινίους, που στρέφονται και κατά του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, απώθησαν οι δυνάμεις της Παλαιστινιακής Αρχής.

Το μνημείο θεωρείται ότι συνιστά τον τάφο ενός από τους 12 γιους του Ιακώβ, ενώ κατά τους μουσουλμάνους αποτελεί τάφο ενός μΜουσουλμάνου κληρικού που πέθανε τον 18ο αιώνα.

09:33

Δεν θα μεταβεί στο Ισραήλ ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ματαιώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, για λόγους ασφαλείας, η επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει άυριο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Ισραήλ.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, τα νέα δεδομένα για την ασφάλεια στο Ισραήλ οδήγησαν σε αναθεώρηση προηγούμενου σχεδιασμού.

09:28

Σολτς: Αναγκαία μια διεξοδική έρευνα για την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας

Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε έντρομος από τις εικόνες μετά την έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Αλι, λέγοντας ότι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν αθώοι πολίτες.

Ο ίδιος είπε μάλιστα ότι είναι αναγκαία μια διεξοδική έρευνα για το περιστατικό.

09:26

Παλαιστίνιος αξιωματούχος: Το Ισραήλ είχε προβεί σε προειδοποίηση πριν από το πλήγμα στο νοσοκομείο

Ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος στην Ιαπωνία δήλωσε ότι το Ισραήλ προέβη σε προειδοποιητικά τηλεφωνήματα πριν από την έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Αλι.

Ο ίδιος δήλωσε πως ο απολογισμός των νεκρών από την έκρηξη ανέρχεται σε 500, αλλά είναι πιθανό να αυξηθεί.

Τόνισε μάλιστα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να υπογραμμίσει με έντονο τρόπο την ανάγκη για τερματισμό του πολέμου, προσθέτοντας ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να σταματήσει να προστατεύει το Ισραήλ.

Πηγή: Reuters

09:15

Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη για το πλήγμα στη Γάζα 

Οργισμένες διαδηλώσεις ξέσπασαν, εκτός από την Τουρκία, και σε Λίβανο, Ιράν, Ιορδανία, Ιράκ, αλλά και πόλεις της Δυτικής Οχθης.

09:15

Ισραήλ: Κάνει λόγο για παροχή βοήθειας στη νότια Γάζα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι θα διατεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους που θα εκκενώσουν στη νότια Γάζα, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το εάν και το πώς θα εισέλθει τέτοια βοήθεια στον θύλακο.

«Το Aλ Μαουάσι είναι το μέρος όπου θα παρέχεται διεθνής #Ανθρωπιστική Βοήθεια όπως απαιτείται», αναφέρεται σε ανάρτηση.

Παραμένει ασαφές εάν έχει επιτραπεί βοήθεια στη Γάζα, καθώς καμία ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή δεν έχει εισέλθει στη Λωρίδα από τότε που το Ισραήλ διέκοψε την πρόσβαση της περιοχής σε νερό, ρεύμα και καύσιμα επιβάλλοντας πολιορκία μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεν μπόρεσε να απαντήσει σε δημοσιογράφο του Reuters όταν ρωτήθηκε εάν επιτρεπόταν βοήθεια και αν ναι, πότε και πού.

Πηγή: Al Jazeera

09:02

Τι αναφέρει η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ για τις επιθέσεις στη Γάζα

Σήμερα το πρωί η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε δεκάδες «στρατιωτικούς στόχους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», ενώ ανακοίνωσε την εξουδετέρωση δύο ακόμη μελών της Χαμάς.

Σε ένα tweet κατονομάζει τους δύο άνδρες, τον Μουχάμαντ Αλουάντια, περιγράφοντάς τον ως τον διοικητή του αντιαρματικού συστήματος της Ταξιαρχίας της Χαμάς στην πόλη της Χαμάς στη Γάζα, και τον Ακράμ Χιγιάζ, έμπορο όπλων και διαχειριστή «χρημάτων για τρομοκρατικούς σκοπούς».

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία λέει επίσης ότι κατά το προηγούμενο 24ωρο επιτέθηκε, μεταξύ άλλων, σε «επιχειρησιακά στρατηγεία», «θέσεις εκτόξευσης πυραύλων και αντιαρματικών πυρών», καθώς και στις λεγόμενες «τρομοκρατικές υποδομές».

08:51

Βίντεο από την εκκένωση του αεροπλάνου του Σολτς στο Τελ Αβίβ 

Ο καγκελάριος Oλαφ Σολτς και η αντιπροσωπεία του υποχρεώθηκαν το βράδυ της Τρίτης να αποβιβαστούν από το γερμανικό κυβερνητικό αεροσκάφος λίγο πριν από την αναχώρησή τους από το Τελ Αβίβ με προορισμό το Κάιρο, όταν ήχησε συναγερμός για βομβαρδισμούς στην περιοχή τους αεροδρομίου.

Ο κ. Σολτς επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο και οδηγήθηκε σε ασφαλές σημείο, ενώ οι υπόλοιποι επιβάτες ακολούθησαν τις οδηγίες των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και ξάπλωσαν στο έδαφος, δίπλα στο αεροπλάνο, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο: 

08:49

Υψηλό τεσσάρων εβδομάδων στην τιμή του χρυσού 

Οι τιμές του χρυσού εκτοξεύθηκαν σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, καθώς η ανησυχία για τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή αύξησε τη ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

08:41

Ιορδανία: Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μία Σύνοδο που θα πετύχει τους αναγκαίους στόχους

Αφού η Ιορδανία ακύρωσε μια προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας, μετά την έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν αλ Σαφάντι δήλωσε σήμερα Τετάρτη τα εξής:

«Η Ιορδανία θα συνεχίσει να εργάζεται με όλους, ώστε όταν πραγματοποιηθεί αυτή η Σύνοδος Κορυφής, να μπορέσει να επιτύχει αυτό που απαιτείται από αυτήν, δηλαδή να σταματήσει ο πόλεμος, να παραδοθεί ανθρωπιστική υποστήριξη στον λαό της Γάζας και να μπει ένα τέλος σε αυτή την κρίση».

08:37

BBC: Οι οιωνοί για την επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότεροι

Στο μεταξύ, το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι έχουν επιδοθεί σε νέο «πόλεμο» δηλώσεων σχετικά με όσα συνέβησαν χθες το βράδυ στο νοσοκομείο Αλ Αλι στη Γάζα.

08:35

Ρωσία: Το Ισραήλ να παράσχει αποδείξεις για το ότι δεν έπληξε το νοσοκομείο 

Σοκαριστικό έγκλημα χαρακτήρισε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας την επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων αμάχων, προσθέτοντας πως το Ισραήλ πρέπει να παράσχει δορυφορικές εικόνες για να αποδείξει πως δεν εμπλέκεται στην επίθεση.  

08:32

Economist: Σε 90' φτάνει στο Τελ Αβίβ ο Μπάιντεν 

Ο ανταποκριτής Μέσης Ανατολής του Economist, Γγκρεγκ Κάρλστρομ, μεταδίδει πως ο Μπάιντεν αναμένεται να προσγειωθεί στο Τελ Αβίβ σε 90 λεπτά από τώρα. 

08:26

Μαζικές διαδηλώσεις στη Μέση Ανατολή μετά το πολύνεκρο πλήγμα στη Γάζα

Επεισόδια στη Βηρυτό - Φωτ.: REUTERS/Zohra Bensemra.

Διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων έξω από το ισραηλινό προξενείο της Κωνσταντινούπολης - Φωτ.: REUTERS/Dilara Senkaya.

Κωνσταντινούπολη - Φωτ.: REUTERS/Dilara Senkaya.

Νυχτερινή διαδήλωση στη Βαγδάτη - Φωτ.: REUTERS/Ahmed Saad.

 

08:17

Ρωσία: Η επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας είναι έγκλημα και πράξη αποκτήνωσης

Η Ρωσία ταξινομεί το πλήγμα στο νοσοκομείο της Γάζας ως έγκλημα και «πράξη αποκτήνωσης», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ria, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ πρόσθεσε μάλιστα ότι το Ισραήλ θα πρέπει να κοινοποιήσει φωτογραφίες από δορυφόρο προκειμένου να αποδείξει ότι δεν βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Τέλος, το ρωσικό υπουργείο αναφέρει ότι η πιο πρόσφατη κλιμάκωση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση αποτελεί παγκόσμια καταστροφή.

08:13

Η Μαυριτανία κηρύσσει 3ήμερο εθνικό πένθος μετά την επίθεση στο νοσοκομείο

Η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας κήρυξε χθες Τρίτη τριήμερο εθνικό πένθος μετά το πολύνεκρο πλήγμα σε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα φροντίσει να σταματήσει «αμέσως» αυτή που χαρακτήρισε «γενοκτονία» των Παλαιστινίων.

08:10

Εικόνες από την εφιαλτική νύχτα στο νοσοκομείο Αλ Αλι στη Γάζα

REUTERS/Reuters TV REFILE

 

REUTERS/Reuters TV REFILE

 

REUTERS/Mohammed Al-Masri

 

08:05

ΗΠΑ: Το χαμηλά ιστάμενο προσωπικό της πρεσβείας να εγκαταλείψει τον Λίβανο 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέτρεψαν στο μη απαραίτητο προσωπικό και τις οικογένειές τους να εγκαταλείψουν την πρεσβεία τους κοντά στη Βηρυτό χθες Τρίτη, επικαλούμενες την απρόβλεπτη κατάσταση ασφαλείας στο Λίβανο λόγω του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενίσχυσε επίσης την ταξιδιωτική του σύσταση για τον Λίβανο από το επίπεδο τρία, που είχε εκδοθεί τον Ιούλιο, στο υψηλότερο διαθέσιμο επίπεδο τέσσερα, συστήνοντας στους Αμερικανούς να αποφύγουν τη χώρα.

08:03

IDF: Οι κάτοικοι στην πόλη της Γάζας να μετακινηθούν νότια

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε σήμερα τους κατοίκους στην πόλη της Γάζας να μετακινηθούν προς τα νότια, λέγοντας σε μια νέα προειδοποίηση εκκένωσης ότι υπάρχει μια «ανθρωπιστική ζώνη» με διαθέσιμη βοήθεια στο Aλ-Μαουάσι, 28 χιλιόμετρα (17 μίλια) νότια κατά μήκος της ακτής του παλαιστινιακού θυλάκου.

«Οι IDF καλούν τους κατοίκους της πόλης της Γάζας να εκκενώσουν προς τα νότια για την προστασία τους», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

07:59

Σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς μετά την έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Αλι στην πόλη της Γάζας. Η Χαμάς είπε ότι ο ισραηλινός στρατός ευθύνεται για την επίθεση. Το Ισραήλ με τη σειρά του κατηγόρησε την παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, μια ένοπλη ομάδα που εδρεύει στη Γάζα.
  • Διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, ενώ πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες έχουν καταδικάσει την έκρηξη, με αρκετούς να ζητούν κατάπαυση του πυρός.
  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να προσγειωθεί στο Ισραήλ σε λίγες ώρες, αλλά η προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής στην Ιορδανία με Αραβες ηγέτες ακυρώθηκε μετά τη βομβιστική επίθεση στο νοσοκομείο.
  • Καθώς η ανθρωπιστική κρίση συνεχίζει να βαθαίνει στη Γάζα, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι «πλησιάζουν σε ένα πλαίσιο ώστε να εισέλθει βοήθεια στη Γάζα από την Αίγυπτο». Το πέρασμα της Ράφα στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο -η μόνη είσοδος στη Γάζα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ- παραμένει κλειστό.
  • Το Reuters αναφέρει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα αποφασίσει σήμερα σχετικά με ψήφισμα που συνέταξε η Βραζιλία και ζητά «ανθρωπιστικές παύσεις» των συγκρούσεων για να επιτραπεί η πρόσβαση της βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
07:54

Γκουτέρες: Οι επιθέσεις της Χαμάς δεν δικαιολογούν μια «συλλογική τιμωρία»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου «δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων».

07:51

ΟΗΕ: Οι άμαχοι δεν είναι στόχοι

«Τα σχολεία δεν είναι στόχοι, 

Τα νοσοκομεία δεν είναι στόχοι, 

Τα παιδιά δεν είναι στόχοι, 

Οι άμαχοι δεν είναι στόχοι,

Οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες δεν είναι στόχοι», αναφέρει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο ΟΗΕ.

07:50

Τουλάχιστον 304 Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί από την αρχή του πολέμου

Ο ισραηλινός στρατός ταυτοποίησε ακόμη δύο στρατιώτες που σκοτώθηκαν από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των στρατιωτικών απωλειών του Ισραήλ σε 304.

 

07:46

Διεθνείς αναταράξεις μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου

Πολλά νοσοκομεία στη Γάζα έχουν γίνει καταφύγια για εκατοντάδες ανθρώπους που ελπίζουν να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς.

 

07:45

Μ. Αμπάς για νοσοκομείο Γάζας: Αυτή η «ειδεχθής σφαγή» δεν μπορεί να γίνει ανεκτή

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής θεωρεί ότι οι συνομιλίες για οτιδήποτε άλλο πέρα από τον τερματισμό του πολέμου είναι απαράδεκτες.

 

07:43

Λουτρό αίματος με απρόβλεπτες συνέπειες στη Γάζα

Ανείπωτη ανθρωπιστική καταστροφή και νέο κύκλο κλιμάκωσης, με άγνωστες ακόμη διαστάσεις, προκάλεσε ο βομβαρδισμός νοσοκομείου στην πόλη της Γάζας.

MHT