Οταν η Χεζμπολάχ σκορπούσε τον τρόμο στους Εβραίους της Αργεντινής

Οταν η Χεζμπολάχ σκορπούσε τον τρόμο στους Εβραίους της Αργεντινής

O εισαγγελέας της τρομοκρατικής επίθεσης του 1994 Αλμπέρτο Νισμάν είχε χάσει τη ζωή του υπό μυστηριώδεις συνθήκες

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην ώρα που οι αρχές σε όλο τον κόσμο είναι σε επαγρύπνηση για τις απειλές εναντίον εβραϊκών ιδρυμάτων και συναγωγών, η Αργεντινή βρίσκεται σε συναγερμό υπό τον φόβο επανάληψης των επιθέσεων του 1992 και του 1994. Ειρήσθω εν παρόδω, σήμερα οι πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ στη χώρα της Λατινικής Αμερικής τέθηκαν υπό αυξημένα μέτρα ασφαλείας ύστερα από απειλητικά τηλεφωνήματα.

Το 1992 και το 1994, δύο βόμβες έφεραν σημαντικά πλήγματα στην εβραϊκή κοινότητα της Αργεντινής και σηματοδότησαν «την άφιξη» της τρομοκρατίας από τη Μέση Ανατολή στη Νότια Αμερική.

Η ισραηλινή πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Αργεντινής ήταν ο τόπος της πρώτης επίθεσης. Ενα παγιδευμένο αυτοκίνητο με εκρηκτικά εξερράγη στις 17 Μαρτίου 1992. Σκοτώθηκαν 29 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν περισσότεροι από 250. Μεταξύ των θυμάτων ήταν Ισραηλινοί διπλωμάτες, παιδιά, κληρικοί από μια εκκλησία που βρισκόταν απέναντι και άλλοι περαστικοί. 

Στις 18 Ιουλίου 1994, ένα φορτηγάκι γεμάτο με εκρηκτικά έπεσε πάνω στην Ενωση Ισραηλιτών Αργεντινής (AMIA) στο Μπουένος Αιρες, όποτε 85 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 300 τραυματίσθηκαν, στην πιο θανατηφόρα επίθεση που έγινε ποτέ στη χώρα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι δράστες εισήλθαν στην Αργεντινή από τα κοινά σύνορα της Αργεντινής, της Παραγουάης και της Βραζιλίας. Με βάση τις έρευνες του εβραϊκής καταγωγής Αργεντινού εισαγγελέα Αλμπέρτο Νισμάν, έξι Ιρανοί και ένας Λιβανέζος βρέθηκαν στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων της Ιντερπόλ από το 2007.

Οι προσπάθειες του Nισμάν να ασκήσει δίωξη κατά πέντε Ιρανών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο Μοχσε Ρεζαεί, πρώην επικεφαλής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, και ο πρώην πρόεδρος Ακμπάρ Ραφσατζανί διακόπηκαν όταν η κυβέρνηση Κίρχνερ υπέγραψε συμφωνία με το Ιράν το 2013 για τη σύσταση κοινής επιτροπής με έδρα την Τεχεράνη για τη διερεύνηση των επιθέσεων.

Το 2015, ο Νισμάν βρέθηκε νεκρός κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στο διαμέρισμά του, λίγες ώρες πριν παρουσιάσει στοιχεία εναντίον της τότε προέδρου και νυν αντιπροέδρου Κριστίνα Κίρχνερ για συγκάλυψη της εμπλοκής του Ιράν στη βομβιστική επίθεση. 

Με πληροφορίες από NBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT