Αμερικανοί αξιωματούχοι: Η «Ισλαμική Τζιχάντ» χτύπησε το νοσοκομείο της Γάζας

Αμερικανοί αξιωματούχοι: Η «Ισλαμική Τζιχάντ» χτύπησε το νοσοκομείο της Γάζας

Η εφημερίδα «Wall Street Journal» επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους του υπουργείου Αμυνας

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συλλέξει πληροφορίες «υψηλής εμπιστοσύνης» που δείχνουν ότι το πολύνεκρο χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας χθες προκλήθηκε από την οργάνωση «Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ», δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, ενισχύοντας τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι δεν ευθύνεται για την έκρηξη.

Η εν λόγω αμερικανική εκτίμηση για το χτύπημα βασίστηκε, σύμφωνα με αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, σε υποκλοπές επικοινωνιών και άλλες πληροφορίες που συνέλεξαν οι ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι τόσο οι παλαιστινιακές αρχές όσο και σειρά αραβικών χωρών κατηγορούν ευθέως το Ισραήλ για το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας, αναφέροντας ότι επρόκειτο για ισραηλινό βομβαρδισμό.

«Η τρέχουσα εκτίμησή μας, με βάση την ανάλυση των εναέριων εικόνων, των υποκλοπών και των open source πληροφοριών, είναι ότι το Ισραήλ δεν ευθύνεται για την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Αντριέν Γουάτσον, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να συλλέγουν πληροφορίες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι το Ισραήλ μοιράστηκε με τις ΗΠΑ τη δική του ανεξάρτητη αξιολόγηση των μυστικών υπηρεσιών για το χτύπημα, λίγο πριν ο Μπάιντεν αναχωρήσει για το Ισραήλ. 

Φωτογραφίες και βίντεο που ελήφθησαν από το σημείο της έκρηξης δείχνουν έναν ρηχό κρατήρα που, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές open source πληροφοριών, δεν συνάδει με τις ζημιές που θα προκαλούσε μια αεροπορική επιδρομή ή με τον ισχυρισμό ότι περίπου 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Με βάση τους αναλυτές αυτούς, οι εικόνες δείχνουν μια σχετικά μικρή έκρηξη, με απανθρακωμένα αυτοκίνητα και μερικές δεκάδες πτώματα διασκορπισμένα. Τα γύρω κτίρια, συμπεριλαμβανομένης μιας εκκλησίας, δεν φαίνεται να έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

«Δεν έχουμε καμία από τις ενδείξεις μιας αεροπορικής επιδρομής», δήλωσε ο Μάικλ Νάιτς, εμπειρογνώμονας σε θέματα ασφάλειας και στρατιωτικών θεμάτων στο Ινστιτούτο Εγγύς Ανατολής της Ουάσιγκτον. «Αντίθετα, αυτό που έχουμε είναι μια περιοχή που πολύ καθαρά χτυπήθηκε από μια “μπάλα φωτιάς”». Η πιο πιθανή αιτία γι′ αυτό, είπε ο Νάιτς, είναι τα καύσιμα της ρουκέτας, γεγονός που συνάδει με την εξήγηση του ισραηλινού στρατού περί προβλήματος στην εκτόξευση ρουκέτας. 

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT