Βουλή των Αντιπροσώπων: Ούτε σήμερα βγήκε «λευκός καπνός» – Χάος στους Ρεπουμπλικανούς

Βουλή των Αντιπροσώπων: Ούτε σήμερα βγήκε «λευκός καπνός» – Χάος στους Ρεπουμπλικανούς

Υπενθυμίζεται πως η Βουλή των Αντιπροσώπων, στην οποία πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί, βιώνει μια πρωτοφανή παράλυση εδώ και δύο εβδομάδες

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε σήμερα υψώθηκε λευκός καπνός στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, καθώς ο βουλευτής από το Οχάιο και στενός σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ, Τζιμ Τζόρνταν, δεν κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος του Σώματος, στον δεύτερο γύρο μιας κρίσιμης ψηφοφορίας.

Ο Τζόρνταν πάντως επιμένει, θέτοντας εκ νέου υποψηφιότητα, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανόν να καταφέρει κάποια στιγμή να πάρει στα χέρια του το πολυπόθητο σφυράκι του προέδρου.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα την ίδια ώρα, εξετάζει διάφορες λύσεις για να αρθεί το αδιέξοδο. Ένα από τα πιθανά σενάρια είναι να δοθούν προσωρινά πρόσθετες εξουσίες στον Πάτρικ ΜακΧένρι, τον βουλευτή που ασκεί χρέη προέδρου της Βουλής. Η μοναδική αρμοδιότητά του σήμερα είναι να οργανώσει την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του διαδόχου του Κέβιν Μακάρθι, του προέδρου που καθαιρέθηκε από μια χούφτα Ρεπουμπλικάνων συναδέλφων του στις αρχές του μήνα.

Η Βουλή, που ελέγχεται οριακά από την αντιπολίτευση, σε αντίθεση με τη Γερουσία, που βρίσκεται στα χέρια των Δημοκρατικών, έχει πρακτικά παραλύσει από την 3η Οκτωβρίου, όταν καθαιρέθηκε ο πρόεδρος του Σώματος, Κέβιν Μακάρθι, εν μέσω «αδελφοκτόνου» σύγκρουσης στο κόμμα, έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να ασκήσει πολλές από τις εξουσίες της, όπως για παράδειγμα να εγκρίνει μέτρα υποστήριξης για το Ισραήλ ή την Ουκρανία.

Επειτα από πολλά παζαρέματα, ο Τζόρνταν, που πρόσκειται στην πιο συντηρητική πτέρυγα του κόμματος, είναι τώρα ο μοναδικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για το αξίωμα.

 
Συνεχίζεται το αδιέξοδο 

Ωστόσο, ο Τζόρνταν συγκέντρωσε μόνο 199 ψήφους, ενώ χρειαζόταν 217, αφού 22 Ρεπουμπλικανοί –κυρίως μετριοπαθείς που τον κατηγορούν για ακραίες θέσεις– τον καταψήφισαν. Από την πλευρά τους, οι 212 Δημοκρατικοί βουλευτές ψήφισαν για πρόεδρο τον ηγέτη τους, τον Χακίμ Τζέφρις.

Οι κομματικοί αντίπαλοι του Τζόρνταν επισήμαναν ένα αξιοσημείωτο γεγονός: αν και εκλέγεται στο Κογκρέσο από το 2006, δεν έχει καταφέρει ποτέ μέχρι σήμερα να περάσει ούτε μία πρόταση νόμου από όσες προώθησε και θεωρείται ένας από τους λιγότερο παραγωγικούς βουλευτές.

Η διαδικασία μπορεί να κρατήσει ακόμη πολλές ημέρες. Αλλωστε ο Μακάρθι χρειάστηκε 15 γύρους μέχρι να πείσει τελικά τους συναδέλφους του Ρεπουμπλικανούς να τον ψηφίσουν.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT