Απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, «παράθυρο» ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, «παράθυρο» ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ, σηματοδότησε δύο εξελίξεις: την προοπτική να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα προκειμένου να εισέλθει στη νότια Γάζα ανθρωπιστική βοήθεια, και το «άνευ προηγουμένου» πακέτο ενίσχυσης που θα δώσουν οι ΗΠΑ για την άμυνα του Ισραήλ

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία διελκυστίνδα για το ποιος βρίσκεται πίσω από το πλήγμα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί στην πόλη της Γάζας αποδύθηκαν σήμερα το Ισραήλ και η Χαμάς, με φόντο την επίσκεψη Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ, που σηματοδότησε δύο σημαντικές εξελίξεις: την προοπτική να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα προκειμένου να εισέλθει στη νότια Γάζα ανθρωπιστική βοήθεια, και το «άνευ προηγουμένου» πακέτο ενίσχυσης που θα δώσουν οι ΗΠΑ για την άμυνα του Ισραήλ, καθώς επίσης ένα ποσό ύψους 100 εκατ. δολαρίων ως ανθρωπιστική ενίσχυση στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αφού επανέλαβε την αμέριστη στήριξή της χώρας του στο Ισραήλ, δήλωσε ότι η φονική έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας προκλήθηκε από πύραυλο που εκτοξεύτηκε εσφαλμένα από μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ. «Με βάση τις πληροφορίες που είδαμε σήμερα, φαίνεται ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας ρουκέτας που εκτοξεύτηκε από τρομοκρατική ομάδα στη Γάζα», είπε.

Των δηλώσεων Μπάιντεν ακολούθησε το μήνυμα από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με το οποίο, μετά από ανάλυση όλων των διαθέσιμων στοιχείων, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν ευθύνεται ο ισραηλινός στρατός για το πλήγμα στη Γάζα. «Η αξιολόγηση των ΗΠΑ βασίστηκε σε ανάλυση εναέριων εικόνων, υποκλοπών και πληροφοριών ανοιχτού κώδικα», σημειώθηκε.

Η Χαμάς εξαπέλυσε, από την πλευρά της, βολές κατά του Αμερικανού προέδρου, διότι -όπως τόνισε- υιοθέτησε το αφήγημα των Ισραηλινών και, όπως σχολιάζει η οργάνωση, είναι «συνεργός στις σφαγές» που διαπράχθηκαν.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ζητά να διερευνηθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο το χτύπημα στο νοσοκομείο, που σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας κόστισε τη ζωή σε 471 ανθρώπους. Η εκπρόσωπός της στη Γαλλία, Χάλα Αμπού Χασίρα, είπε: «Το παλαιστινιακό κράτος κατέθεσε σήμερα έναν φάκελο στο ΔΠΔ, ζητώντας να διερευνηθεί αυτό το έγκλημα. Χρειάζεται μια διεθνής έρευνα».

Ο στρατός του Ισραήλ επιμένει πως η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ προκάλεσε την έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας, εξαιτίας ρουκέτας που δεν εκτοξεύθηκε σωστά. «Η μόνη τοποθεσία που υπέστη ζημιές ήταν ένας χώρος στάθμευσης έξω από το νοσοκομείο Αλ Αχλί όπου μπορούμε να δούμε σημάδια καύσης».

Ο εκπρόσωπος των IDF τόνισε ότι ένας ισραηλινός πύραυλος θα είχε προκαλέσει μεγαλύτερους «κρατήρες και ζημιές» και επέμεινε ότι ευθύνεται η Ισλαμική Τζιχάντ.

Κατά τα λοιπά, οι εχθροπραξίες δεν υποχώρησαν – οι σειρήνες προειδοποίησης για ρουκέτες ήχησαν πολλές φορές στο νότιο και το κεντρικό Ισραήλ, υπήρξε ανταλλαγή πυρών του στρατού του Ισραήλ με δυνάμεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, ενώ συνεχίστηκαν και τα πυρά προς τη Γάζα.


Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις όπως τις κατέγραψε η «Κ»


Ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο

Η κατάσταση πάντως στη Λωρίδα της Γάζας, όπως διαμηνύουν σειρά οργανώσεων -από τον ΟΗΕ έως τον Ερυθρό Σταυρό- καθίσταται όλο και πιο δύσκολη. Είναι ενδεικτικό ότι τα αποθέματα νερού εξαντλούνται. 

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης Μπάιντεν, έγινε γνωστό ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει στην Αίγυπτο να παραδώσει περιορισμένες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας στη νότια Γάζα. Ωστόσο δεν επιτραπεί αποστολή βοήθειας από το έδαφος του Ισραήλ αν δεν απελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι: «Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει καμία ανθρωπιστική βοήθεια από το έδαφός του προς τη Λωρίδα της Γάζας όσο δεν επιστραφούν οι όμηροι μας», ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου.

Ως εκ τούτου, επίκειται το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα.

Οργή στους δρόμους

Η Τετάρτη σημαδεύτηκε, επίσης, από σειρά διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων στον αραβικό κόσμο, σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ακόμα και στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον.

Επεισόδια σημειώθηκαν σε πολλές χώρες, με τα πιο έντονα να καταγράφονται στη Δυτική Όχθη, στη Βηρυτό και στον Αμμάν της Ιορδανίας.

Αμερικανικό βέτο, κινεζική ενόχληση

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, οι ΗΠΑ έθεσαν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να μπλοκάρουν ένα ψήφισμα που καλούσε το Ισραήλ να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους στη Λωρίδα της Γάζας, να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός και σε άρση της εντολής προς τους άμαχους να εγκαταλείψουν το βόρειο τμήμα του πολιορκημένου θύλακα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο απείχε. Η Κίνα εξέφρασε την απογοήτευση της για τη στάση των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντελ Φατάχ αλ-Σίσι, δήλωσε ότι οι Αιγύπτιοι θα απέρριπταν τον αναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων προς το Σινά, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα μετατρέψει τη χερσόνησο σε βάση επιθέσεων κατά του Ισραήλ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT