Μεσανατολικό: Η Αγκυρα μιλάει για γενοκτονία και θηριωδίες του Ισραήλ

Μεσανατολικό: Η Αγκυρα μιλάει για γενοκτονία και θηριωδίες του Ισραήλ

Ο Ερντογάν εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας έγινε από τον ισραηλινό στρατό – Τριήμερο πένθος στην Τουρκία

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Αγκυρα με τον πιο επίσημο τρόπο αποδέχεται το σενάριο πως το χτύπημα στο νοσοκομείο στη Γάζα είναι έργο του Ισραήλ, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υποστηρίζει ότι «οι προσπάθειές μας να διασφαλίσουμε την ειρήνη διαταράχθηκαν από βήματα όπως η αποστολή αεροπλανοφόρων στην περιοχή, η διακοπή της βοήθειας προς τον παλαιστινιακό λαό και η συνολική τιμωρία του λαού της Γάζας». Ο κ. Ερντογάν μίλησε για «εγκλήματα πολέμου» και «γενοκτονία» και ανέφερε πως «άλλη διάσταση πήρε χθες η σφαγή στη Γάζα με την αποτρόπαια επίθεση στο νοσοκομείο Αλ Αχλι Αράμπ. Καταδικάζω τους δράστες αυτής της επίθεσης, η οποία συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και ισοδυναμεί με γενοκτονία κατά του λαού της Γάζας».

Στην ανακοίνωσή του, που δημοσίευσε στην πλατφόρμα «X», o πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είθε ο θεός να ελεήσει τους 4.000 αδελφούς και αδελφές μας στη Γάζα, κυρίως παιδιά και γυναίκες, που μαρτύρησαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και προσεύχομαι για γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες μας».

O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, σε ομιλία του στην έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των ισλαμικών χωρών ζήτησε τον συνασπισμό των μουσουλμάνων για την ίδρυση και την προστασία του παλαιστινιακού κράτους, τονίζοντας: «Οι μουσουλμανικές χώρες της περιοχής πρέπει να εγγυηθούν την επιβίωση του παλαιστινιακού λαού και να λειτουργήσουν ως εγγυητές της διαρκούς ειρήνης». Ο κ. Φιντάν κατηγόρησε το Ισραήλ για βαναυσότητα και αναφέρθηκε σε αυτό ως «κατοχική δύναμη».

Στην Τουρκία κηρύχθηκε τριήμερο πένθος για τα θύματα της Γάζας, με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚP, Ομέρ Τσελίκ, να μιλάει για «μια από τις πιο προγραμματισμένες σφαγές και βαρβαρότητες της σύγχρονης Ιστορίας».

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα χιλιάδες Τούρκοι πολίτες διαδήλωσαν έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Αγκυρα, αλλά και έξω από το προξενείο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη. Δεκάδες διαδηλωτές, παρά τα μέτρα της αστυνομίας κατάφεραν να περάσουν τα κιγκλιδώματα και εισέβαλαν εντός του προξενείου απειλώνταςνα μπουν στα γραφεία. Ακολούθησαν προσαγωγές πολλών διαδηλωτών.

Παρόμοια εικόνα και στην Αγκυρα, με τους χιλιάδες διαδηλωτές να προσπαθούν να σπάσουν το μπλόκο της αστυνομίας και να ακολουθούν συμπλοκές.

Στα Αδανα, εκατοντάδες Τούρκοι πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το προξενείο των ΗΠΑ, για πολλά λεπτά πετροβολούσαν το κτίριο, ενώ κάποιοι από αυτούς ανέβηκαν στον φράχτη και φώναζαν «ο Θεός είναι μεγάλος».

Διαδηλώσεις υπήρξαν σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως στην Ιορδανία, όπου περίπου 5.000 διαδήλωσαν κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στο Αμάν. Πολλοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες του Τζο Μπάιντεν και του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πάνω στις οποίες είχε γραφτεί στα αραβικά και στα αγγλικά, «εγκληματίες πολέμου» και «συνεργάτες στο έγκλημα».

Διαδηλώσεις έγιναν σε Βηρυτό, Κάιρο, Τύνιδα έξω από τις πρεσβείες του Ισραήλ και πολλών άλλων δυτικών χωρών, με τους συγκεντρωμένους να εκφράζουν την οργή τους για το φονικό χτύπημα στο νοσοκομείο και να φωνάζουν συνθήματα εναντίον του Ισραήλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT