Ακόμη «ακέφαλη» η Βουλή στις ΗΠΑ

Ο Ρεπουμπλικανός Τζιμ Τζόρνταν απέτυχε και στη δεύτερη ψηφοφορία, όπου 22 βουλευτές του κόμματός του τον καταψήφισαν

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O βουλευτής Τζιμ Τζόρνταν, ο σκληρός δεξιός από το Οχάιο, απέτυχε χθες για δεύτερη φορά να κερδίσει την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων ώστε να εκλεγεί νέος πρόεδρος, θέση που μένει υπό διεκδίκηση μετά την αποπομπή του τέως προέδρου Κέβιν Μακάρθι. Ο Τζόρνταν ήταν ο προτεινόμενος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τη θέση, όμως δεν κατάφερε να εκλεγεί, καθώς 22 βουλευτές του κόμματός του ψήφισαν τελικά εναντίον του. Το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη (ώρα Ελλάδας) η υποψηφιότητά του είχε τεθεί ξανά στην κρίση των βουλευτών και τότε 20 Ρεπουμπλικανοί τού είχαν «γυρίσει την πλάτη».

Τέσσερις από τους βουλευτές του κόμματός του οι οποίοι τον στήριξαν στην πρώτη ψηφοφορία, ψήφισαν χθες εις βάρος του, ενώ κατάφερε να πείσει μόνο δύο βουλευτές των Ρεπουμπλικανών που αρχικά τον είχαν καταψηφίσει: τον Ντάουγκ Λαμάλφα από την Καλιφόρνια και τη Βικτόρια Σπαρτζ από την Ιντιάνα. Ολοι οι βουλευτές ψήφισαν φανερά, καλούμενοι με τα επίθετά τους.

«Και τώρα τι;» αναρωτιούνται όλο και περισσότεροι βουλευτές καθώς η κάτω Βουλή παραμένει «ακέφαλη» και όλο και περισσότεροι παρατηρητές σχολιάζουν πως η σύγχυση στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αρχίζει να το καθιστά μη λειτουργικό. Μετά την ανακοίνωση των αρνητικών αποτελεσμάτων, ο Τζιμ Τζόρνταν δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στην επόμενη ψηφοφορία για το «τρίτο υψηλότερο πολιτικό αξίωμα στις ΗΠΑ». Ωστόσο, οι πιθανότητες επιτυχίας του φαίνονται συρρικνωμένες.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί θέλουν να διεξαχθεί ψηφοφορία για την επέκταση των εξουσιών του Πάτρικ Μακχένρι από εκτελούντα τώρα χρέη προέδρου σε πλήρη πρόεδρο της Βουλής. Ο Μακχένρι ανέλαβε τα καθήκοντά του με την ιδιότητα του πρώτου ονόματος σε μία κρυφή λίστα που είχε συντάξει ο Μακάρθι την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, όπως οφείλει κάθε πρόεδρος της Βουλής βάσει των κανονισμών, και η οποία περιλαμβάνει με σειρά προτεραιότητας τα πρόσωπα που θα τον διαδεχθούν σε περίπτωση έκτακτης αποχώρησής του. Ο Τζιμ Τζόρνταν δήλωσε ότι θα ήταν υπέρ της υποβολής αυτού του ψηφίσματος προς εξέταση.

Αυτό θα μπορούσε να είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση, δεδομένου ότι ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Χακίμ Τζέφρις, σημείωσε ότι το κόμμα μπορεί να είναι ανοιχτό στο να υποστηρίξει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, μετά την ψηφοφορία, ο Μακχένρι κάλεσε τη Βουλή σε διακοπή, χωρίς να προσδιορίσει πότε και πώς θα γίνει το επόμενο ψήφισμα.

Υπενθυμίζεται πως το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ελέγχει την κάτω Βουλή με πλειοψηφία 221 εδρών προς 212 των Δημοκρατικών. Αυτό σημαίνει πως για να εκλεγεί πρόεδρος κάποιος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, είναι απαραίτητο να τον στηρίξουν τουλάχιστον 217 βουλευτές, δεδομένου του ότι όλοι οι Δημοκρατικοί θα ψηφίσουν κατά του. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο φανεί ότι οδηγεί σε αδιέξοδο, έχει προταθεί και η «τρίτη λύση» της εκλογής ενός Δημοκρατικού υποψηφίου που θα χαίρει της υποστήριξης μιας σημαντικής μερίδας Ρεπουμπλικανών, κάτι που όμως θα υποχρέωνε σε σημαντικές συνθηκολογήσεις το «Grand Old Party».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT