«Η Χαμάς πιθανώς χρησιμοποίησε βορειοκορεατικά όπλα στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου»

«Η Χαμάς πιθανώς χρησιμοποίησε βορειοκορεατικά όπλα στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου»

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν ειδικοί που μιλούν στο Associated Press και η νοτιοκορεατική στρατιωτική αντικατασκοπεία, αναλύοντας όπλα και βίντεο από την ημέρα της επίθεσης

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εξτρεμιστές της Χαμάς πιθανότατα χρησιμοποίησαν βορειοκορεατικά όπλα κατά τη διάρκεια της συντονισμένης επίθεσής τους στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανάλυση βίντεο και όπλων από ειδικούς, παρότι η Πιονγιάνγκ αρνείται την προμήθεια οπλισμού στην παλαιστινιακή οργάνωση. 

Το βίντεο αναλύθηκε από δύο ειδικούς στον βορειοκορεατικό εξοπλισμό. Και σε συνδυασμό με στοιχεία της νοτιοκορεατικής στρατιωτικής αντικατασκοπείας και ανάλυση από το Associated Press των όπλων που κατασχέθηκαν στα σημεία των επιθέσεων, φαίνεται πως η Χαμάς χρησιμοποίησε τους βορειοκορεατικούς F-7 – φορητούς και επαναχρησιμοποιούμενους εκτοξευτήρες ρουκετών.

Οι εκτοξευτές ρουκετοβόλων χειροβομβίδων, που εκτοξεύουν μία μόνο κεφαλή και μπορούν να ξαναγεμίσουν γρήγορα, αποτελούν πολύτιμο οπλισμό στις συγκρούσεις ομάδων με βαρέα οχήματα. Μοιάζουν με το ευρύτερα γνωστό RPG-7 της σοβιετικής εποχής, με μερικές κομβικές διαφοροποιήσεις. Οι F-7, δε, φέρεται να έχουν χρησιμοποιηθεί σε Συρία, Ιράκ, Λίβανο και Λωρίδα της Γάζας, εξηγεί ο Ν.Ρ. Τζένσεν-Τζόουνς, ειδικός σε θέματα όπλων και διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας Armament Research Services.

«Η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει καιρό παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις και τα όπλα της έχουν καταγραφεί και παλιότερα μεταξύ των απαγορευμένων εξοπλισμών», λέει ο ίδιος στο Associated Press.

Στο παρελθόν η Χαμάς έχει δημοσιεύσει εικόνες από την εκπαίδευση των εξτρεμιστών της που εμφανίζουν έναν εκτοξευτήρα ρουκετών με τη χαρακτηριστική κόκκινη λωρίδα και άλλα σχεδιαστικά στοιχεία που συνάδουν με το F-7, προσθέτει ο Ματ Σρέντερ, ανώτερος ερευνητής της Small Arms Survey, ο οποίος έγραψε έναν οδηγό για τον ελαφρύ οπλισμό της Πιονγιάνγκ.

«Δεν αποτελεί έκπληξη να βλέπουμε βορειοκορεατικά όπλα στη Χαμάς», λέει ο ίδιος. 

Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που κατά καιρούς δημοσιεύει η Χαμάς δείχνουν τους ενόπλους της να χρησιμοποιούν το βορειοκορετικό κατευθυνόμενο αντιαρματικό βλήμα Bulsae, αλλά και το αυτόματο Type 58, μια βορειοκορεατική παραλλαγή του καλάσνικοφ, λέει ο Τζένσεν.

Τι έδειξε η ανάλυση του ΑΡ

Βίντεο της Χαμάς που εξέτασε το Associated Press εμφανίζει έναν ένοπλο με F-7. Τα όπλα που κατέσχεσε ο ισραηλινός στρατός και παρουσιάστηκαν στους δημοσιογράφους επίσης έφεραν πάνω τους την κόκκινη λωρίδα και άλλα σχεδιαστικά στοιχεία που παραπέμπουν σε F-7.

Αλλά και το γενικό επιτελείο της Νότιας Κορέας, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τρίτη, προσδιόρισε συγκεκριμένα το F-7 ως ένα από τα βορειοκορεατικά όπλα που εκτιμά πως χρησιμοποίησε η Χαμάς στην επίθεση. 

Σε σχετική ερώτηση του ΑΡ για την προέλευση και τον κατασκευαστή τον ρουκετοφόρων αυτών, ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να απαντήσει, υποστηρίζοντας πως όσο ο πόλεμος με τη Χαμάς συνεχίζεται, τέτοιου είδους πληροφορίες δεν διατίθενται. 

Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, η Πιονγιάνγκ μέσω του κρατικού πρακτορείου KCNA απέρριψε ως «αβάσιμους και εσφαλμένους», υποκινούμενους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους ισχυρισμούς περί χρήσης των όπλων της από τη Χαμάς. 

Η Βόρεια Κορέα έχει βρεθεί στο στόχαστρο δυτικών επικρίσεων επειδή πιστεύεται πως προμηθεύει πυρομαχικά, βλήματα πυροβολικού και ρουκέτες και τον ρωσικό στρατό, που πολεμά στην Ουκρανία. Οπως υποστήριξε ο Λευκός Οίκος την περασμένη εβδομάδα, η χώρα προσφάτως παρέδωσε πάνω από 1.000 κοντέινερ στρατιωτικού εξοπλισμού στη Ρωσία. 

Πηγή: Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT