Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. συζητούν για τη διαχείριση των επιπτώσεων του πολέμου

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. συζητούν για τη διαχείριση των επιπτώσεων του πολέμου

Η επίθεση με βόμβα σε συναγωγή του Βερολίνου και οι δολοφονίες στο Βέλγιο και στη Γαλλία από άτομα ύποπτα για ισλαμικό εξτρεμισμό αύξησαν την ανησυχία για την ασφάλεια στην Ευρώπη

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. συζητούν πώς θα διαχειριστούν τις επιπτώσεις του πολέμου μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς, μετά την επίθεση με βόμβα σε συναγωγή του Βερολίνου και τις δολοφονίες στο Βέλγιο και τη Γαλλία από άτομα ύποπτα για ισλαμικό εξτρεμισμό.

Αξιωματούχοι των 27 χωρών έχουν εκφράσει ανησυχίες για αύξηση των αντισημιτικών επιθέσεων, ριζοσπαστικοποίηση των νέων στο διαδίκτυο, χρήση κρυπτογραφημένων υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων από εγκληματίες ή εξτρεμιστές. Παράλληλα, υπογραμμίζουν την ανάγκη να επιταχυνθεί η απέλαση ατόμων που ενδέχεται να αποτελούν δημόσιο κίνδυνο.

Ωστόσο, οι εκκλήσεις για βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας προκαλούν και ανησυχία, καθώς οι λύσεις που εξετάζονται θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ελευθερία στις μετακινήσεις, καθώς και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι στην Ευρώπη. Η Ιταλία και η Γερμανία ήδη εισάγουν νέους συνοριακούς ελέγχους.

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Τζοζέπ Μπορέλ, θεωρεί ότι μέρος της λύσης στα προβλήματα ασφάλειας πρέπει να περιλαμβάνει διπλωματική και οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη για να τερματιστεί η πολυετής σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

«Εχουμε μάθει από την Ιστορία ότι οι πιο δύσκολες αποφάσεις λαμβάνονται πάντα όταν βρισκόμαστε στο χείλος της αβύσσου. Πιστεύω ότι εκεί βρισκόμαστε τώρα: στο χείλος της αβύσσου», δήλωσε ο Μπορέλ απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές χθες Τετάρτη.

«Οταν ακούω μουσουλμανικές θρησκευτικές Αρχές να μιλούν τη γλώσσα της διαθρησκευτικής σύγκρουσης και να δηλώνουν ρητά ότι η Ευρώπη είναι μέρος αυτής της σύγκρουσης, αισθάνομαι ότι τα σύννεφα της καταιγίδας πλησιάζουν», ανέφερε.

Πηγή: AP, Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT