Στρατηγός Πετρέους: Μια χερσαία επέμβαση στη Γάζα «ίσως εξελιχθεί χειρότερα από τo Μογκαντίσου»

Στρατηγός Πετρέους: Μια χερσαία επέμβαση στη Γάζα «ίσως εξελιχθεί χειρότερα από τo Μογκαντίσου»

«Δεν κερδίζεις εξεγέρσεις σε ένα ή δύο χρόνια. Ουσιαστικά διαρκούν μια δεκαετία και πλέον, όπως είδαμε στο Ιράκ και το Αφγανιστάν» προειδοποίησε ο έμπειρος στρατηγός, συγκρίνοντας τις συνθήκες στη Γάζα με εκείνες που αντιμετώπισαν οι ΗΠΑ στη Σομαλία το 1993

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να έχει διάρκεια χρόνων και να απαιτήσει τρομακτικές μάχες, προειδοποίησε ο Ντέιβιντ Πετρέους, πρώην διοικητής της CIA και κορυφαίος στρατηγός στους πολέμους Ιράκ και Αφγανιστάν

Μιλώντας στο Politico, ο Πετρέους σημείωσε πως η συνέχιση των πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ με μια χερσαία εισβολή «θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Μογκαντίσου πολύ γρήγορα και σε ακραίο βαθμό».

Ο Πετρέους έκανε ειδική μνεία στο συμβάν του 1993, κατά την αμερικανική παρέμβαση στη Σομαλία, όπου τρία αμερικανικά ελικόπτερα μπλακ χοκ καταρρίφθηκαν, προκαλώντας μια αιματηρή εμπλοκή των αμερικανικών δυνάμεων σε αστικό περιβάλλον στην προσπάθειά τους να περισυλλέξουν τους επιζώντες της κατάρριψης. 

Μια αντίστοιχη πραγματικότητα μπορούν να αντιμετωπίσουν και οι ισραηλινές δυνάμεις εντός εχθρικού εδάφους, αν εμπλακούν χερσαία, προειδοποίησε ο Πετρέους, νυν πρόεδρος του KKR Global Institute και ένας από τους πιο έμπειρους επιτελείς του 21ου αιώνα στα σύγχρονα πεδία μάχης και στον «πόλεμο» πληροφοριών.

«Αν η Χαμάς είναι τόσο δημιουργική στην άμυνα όσο στη φρικώδη, βάρβαρη και αποκρουστική επίθεση, τότε (σ.σ οι Ισραηλινοί) θα βρεθούν αντιμέτωποι με βομβιστές αυτοκτονίας, ενέδρες, σαμποτάζ, ενώ το αστικό περιβάλλον δεν θα μπορούσε να είναι δυσκολότερο», τόνισε ο ίδιος. 

Ο Πετρέους εξήγησε πως η προσωπική του εμπειρία στη διοίκηση στρατών που συμμετείχαν σε εκστρατείες βίαιων καταστολών, θα πρέπει να αξιοποιηθεί ως προειδοποίηση από τις IDF, στην περίπτωση που αποφασίσουν να προχωρήσουν στη φάση της χερσαίας εισβολής. 

«Μου είναι δύσκολο να διανοηθώ ένα δυσκολότερο πεδίο από το συγκεκριμένο, μιλώντας ως επικεφαλής δυνάμεων σε πλήθος μεγάλων αστικών επιχειρήσεων», προειδοποίησε ο Πετρέους. «Δεν κερδίζεις εξεγέρσεις σε ένα ή δύο χρόνια. Ουσιαστικά διαρκούν μια δεκαετία και πλέον, όπως είδαμε στο Ιράκ και το Αφγανιστάν» κατέληξε. 

Ο πρώην αξιωματούχος του στρατού σημείωσε πως το Ισραήλ, μόλις θεωρήσει ότι η μάχη κατά της Χαμάς έχει κερδηθεί, χρειάζεται ένα σχέδιο για την αποκατάσταση των βασικών υπηρεσιών, την ανοικοδόμηση της Γάζας και τη στήριξη της διακυβέρνησης στην περιοχή. 

Πηγή: Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT