Νέα δημοπρασία για ένα από τα σπανιότερα μπουκάλια ουίσκι στον κόσμο

Νέα δημοπρασία για ένα από τα σπανιότερα μπουκάλια ουίσκι στον κόσμο

Μόλις 24 φιάλες από το ουίσκι αυτό, που εμφιαλώθηκε το 1986, παρήχθησαν από το Macallan, ένα από τα γνωστότερα αποστακτήρια ουίσκι του Σπέισαϊντ στη Σκωτία

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεωρείται το πιο πολυπόθητο ουίσκι –χαρακτηριστικά αναφέρεται ως «ιερό δισκοπότηρο»– και η κορωνίδα τους είδους για τους πλούσιους συλλέκτες, οι οποίοι αναμένεται να κονταροχτυπηθούν, εκτινάσσοντας την τιμή του ξανά, αρκετά πάνω από το ένα εκατ. ευρώ.

Το Adami 1926 είναι η παλαιότερη εσοδεία του ουίσκι Macallan που έχει παραχθεί ποτέ, η οποία εμφιαλώθηκε έπειτα από ωρίμανση σε βαρέλια sherry για έξι δεκαετίες. Το μπουκάλι που δημοπρατείται εκτιμάται ότι θα πωληθεί ανάμεσα στις 900 χιλιάδες ευρώ και 1,3 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι ένα μόνο σφηνάκι των 25ml κοστίζει πάνω από 30.000 ευρώ.

Μόλις 24 φιάλες από το ουίσκι αυτό, που εμφιαλώθηκε το 1986, παρήχθησαν από το Macallan, ένα από τα γνωστότερα αποστακτήρια ουίσκι του Σπέισαϊντ στη Σκωτία.

Το αποστακτήριο Macallan παρήγγειλε στον Ιταλό καλλιτέχνη Αντάμι και στον Πίτερ Μπλέικ, γνωστό επειδή είχε συμμετάσχει στον σχεδιασμό του εξώφυλλου του άλμπουμ των Μπητλς «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band», να σχεδιάσουν ετικέτες για 12 φιάλες ο καθένας.

Δεν είναι γνωστό πόσες από τις ετικέτες που σχεδίασε ο Αντάμι εξακολουθούν να υπάρχουν. Μία από τις φιάλες αυτές λέγεται ότι καταστράφηκε σε σεισμό το 2011 στην Ιαπωνία και πιστεύεται πως τουλάχιστον μία έχει ανοιχθεί και το περιεχόμενό της καταναλωθεί.

Την πρώτη φορά που βγήκε σε δημοπρασία το 1987 στη Νέα Υόρκη, το εν λόγω ουίσκι έκανε ρεκόρ Guinness ως το πιο ακριβό οινοπνευματώδες, στην τιμή των 5.000 λιρών. Εκτοτε η τιμή του γνωρίζει αστρονομική αύξηση. Το 2018, πωλήθηκαν πέντε μπουκάλια, σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ τρεις φορές.

«Το Macallan 1926 είναι το μοναδικό ουίσκι που κάθε οίκος θέλει να πουλήσει και κάθε συλλέκτης θέλει να αποκτήσει», δήλωσε ο Τζον Φόολ, επικεφαλής των αλκοολούχων ποτών του Sotheby’s. «Είμαι εξαιρετικά ενθουσιασμένος που φέρνω ένα μπουκάλι σε δημοπρασία του Sotheby’s».

Με πληροφορίες από Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT