Δημοσιογραφικό και ακαδημαϊκό ελληνοτουρκικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη

Δημοσιογραφικό και ακαδημαϊκό ελληνοτουρκικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη

Με τη συμμετοχή διευθυντών μέσων ενημέρωσης, δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών των δυο χωρών

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τρόπος συνεργασίας των μέσων ενημέρωσης αλλά και των πανεπιστημίων στο σύγχρονο περιβάλλον συζητήθηκε στο δημοσιογραφικό και ακαδημαϊκό ελληνοτουρκικό φόρουμ, που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Το φόρουμ έλαβε χώρα υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ερευνών Τουρκίας και του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδας με τη συμμετοχή διευθυντών μέσων ενημέρωσης, δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών των δυο χωρών.

Ο διευθυντής της Καθημερινής, Αλέξης Παπαχελάς, αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν συμβεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα τελευταία 20 χρόνια και τόνισε τον ρόλο που παίζουν πολλές φορές τα κοινωνικά δίκτυα στην πληροφόρηση αλλά και στην παραπληροφόρηση των ανθρώπων. Ο κ. Παπαχελάς εξέφρασε την ιδέα της ανταλλαγής των νέων δημοσιογράφων μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μέσων ενημέρωσης και της ύπαρξης «ανοιχτών γραμμών» μεταξύ διευθυντών και άλλων στελεχών.

Ο διευθυντής της Καθημερινής τόνισε πως η τουρκική πλευρά πρέπει να καταλάβει τους λόγους που οι Ελληνες βλέπουν την Τουρκία ως απειλή και εξέφρασε την ανάγκη τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να φιλοξενούν περισσότερες απόψεις Ελλήνων ακαδημαϊκών και πολιτικών καθώς ήδη τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης το κάνουν αυτό εδώ και πολλά χρόνια με Τούρκους ακαδημαϊκούς και πολιτικούς.

Δημοσιογραφικό και ακαδημαϊκό ελληνοτουρκικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη-1

Ο διευθυντής σύνταξης του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου TRT World, Μπορά Μπαϊρακτάρ μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας των μέσων ενημέρωσης και εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη μεγάλη αλλαγή που έχει συντελεσθεί στην ενημέρωση λόγω
των κοινωνικών δικτύων αλλά και των «αυτοαποκαλούμενων δημοσιογράφων». Οπως ανέφερε, οι εν λόγω «δημοσιογράφοι» το μόνο που κάνουν είναι να «αρπάζουν» ειδήσεις από τα μέσα ενημέρωσης και να τα αναδημοσιεύουν σαν δικά τους. Ο κ. Μπαϊρακτάρ ανέφερε πως μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν υπάρχουν μόνο αρνητικά νέα και θα πρέπει να υπάρξει εστίαση στη θετική ατζέντα, όπως ο αθλητισμός, η γαστρονομία κ.τ.λ.

O γενικός διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείο Ειδήσεων, Αιμίλιος Περδικάρης, εξέφρασε την αναγκαιότητα της ύπαρξης των ισχυρών μέσων ενημέρωσης στην εποχή των κοινωνικών δικτύων. Τόνισε την ανάγκη της συνεργασίας των πρακτορείων ειδήσεων σε διμερές επίπεδο αλλά και στα Βαλκάνια. Ανέφερε πως στο «Χ» είναι ανώνυμη η πληροφόρηση αλλά πολλές φορές υπάρχει ανάγκη της δημοσιογραφικής εργασίας και στα πρακτορεία θα πρέπει να υπάρχουν ειδήσεις, όχι σχόλια. Ο ίδιος τόνισε πως υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας σε θέματα χαμηλής ατζέντας όπως η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του κρατικού πρακτορείου Ανατολή, Γιουσούφ Οζχάν, ανέφερε την ανάγκη της συνεργασίας των πρακτορείων ειδήσεων καθώς τα τελευταία χρόνια στα μέσα ενημέρωσης μειώνεται ο αριθμός των δημοσιογράφων και προέβλεψε πως ο ρόλος των πρακτορείων ειδήσεων θα αυξηθεί όλο και περισσότερο.

Δημοσιογραφικό και ακαδημαϊκό ελληνοτουρκικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη-2

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Φίλης, μίλησε για την ανάγκη να υπάρχουν περισσότερες συνεργασίες και ανταλλαγές μεταξύ ακαδημαϊκών και φοιτητών των δυο χωρών. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη οι ακαδημαϊκοί να σπάνε τα ταμπού και τα στερεότυπα μαζί με τους φοιτητές.

Ο πρόεδρος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Γαλατάσαραϊ, καθηγητής Ενίς Τούλτσα, υποστήριξε πως οι ακαδημαϊκοί των δυο χωρών θα πρέπει να συμβάλουν στην ελληνοτουρκική προσέγγιση με την εκπαίδευση των νέων, με τις δραστηριότητες και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ καθηγητών όπως είχε συμβεί μετά τον σεισμό του 1999.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής Οικονομίας των Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ερευνήτρια στο ΕΛΙΑΜΕΠ, Παναγιώτα Μανώλη, εξέφρασε την άποψη πως οι ακαδημαϊκοί δεν είναι αυτοί που δημιουργούν την πολιτική αλλά ακολουθούν τα γεγονότα τα οποία αποφασίζουν οι πολιτικοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT