Ευρωκοινοβούλιο: Ζητά «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών στη Γάζα

Ευρωκοινοβούλιο: Ζητά «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών στη Γάζα

Η Κομισιόν πάντως έχει ήδη υποσχεθεί τον τριπλασιασμό της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα ενώ αυτή θα δοθεί μέσω ειδικής «αερογέφυρας» με πτήσεις προς την Αίγυπτο

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνεται η πίεση στην Ευρωπαϊκή Ενωση να βρει «πρακτικές» λύσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε νωρίτερα ψήφισμα ζητώντας «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών.

Το ψήφισμα, που δεν έχει νομική ισχύ, έρχεται την ώρα που οι ΗΠΑ «μπλόκαραν» παρόμοιο κείμενο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε «ανθρωπιστική παύση», προκειμένου να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Ωστόσο, οι πρέσβεις αραβικών χωρών καταδίκασαν την έλλειψη αποφασιστικής δράσης εκ μέρους της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την κήρυξη εκεχειρίας.

«Ζητώ περισσότερα. Ζητώ από την Ε.Ε. να χρησιμοποιήσει άμεσα όλα τα μέσα που διαθέτει προκειμένου να αυξηθεί η πίεση στο Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον πολιτών, γυναικών και παιδιών στη Γάζα», δήλωσε ο Αμπντερλαρίμ Αλφάρα, πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ε.Ε. «Η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη δεν έχουν απλώς ηθική υποχρέωση αλλά και την ευθύνη να έχουν συνέπεια στην εφαρμογή των θεμελιωδών αρχών της Ενωσης», προσέθεσε.

Η Κομισιόν πάντως έχει ήδη υποσχεθεί τον τριπλασιασμό της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα ενώ αυτή θα δοθεί μέσω ειδικής «αερογέφυρας» με πτήσεις προς την Αίγυπτο. Για τον λόγο αυτό άλλωστε η διεθνής κοινότητα έχει ζητήσει από την Αίγυπτο να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους προκειμένου να σταλεί η βοήθεια.

Ο πρέσβης της Αιγύπτου στην Ε.Ε. δήλωσε σήμερα ότι η πληροφορία ότι η Αίγυπτος αρνείται να ανοίξει διάδρομο προς τη Γάζα δεν είναι αληθής. «Δεν την κλείσαμε ποτέ, και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό», τόνισε ο πρέσβης Μπαντρ Αμπντελάτι. «Σας διαβεβαιώνω ότι το πέρασμα δεν έκλεισε ποτέ από την αιγυπτιακή πλευρά. Το πρόβλημα είναι ότι η άλλη πλευρά μας έχει βομβαρδίσει τέσσερις φορές», σημείωσε.

Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για να διαπιστωθεί αν το τραγικό χτύπημα στο νοσοκομείο στη Γάζα, όπου σκοτώθηκαν εκατοντάδες, ήταν εσκεμμένη επίθεση και έγκλημα πολέμου, καθώς και αν αυτό αποδειχθεί, τη λογοδοσία των υπευθύνων.

Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε με 500 ψήφους υπέρ, 21 κατά και 24 αποχές, καταδικάζει απερίφραστα τις βάναυσες επιθέσεις, εκφράζει την υποστήριξη στο Ισραήλ και τον λαό του και υπογραμμίζει «ότι η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί». Ζητεί επίσης την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που έχουν απαχθεί από τη Χαμάς και αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα «όπως κατοχυρώνεται και περιορίζεται από το διεθνές δίκαιο». Ολες οι ενέργειες του Ισραήλ πρέπει να συμμορφώνονται αυστηρά με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, αναφέρει το κείμενο. Το Κοινοβούλιο τονίζει επίσης ότι τόσο οι επιθέσεις της Χαμάς όσο και η ισραηλινή αντίδραση κινδυνεύουν να ενισχύσουν έναν κύκλο βίας στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT