Bουλή των Αντιπροσώπων: Αποσύρεται από τη διεκδίκηση της προεδρίας ο Τζόρνταν και στηρίζει τον ΜακΧένρι

Bουλή των Αντιπροσώπων: Αποσύρεται από τη διεκδίκηση της προεδρίας ο Τζόρνταν και στηρίζει τον ΜακΧένρι

Υπενθυμίζεται πως το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ελέγχει την κάτω Βουλή με πλειοψηφία 221 εδρών έναντι 212 των Δημοκρατικών

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο βουλευτής Τζιμ Τζόρνταν θα υποστηρίξει τον Πάτρικ ΜακΧένρι ως προσωρινό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων μέχρι τον Ιανουάριο, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί αναζητούν μια λύση για να τερματίσουν τις εβδομάδες χάους που παρέλυσαν το Κογκρέσο.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων παραμένει χωρίς ηγέτη για περισσότερες από δύο εβδομάδες και ο Τζόρνταν απέτυχε δύο φορές να εξασφαλίσει τις 217 ψήφους που απαιτούνται για να διεκδικήσει το αξίωμα του προέδρου, καθώς αντιμετώπισε την αντίθεση των Δημοκρατικών και περισσότερων από 20 Ρεπουμπλικανών συναδέλφων του.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί θέλουν να διεξαχθεί ψηφοφορία για την επέκταση των εξουσιών του Πάτρικ ΜακΧένρι από εκτελούντα τώρα χρέη προέδρου σε πλήρη πρόεδρο της Βουλής.

Ο 47χρόνος εκπροσωπεί τη 10η περιφέρεια του Κογκρέσου στη Βόρεια Καρολίνα. Είναι πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Κατά τη διάρκεια των σχεδόν δύο δεκαετιών του στο Κογκρέσο, ο ΜακΧέντρι έχει γίνει γνωστός για τα παπιγιόν του και το πέρασμά του από τη θέση του επικεφαλής αναπληρωτή επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Είναι επίσης στενός σύμμαχος του ανθρώπου που καλείται να αντικαταστήσει. Πριν από την πρωτοφανή απομάκρυνση του Κέβιν Μακάρθι, ο ΜακΧένρι απηύθυνε έκκληση στους συναδέλφους να μην τον εκδιώξουν. 

Ο ΜακΧένρι ανέλαβε τα καθήκοντά του με την ιδιότητα του πρώτου ονόματος σε μία κρυφή λίστα που είχε συντάξει ο Μακάρθι την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, όπως οφείλει κάθε πρόεδρος της Βουλής βάσει των κανονισμών, και η οποία περιλαμβάνει με σειρά προτεραιότητας τα πρόσωπα που θα τον διαδεχθούν σε περίπτωση έκτακτης αποχώρησής του. 

Αυτό θα μπορούσε να είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση, δεδομένου ότι ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Χακίμ Τζέφρις, σημείωσε ότι το κόμμα μπορεί να είναι ανοιχτό στο να υποστηρίξει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, μετά την ψηφοφορία, ο ΜακΧένρι κάλεσε τη Βουλή σε διακοπή, χωρίς να προσδιορίσει πότε και πώς θα γίνει το επόμενο ψήφισμα.

Υπενθυμίζεται πως το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ελέγχει την κάτω Βουλή με πλειοψηφία 221 εδρών έναντι 212 των Δημοκρατικών. Αυτό σημαίνει πως για να εκλεγεί πρόεδρος κάποιος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών είναι απαραίτητο να τον στηρίξουν τουλάχιστον 217 βουλευτές, δεδομένου του ότι όλοι οι Δημοκρατικοί θα ψηφίσουν εναντίον του. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο φανεί ότι οδηγεί σε αδιέξοδο, έχει προταθεί και η «τρίτη λύση» της εκλογής ενός Δημοκρατικού υποψηφίου που θα χαίρει της υποστήριξης μιας σημαντικής μερίδας Ρεπουμπλικανών, κάτι που όμως θα υποχρέωνε σε σημαντικές συνθηκολογήσεις το «Grand Old Party».

Πηγή: Reuters, AP, Washington Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT